Rusland invaderer Ukraine

Seneste nyt om krigen i Ukraine 23. maj 2022

Livebloggen opdateres ikke længere. 

Hvad skete der? Russernes fokus er nu rettet mod byen Severodonetsk, der bliver kaldt "den sidste ukrainske bastion" i Luhansk-regionen.

Russiske missiler rammer jernbane, siger militærchef

Russiske missiler har mandag ramt jernbanespor og køreledninger i regionen Dnipropetrovsk i Ukraine.

Det oplyser chefen for regionens militæradministration, Valentyn Reznichenko, ifølge CNN. Oplysningerne er endnu ikke bekræftet af uafhængige kilder.

- Missilerne ramte jernbaneinfrastruktur i distrikterne Pavlograd og Synelnykiv. Der er alvorlige skader på jernbanesporene og ledningerne over. Det er uklart, hvornår vi genoptager bevægelserne der, siger han blandt andet.

Russiske styrker har i længere tid rettet deres angreb mod Ukraines jernbanenet – øjensynligt for at forstyrre ukrainernes troppebevægelser og forsyningslinjer.

Ukraine kræver sin tidligere præsident arresteret

En ukrainsk domstol kræver mandag landets tidligere præsident, Viktor Yanukovych, arresteret in absentia under anklage om forræderi, skriver Reuters.  

Anklagerne centrerer sig om en aftale underskrevet af Yanukovych i 2010, som forlængede Ruslands leje af flådefaciliteter på Krim-halvøen.

Det tillod nemlig Rusland at beholde sin sortehavsflåde i havnebyen Sevastopol og dermed sende flere styrker til landet for at annektere Krim, lyder anklagerne.

Den tidligere præsident flygtede til Rusland i 2014, efter enorme demonstrationer brød ud i Ukraine.

Han er allerede blevet idømt 13 års fængsel in absentia for forræderi på grund af et brev, han sendte til den russiske præsident Putin i marts 2014. Her bad han Putin om at indsætte det russiske militær og politi for at genoprette orden i Ukraine.

Yanukovych har tidligere afvist alle anklager rettet mod sig.

Metroen under Kharkiv genåbnes, siger borgmester

Da russiske styrker startede deres bombardement af Kharkiv i det nordøstlige Ukraine, blev metroen under byen omdannet til beskyttelsesrum for byens indbyggere.

Men tirsdag vil togene igen begynde at fragte passagerer gennem tunnellerne. Det fortæller byens borgmester Ihor Terekhov ifølge CNN.

- Alle linjer bliver åbnet. Metrotrafikken vil være åben fra syv om morgenen til syv om aftenen. Intervallerne bliver ikke de samme som i fredstid, siger han.

Metroen er nemlig blevet beskadiget under det heftige bombardement af byen.

Litauen trækker sin ambassadør ud af Rusland

Litauen trækker sin ambassadør i Rusland ud af landet fra 1. juni.

Det er blevet besluttet ved et dekret underskrevet af landets præsident, skriver Reuters.

Der er ikke blevet udpeget nogen afløser.

4. april udviste Litauens udenrigsministerium også den russiske ambassadør i landet, efter Ukraine beskyldte Rusland for at dræbe civile i Bucha.

Tidligere russisk diplomat: - De fleste mennesker følger propagandaen

Mandag meldte Ruslands FN-rådgiver i Geneve, Boris Bondarev, ud, at han siger op på grund af invasionen af Ukraine. Han har nemlig ”aldrig skammet sig så meget” over sit land.

I et interview med BBC uddyber han sin beslutning, men fortæller samtidig, at han ikke tror, at ret mange af hans tidligere kolleger i Ruslands udenrigsministerium deler hans holdninger.

- Jeg tror, at de fleste mennesker følger propagandaen, og hvad deres overordnede fortæller dem, siger han til BBC.

- Når du arbejder i ministeriet, arbejder du i et hierarki, så du er nødt til at adlyde dine overordnede. Og i mange år er næsten enhver kritisk tilgang blevet slettet fra ministeriet.

Bondarev håber, at hans opsigelse kan blive ”en lille mursten i den større mur, som til sidst vil blive bygget”.

Men adspurgt, om han tror, at han vil blive set som en forræder, svarer han:

- Jeg tror allerede, de ser mig sådan.

Gasforsyning til Østukraine ødelagt af artilleri

Gasforsyningen til de østlige regioner Luhansk og Donetsk er blevet stoppet, efter at russisk artilleri har beskadiget en en hovedgasledning. 

Det oplyser operatøren af det ukrainske gassystem ifølge Reuters. 

Hviderusland tjekker, om våbenlagre er kampklare

Den hviderussiske hær er begyndt at tjekke sine lagre med våben og logistisk udstyr for at sikre, at de er "kampklare".

Det oplyser landets forsvarsministerium ifølge Reuters i en meddelelse.

Russiske tropper var udstationeret i Hviderusland, der ligger nord for Ukraine, inden invasionen af landet. Det var også fra Hviderusland, at russiske styrker i krigens tidlige dage satte angreb ind mod Kyiv.

Ukrainske flygtninge kan veksle penge uden gebyr i Tyskland

Ukrainske flygtninge i Tyskland kan fra tirsdag veksle deres ukrainske valuta, hryvnia, til Euro uden at skulle betale gebyr, skriver CNN.

Det er blevet besluttet i samarbejde mellem det tyske finansministerie, den tyske centralbank, Tysklands banksektor og Ukraines nationalbank.

- Flygtninge kan veksle op til 10.000 hryvnia til Euro ved deltagende tyske banker og sparekasser, oplyser finansministeriet i en pressemeddelelse.

Rusland modstår sanktioner, siger Putin. Men det er ikke nemt

På trods af sanktionspakke efter sanktionspakke rettet mod Rusland holder landets økonomi stadig hovedet oven vande.

Det siger den russiske præsident Putin ifølge CNN under et møde med den hviderussiske præsident Lukashenko i Sochi.

- På trods af alle udfordringerne modstår den russiske økonomi sanktionernes indvirkning, og modstår dem ganske godt, siger han blandt andet.

Efter et fald i økonomisk aktivitet i marts forudså den russiske nationalbank i april, at Ruslands økonomi ville skrumpe med 8-10 procent i 2022.

Tidligere på måneden forudså verdensbanken et fald i russisk bnp på 11,2 procent i år.

- Ja, det er ikke nemt. Alt, der sker, kræver særlig opmærksomhed fra regeringen. I det store og hele har disse indsatser en positiv effekt, siger Putin.

Flere end 6,5 millioner er nu flygtet fra Ukraine

Antallet af personer, der har forladt Ukraine siden krigens start, er nu oppe over 6,5 millioner. 

Det viser de seneste tal fra FN's flygtningeorganisation, UNHCR.

Derudover er flere end otte millioner mennesker ifølge FN-organisationen IOM (International Organization for Migration) internt fordrevne i Ukraine.

Ruslands FN-rådgiver i Geneve har sagt op grundet krigen

Boris Bondarev var inditl for kort tid siden Ruslands FN-rådgiver i Geneve. Men det er fortid, da han har sagt op. Det melder UN Watch, der er en organisation, der holder øje med FN, om. 

Bondarev har ifølge Sky News arbejdet for Kreml i 20 år og skriver i sit opsigelsesbrev, at han aldrig "har skammet sig så meget over sit land, som han gjorde 24. februar". 24. februar er dagen for den russiske invasion af Ukraine. 

Han skriver videre, at krigen er en idé, der er udtænkt med kun ét formål: Nemlig at dem, der står bag, forbliver ved magten for evigt. Han kalder også udenrigsminister Sergei Lavrov for en "god illustration af systemets nedbrydning". 

Hillel Neuer er direktør i UN Watch og har delt opsigelsesbrevet. på Twitter. 

Livstidsdømt soldat vil appellere

Den russiske soldat Vadim Sjisjimarin, der tidligere mandag blev idømt livstid for en krigsforbrydelse, har i sinde at appellere sin dom. 

Det siger hans advokat Viktor Ovsyannikov ifølge AFP, skriver BBC

- Det her er den strengeste straf, og ethvert fornuftigt menneske ville udfordre den, siger advokaten. 

Rusland "bekymret" over livstidsdom

Kreml i Rusland er "bekymret" over den livstidsdom, som 21-årige Vadim Sjisjimarin har modtaget mandag. Det siger talsperson Dmitry Perskov ifølge CNN

- Vi har ikke mange muligheder for at beskytte hans (Sjisjimarins, red.) interesser, da udenlandske institutioner ikke har nogle aktiviteter i Kyiv. Men det betyder ikke, at vi ikke vil overveje muligheden for at forsøge via andre kanaler, siger han. 

Soldat idømt livstid

Den 21-årige russiske soldat Vadim Shysimarin, der er tiltalt for at begå en krigsforbrydelse, modtager en dom på livstid af en ukrainsk ret. 

Han har erklæret sig skyldig i at skyde en unanvgiven 62-årig civil mand, der ikke var bevæbnet.  

Det skriver Reuters. 

Ukraine har ikke meget tid

- Hvad er den besked til hver af lederne her i dag? spørger Klaus Schwab.

- Til hver enkelt er jeg ikke sikker på, at jeg har tid. Jeg har ikke meget tid. Men jeg vil hellere sige, at Ukraine ikke har meget tid, og jeg er ikke sikker på, at nogen ved, hvor meget tid Europa eller Verden har, siger Zelenskyj

- Derfor vil jeg ikke tale perosnligt til nogen, fordi jeg mener, at verden skal forenes. Det er den nu, men jeg vil ønske, at I ikke mister denne følelse af forening. 

- Jeg håber, at hver eneste af jer vågner med en følelse om morgenen, hvor I tænker: "Hvad har jeg gjort for Ukraine i dag?".

Og med det afsluttes Zelenskyjs bidrag. 

Hjælp med at sikre eksporten

Derefter bliver Zelenskyj spurgt til, hvad deltagerne i Davos kan gøre for at undgå en fødevarekrise i Ukraine. 

Det er en prioritet at få kontrollen med Ukraines havne tilbage, blandt andet i Sortehavet. Zelenskyj siger, at russerne stjæler korn fra Ukraine og sælger til andre lande. 

Han fortæller, at der er blevet bedt om hjælp, blandt andre FN og EU, til at sikre en eksportkorridor ud af havnene, så ukrainerne kan eksportere blandt andet deres solsikkekerner og andre fødevarer.

- Vi behøver assistance fra hele verden, siger Zelenskyj. 

Fremtidens Ukraine er uden de døde

Præsidenten bliver spurgt af Klaus Schwab, World Economic Forums grundlægger, om, hvad hans drøm for Ukraine i fremtiden er. 

- Hver morgen starter med, at jeg får antallet af døde de sidste 24 timer. Vi har 87 personer bare i dag. Så fremtidens Ukraine er uden de 87 personer, siger Zelenskyj. 

- Jeg kan sige, at vores land mister meget i dag, hver dag. Men det gør os stærkere. Vi skal betale dyrt for vores frihed. Jeg er sikker på, at vi vil sejre en dag, og jeg er glad for, at vi har været så stærke.  

Han siger, at krigen kan gentage sig selv, når man har en nabo, som Ukraine har, altså Putin. 

- Ære til Ukraine

Præsidenten takker for opmærksomheden og slutter af. 

- Ære til Ukraine, siger han afslutningsvist. 

Salen kvitterer med et stående bifald. 

Beder om genopbygningspakker

Han nævner Danmark som en aktør, der allerede har sat sig for at genopbygge et område i Ukraine.

- Jeg håber, at alle ledende lande i verden vil komme med lignende bud på genopbygningspakker, siger Volodymyr Zelenskyj. 

Han nævnte også Storbritannien blandt andre. 

Appellerer til endnu hårdere sanktioner

- Giv ikke aggressoren indtrykket af, at verden ikke vil beskytte frihed og orden i verden. Alle, der vil gå i en krig mod deres fredelige nabo, skal mærke modstanden med det samme, siger Volodymyr Zelenskyj. 

Zelenskyj appellerer til, at der bliver indført endnu hårdere sanktioner mod Rusland og nævner blandt andet en olieembargo og en fuldstændig blokade af samarbejde med russiske banker. 

Præsidenten taler også om, hvilken fordel det kan være for et varemærke at tage afstand fra Rusland og i stedet støtte Ukraine. Man skal huske, at han taler til World Economic Forum, hvor en stor gruppe af verdens rigeste mennesker og virksomheder er repræsenteret. 

Historien kan ændres pludseligt

Historien husker mange øjeblikke, hvor verden har ændret sig drastisk, siger præsidenten. 

Han nævner et skud i Sarajevo i 1914, der dræbte mange millioner. Han nævner München i 1938. 

- Vi er nødt til ikke kun at respondere, men på at opføre os præventivt, siger Zelenskyj. 

- Vi lyttede ikke til dem, der sagde, at vi (Ukraine, red.) ikke kunne holde stand mod Ruslands hær, lyder det. 

Forebyggelse af krig kan ske gennem præventive sanktioner, lyder det fra Volodymyr Zelenskyj.