Afgørende forhandlinger om overenskomst

TV 2 følger udviklingen i overenskomstforhandlingerne og dækker dem i denne liveblog.

Vi har samlet svarene på en række af jeres mest stillede spørgsmål her.

Live-bloggen lukker for denne gang

Overenskomstforhandlingerne sluttede i aftes med en aftale på det statslige område. Dermed er der forhandlet aftaler på plads for de offentlige ansatte i både kommunerne, regionerne og staten. Derfor lukker vi ned for live-bloggen for denne gang, men takker for jeres mange spørgsmål og store interesse for de langstrakte overenskomstforhandlinger.

Lønmodtagerne sikres en pæn lønfremgang

TV 2s erhvervskommentator Ole Krohn mener, at 8,1 procent i lønfremgang, som lønmodtagerne kan se frem til efter overenskomstforhandlingerne, er pænt. Det svarer til en fremgang i reallønnen på cirka 1,5 procent.

Henny Christensen: - Et atypisk og uforudsigeligt forløb

Redaktør for Avisen.dk Henny Christensen kalder den nu overståede overenskomstforhandlinger for et "atypisk og uforudsigeligt forløb" over for TV 2. Det plejer nemlig at være en aftale på statens område, der baner vejen for kommunerne og regionerne, men det var ikke tilfældet denne gang.

Lars Løkke: - En løsning er godt for os alle

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) glæder sig over, at det i sidste ende lykkedes arbejdsmarkedets parter at finde hinanden i overenskomstforhandlingerne. På Twitter skriver Lars Løkke Rasmussen blandt andet, at Danmark har brug for samarbejde - og ikke en konflikt.

Glad FOA-formand: Vi har skabt det, vi lovede hinanden

Lørdag aftens aftale på det statslige område vækker glæde hos formanden for FOA, Dennis Kristensen.

- Nu har vi så fået det kommunale, det regionale og det statslige på plads med et forlig, som har et indhold, vi alle sammen har været med til at fastlægge, fordi forligene ligner hinanden rigtig meget, og derfor har vi skabt det, vi lovede hinanden.

- Jeg er rigtig, rigtig glad for, at det lykkedes at få alle i hus, og at vores fælles formulering af, hvad der skulle ligge i en solidaritetspagt, det rent faktisk har holdt, siger han til TV 2

Formand for Akademikerne: Jeg er meget tilfreds

- Vi har fået en fantastisk profil på vores overenskomst. Der er så meget perspektiv i den overenskomst, vi har lavet her, siger Lars Qvistgaard, der er formand for Akademikerne.

Forskellige reaktioner på aftenens aftale

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V):
 - Jeg glæder mig meget over, at det endelig er lykkedes at indgå aftaler for alle lønmodtagere på det offentlige arbejdsmarked. Aftaler med markante resultater til lønmodtagerne, men indenfor en ansvarlig økonomisk ramme. Ligesom mange andre danskere har jeg de seneste mange uger været bekymret for, om samfundet ville blive sat i stå. At vi ville komme til at stå med børn, der ikke kunne komme i skole, tog der ville stå stille og operationsstuer, der lå øde hen.

Dansk Arbejdsgiverforenings administrerende direktør Jacob Holbraad:
 - Jeg er tilfreds med, at der nu er indgået overenskomstaftaler på det offentlige arbejdsmarked. Alternativet - en konflikt - er meget dyr for hele det danske samfund og de danske virksomheder. Jeg noterer mig dog også, at det blev en dyr aftale. Den aftalte lønstigning på 8,1 procent over tre år er markant højere end lønstigningen i de private overenskomster. Det risikerer på sigt at være med til at udhule den danske konkurrenceevne med tab af vækst og danske arbejdspladser.

LO-formand Lizette Risgaard til Avisen.dk:
 - Den danske model har igen vist, at den kan levere en løsning for alle. Tillykke til forhandlerne, medlemmerne og det danske samfund med de stærke aftaler, der nu er indgået.

FTF-formand Bente Sorgenfrey:
 - Med #OK18 forliget på statens område har vi fået #EnLøsningForAlle ansatte i den offentlige sektor. Fællesskabet gav en samlet styrke og lover godt for fremtidens fagbevægelse".

Sarah Siddique, formand for Landssammenslutningen af Handelsskoleelever:
 - Det glæder os utrolig meget, at hverken strejke eller lockout bliver en realitet. En eventuel lockout ville have resulteret i manglende undervisning, og kunne potentielt kollidere med eksamen, hvilket har været en stor frygt blandt vores medlemmer.

Vinther: Vi fik tre krav opfyldt

- Vi gik ind med tre krav, og vi kom med tre krav, der er opfyldt, siger Flemming Vinther, der er topforhandler for de ansatte i staten.

LO-formand ønsker forhandlerne tilykke

- Den danske model har igen vist, at den kan levere en løsning for alle. Tillykke til forhandlerne, medlemmerne og det danske samfund med de stærke aftaler, der nu er indgået, siger Lizette Risgaard til nyheden om, at der med aftalen for statens område nu er indgået overenskomstforlig for samtlige offentligt ansatte.
 

Løkke: Aftaler er godt for os alle

Statsminister Lars Løkke Rasmussen har kommenteret forlig.

Begge parter udtrykker tilfredshed

- Det er ikke noget, der er gratis, men det er et økonomisk ansvarlig aftale. Der er en lønramme på 8,1 procent, siger Sophie Løhde.

- Vi startede ud på 8,17 og vi landede på 8,1, det synes jeg ikke er så ringe endda, siger Flemming Vinther.

Løhde: God aftale

- Det er en god aftale, som begge parter kan se sig selv i. Det er en økonomisk ansvarlig aftale, men også en hvor der er plads til mærkbare lønstigninger for de statsansatte i de kommende år.

- Så indeholder forliget også en tryghed for den efterhånden meget omtalte spisepause, siger statens topforhandler i de offentlige overenskomstforhandlinger, innovationsminister Sophie Løhde (V).
 

Aftale om spisepause i staten

- Vi har lavet en aftale, der indeholder en afbalanceret aftale om spisepausen, siger Flemming Vinther, der er topforhandler for de ansatte i staten.

Han siger, at der er en aftale om en overenskomstmæssig sikring af spisepausen.

Aftale på plads i staten

Der er indgået forlig om en ny overenskomst for de ansatte på det statslige område.

Det oplyser statens hovedforhandler, innovationsminister Sophie Løhde (V), og chefforhandler for de statsansatte Flemming Vinther.

Dermed er der aftaler på plads i alle tre områder i det offentlige og udsigten til en konflikt er afblæst.

Krohn: Aftale er ved at blive færdiggjort

Ifølge TV 2s Ole Krohn er parterne på det offentlige område enige om en aftale og i øjeblikket ved at færddiggøre papirerne i Forligsinstitutionen.

Ifølge Ole Krohns oplysninger bliver den arbejdsgiverbetalte spisepause skrevet ind, men det bliver ikke gratis for alle, som lønmodtagerne havde krævet. For nogle grupper, herunder akademikerne, bliver det finansieret gennem nogle puljepenge og øget rådighed.

Vi venter fortsat på, at forhandlerne skal give en officiel udmelding.

Aftale muligvis på vej i staten

Der går fortsat forlydender ved Forligsinstitutionen om, at en aftale for staten kan være tæt på at være på plads, men vi har ikke hørt noget officielt.

Forhandslingsparterne er stadig samlet indenfor, og udenfor har store grupper af lønmodtagere samlet sig med sange, skilte og bannere - side om side med den ventende presse, der også er godt repræsenteret.

Optimisme ved Forligsinstitutionen

TV 2s reporter ved Forligsinstitutionen, Lennart Sten, rapporterer, at der her sidst på eftermiddagen er god stemning og optimisme blandt de mange fremmødte.

Der er en generel fornemmelse for, at man kan være tæt på en aftale på det statslige område, efter Flemming Vinther er vendt tilbage opfrisket og omklædt.