Priserne stiger - stil dine spørgsmål til eksperterne her

Livechatten opdateres ikke længere.

Priserne på alt lige fra mad til strøm skyder i vejret, og det kommer til at fortsætte frem til 2024, lyder analysen fra Nationalbanken.

Derfor havde TV 2 onsdag inviteret fire eksperter til at svare på jeres spørgsmål om inflation, energikrise og privatøkonomi:

  • Las Olsen, cheføkonom i Danske Bank
  • Jeanette Kølbek, privatøkonom og formueekspert i Nykredit
  • Hans Henrik Lindboe, energianalytiker i Ea Energianalyse
  • Amro Hajir, seniorprojektleder i Sparenergis rådgivningstjeneste

Du kan læse deres svar herunder.

Tak for i aften

Ekspert Amro Hajir har svaret på det sidste spørgsmål for i aften. Således oplyst lukker vi ned for aftenens liveblog. Du kan selvfølgelig stadig læse eksperternes svar herunder.

Tak til jer, der har læst med og de over 500 af jer, der har stillet spørgsmål til eksperterne. Vi håber, at I er blevet klogere på inflationen, energikrisen, og hvordan man kommer bedst igennem begge dele.

En stor tak skal også lyde til vores fire eksperter Las Olsen, Jeanette Kølbek, Hans Henrik Lindboe og Amro Hajir.

Tak for i aften.

Spørgsmål

Jacob Gormsen:

Hejsa. Jeg har egentlig tænkt på, om det kan betale sig at sætte sin opvaskemaskine på økoprogram (3 timer og 30 minutter), eller sparer man mere i strøm, hvis man sætter den på kvikprogram (30 minutter). Hvad er bedst? Mvh. Jacob

Svar:

Hej Jacob

Hvis opvaskemaskinen er helt fyldt, vil jeg anbefale, at man bruger økoprogrammet, selvom det tager længere tid. Kvikprogrammet er egnet til en halvfyldt opvaskemaskine, og her vil anbefalingen være at fylde opvaskemaskinen helt op, før du tænder den på økoprogrammet.

Venlig hilsen Amro Hajir

Spørgsmål

peter poulsen:

Vi har en gammel fryser, der er cirka 15-20 år gammel. Kan det betale sig at investere i en ny fryser af samme størrelse?

Svar:

Hej Peter

Det afhænger af elforbruget på din nuværende fryser. Du kan med en energimåler undersøge, hvor stort elforbruget er fra din gamle fryser og sammenligne det med elforbruget fra en ny fryser med energimærke E eller bedre.

Det ville sandsynligvis hurtigt kunne tjene sig hjem, men det er også værd at huske, at produktionen af en ny fryser også belaster klimaet. Du kan derfor af miljømæssige årsager beholde din gamle fryser, indtil den er helt udtjent, og først derefter købe en ny fryser med det bedste energimærke.

Venlig hilsen Amro Hajir

Spørgsmål

Anna:

Hej Amro. Sluger de nye LED-pærer, som de fleste af os efterhånden er skiftet til, reelt så meget strøm, at det kan betale sig for en normal husstand at være så bevist om at slukke lyset?

Svar:

Hej Anna

Det er rigtigt, at LED-pærer har et markant lavere elforbrug end halogenpærer, og derfor vil besparelsen ved at slukke lyset være mindre. Man vil dog stadig spare på strømmen ved at slukke for lyset, da mange bække små gør en stor å.

Venlig hilsen Amro Hajir

Spørgsmål

Annette:

Jeg bor til leje i et stort, gammelt bondehus, som ikke er hulmursisoleret, men med termoruder/forsatsvinduer. Det er opvarmet med olie og brændeovn, og der vil ikke blive ændret på varmekilder. Hvor lav en temperatur kan jeg have i et ikkebenyttet rum, uden at hus og rum tager skade/skimler?

Svar:

Hej Annette

Minimumstemperaturen i en bolig skal være 17-18 grader for ikke at skade konstruktionen. Temperaturen i et rum bør derfor ikke være under 18 grader, og der bør ikke være mere end 4-5 graders forskel på varme og kolde rum i boligen. Er der 23 grader i et rum, bør der altså minimum være 18 grader i et andet rum.

Venlig hilsen Amro Hajir

Spørgsmål

Maya:

Kan man sætte et døgnur (en mekanisk timer, der selv slukker for strømmen i et bestemt tidsrum) på sin router?

Svar:

Hej Maya

Det kan man, og et døgnur koster ikke særligt meget, så det vil være et tiltag, som hurtigt kan tjene sig ind igen.

Venlig hilsen Amro Hajir

Spørgsmål

Benjamin :

Hej. Min kæreste og jeg skal til at købe ny opvaskemaskine. Vi står mellem den dyre, som er energimærke C, og den mindre dyre, som er energimærke E. Vil vores besparelser være mærkbare, hvis vi går med opvaskeren med energimærke C fremfor opvaskeren med energimærke E?

Svar:

Hej Benjamin

Som udgangspunkt vil jeg anbefale at gå efter energimærke C fremfor E, da der vil være stor forskel i elforbruget. Du kan se på energimærkelabelet, hvad du kan forvente, at dit årlige elforbrug fra opvaskemaskinen vil være ved energimærke C og E, og du kan dermed beregne tilbagebetalingstiden.

Venlig hilsen Amro Hajir

Vi fortsætter lidt endnu

Det vælter ind med gode spørgsmål, og derfor har vores ekspert i energibesparelser indvilget i at blive hængende lidt længere.

Livebloggen fortsætter derfor til klokken 21.30.

Spørgsmål

heidi elgaard:

Hej. Vi bor i et område med naturgas. Med de stigende elpriser har vi svært ved at gennemskue, om det økonomisk overhovedet kan betale sig at få en varmepumpe – eller om det bare er valget mellem pest eller kolera?

Svar:

Hej Heidi

Vi vil først og fremmest altid anbefale fjernvarme, hvis det er tilgængeligt i dit område eller er lige på trapperne.

Hvis det ikke er en mulighed, vil jeg anbefale, at du erstatter naturgasfyret med en varmepumpe. Elpriserne er ikke steget i lige så høj grad som naturgaspriserne, og i kombination med at man forventer en markant udbygning af den vedvarende energikapacitet, vil elpriserne på sigt også falde igen. Derudover er varmepumpen også mere effektiv end naturgasfyret.

Venlig hilsen Amro Hajir

Spørgsmål

Lærke:

Hvad bruger mest strøm: streaming på et stort fjernsyn eller streaming på to pc’er på samme tid? Bør man helt stoppe med at bruge fjernsynet og i stedet bruge computeren til at se tv?

Svar:

Hej Lærke

En bærbar computer har et lavere elforbrug end et tv på 50 tommer. Man vil dermed spare på strømmen, hvis man bruger bærbaren fremfor fjernsynet. Elforbruget fra to bærbare i stedet for én vil til gengæld være højere end fjernsynet.

Venlig hilsen Amro Hajir

Spørgsmål

Michael:

Kunne man forestille sig, at der ville være god økonomi i at have en cirka ti kilowatt batteribank uden solceller eller vindmøller til at fylde batterierne op, når strømen er billig?

Svar:

Hej Michael

Jeg tænker ikke, at det vil kunne betale sig at have en batteribank på 10 kilowatt uden solceller eller vindmøller, da der også vil være store omkostninger forbundet med investering i batteribanken. I tilfælde af at man har egenproduktion fra vedvarende energi, vil det bedre kunne betale sig, da man i så fald fylder batteriet op med gratis overskudsstrøm.

Venlig hilsen Amro Hajir

Spørgsmål

Christian :

Hvis man udelukkende bader om morgenen, kan det så betale sig at slukke for vandvarmeren (gas) i dagtimerne for så at tænde den om aftenen, således at der er varmt vand om morgenen?

Svar:

Hej Christian

Vi anbefaler kun, at man slukker for vandvarmeren, hvis man ikke skal bruge huset i mindst fem dage. Ved at slukke i dagtimerne og tænde om aftenen vil vandvarmeren bruge meget energi på genopvarmning, hvilket ikke kan betale sig. Der kan også vokse sundhedsfarlige bakterier som Legionella i varmtvandsbeholderen, hvis temperaturen kommer under de 55 grader.

Venlig hilsen Amro Hajir

Spørgsmål

Karina:

Jeg bor til leje i en gammel lejlighed uden hulmursisolering. Vi har ingen indflydelse på energiforbedringer som lejere, da det jo er udlejer, der står for det. Vi har fjernvarme. Kan du anbefale nogle gode tiltag, man kan foretage sig inden for de rammer, man har som lejer?

Svar:

Hej Karina

Varmebehovet i din bolig afhænger af boligens tilstand, men også dine vaner. Da du ikke har indflydelse på energirenovering af din lejlighed, vil jeg i stedet råde dig til at reducere dit energiforbrug ved at ændre dine vaner.

Her kan du starte med at skrue ned for temperaturen derhjemme. For hver grad du skruer ned, kan du forvente en besparelse på 5 procent. Derudover kan du tage kortere varme bade.

Du kan også minimere varmetabet ved at trække gardinerne for, når solen er gået ned, og åbne igen, når solen står op. På den måde kan du få gratis varme fra solen.

Har du radiatorer, kan du også sikre dig, at sofaen ikke står foran radiatoren, da den så ikke vil være lige så effektiv. Du bør også indstille termostaterne på radiatorerne ens, så radiatorerne afgiver varme så effektivt som muligt.

Venlig hilsen Amro Hajir

Spørgsmål

Martin :

Af alle elektricitetssugende genstande i huset: Hvilke er de mest energikrævende, og hvilke burde jeg slukke for?

Svar:

Hej Martin

Vaskemaskinen, tørretumbleren, køle- og fryseapparater, tv og underholdning står for størstedelen af elforbruget i husstanden. Jeg vil anbefale, at du slukker for tørretumbleren og bruger tørresnoren i stedet, da tørretumbleren er en af de store energislugere.

De andre apparater og hvidevarer kan du ikke nødvendigvis slukke, men her skal du overveje, om du kan reducere dit forbrug ved for eksempel at vaske ved 20 eller 30 grader, slukke lyset når du går, holde temperaturen i køleskabet på 5 grader og fryseren på -18.

Hvis du har variabel elpris, kan du også flytte dit forbrug til de billigere tidspunkter på døgnet. Her kan du for eksempel tænde opvaskemaskinen, før du går i seng.

Venlig hilsen Amro Hajir

Spørgsmål

Annette:

Hej. Kan jeg slukke for relæet til komfur, opvasker, vaskemaskine og tørretumbler og tænde for dem igen, når jeg skal bruge dem, uden at de tager skade? Annette

Svar:

Hej Annette

Elbesparelserne ved at slukke for relæet til dine hvidevarer vil være minimale. Hvis du for eksempel har wifi på dine hvidevarer, vil jeg anbefale, at du slukker for funktionen.

Jeg vil også anbefale, at du slukker for din router til internettet, højtalere eller andre apparater, som bruger mere strøm under standby. Derudover kan du investere i elspareskinner, som kan hjælpe dig med at reducere dit standbyforbrug hen over natten. Med elspareskinner kan du nemlig med tryk på en enkelt knap slukke for strømmen til en hel række tilsluttede apparater.

Venlig hilsen Amro Hajir

Spørgsmål

Dorte:

Jeg har overvejet at få sat en varmepumpe op til opvarmning og kun bruge gas til varmt vand. Kan det betale sig? Jeg bor i andelsbolig og kan ikke bare få sat luft-til-vand ind.

Svar:

Hej Dorte

Der kan være en fordel ved at kombinere et naturgasfyr med en lille varmepumpe. I så fald kunne man bruge varmepumpen til at opvarme brugsvandet og dermed slukke for naturgaskedlen tre fjerdele af året.

Vi kan anbefale den løsning til kunder, som har fjernvarme på vej, men har brug for at forlænge levetiden på naturgaskedlen indtil da. Ulempen ved denne løsning er, at varmesystemet kan fylde en del, og at man skal være opmærksom på, at man skal servicere to anlæg fremfor ét.

Venlig hilsen Amro Hajir

Spørgsmål

Camilla Buch:

Kan det betale sig at skifte elabonnement fra kvartalsel (Energi Fyn) til et med variable priser, når man har elvarme og luft-til-luft varmepumpe? Vi kan jo ikke lukke for varmen i løbet af dagen, når prisen på el er lav, for det koster en del energi at varme boligen op.

Svar:

Hej Camilla

Vil du gerne have trygheden i at kende din pris hver måned, er en fastprisaftale det rigtige valg. Hvis du derimod gerne vil have fordelene ved en elpris, der stiger og falder i takt med markedsprisen, bør du vælge en elaftale med variabel pris. Hvad der bedst kan betale sig, kan være svært at sige, da det kommer an på, hvad der sker med elpriserne de kommende måneder.

Venlig hilsen Amro Hajir

Spørgsmål

Rikke :

Vil det kunne svare sig at anskaffe en brændeovn, når man har fjernvarme? Økonomisk tænker jeg, at den – modsat fjernvarme – varmer godt og længe.

Svar:

Hej Rikke

Fjernvarmepriserne kan variere meget fra værk til værk, men generelt set er fjernvarmepriserne ikke steget i samme grad som naturgas og el. Det er brænde til brændeovnen til gengæld, og derudover skal du investere i en ny brændeovn, hvilket er forbundet med omkostninger. Det kan derfor i de fleste tilfælde bedre betale sig at holde fast i fjernvarmen som sin primære opvarmningsform – både for komforten og for pengepungen.

Venlig hilsen Amro Hajir

Spørgsmål

Mie:

Tidligere kunne det ikke betale sig at vaske op i hånden, men hvad er beregningen nu? Hilsen en, der synes, at det er lidt hyggeligt at vaske op.

Svar:

Hej Mie

Det har altid bedre kunnet betale sig at vaske op i opvaskemaskinen i stedet for i hånden. Det skyldes det markant lavere vandforbrug ved brug af opvaskemaskinen.

Med de nuværende elpriser forstår jeg dine overvejelser om, hvad der bedst kan betale sig. Det kan dog stadig bedst betale sig at bruge opvaskemaskinen. Hvis du oveni det har en variabel elaftale, vil jeg anbefale, at du tænder opvaskemaskinen, når strømmen er billigst.

Venlig hilsen Amro Hajir

Velkommen til Amro Hajir

Velkommen til aftenens sidste ekspert, seniorprojektleder i Sparenergis rådgivningstjeneste Amro Hajir, der skal hjælpe med at gøre os klogere på, hvordan man kan spare på energien derhjemme.

Tak til Hans Henrik Lindboe

Vi siger tak til Hans Henrik Lindboe for at kaste lys på energi-og forsyningssituationen.

Om lidt skal vi hilse på vores sidste ekspert for i aften. Også her skal det handle om energi. Men denne gang bliver det mere konkret. For hvordan kan man spare mest muligt på energien?

Det og meget mere kan Amro Hajir gøre os klogere på om lidt.

19.30-21.00: Amro Hajir, seniorprojektleder i Sparenergis rådgivningstjeneste, svarer på spørgsmål om energibesparelser.