Coronavirus

Seneste nyt om coronavirus 12. januar

TV2.DK giver dig her seneste nyt om coronavirussen fra ind- og udland.

Du kan se de seneste coronatal her.

Bloggen opdateres ikke længere. 

Kompensationsordninger fortsætter

Kompensationsordningerne fortsætter for de kulturtilbud, der stadig er ramt af restriktioner. Det er kultur- og kirkeminister Ane Halsboe-Jørgensen og kulturordførerne fra Folketingets partier blevet enige om onsdag aften.

Ordningerne kommer til at løbe i "nogle uger efter genåbningen", sådan at kulturinstitutionerne kan få gang i billetsalget igen, siger kulturordfører for SF Charlotte Broman Mølbæk.

Dansk Erhverv mener, corona skal håndteres som influenza

Ifølge Dansk Erhverv er det nødvendigt, at vi begynder at se corona i et nyt lys, skriver erhvervsorganisationen i en pressemeddelelse. 

- Vi har svært ved at se argumenterne for, at større konferencer og store møder fortsat holdes lukkes. Møde- og konferencestederne er kompetente virksomheder med stor erfaring i trygt, sikkert og forsvarligt at afvikle arrangementer med mange deltagere,” siger den administrerende direktør Brian Mikkelsen i meddelelsen. 

Dansk Erverv mener derfor, corona bør håndteres som en influenza, vi skal vaccinere os ud af, "som vi altid har gjort med almindelig influenza", lyder det.

- Det er ganske enkelt ikke proportionelt og holdbart for Danmark og verden, at vi bliver ved med at holde fast i samme metodik, siger Brian Mikkelsen. 

Danmark donerer over 400.000 coronavacciner til Libanon

Natten til onsdag har Libanon modtaget en donation på over 400.000 Moderna-vacciner fra Danmark. Det oplyser Udenrigsministeriet til Ritzau.

Sundhedsmyndighederne har vurderet, at vaccinerne ikke skal bruges i det danske vaccinationsprogram. 

- Danmark står i den heldige situation, at vi har flere Moderna-vacciner på lager, end vi skal bruge, og derfor er det eneste rigtige at sende dem ud, hvor de kan gøre gavn, siger sundhedsminister Magnus Heunicke (S). 

Danmark har tidligere sagt, at man vil donere 10 millioner vacciner. Med den nyeste donation er man nået op over seks millioner donerede vacciner.

Dansk Industri foreslår grønt coronapas allerede syv dage efter smitte

Ifølge erhvervsorganisationen Dansk Industri (DI) er det tid til at forkorte den periode, der går, fra du er smittet, og til dit coronapas igen lyser grønt. Konkret foreslår de en periode på syv dage frem for de nuværende 14.

Det skyldes blandt andet, at flere danskere skal kunne komme på arbejde igen, fortæller Emil Fannikke Kiær, der er politisk direktør i DI, i en pressemeddelelse. 

- Både medarbejdere og arbejdsgivere i resten af erhvervslivet har brug for, at medarbejderne kommer tilbage på kontorer, fabrikker og øvrige arbejdspladser, siger han. 

Zoologisk Have ser frem til genåbning trods "benspænd"

I Zoologisk Have i København er man glad for udsigten til at kunne åbne igen fra på søndag. Det siger presse- og kommunikationschef Jacob Munkholm Hoeck til Ritzau.

Han fortæller, at det sidste år kostede Zoologisk Have i København "en del på bundlinjen", at der var "benspænd" som mundbind og coronapas.

Men han gætter på, at det bliver lidt anderledes i år, fordi flere har vænnet sig til det som en fast del af deres hverdag.

Zoologiske haver åbner med krav om coronapas og mundbind - sidstnævnte dog kun indendørs.

Regeringen i mindretal - flertal vil have langt flere end 500 samlet til kulturarrangementer

Et flertal i Folketinget ønsker ifølge Venstres sundhedsordfører, Martin Geertsen, at indføre den såkaldte superliga-model for indendørs kultur- og sportsarrangementer. 

Superligamodellen betyder, at man i stedet for at lukke eksempelvis 500 personer ind i alt, kan lave forskellige sektioner, hvor der så i hver sektion kan lukkes 500 personer ind.

Det er partierne i oppositionen, der sammen med De Radikale udgør flertallet, oplyser Geertsen, og enigheden er opstået i Folketingets epidemiudvalg, der onsdag har holdt møde. 

Samme melding kommer fra TV 2's politiske redaktør Hans Redder umiddelbart efter det afsluttede pressemøde.

- Partierne vil have helt op til 1500 mennesker samlet, hvor de er inddelt i sektioner, siger han. 

Regeringen vil derimod have et forsamlingsloft på 500. Epidemikommissionen har anbefalet 350.

Folketingets Epidemiudvalget skal i første omgang vende tomlen op eller ned til de indstillinger, der kommer fra regeringen. Hvis der er et flertal imod en bestemt restriktion, kan den ikke indføres.

Hvorfor tester vi stadig så meget?

Selvom vi ser høje smittetal, er der faldende indlæggelsestal, og samtidig er det delta - og ikke omkronvarianten - der dominerer på intensivafdelingerne. 

Så hvorfor tester vi stadig så massivt? spørger en journalist.

- Det er rigtigt, vi i lang tid har været et af de lande, der tester allerflest. Det betyder, vi har mindre mørketal og ved meget mere om virus, og hvilke varianter der florerer i vores samfund, siger Magnus Heunicke. 

Han fortæller, at hans forventning med den kommende genåbning er, at der vil komme flere smittede og flere nære kontakter. Samtidig vil flere have brug for at blive testet, når coronapassets gyldighed forkortes. 

- Derfor er det for tidligt at skrue ned for vores testindsats. Men det er ingen hemmelighed, at vi gør det, så snart vi kan, siger han. 

Ikke regionale nedlukninger på vej

Der bliver spurgt, hvorvidt regionale nedlukninger kan være på vej tilbage, hvis smitten er markant større i nogle dele af landet end andre. 

Det afviser Søren Brostrøm forholdsvist kontant: 

- Tværtimod tror jeg, det er hurtige faser af national nedluninger, vi ser ind i, siger han. 

Regeringen afviger for kommissionens anbefalinger: - Et forsøg for at have blik for virkeligheden

TV 2's journalist Camilla Stampe spørger, hvorfor regeringen ikke har lagt sig op ad Epidemikommissionens anbefalinger om et forsamlingsloft på 350 - men i stedet vil have et loft på 500. 

Ifølge kulturminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) er det et "forsøg på at have blik for virkeligheden" samtidig med at sikre, at smitten ikke løber løbsk. 

- Det her er en lille justering i forhold til anbefalingerne, men det har en meget stor effekt ude i branchen, siger hun. 

- Det er et valg, hvor vi afviger en smule – til gengæld for en væsentlig større muglihed for, at kulturlivet kan få den åbning, vi er så glade for, siger hun.

Størstedelen af indlagte er smittet med omikron - men delta dominerer intensiv

Blandt de indlagte med corona - der ikke er på intensiv - er over halvdelen smittet med omikron. Men langt størstedelen af de indlagte på landets intensivafdelinger er smittet med deltavarianten. Det fortæller Henrik Ullum, der er direktør i Statens Serum Institut.

Det tydeliggør, at omikron ikke giver et lige så farligt sygdomsforløb som deltavarianten.

Han fortæller yderligere, at "langt de fleste" på intensivafdelingerne ikke er vaccineret. 

- Så når man ikke er vaccineret, har man meget højere ririsko for at blive indlagt på intensiv, siger han. 

Fjerde stik udrulles nu til særligt sårbare

I denne uge og starten af næste vil fjerde stik blive udrullet til en "fokuseret gruppe af dem, der er allermest i risiko", siger Søren Brostrøm. 

Det kunne være immunsvækkede personer, kræftpatienter og gigtpatienter.

- Det er en gruppe, der blev tilbudt tredje stik meget tidligt i efteråret og nu vil have gavn af fjerde stik, lyder det fra Brostrøm. 

Han fortæller yderligere, at det overvejes kraftigt, om fjerde stik også skal udrulles til plejehjemsbeboere og samfundets ældste. Det er endnu ikke besluttet. 

Sundhedsmyndighederne vil blande sig mindre i folks liv

Brostrøm forbereder danskerne på, at sundhedsmyndighederne vil trække sig mere tilbage og være mindre normative og regelsættende, end de har været de seneste to år.

Direktøren oplevede især op til jul og nytår, at folk efterspurgte konkrete anvisninger for, om man eksempelvis måtte holde i hånden rundt om juletræet eller synge salmer i kirken. Men den slags indblanding er altså slut nu. 

- For vi ved, ansvarligheden er ude hos jer. Men det betyder også, at man ude i samfundet selv skal til at tage diskussionen og debatten, og det kan skabe splittelse, siger han. 

Befolkningen begynder at dele sig

Ifølge Søren Brostøm har pandemiens "emotionelle rutsjebanetur" betydet, at befolkningen begynder at stille sig i forskellige lejre i forhold til håndteringen. Nogle mener eksempelvis, restriktionerne er for voldsomme, fordi Omikron har vist sig at være mindre farlig.

- Og nogen vil sige, man skulle have satset på naturlig immunitet og ikke vacciner, siger han.

- Men vi kunne ikke være her i dag og lave de her lempelser, hvis vi ikke havde rullet vacciner ud - og hvis vi ikke havde denne her meget høje vaccinedækning, som vi har, understreger direktøren.

Søren Brostøm: En helt vild rutsjebanetur

Det er nu to år siden, de første meldinger om en ny virus begyndte at rulle ind hos Sundhedsstyrelsen, bemærker styrelsens direktør, Søren Brostrøm.

Han siger, at de to år har været "en helt vild rutsjebanetur" både følelsesmæssigt, fagligt og politisk. Også blot den seneste måned, siger han.

- Det er ikke mere end en måned siden, vi fik en ny variant og måtte inføre restriktioner igen. Vi havde ellers lagt planer for at komme gennem vinteren med Delta-varianten. Nu står vi - relativt kort efter - og løfter restriktioner igen, siger han.

Regeringen vil have loft på 500 i stedet for 350

Kulturminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) fortæller, at regeringen efter "dialog og lydhørhed" over for kulturbrancen har indstillet til Folketinget, at forsamlingsloftet bliver 500. Epidemikommissionens anbefaling lyder på 350. 

Coronapassets gyldighed forkortes

Sundhedsministeren fortæller, at Folketingets partier i epidemiudvalget bakker op om en forkortelse af coronapassets gyldighed. Dermed lyser passet nu kun grønt i fem måneder efter andet stik. 

Magnus Heunicke opfordrer kraftigt til, at folk hurtigt får det tredje stik. 

Minder om, at Omikron ikke er ufarlig - fjerde stik til sårbare

Magnus Heunicke understreger, at vi stadig skal passe på de sårbare. For Omikron er ikke ufarlig, minder han om. Særligt ikke, hvis den breder sig.

Han lægger derfor op til, at der vil blive tilbudt fjerde stik til sårbare.

Vil åbne biografer, koncerter og teatre fra søndag

På baggrund af kommissionens anbefalinger åbner dette fra søndag 16. januar:

 • Højskoler, aftenskoler og Folkeuniversitetet
 • Udendørs idrætsarrangementer, hvor tilskuere har billetter og sidder ned
 • Zoologiske haver, akvarier, forlystelsesparker og omrejsende tivolier
 • Museer, kunsthaller og aktivitetscentre

De ovenstående ting genåbnes med krav om coronapas og mundbind eller visir. Sidstnævnte krav gælder kun indendørs.

Derudover indstiller Epidemikommissionen, at følgende åbner med krav om coronapas og mundbind/visir og desuden en deltagerbegrænsning på 350 personer indendørs:

 • Biografer
 • Spillesteder og teatre
 • Steder, hvor der afholdes foredrag og konferencer

Forsamlingsloft vil blive nævnt senere på pressemødet.

Magnus Heunicke: De stejle kurver er fladet ud

Sundhedsminister Magnus Heunicke siger velkommen til dagens pressemøde, der særligt vil omhandle udfasning af coronarestriktioner på kulturområdet, siger han. 

Han starter med at lægge vægt på, at de stejle kurver, vi så i december, er fladet ud. 

- Det gælder både smitte og indlæggelser. Intensivpatienter holder vi særligt øje med, og der har vi fået rigtig godt styr på situationen. Det står i skarp kontrast til andre lande, siger sundhedsministeren.

Om lidt er der coronapressemøde

Klokken 18.00 er der pressemøde om coronasituationen. Følgende vil deltage: 

 • Sundhedsminister Magnus Heunicke (S)
 • Kulturminister Ane Halsboe-Jørgensen (S)
 • Direktør i Statens Serum Institut Henrik Ullum
 • Direktør i Sundhedsstyrelsen Søren Brostrøm

Alle nuværende restriktioner bortfalder som udgangspunkt 16. januar til midnat. Her kan du læse, hvilke restriktioner Epidemikommissionen anbefaler at beholde og fjerne.

Onsdag klokken eftermiddag mødtes Folketingets Epidemiudvalg for at beslutte, hvilke restriktioner der skal videreføres.