Rusland invaderer Ukraine

Seneste nyt om krigen i Ukraine 25. maj

Livebloggen opdateres ikke længere.

Hvad skete der? Rusland har fokuseret sin indsats på Donbas-regionen i det østlige Ukraine, hvor Donetsk og Luhansk ligger. Særligt byen Severodonetsk i Luhansk er under heftige angreb.

Putin hæver mindstelønnen og pensionen i Rusland

Den russiske præsident Putin har onsdag annonceret, at han vil hæve både den russiske mindsteløn og pension med 10 procent fra 1. juni.

Det oplyser det russiske nyhedsbureau Tass ifølge CNN.

- Vi diskuterede dette emne i regeringen i lang tid. Der var uenigheder i regeringen, og vi nåede frem til en løsning, siger Putin blandt andet.

Allerede i starten af året blev den russiske pension sat op med 8,6 procent, men siden da er inflationen ifølge Putin skudt i vejret med indtil videre 17,5 procent.

Ifølge den russiske præsident skyldes det dog ikke udelukkende krigen i Ukraine og de sanktioner, vesten har pålagt Rusland.

Tyrkiet står fast på krav til svensk og finsk Nato-medlemskab

Medmindre Sverige og Finland kommer Tyrkiet i møde, bliver de ikke medlemmer af Nato.

Det slår talsperson for den tyrkiske præsident Erdogan, Ibrahim Kalin, endnu en gang fast efter et møde med delegationer fra begge de nordiske lande i Ankara.

- Vi videregav vores meget klare besked om, at processen ikke vil bevæge sig fremad, medmindre Tyrkiets sikkerhedsmæssige bekymringer adresseres gennem konkrete tiltag og indenfor en bestemt tidsramme, siger han ifølge The Guardian.

Tyrkiet, der er medlem af Nato, har nægtet at stemme for at indlemme Finland of Sverige i forsvarsalliancen, før de ”stopper med at støtte terrorisme”.

Det skyldes, at de to lande ifølge Tyrkiet huser medlemmer af det kurdiske arbejderparti PKK, som både Tyrkiet og dets vestlige allierede anser som en terrororganisation.

Optagelsen af nye lande i Nato skal vedtages enstemmigt blandt de eksisterende medlemmer. 

Schweiz vil beslaglægge millioner fra Yanukovych' allierede

I Schweiz planlægger landet regering at beslaglægge værdier for mere end 100 millioner schweizerfranc fra en af Ukraines tidligere præsident, Viktor Yanukovych’, allierede.

Det oplyser regeringen ifølge CNN.

Beløbet, der svarer til cirka 724 millioner kroner, blev placeret i Schweiz og indefrosset efter Ukraines revolution i 2014.

De tilhører Yuriy Ivanyushchenko, der er tidligere medlem af det ukrainske parlament og beskrives som en tæt allieret med den tidligere præsident.

Schweiz’ finansministerie vil nu bede landets domstol om at godkende en beslaglæggelse, så værdierne kan leveres tilbage til Ukraine.

Regeringen understreger, at planerne intet har at gøre med de sanktioner, Schweiz har pålagt Rusland.

Putin besøger sårede soldater på hospital

For første gang vises billeder af Ruslands præsident, Vladimir Putin, som besøger soldater, der er blevet såret under invasionen af Ukraine.

Her ses han – iført en hvid kittel – give hånd til flere soldater på militærhospitalet Mandryka i Moskva.

- Dette er mennesker, der risikerer deres liv og helbred for folket og børnene i Donbas' skyld. For Ruslands skyld, siger han efterfølgende under et tv-transmitteret møde ifølge CNN.

Russiske pas til ukrainere er i strid med international lov, mener Ukraine

Ruslands præsident, Vladimir Putin, har onsdag underskrevet et dekret, der gør det nemmere for indbyggere i Ukraines russiskkontrollerede regioner Kherson og Zaporizhzhia at få russisk statsborgerskab og pas.

Men spørger man ukraines udenrigsministerium, er det et brud på international lovgivning.

- Den ulovlige tildeling af pas er et åbenlyst brud på Ukraine suverænitet og territoriale integritet såvel som normer og principper i international humanitær lovgivning, lyder det ifølge CNN i en meddelelse fra ministeriet. 

NATO har intet foretaget sig, mener ukrainsk udenrigsminister

Den ukrainske udenrigsminister, Dmytro Kuleba, siger i en kritik af NATO onsdag, at den vestlige alliance "bogstaveligt talt intet foretager sig på baggrund af Ruslands invasion af hans land", mens han priser EU for at have truffet "revolutionære" beslutninger for at støtte Kyiv.

Det skriver Reuters.

Russiske styrker gennemfører "intens offensiv", siger ukrainsk talsperson

Ifølge det ukrainske forsvarsministerie gennemfører russiske styrker ”en intens offensiv” i forsøget på at erobre den strategisk vigtige by Lyman i Donetsk. Det skriver CNN.

Talsperson for ministeriet Oleksandr Motuzyanyk siger, at de russiske forsøg på helt at overtage kontrollen over byen ”ikke er lykkedes”.

Ifølge CNN viser billeder delt på sociale medier dog onsdag russiske soldater flere steder i byens nordlige områder.

- Fjenden gennemfører offensive operationer i forsøget på at omringe vores enheder i nærheden af Lysychansk og Severodonetsk og for at nå Luhansk-regionens grænse, siger Motuzyanyk.

Lyman er et knudepunkt for områdets jernbaner, og erobrer russerne byen, bliver den nærtliggende by Sloviansk mere sårbar for artilleriangreb.

Internationale lejesoldater anklages for krigsforbrydelser i Ukraine

For første gang bliver internationale lejesoldater nu anklaget for krigsforbrydelser i Ukraine, skriver The Guardian.

Der er tale om soldater fra den berygtede Wagner Group, der i årevis har udført opgaver for blandt andre Rusland.

Tirsdag offentliggjorde ukrainske anklagere navne og billeder af otte mænd, de anklager for krigsforbrydelser som mord på civile og torut. Heriblandt er fem russiske soldater samt et russisk og to hviderussiske medlemmer af Wagner Group.

Der har tidligere været meldinger om, at soldater fra Wagner Group deltog i kampene på russiske side. Men det er første gang, at de anklages for at bryde krigens regler i Ukraine.

Ifølge The Guardian har Rusland siden starten af invasionen brugt lejesoldater. Det estimeres ifølge mediet, at mellem 10.000 og 20.000 lejesoldater fra eksempelvis Syrien og Libyen deltager i krigen – blandt andet fra Wagner Group.

Rusland kalder italiensk fredsplan ”en fantasi”

I sidste uge præsenterede Italiens udenrigsminister, Luigi Di Maio, en skitse til en plan for fred i Ukraine, som han efter eget udsagn har vendt med FN’s generalsekretær, António Guterres.

Planen involverer, at internationale organisationer som FN, EU og Organization for Security and Co-operation in Europe (OSCE) i første omgang skulle hjælpe med at organisere lokale våbenhviler.

Men ifølge Maria Zakharova, der er talsperson for det russiske udenrigsministerie, er planen en ”fantasi”. Det skriver Reuters.

- Man kan ikke forsyne Ukraine med våben med den ene hånd og finde på planer for en fredelig løsning på situationen i Ukraine med den anden, siger hun blandt andet.

Tirsdag sagde Kreml-talspersonen Dmitry Peskov ifølge The Guardian, at den russiske regering endnu ikke har modtaget den italiensk plan, men håbede på snart at modtage den.

- Hvis de tror, at Rusland vil stoppe baseret på nogen vestlig plan, har de ikke forstået meget, tilføjede Maria Zakharova.

Svensk statsminister håber at afklare misforståelser i Tyrkiet

Under et møde i den tyrkiske by Ankara onsdag vil svenske diplomater tale med tyrkerne om de forbehold, Tyrkiet har imod svensk og finsk NATO-medlemskab. 

Den svenske statsminister, Magdalena Andersson, siger, at Sverige vil gennemgå Tyrkiets krav og derudover forsøge at afklare "mediernes uklare rapportering", skriver Reuters. 

Her kan du læse om tyrkernes fem krav for at optage Sverige i NATO.

Putin gør det nu nemmere at blive russer i kontrollerede områder

Fra nu bliver det nemmere for indbyggere i Ukraines russiskkontrollerede regioner Kherson og Zaporizhzhia at få russisk statsborgerskab og pas.

Ruslands præsident, Vladimir Putin, har nemlig onsdag underskrevet et dekret, der forenkler processen, skriver Reuters. 

Rusland fjerner alderskrav for soldater

Det russiske parlament Dumaen har onsdag godkendt en lov, der afskaffer den øvre aldersgrænse for at tjene som professionel soldat i landets hær. Indtil nu har kun russere i alderen 18 til 40 år kunnet tjene, mens man som udlænding maks har måttet være 30 år. 

Loven blev introduceret i sidste uge af partiet Det Forenede Rusland, som argumenterede for, at afskaffelsen ville gøre det muligt for militæret at udnytte ældre fagfolks færdigheder.

I et notat, der ledsagede lovforslaget, stod der ifølge The Guardian følgende:

- Til brug af højpræcisionsvåben og betjening af våben og militærudstyr er der brug for højt professionelle specialister. Erfaringen viser, at man bliver det i 40-45 års alderen.

Rusland kræver modydelse for at lade skibe forlade ukrainske havne

Siden Rusland invaderede Ukraine, har de ukrainske havne ud til Sortehavet været blokeret, og det har derfor været umuligt at eksportere blandt andet hvede, majs, byg og solsikkeolie.

Tidligere har præsident Zelenskyj advaret om en global fødevarekrise, hvis ikke landets landbrugseksport genoptages.

Men nu lyder det fra Rusland, at de er klar til at stille en humanitær korridor til rådighed for fartøjer, der transporterer mad ud af Ukraine. Det kræver dog, at ukrainerne til gengæld ophæver sanktioner.

Det siger landets viceudenrigsminister, Andrei Rudenko, ifølge det russiske nyhedsbureau Interfax, skriver Reuters. 

 - En løsning på fødevareproblemet kræver en omfattende tilgang, herunder ophævelse af sanktioner, der er blevet pålagt russisk eksport og finansielle transaktioner, siger det fra Rudenko.

Viceudenrigsministeren understreger også, at ukrainerne skal minerydde havnene, hvis en korridor skal blive en realitet.

Rusland forsøger at generobre by ved Kharkiv

Russiske styrker forsøger at forbedre deres positioner nord for Kharkiv og generobre byen Ternova, skriver tænketanken Institute for the Study of War i sin seneste statusrapport over krigens gang. 

Ifølge ukrainske myndigeheder skulle russerne udføre angreb i byen Ternova, der ligger i udkanten af Kharkiv, og som faldt i ukrainsk varetægt i begyndelsen af maj. Byen ligger omkring ti kilometer fra den russiske grænse. 

- Han sagde, han var ok, siger kone efter samtale med tilfangetaget Azovstal-leder

Siden de ukrainske soldater på Azovstal-stålværket i Mariupol overgav sig i sidste uge, har de været i russisk varetægt.

Men nu har hærfører i Azov-bataljonen, Denys Prokopenko, kortvarigt haft mulighed for at ringe til sin kone ved navn Kateryna, skriver The Guardian. 

Det er ikke til at vide, om han har talt frit eller under tvang, men ifølge Kateryna fortalte han, at de ukrainske soldater får mad og vand. Derudover har hun har hørt fra andre, at soldaterne lever under "mere eller mindre tilfredsstillende" forhold. 

- Han spurgte, om jeg var ok og spurgte, hvordan jeg havde det, fortæller Kateryna til The Guardian og siger derudover, at de ukrainske soldater ifølge hendes mand ikke er blevet udsat for vold. 

- Hvad der nu vil ske, ved vi selvfølgelig ikke, men i øjeblikket er der tredje parter til stede – FN og Røde Kors – som kontrollerer situationen, siger hun. 

Meldinger om missilangreb længere mod vest

Ukrainske myndigheder rapporterer onsdag om russiske missilangreb i regionerne Dnipropetrovsk og Zaporizhzhia, der begge ligger mere vestligt end Donbas-regionen, hvor russerne ellers har intensiveret deres kræfter. Det skriver CNN. 

Det russiske militær skulle have affyret fire krydsermissiler mod Zaporizhzhia, lyder det i en udtalelse fra regionen, og et af missilerne blev skudt ned af ukrainsk luftforsvar. Ifølge lokale embedsmænd blev 1 person dræbt og 3 såret, mens 62 bygninger er blevet ødelagt. 

Zelenskyj opstiller krav for at ville tale med Putin

Ruslands præsident, Vladimir Putin, skal ikke regne med bare sådan lige at få kontakt til sin ukrainske pendant, Volodymyr Zelenskyj.

I hvert fald lyder det onsdag fra Zelenskyj i en videotale til World Economic Forum i schweiziske Davos, at han kun vil tale direkte med Putin – og ikke via mellemmænd. Lignende melding lød mandag fra præsidenten. 

Derudover understreger han, at Rusland skal trække sine tropper helt tilbage til de positioner, de havde, inden invasionen 24. februar.

- Det kan være et første skridt i retning mod forhandlinger, siger han onsdag og tilføjer, at Ukraine vil blive ved med at kæmpe, indtil al ukrainsk territorie er vundet tilbage. 

Situationen i Donbas er "ekstrem svær", siger Zelenskyj

Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskyj, sagde sent tirsdag i en videotale, at den russiske hær nu koncentrerer "alle sine tilbageværende kræfter" i Donbas-regionen. Og ifølge Zelenskij er russerne opsatte på at "ødelægge alt".

- Situationen i Donbas er ekstrem svær, lyder det i talen afholdt på dagen, der faldt præcis tre måneder inde i krigen. 

Ifølge Pavlo Kyrylenko, der er guvernør i Donetsk – som ligger i Donbas – har russerne nu taget kontrol med tre byer i Donetsk-regionen. Herunder byen Svitlodarsk. Det skriver Reuters. 

Flere end 20.000 døde i Mariupol

Mindst 22.000 indbyggere menes at være blevet dræbt under Ruslands tre måneder lange angreb på havnebyen Mariupol. Det fortæller Petro Andriushchenko, der rådgiver byens borgmester, til CNN.

Tallet er baseret på de mange kontakter, han og andre af byens embedsmænd har indsamlet, og han mener, at det reelle tal kan være langt højere. 

Byen faldt officielt til russiske styrker i sidste uge, da de tilbageværende soldater på Azovstal-stålværket overgav sig.

Russiske styrker besætter by i Donetsk og hejser flag

Byen Svitlodarsk i Ukraines østlige Donetsk-region er nu blevet indtaget af russerne, og ukrainske styrker har trukket sig tilbage. Det oplyser Pavlo Kyrylenko, der leder regionens militæradministration, ifølge CNN. 

- Russiske flag er allerede blevet hejst der, siger han og oplyser derudover, at omkring 10.000 civile er tilbage i den nu besatte by. 

Ifølge Kyrylenko var Svitlodarsk blevet omringet fra tre sider, men han understreger, at det ikke skal ses som et nederlag for Ukraine. Det skal i stedet ses som "en omgruppering":

- Dette er den rigtige og logiske beslutning i denne situation for at redde (ukrainske soldaters, red.) liv, siger Pavlo Kyrylenko.

Ifølge CNN florerer der billeder fra beskedtjenesten Telegram af, at det russiske flag bliver hejst over en administrationsbygning i Svitlodarsk. Det ses også på Twitter, men det har ikke været muligt for TV 2 at verificere ægtheden. 

Medie: 63-årig russisk generalmajor er skudt ned over Ukraine

Den russiske generalmajor Kanamat Botashev blev søndag dræbt, da hans fly blev skudt ned i det østlige Ukraine. Det oplyser tre af hans tidligere underordnede til BBC's russiske nyhedstjeneste.

Botashevs død er ikke officielt bekræftet endnu, men han er i så fald den højest rangerende officer fra det russiske luftvåben, der er dræbt i krigen. 

Det er uklart, hvordan den pensionerede generalmajor havnede i et fly ved fronten, men angiveligt var han hyret af et russisk militærselskab kendt som Wagner-gruppen.

- Han var bare ikke i stand til at holde sig på sidelinjen, siger de tidligere underordnede, som BBC har talt med.