Nye Borgerlige holder årsmøde

Hvad skete der? Nye Borgerlige holder årsmøde i København.

Denne liveblog opdateres ikke længere.

Tre højdepunkter fra Nye Borgerliges årsmøde

Årsmødet har taget en lille drejning. Komikeren Brian Mørk er på scenen, hvor han blandt andet joker om shitstorme og rasende feminister. For eksempel bemærker han, at feminister altid har mindst tre katte.

- Det er sjovt, at de har ni liv, når deres ejer ikke har ét, siger han. 

Det går rent ind her i salen. 

Nye Borgerliges medlemmer skal også suge lidt energi til sig, for resten af eftermiddagen kommer til at gå med fastsættelse af kontingent, valg af revisor, vedtægtsændringer og den slags, der hører med til et partis årsmøde. 

Så vi lukker livebloggen her med tre højdepunkter: 

1. Pernille Vermund bejler til midterpartierne. Moderaterne og Radikale Venstre burde søge mod blå blok, mener hun. 

- En af nøglerne til, at retfærdigheden kan ske fyldest, er, at Løkke dropper sin røde flirt, og at Radikale Venstre melder sig ind i den blå blok. De må tage ansvar og æde nogle kameler, siger hun med henvisning til minksagen. 

2. Det blev kun nævnt med få ord i Pernille Vermunds tale, at Nye Borgerlige mistede et folketingsmedlem allerede inden, at der var gået en uge efter folketingsvalget. 

- Hvor ville jeg gerne have været de seneste ugers problemer foruden, sagde hun med henvisning til Mette Thiesen, der forlod partiet i mandags.

- At miste et mandat mindre end en uge efter, at man er valgt i Folketinget, tror jeg ikke, at der er nogen partier, der drømmer om.

3. Til gengæld var der mange ord fra Mikkel Bjørn Sørensen. En af partiets to nye folketingsmedlemmer.

- Friheden og fædrelandet skal generobres og gives tilbage til danskerne, lød det blandt andet i det, der bedst kan beskrives som en brandtale fra den 27-årige folkeskolelærer.  

Du kan læse flere af hans ord i bloggen herunder. 

Livebloggen lukkes her. Tak, fordi du læste med. 

Pause

Der er nu frokostpause indtil 12.35. 

Her i salen hører vi lidt Big Fat Snake med 'Bonsoir Madame', og så vender vi tilbage efter pausen.

- Fædrelandet skal generobres

- Danmark skal generobres, lyder det videre fra det nyvalgte folketingsmedlem, Mikkel Bjørn Sørensen. 

- Danmark skal generobres. Fornuften skal tilbage i dansk politik, og ufornuften skal tales imod fra Folketingets talerstol.  

- Vi kæmper for et Danmark, der også er dansk, når næste generation tager over. 

- Friheden og fædrelandet skal generobres og gives tilbage til danskerne, siger han. 

Brandtale fra nyvalgt: - Vi kan ikke læne os tilbage og håbe på et chancekort, der sender modstanderen i fængsel

Nu kommer partiets andet nye folketingsmedlem. Det er den 27-årige Mikkel Bjørn Sørensen, der tidligere har været formand for partiets ungdomsorganisation. 

Han giver medlemmerne en sand brandtale, der får dem til at rejse sig og give ham stående klapsalver. 

Han mener, at de alle er "bærere af en flamme, der i alt for mange år er blevet negligeret". For samfundet er efter hans opfattelse blevet indrettet efter venstreorienterede præmisser, mens borgerlige politikere i årevis har "opgivet at stå på mål for en reel borgerlig dagsorden". 

- Vi opererer på en spilleplade, der er designet og tilrettelagt af venstrefløjen, siger han.

Borgerlige politikere har "som overbærende og naive forældre" "af ren fejhed" ikke rettet samfundet ind på en vej, der er "fundamentalt anderledes end det, venstrefløjen ønsker". 

- Vi har foræret bøtten af Matador-penge til vores modstandere, mener han. 

Men nu er det tid til "at vende bøtten på hovedet". 

- Vi kan ikke læne os tilbage og håbe på et chancekort, der sender modstanderen i fængsel. Vi trækker hver gang et kort, der hæver skatten eller tvinger os til at rykke tre felter tilbage, siger han til grin og klapsalvre fra salen. 

Hårdt udfald mod ældreminister

Det nyvalgte folketingsmedlemmer Kim Edberg Andersen taler nu. 

- Så kom nordjyden i Folketinget, begynder han sin tale. 

Han er håndværker, fortæller han, så han har "løftet flere kilo beton, end andre har spist ærter". 

- Undtagen Scavenius (Theresa Scavenius, red.) fra Alternativet, der ikke spiser meget andet end ærter, siger han og får medlemmerne i salen til at grine. 

Det er et oplæg til at tale om nedslidning, for han giver ikke meget for den såkaldte Arne-pension, der efter hans opfattelse også giver kontorfolk lov at gå tidligere på pension.

Han vil arbejde for bedre vilkår for nedslidte og ældre. For han har heller ikke meget til overs for den hidtidige ældreminister, Astrid Krag (S), der efter hans mening kun duer til at tage selfies med trist ansigt, eller hvor hun "stopper sig" med kage. 

Folketingsmedlem i slåbrok

Folketingsmedlemmet Lars Boje Matthiesen skulle have holdt tale nu, men han har fået halsbetændelse. Så han toner i stedet frem i en videohilsen iført slåbrok. 

- Husk at gøre hinanden bedre, ikke dårligere, siger han blandt andet. 

Vermund er genvalgt som formand

Der er ingen modkandidater til posterne som formand og politisk næstformand.

Så Pernille Vermund og Peter Seier Christensen er begge genvalgt og får store klapsalver fra medlemmerne. 

- Vi skal op på hesten igen

Pernille Vermund har forladt talerstolen til stående klapsalver fra sine partimedlemmer. 

Næstformanden Peter Seier Christensen har fået ordet. Han indleder med at erkende, at valget ikke gik, som de havde drømt om. 

- Ja, vi havde håbet på mere. Det er der ingen grund til at skjule. Men vi skal op på hesten igen, siger han. 

Løkke skal droppe sin røde flirt, og de radikale skal slutte sig til blå blok

Vermund hæfter sig ved, at de røde partier er blevet svækket. Valget efterlod dem med det smallest mulige flertal på 90 mandater, mens der ikke er flertal for en rød regering. 

- Jeg tør ikke spå om, hvad der sker i de kommende uger og måske måneder. Men jeg lover jer, at vi i Nye Borgerlige kommer til at strække os langt for, at vi undgår fire år mere med Mette Frederiksen ved magten, siger Vermund.

Hun fastslår, at hun stadig ikke har tænkt sig at lade Mette Frederiksen slippe for at blive stillet til ansvar for minkskandalen. Derfor skal alle muligheder for en regering, "der vil stille Mette Frederiksen til ansvar", afsøges. 

- For hvis Mette Frederiksen sætter sig i Statsministeriet på ny, forældes sagen, og Mette Frederiksen vil desværre ikke kunne stilles til ansvar, siger Vermund.

- En af nøglerne til, at retfærdigheden kan ske fyldest, er, at Løkke dropper sin røde flirt, og at Radikale Venstre melder sig ind i den blå blok. De må tage ansvar og æde nogle kameler. 

Vermund roser K for at stå ved sin borgerlighed

Pernille Vermund takker de andre partiledere i blå blok for samarbejdet. 

Det mundede til hendes ærgrelse ikke ud i en borgerlige flertalsregering. Men hun glæder sig over, at tilliden er højere blandt de blå partier end i mange år. 

Og hun håber, at Det Konservative Folkeparti ikke giver deres skatteplan skylden for det dårlige valgresultat. For det var "befriende", mener Vermund, der selv har en fortid i K, at "et gammelt, borgerligt parti som Det Konservative Folkeparti turde at være sig sin borgerlighed bekendt".

- At Det Konservative Folkeparti igen turde sige højt, at ”pengene ligger bedst i borgernes lommer”.

De konservative kom lige før valget med en skatteplan, der blev kaldt "kerneblå". Den handlede blandt andet om at spare i den offentlige sektor ved at effektivisere og at afskaffe topskatten på sigt. 

Kriminelle udlændinge skal ud

Svindel med offentlige ydelser er også en fokuspunkt for Nye Borgerlige.

- Fordi vi ved, at udlændinge er overrepræsenterede i kriminalitetsstatistikker, når det gælder socialt bedrageri. Eller rettere: Også når det gælder social bedrageri, siger Pernille Vermund.

- Vi skal ikke finde os i, at folk kommer hertil, lever på offentlig forsørgelse og så oven i svindler sig til vores penge.

- Udlændinge skal ikke kunne leve på passiv forsørgelse. Og kriminelle udlændinge skal udvises – konsekvent og efter første dom.

Hetz mod bilejere skal stoppes

Nye Borgerlige er også bilejernes parti, lyder det fra partilederen på scenen, fordi hverdagen ikke kan hænge sammen for mange familier uden for de større byer. 

- Nu skal vi have et flertal af de andre partier til at slå fast, at registreringsafgiften skal væk, at afgiften på benzin og el skal ned, og at hetzen mod bilejerne skal stoppes.

NB vil af med brugerbetaling på Storebæltsbroen

Det var Nye Borgerlige, der fandt på ideen om at give de indefrosne feriepenge til danskerne under coronakrisen, nævner Vermund som et eksempel på partiets indflydelse. 

Nye Borgerlige har også kæmpet for at gøre Kronprinsesse Marys Bro i Frederikssund betalingsfri, "fordi det er helt urimeligt og konkurrenceforvridende, at der er brugerbetaling på en bro, som binder en kommune sammen". Det lykkedes. 

- Nu gælder det Storebæltsbroen. Brugerbetalingen skal afskaffes, siger Pernille Vermund.

En giftig cocktail

Partiet har skabt "borgelige resultater" i den forgangne valgperiode, mener Pernille Vermund. Hun kalder dem "et lille oppositionsparti midt i et blodrødt hav". 

- Vi har ikke siddet i et hjørne med korslagte arme og surmulet. Vi har taget ansvar, og vi har indgået kompromisser på de områder, hvor vi har kunnet se, at det skabte borgerlige resultater. 

- Det er klart, at det er begrænset, hvad man som borgerligt parti kan få indflydelse på og se sig selv i, når statsministeren hedder Mette Frederiksen (S). En helt uforudsigelig valgperiode krydret med magtfuldkommenhed er ikke en god cocktail. Det er faktisk en giftig cocktail, siger Vermund.

Vermund ville gerne have været den seneste uges problemer foruden

Vermund er vendt tilbage til nutiden og takker alle partiets kandidater, medlemmer og frivillige.

- For pokker, hvor ville jeg gerne have haft flere af jer med ind i Folketinget, siger hun til kandidaterne i salen.

- Og hvor ville jeg gerne have været de seneste ugers problemer foruden, siger hun med henvisning til balladen om Mette Thiesen, der forlod partiet i mandags.

- At miste et mandat mindre end en uge efter, at man er valgt i Folketinget, tror jeg ikke, at der er nogen partier, der drømmer om.

Putin er fortid i 2035

Der er også klapsalver, da Pernille Vermund fortæller, at Ukraine vandt krigen, og krim blev genforenet med moderlandet. 

De ukrainske flygtninge er vendt tilbage til deres hjemland. 

- Putin selv… Han er heldigvis historie i 2035. Han blev væltet af sine egne. Siden har ingen set ham, siger Vermund, mens salen griner og klapper. 

Styr på udlændingepolitikken

I Vermunds fortælling fra 2035 hører familien om et drab i Vollsmose. 

- Alt tyder på, at det er et af de tragiske partnerdrab, som er særligt udbredt blandt folk med muslimsk baggrund, fortæller Pernille Vermund.

- Det er ellers længe siden, at man har hørt problemer fra Vollsmose. Efter årtier med en forfejlet udlændingepolitik er der i 2035 endelig ved at være styr på situationen.

I Vermunds historie er det lykkedes Nye Borgerlige at sætte dagsorden med partiets udlændingepolitik. 

Det får også en klapsalve med fra salen. 

Billigere biler og ingen broafgift

- Med et blåt flertal siden 2025 har familier fået en hverdag, hvor politikerne, staten og kommunerne bestemmer mindre, og danskerne bestemmer meget mere selv – også over flere af deres egne penge, fortæller Vermund.

- I 2035 er det billigere at købe, køre og eje en bil. Storebæltsbroen er betalingsfri. Ladestandere til elbiler findes nu på alle tankstationer.

- Registreringsafgiften er afskaffet. Afgiften på el og benzin er sænket til EU’s minimumssats. Og vejnettet er udbygget, så danskerne ikke længere sidder fast i trafikken i timevis, lyder det videre. 

I Vermunds fremtidsdrøm ender Mette Frederiksen i Rigsretten

I den fremtid, som Pernille Vermund taler om, har Nye Borgerlige fået gennemtrumfet en advokatvurdering af minkskandalen, og som konsekvens er Mette Frederiksen (S) blevet stillet for en rigsret.

Det høster talens første hujen og klapsalver fra salen. 

- Og det blev heldigvis slutningen på seks års socialdemokratisk enevælde, fortæller Pernille Vermund videre.

Lynetteholm og Femernbælt-broen droppet

- Tåbelige anlægsprojekter som Lynetteholm og Femernbælt-broen blev stoppet i tide, fortæller Pernille Vermund videre om sit fremtidsscenarie.

- Til gengæld blev der afsat penge til kloakering, så spildevand ikke længere flyder ud i havet.

Vilkårene er også blevet bedre for landbruget og fiskeriet, siger hun. 

- I 2035 arbejder myndighederne med – og ikke imod – dansk fiskeri og landbrug.

Nye Borgerliges fremtid involverer kernekraft

I det fremtidsscenarie, Pernille Vermund ridser op, får offentligt ansatte mere ud af at gå på arbejde. 

De første 90.000 kroner, en offentligt ansat tjener om året, er skattefri. Derefter betaler de en flad skat på 37 procent.

Dermed får en almindelig familie 5900 kroner mere til sig selv om måneden, lyder det fra Nye Borgerliges formand.

Energipriserne er også faldet, fordi fremtidens borgerlige regering ifølge Vermund har købt et tysk kernekraftværk.

Kernekraft forsyner i 2035 hele Danmark med strøm. 

Fremtiden ifølge Nye Borgerlige

Pernille Vermund begynder sin tale. Det er et billede af, hvordan hun forestiller sig, at Danmark vil se ud i 2035 efter et årti med Nye Borgerliges politik. 

Det første, Pernille Vermund nævner, er partiets familiepolitik, der vil muliggøre, at familier indretter deres liv, som de selv vil. At de for eksempel får mulighed for at passe de mindste derhjemme i stedet for at aflevere dem i daginstitution.

For ifølge Nye Borgerlige skal småbørnsfamilier, der ikke ønsker at benytte sig af de offentlige vuggestuer, have et fradrag i skatten svarende til den pris, en vuggestueplads ellers koster det offentlige. 

- Slut med knugen i maven over at aflevere sine helt små børn i daginstitution. Slut med at konkurrencestaten og det høje skattetryk ensretter familielivet og umuliggør en hverdag, der er skræddersyet den enkelte familie, siger Pernille Vermund. 

Familier kan også selv bestemme, hvordan barslen skal fordeles mellem forældrene. 

Pernille Vermund kommer på scenen

Det er blevet tid til Pernille Vermunds tale. Hun går på scenen til temasangen fra tv-serien 'Venner', mens der vises billeder på storskærmen fra valgkampen. 

Medlemmerne klapper, mens billederne fortsætter på skærmen til tonerne af omkvædet – "I'll be there for you". 

Så er årsmødet i gang

Loungemusikken er lige blevet slukket, og Nye Borgerliges medlemmer er blevet bedt om at finde deres pladser. 

Årsmødet åbnes af organisatorisk næstformand, Jesper Hammer. 

Partiet er blevet syv år gamle, fortæller han, og guider medlemmerne igennem det praktiske. Blandt andet at man kan købe Pernille Vermunds bog i merchandiseshoppen ude i forhallen og få en autograf fra formanden selv i løbet af dagen.   

- Det skal nok blive godt

Selvom den seneste tid måske kunne give en lidt mat stemning her hos Nye Borgerlige, så er der optimisme blandt medlemmerne ved morgenbuffeten. 

Her giver flere Dansk Folkeparti skylden for, at blå blok ikke fik flertal ved valget. Men det slår dem ikke ud.  

- Det skal nok blive godt, konstaterer en ældre mand. 

Skuffelse trods fremgang

Selvom partiet er gået 50 procent frem og fik seks mandater ved valget, så er der skuffelse i Nye Borgerlige. 

I løbet af valgperioden har partiet været helt oppe på 8, 9 og sågar 10 procent i visse målinger. Så sent som i slutningen af juni stod partiet til 8,5 procent i en Megafon-måling foretaget for TV 2 og Politiken i dagene 20. til 23. juni.

Men derfra gik det ned ad bakke. 23. juni var nemlig også dagen, hvor Inger Støjberg åbenbarede sit nye politiske projekt, Danmarksdemokraterne.

Ved valget 1. november fik Nye Borgerlige 3,7 procent. 

Mistede folketingsmedlem under en uge efter valget

Det har været en turbulent tid for partiet. Så sent som i mandags forlod en af partiets profiler, nemlig Mette Thiesen, partiet.

Thiesen har ifølge partiet været omdrejningspunkt for et trekantsdrama, der involverer hende selv, hendes kæreste og en ansat i partiet, som ifølge partiet er blevet udsat for truende adfærd og sågar blev overfaldet af Mette Thiesens kæreste ved partiets valgfest, hvor han ellers ikke var velkommen. 

Dermed gik partiet fra seks mandater til fem, og Folketinget fik sin første løsgænger ikke engang en uge efter valget. 

Mette Thiesen har siddet i Folketinget for Nye Borgerlige siden 2019. Hun fik 4357 personlige stemmer ved valget 1. november. 

Velkommen

Velkommen til Nye Borgerliges årsmøde. Vi er i hangaren under Comfort Hotel ved København, hvor 600 af partiets medlemmer er ved at troppe op og forsyne sig med croissanter og kaffe fra morgenmadsbuffeten uden for salen.

 Det officielle program begynder klokken 10, hvorefter partileder Pernille Vermund holder tale klokken cirka 10.15.

Derefter taler næstformanden, Peter Seier Christensen, og så er de begge på valg. Der ventes ikke kampvalg om nogen af posterne. 

Så kommer tre af folketingsmedlemmerne til talerstolen efter tur. Først Lars Boje Matthiesen og så de to nyvalgte folketingsmedlemmer Kim Edberg Andersen og Mikkel Bjørn Sørensen, der også er formand for partiets ungdomsorganisation.