Seneste nyt om coronavirus 3. januar 2022

Denne liveblog opdateres ikke længere.

TV2.DK giver dig her seneste nyt om coronavirus fra Danmark og verden.

Du kan se de seneste coronatal her.

SSI: Så mange er døde med Omikron-varianten

Mandagens rapport om Omikron-varianten fra Statens Serum Institut opgør for første gang antallet af Omikron-relaterede dødsfald.

Tallene dækker over perioden 21. november til 28 december, og indeholder kun data på prøver med en kendt variant.

Her kan man læse, at der ud af de knap 56.000 kendte smittetilfælde med varianten har været registreret 18 dødsfald inden for 30 dage efter, at smitten blev registreret.

Mandag lød meldingen fra Statens Serum Institut (SSI), at der er halvt så stor risiko for indlæggelse ved smitte med Omikron-varianten som ved Delta-varianten.

Flere eksperter pegede dog samtidig på, at Omikron indtil videre hovedsageligt har spredt sig blandt unge, og at vi derfor mangler data for, hvor syge ældre mennesker bliver, hvis de bliver smittet med varianten.

1500 personer afvist ved svensk grænse efter nye indrejseregler

Siden Sverige indførte nye indrejseregler i sidste uge, er 1500 personer blevet afvist ved den norsk-svenske grænse.

Flere af dem er danskere eller tyskere, der har fejret jul og nytår i Norge, og skal hjem gennem Sverige.

Det skriver det norske medie NRK.

Sverige indførte 28. december krav om en negativ coronatest ved indrejse uanset vaccinestatus.

De fleste af dem, der forsøger at krydse grænsen, er vaccinerede, men mange af dem mangler en gyldig test og kender ikke regler, skriver NRK.

Børn ned til 12 år tilbydes tredje stik i USA

Børn og unge ned til 12 år kan nu smøre ærmerne op og få et tredje stik med en coronavaccine i USA.

Det har USA's lægemiddelstyrelse, FDA, besluttet mandag, skriver nyhedsbureauet AP.

Meldingen kommer, lige op til at børnene vender tilbage til undervisningen efter juleferien.

I forvejen var revaccination godkendt til alle over 16 år i USA. Til sammenligning skal man i Danmark være 18 år for at få tilbudt revaccination.

Fra mandag er de 12-15-årige også godkendt til et tredje stik, hvis der er gået fem måneder, siden de fik det første.

Heunicke indkalder sundhedsordførere til møde

Ifølge TV 2s oplysninger er folketingets sundhedsordførere indkaldt til et møde onsdag eftermiddag hos sundhedsminister Magnus Heunicke (S).

Her skal de drøfte coronasituationen i Danmark, fortæller TV 2s politiske redaktør, Hans Redder.

- Det kunne jo tyde på, at vi i løbet af de kommende dage bliver klogere på, om de nye meldinger fra Statens Serum Institut giver anledning til, at man ændrer på nogle restriktioner, siger han. 

Mandag lød meldingen fra Statens Serum Institut (SSI), at der er halvt så stor risiko for indlæggelse ved smitte med Omikron-varianten som ved Delta-varianten.

Det har i løbet af dagen fået både Venstre og de konservative til at opfordre til at genoverveje restriktionerne. Men Hans Redder tvivler på, at der kommer markant lempelser her og nu.

- Både regeringen og flere af dens støttepartier forholder sig langt mere afventende, end hvad vi hører fra nogle af de blå partier, siger han.

Samtidig peger han på, at SSI stadig forventer, at januar bliver ”en hård måned at komme igennem.”

Grundlæggende vurderer den politiske redaktør dog, at vi er tættere på lempelser end flere restriktioner.

Boris Johnson forudser massivt pres på sygehuse

Presset på de britiske hospitaler bliver hårdt i de kommende uger, siger premierminister Boris Johnson mandag. Han henviser til, at mange ansatte i sundhedssektoren er syge med covid-19, og at der mange steder mangler personale.

- Vi ser, hvad vi kan gøre ved at flytte personale rundt til de områder, som er hårdest ramt, siger Johnson og påpeger, at omikronvarianten har spredt sig uhæmmet den seneste tid.

Nytårsaftensdag var omkring 50.000 fra den britiske sundhedssektor NHS hjemme fra arbejde på grund af sygdom eller selvisolation. Det skriver The Sunday Times.

Johnson udtrykker anerkendelse for den store indsats sundhedssektorens personale gør i kampen mod pandemien, og han advarer mod at tro, at det stort set er ovre.

- Det er afgørende, at vi nu hjælper dem med at stoppe pandemien ved at få vaccinationerne, siger han.

Antallet af patienter på hospitalerne med covid i England blev søndag opgjort til det højeste siden februar: Over 13.000 - heraf 769 i respirator.

Levering af selvtest til københavnske skoler halter: - Vi arbejder på højtryk

Planen var, at forældre til børn på københavnske skoler mandag og tirsdag skulle kunne afhente selvtests til deres børn.

Men nu lyder det fra Københavns Kommune, at der har været problemer med at få testene leveret til skolerne.

- De fleste skoler har som planlagt i dag fået leveret selvtests, som forældrene kunne afhente her i eftermiddags eller i morgen. Men desværre er de ikke nået frem til alle vores skoler, siger centerchef i Børne- og Ungdomsforvaltningen Mette Kilde Corfitzen i et skriftligt svar til TV 2.

Hun fortæller, at kommunen er ved at undersøge årsagen.

- Vi arbejder på højtryk for, at alle skoler, som mangler selvtests, får dem hurtigst muligt, så det vil være muligt for forældre at hente dem tirsdag i løbet af dagen.

Landets skoleelever skal efter planen tilbage til de fysiske klasseværelser onsdag.

Regeringen vil ikke lempe restriktioner endnu

Regeringen ønsker ikke at lempe de gældende coronarestriktioner nu og her.

Det siger Socialdemokratiets sundhedsordfører, Rasmus Horn Langhoff, i et interview med Jyllands-Posten.

Udtalelsen kommer, efter at flere borgerlige partier har ytret ønske om, at der sker en gennemgang af coronarestriktionerne for at se, om nogle skal lempes.

Men det ønske deles ikke af regeringen, som vil være nervøs ved at lempe i restriktionerne.

- Det vil være uforsigtigt og forkert at tro, at vi kan stryge restriktionerne nu og her, hvor vi har meget voldsomme smittetal, og det samtidig bliver sagt klart og tydeligt, at vi står i en kritisk fase af pandemien.

- Restriktionerne er netop med til at sikre, at vi kommer godt igennem januar og februar, mens de jo også sikrer, at børnene kan komme tilbage til skolerne, siger Rasmus Horn Langhoff til Jyllands-Posten.

Danskere aflyser skiferier til Østrig på grund af restriktioner

Flere danskere aflyser skiferien til Østrig på grund af coronaregler.

Hos Topdanmark har man den seneste måned behandlet dobbelt så mange afbestillingssager som normalt. Det oplyser forsikringsselskabet i en pressemeddelelse.

Rejser man til Østrig, skal man gå i karantæne i ti dage, medmindre man har fået et tredje vaccinestik og kan fremvise en negativ PCR-test.

Det gælder for personer over 15 år, men aktuelt er det kun danskere over 18 år, som er blevet inviteret til at få et boosterstik.

I København er færrest mellem 5 og 11 år vaccineret - nu reagerer borgmester

Kort før skolestart viser tal, at tilslutningen til vaccination af 5-11-årige børn er lavest i Region Hovedstaden. Det får den nytiltrådte børne- og ungdomsborgmester i Københavns Kommune, Jakob Næsager (K), til at reagere.

Og budskabet er klart: Få dit barn vaccineret.

Det fortæller han til TV 2 Lorry mandag, der også markerer første arbejdsdag for den nye borgmester.

- Som nytiltrådt vil jeg gerne bakke op om den anbefaling Sundhedsstyrelsen kommer med. Det vil jeg af hensyn til børnene, så færrest muligt bliver syge, når de møder i skole. Men også af hensyn til lærere og pædagoger, så de ikke skal udsættes for risiko, siger Jakob Næsager.

Ifølge tal fra Statens Serum Institut har 42 procent af de 5-11-årige på landsplan påbegyndt coronavaccinationen. I Region Hovedstaden er tallet dog kun 37 procent.

Styrelse opfordrer: Brug smitteopsporingens selvbetjening

Under halvdelen af de danskere, der siden 23. december blev testet positive for coronavirus, benyttede smitteopsporingens digitale selvbetjening.

Det oplyser Styrelsen for Patientsikkerhed til TV 2.

Samtidig har smitteopsporingens cirka 1500 medarbejdere, som tidligere i epidemien ringede til så godt som alle coronasmittede, haft svært ved at følge med de høje smittetal.

Derfor opfordrer styrelsen til, at flere danskere benytter sig af den digitale løsning frem for at ringe ind.

Gennem selvbetjeningen på sundhed.dk kan man give oplysninger om sin smitte til smitteopsporingen uden først at måtte sidde i telefonkø.

Har man som smittet brug for rådgivning, kan man gøre opmærksom på det i den digitale løsning.

Derefter vil smitteopsporingen kontakte den smittede med henblik på konkret rådgivning, lyder det.

Uvaccinerede udgør en større andel i coronaindlæggelser

Blandt uvaccinerede er der en større andel af covid-19-relaterede indlæggelser, end der er blandt vaccinerede.

Det viser en ny opgørelse fra Statens Serum Institut (SSI). Opgørelsen dækker over tal fra uge 51.

I perioden har der været 59,1 covid-19-relaterede indlæggelser per 100.000 uvaccinerede personer. I samme periode har antallet været 10,8 per 100.000 personer med fuld effekt af det primære vaccinationsforløb.

Palle Valentiner-Branth, afdelingschef hos SSI, konstaterer, at det er tydeligt, at det er de uvaccinerede, der bliver så syge af corona, at de skal indlægges.

- Der er ikke så mange uvaccinerede voksne i alt i Danmark, men de fylder forholdsmæssigt meget i tallene for indlæggelser, siger Palle Valentiner-Branth i en pressemeddelelse.

Børne- og Undervisningsministeriet indkalder til pressemøde

Børne- og Undervisningsministeriet indkalder til pressemøde tirsdag klokken 10, og det handler om "rammerne for børnenes tilbagevenden til skole." Det skriver ministeriet på Twitter.

Ministeriet bekræfter, at det fortsat er planen, at børnene vender tilbage i skole den 5. januar. Som det også blev meldt ud søndag.

- Det er trygt for børnene, at børnene vender tilbage til skolen den 5. januar. Det er myndighedernes vurdering og de følger udviklingen tæt, sagde børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) søndag.

Skolerne har været lukkede siden midten af december, hvor skolebørnene blev sendt hjem for at bremse smitten med covid-19, der steg voldsomt.

V og K vil have lempet restriktioner

Både Venstre og Det Konservative Folkeparti vil at have en gennemgang af coronarestriktionerne, efter at SSI har meldt ud, at Omikron-varianten er mindre alvorlig end tidligere varianter.

Det skriver Ekstra Bladet.

- Jeg synes, at vi skal have lempet restriktioner, og vi har bedt om en evaluering senest 5. januar på baggrund af de nye oplysninger. Vi ser gerne, at vi allerede nu ser på en lempelse af restriktionerne, siger de konservatives Per Larsen til avisen.

Til Ritzau siger Enhedslistens sundhedsordfører, Peder Hvelplund, at han vil se udviklingen de næste dage, inden der ses på lempelser.

- Vi har et sundhedsvæsen, der balancer på grænsen, og vi har set store antal nysmittede over julen, der ikke har manifesteret sig i antal indlæggelser endnu, siger han. 

Rigspolitiet advarer om vaccinesvindlere

Rigspolitiet advarer om svindlere, der i øjeblikket prøver at narre folk, der bestiller tid til det tredje vaccinestik mod coronavirus.

Svindlerne sender et link, hvor man skal logge ind med NemID.

- Vær kritisk, og upload aldrig billede af dit nøglekort, selvom det ser ud, som om sms'en kommer fra en myndighed, advarer Rigspolitiet. 

8801 nye smittede

Der 8801 nye smittede i Danmark. Det viser de seneste coronatal fra Statens Serum Institut.

Tallene viser også, at antallet af indlagte stiger med 61, mens yderligere 5 døde.

Positivprocenten er 11,54

Der mangler 60.000 testresultater i dagens smittetal, hvorfor de er underestimeret. 

Skoler udleverer selvtests før skolestart onsdag

Tirsdag fra klokken otte om morgenen kan forældrene til børn på en københavnsk skole hente en selvtest til deres barn på skolen.

Det fremgår af en besked, som TV 2 er i besiddelse af, til forældrene på skolens Aula.

Over hele landet skal danske børn i skole igen på onsdag, og på skoler over hele landet forbereder man sig på en massiv testaktivitet.

På den københavnske skole vil man tilbyde tests to gange om ugen, og desuden er der hver tirsdag udlevering af selvtests. 

Smitte på hurtigrute i Antarktis

11 personer er blevet isoleret efter et udbrud af smitte på ekspeditionscruiseskibet MS Roald Amundsen i Antarktis.

Det skriver norske NRK.

Belgien køber piller til behandling af covid-19

Belgien vil købe 10.000 partier af den behandling mod covid-19, som er udviklet af Pfizer og Merck & Co. 

Det siger en talsmand for den belgiske sundhedsministerium ifølge nyhedsbureauet Reuters i en email.

Israel vil tillade vaccinerede fra flere lande indrejse

Fra 9. januar vil Israel tillade en række udlændinge fra lande, som har middel risikoniveau, indrejse i Israel, oplyser det israelske sundhedsministerium ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Det drejer sig om personer, som er vaccineret mod coronavirus eller har været smittet.

Skolebørn i England skal testes før skolestart

De 11-16-årige skoleelever i England skal nu testes for coronavirus, inden de vender tilbage til skolen.

Det siger den britiske sundhedsminister, Sajid Javid, ifølge The Guardian. 

Ministeren har forsikret skolerne om, at de vil blive forsynet med selvtests.

Fald i smitte i Rusland

Rusland melder om 16.343 nye tilfælde af smitte med coronavirus, skriver nyhedsbureauet Reuters.

Det er et fald i forhold til søndag, hvor tallet var 18.233.

835 personer er døde med covid-19 i Rusland i det forløbne døgn.