Seneste nyt om krigen i Ukraine 12. oktober

Hvad sker der? Fem russere og tre personer fra Ukraine og Armenien er blevet anholdt af Rusland efter angrebet på Kertj-broen mellem Rusland og Krim lørdag. Samtidig har Polen registreret to lækager på olierørledningen til Rusland.

Denne liveblog opdateres ikke længere.

FN's generalforsamling fordømmer Ruslands annektering af ukrainske regioner

FN's generalforsamling har fordømt Ruslands annektering af ukrainske regioner. Det står klart onsdag aften dansk tid, hvor 143 lande har stemt for at fordømme Rusland.

Kun fire lande ud over Rusland selv stod sammen med Rusland. Det drejer sig om Syrien, Nicaragua, Nordkorea og Hviderusland.

Blandt de lande, der stadig ikke ønsker at fordømme Rusland, er stormagterne Kina og Indien. Yderligere 33 lande undlod at stemme.

Tidligere på ugen blev et forslag fra Rusland om at holde afstemningen hemmelig afvist.

Frankrig vil arbejde sammen med Danmark om våben til Ukraine

Frankrig arbejder sammen med Danmark om at levere yderligere udstyr af typen Caesar-haubitser til Ukraine, siger den franske præsident, Emmanuel Macron.

Der er fortsat forhandlinger i gang om at sende yderligere seks haubitsere, siger han om de mobile affyringsenheder.

Det danske forsvarsministerium ønsker onsdag aften ikke at kommentere Macrons oplysning over for Ritzau.

Onsdag har Natos forsvarsministre holdt møde i Bruxelles om den militære hjælp fra Nato-landene til Ukraine.

Ved den lejlighed omtalte den danske forsvarsminister, Morten Bødskov (S) de danske militære bidrag. Men han holdt kortene tæt til kroppen.

- Jeg kommer ikke til at gå i detaljer med konkrete donationer. Men jeg kan sige, at den ukrainske forsvarsminister udtrykte meget stor tilfredshed med Danmarks arbejde og vores konkrete donationer, sagde Morten Bødskov.

De franske Caesar-haubitser er selvkørende og udstyret med 155 milimeter kanoner.

Ukraine melder om fremskridt i fem bydele omkring strategisk vigtigt område

Ukraines militær melder om fremskridt omkring den sydlige og strategisk vigtige by Kherson onsdag. Det skriver The Guardian.

De gode nyheder for Ukaine kommer, blot 48 timer efter at ukrainske byer, herunder Kyiv, var under voldsom beskyning. 

Ifølge The Guardian blev fremskridtene taget i bydelene Novovasylivka, Novogrygorivka, Nova Kamyanka, Tryfonivka, Chervone. Alle fem områder er således blevet taget fra russerne i løbet af onsdagen.

Kherson var den første by, der faldt til Rusland efter invasionen 24. februar, og den er et afgørende mål for Ukraines modangreb.

Rusland anmoder Danmark om at tage del i efterforskning af Nord Stream

Rusland har sendt en anmodning til Danmarks regering om at deltage i efterforskningen af, hvordan der er opstået lækager på gasledningerne Nord Stream 1 og Nord Stream 2 ud for Bornholm.

Det oplyser vicepremierminister Aleksander Novak på et pressemøde ifølge det russiske nyhedsbureau Tass.

- Relevante begæringer og krav er sendt til regeringerne i de lande, der beskæftiger sig med sagen, nemlig Sverige, Tyskland og Danmark, siger han.

Seismologer i Sverige har konstateret, at der har været eksplosioner ved de to gasledninger.

Ifølge Tass har den russiske anklagemyndighed igangsat sin egen efterforskning. Landets præsident, Vladimir Putin, har konstateret, at der er tale om terrorisme.

Lækagerne på gasledningerne betyder, at der ikke længere kan transporteres naturgas fra Rusland til Tyskland.

TV 2 har forsøgt at få en kommentar fra Udenrigsministeriet, der henviser til statsminister Mette Frederiksen (S).

Kun Trump kan stoppe krigen i Ukraine, mener Ungarns leder

Kun USA's tidligere præsident Donald Trump kan stoppe krigen i Ukraine.

Det citerer avisen Financial Times Ungarns premierminister, Viktor Orban, for at sige under en paneldebat i Berlin.

Han mener, at USA's nuværende præsident, Joe Biden, er gået "for langt" ved at kalde Ruslands leder, Vladimir Putin, for en krigsforbryder.

Det sagde han under paneldebatten, der fandt sted tirsdag i den tyske hovedstad.

Biden har også tilbage i marts sagt, at Putin "ikke kan forblive ved magten", fremhævede han.

- Det vil gøre det meget svært for Biden at skabe fred, mente Orban under debatten.

- Dette vil lyde brutalt, men håbet om fred har navnet Donald Trump, sagde han.

Orban kaldte også i Berlin EU's sanktionspolitik over for Rusland for "katastrofal". 

Danske donationer til Ukraine vil blive løftet til højere niveau, siger Bødskov

Donationerne til Ukraine vil blive løftet til endnu højere niveau. Sådan lyder det fra forsvarsminister Morten Bødskov (S) i forbindelse med et møde i den såkaldte Ramstein-gruppe onsdag i NATO-hovedkvarteret i Bruxelles.

- Det handler både om at sikre, at Ukraine får de våben, som de har brug for nu og her. Men der er også bred enighed om at følge de spor, der blev lagt i København, altså at flere lande finder sammen om fælles finansiering af våbenproduktion, siger Morten Bødskov til Ritzau.

Han peger på, at de allierede lande nu er enige om at sætte fart på fælles indkøb af våben. Det vil sende et klart signal til militærindustrien om at øge produktionen.

Og det vil sikre, at Ukraine også om 12 og 18 måneder vil kunne stole på våbenleverancer, siger han.

Strømmen er tilbage på Zaporizjzja-atomkraftværket

Strømforsyningen til atomkraftværket Zaporizjzja er blevet genetableret. Det oplyser generaldirektør for Det Internationale Atomenergiagentur (IAEA), Rafael Grossi, på Twitter.

Russiske missilangreb har gentagne gange standset strømforsyningen til kraftværket.

Det "understreger, hvor usikker situationen er. Vi har brug for en beskyttelseszone så hurtigt som muligt," skriver Grossi.

Zaporizjzja er Europas største atomkraftværk med seks reaktorer. Anlægget har været besat af russiske styrker siden marts.

Ukraine har modtaget luftforsvar til at beskytte en hel by, siger tysk minister  

Ukraine har modtaget det moderne luftforsvarssystem Iris-T fra Tyskland, siger den tyske regering ifølge NRK. Systemet kan beskytte en hel by.

Den tyske forsvarsminister Christine Lambrecht lovede under et besøg i Odesa 1. oktober, at det første Iris-T-system ville blive leveret inden for "et par dage".

- En meget vigtig støtte til Ukraine i kampen mod missilangreb, mod denne terror, befolkningen er udsat for, sagde Lambrecht til journalister, da hun ankom til et møde med sine NATO-kolleger i Bruxelles onsdag.

- Dette er ét system, der skal følges af yderligere tre systemer næste år, tilføjer hun. 

Putin siger, at reparation af Nord Stream-rørledninger er muligt

Den russiske præsident Vladimir Putin siger onsdag, at det er muligt at reparere Nord Stream-gasrørsledningerne ved Bornholm, efter at de for cirka to uger siden ramt af en række lækager. 

Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Putin tilføjer, at de store lækager, der pludselig brød ud i de to Nord Stream 1 og 2, der løber fra Rusland til Europa, var en "international terrorhandling", og at angrebene på rørledningerne danner en "farlig præcedens".

I mellemtiden kan Rusland forsyne EU med gas via den intakte del af Nord Stream 2, lyder det fra præsidenten.

- Rusland er klar til at starte sådanne forsyninger. Bolden ligger hos EU. Hvis de vil, kan de bare åbne hanen, siger Putin. 

Nord Stream 2 har dog aldrig været i drift. 

På et pressemøde med blandt andre den danske statsminister kom det frem, at der formentlig har været tale om bevidste sprængninger, der førte til gaslækkene ved Bornholm. 

Syv dræbt i russisk angreb på overfyldt marked, siger guvernør

Mindst syv mennesker blev dræbt og ni såret i et russisk angreb på et overfyldt marked i byen Avdiivka i det østlige Ukraine onsdag. 

Det oplyser guvernøren i Ukraines østlige Donetsk-region, Pavlo Kyrylenko ifølge Sky News, som tilføjer, at Avdiivka er en by af regional betydning.

- Russerne ramte det centrale marked, hvor mange mennesker var på det tidspunkt, siger guvernøren i en erklæring og tilføjer, at der "ingen militær logik" var for et sådant angreb.

Hans udtalelse er ledsaget af billeder af døde kroppe og beskadigede markedsboder, skriver Sky News. 

Peskov kalder vestlig atomretorik for "provokerende"

Retorikken fra vestlige ledere om den potentielle brug af atomvåben er skadelig og provokerende.

Det siger Kreml-talsmand Dmitry Peskov onsdag ifølge nyhedsbureauet Reuters. 

- Vi udtrykker vores daglige beklagelse over, at vestlige statsoverhoveder engagerer sig i nuklear retorik hver dag, siger han og tilføjer, at en sådan praksis er "provokerende".

Peskov understreger, at der ikke havde været noget forsøg fra nogen af ​​siderne på at diskutere et muligt møde mellem den russiske præsident, Vladimir Putin, og den amerikanske præsident, Joe Biden.

FN undersøger russiske angreb som mulige krigsforbrydelser

Ruslands seneste bølge af angreb på Ukraine var en krigsforbrydelse, hvis det var med overlæg, at civile var en del af målene, siger FN onsdag.

- Disse angreb kan være i strid med principperne for krigsførelse i henhold til folkeretten og internationale love, siger Ravina Shamdasani, talskvinde for FN's menneskerettighedskontor.

Samtidig har G7-landene fordømt de russiske angreb i meget stærke vendinger. Det skriver AFP.

Krigen vil vare længe endnu, siger Bødskov

Krigen i Ukraine vil formentlig vare længe endnu, og derfor vil der være behov for flere våben til Ukraine. Det skal Danmark fortsat bidrage til.

Det siger forsvarsminister Morten Bødskov (S) forud for onsdagens møder i NATO-hovedkvarteret i Bruxelles.

- Vi kommer til at se ind i en krig, som vil vare ved. Vores forpligtelse er at støtte Ukraine i deres frihedskamp. Det skal vi diskutere i dag, siger Morten Bødskov.

Rusland stopper forsyningen til Zaporizjzja-atomkraftværk

Ukraines statslige atomenergiselskab, Energoatom, anklager onsdag Rusland for ikke at tillade selskabets konvoj af køretøjer med dieselbrændstof at få adgang til atomkraftværket Zaporizjzja, efter at det mistede strømmen onsdag morgen. 

Det skriver nyhedsbureauet Reuters. 

- Besætterne fortsætter med at negligere atom- og strålingssikkerheden på det største atomkraftværk i Europa, hvilket truer verden med en strålingskatastrofe, oplyser Energoatom.

Den nyligt genoprettede strøm er blevet afbrudt igen, hvilket har tvunget anlægget til at skifte til nøddieselgeneratorer, sagde FN's atomchef Rafael Grossi tidligere onsdag.

Energoatom hævder, at et russisk missil har ramt anlægget.

Det har ikke været muligt for TV 2 at bekræfte anklagerne.

Ukraine kalder russisk efterforskning af angreb på Krim-broen for "vrøvl"

En højtstående ukrainsk embedsmand afviser onsdag Ruslands efterforskning af en eksplosionen på Kertj-broen mellem Rusland og Krim lørdag og kalder den for "vrøvl".

Det skriver nyhedsbureauet Reuters. 

Tidligere onsdag anklagede Rusland den ukrainske efterretningstjeneste og dens leder, Kyrylo Budanov, for at stå bag angrebet. Den russiske sikkerhedstjeneste, FSB, meddelte desuden, at de har anholdt 8 ud af 12 påstået mistænkte for angrebet – herunder fem russere og tre personer fra Ukraine og Armenien.

- Udtalelserne fra FSB og undersøgelseskomitéen er vrøvl, citerer Ukraines offentlige tv-station Suspilne indenrigsministerens talsmand Andriy Yusov, da han blev spurgt om Ruslands påstande om eksplosionen på Krim-broen.

Yusov beskriver FSB og undersøgelseskomitéen som "falske strukturer, der tjener Putin-regimet, så vi vil bestemt ikke kommentere deres næste udtalelser".

Atomchef: Zaporizjzja-atomkraftværk har mistet strømforsyning – igen

For anden gang på fem dage er strømforsyningen til atomkraftværket i Zaporizjzja i Ukraine gået. 

Det oplyser chefen for det Internationale Atomenergiagentur (IAEA), Rafael Grossi, på Twitter.

- Vores hold på atomkraftværket har informeret mig om, at man her til morgen har mistet strømmen omkring kraftværket. Nødgeneratorerne, der kører på diesel, sørger nu for strøm til sikkerhedsfunktionerne, skriver han. 

- Det gentagne tab af ekstern strøm er en dybt bekymrende udvikling og understreger det presserende behov for en beskyttelseszone omkring kraftværket, skriver Grossi videre.

Zaporizjzja er Europas største atomkraftværk med seks reaktorer. Anlægget har været besat af russiske styrker siden marts.

Polen: Ingen grund til at tro, at lækagen skyldes sabotage

Der er ingen grund til at tro, at lækagen i Druzba-olierørledningen skyldes sabotage.

Sådan lyder meldingen onsdag morgen fra de polske energimyndigheder ifølge nyhedsbureauet Reuters. 

- Det skyldes formentlig utilsigtet skade, siger den polske topembedsmand med ansvar for energiinfrastruktur Mateusz Berger til Reuters

Polen opdager to lækager på rørledning til Rusland

Polen registrerede tirsdag to lækager på olierørledningen Druzba. Det oplyser den polske rørledningsoperatør Pern ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Operatøren siger desuden, at årsagerne til lækagerne fortsat er ukendte.

Druzba er en af ​​verdens længste olierørledninger til transport af olie fra Rusland til Polen og Tyskland.

For cirka to uger siden blev gasrørledningerne Nord Stream 1 og 2 ved Bornholm ramt af en række lækager. Det blev siden vurderet, at der var tale om sabotage.

Fem russere anholdt efter angreb på Krim-broen

Fem russere og tre personer fra Ukraine og Armenien er blevet anholdt efter angrebet på Kertj-broen mellem Rusland og Krim lørdag.

Det oplyser den russiske sikkerhedstjeneste, FSB, ifølge det russiske nyhedsbureau Interfax. Det skriver nyhedsbureauet Reuters. 

Rusland anklager den ukrainske efterretningstjeneste og dens leder, Kyrylo Budanov, for at stå bag angrebet, skriver Reuters.

Ifølge det russiske medie TASS mener FSB, at det er chefen for efterretningsafdelingen i det ukrainske forsvar, Kirill Budanov, samt afdelingens ansatte og agenter, der står bag. De skriver videre, at FSB hævder at have identificeret 12 personer, som siges at stå bag eksplosionen på broen.

Eksplosioner hørt i Kherson

Fem eksplosioner er blevet hørt i den russiskbesatte by Kherson tidligt onsdag.

Det rapporterer russiske medier ifølge nyhedsbureauet Reuters. 

Tidligere onsdag sagde Ivan Fedorov, den russiskindsatte borgmester i byen Melitopol i den sydlige del af Zaporizjzja-regionen, på beskedtjenesten Telegram, at der var en kraftig eksplosion i byen.

Det er foreløbigt uklart, hvem der står bag eksplosionerne. Der er ingen meldinger om tilskadekomne. 

TV 2 har ikke haft mulighed for at bekræfte oplysningerne. 

Rusland om gaslækager ved Bornholm: Danmark gør alt for at holde os ude

Myndighederne i Danmark og Sverige gør alt for at holde Rusland ude af efterforskningen af ​​gaslækagerne ved Bornholm, siger den russiske politiker Igor Ananskikh til avisen Izvestija

- 95 procent af rørene går gennem internationalt farvand, men sabotagen er bevidst udført i svensk og dansk zone, så Rusland kunne holdes udenfor, hævder Ananskikh.

- Nu spiller myndighederne i Danmark og Sverige for tid på alle mulige måder for at holde ejeren af ​​røret (russiske Gazprom, red.) ude, fortsætter næstformanden af dumaens udvalg for energi.

I alt har danske og svenske myndigheder meldt om fire lækager på de to gasrørledninger Nord Stream 1 og Nord Stream 2 i Østersøen. Begge lande mener, at der er tale om en bevidst handling og sabotage i form af sprængninger.

Lækagerne bliver nu efterforsket af Danmark, Sverige og Tyskland i fællesskab. Rusland har også krævet adgang til undersøgelserne. Men mandag oplyste den svenske statsminister, Magdalena Andersson, at de ikke vil tillade Rusland at deltage i de igangværende undersøgelser.

Biden tror ikke, ​​at Putin vil bruge taktiske atomvåben

USA's præsident, Joe Biden, tror ikke, at den russiske præsident, Vladimir Putin, vil bruge et taktisk atomvåben i krigen med Ukraine.

Det fortæller han til CNN under et interview, der blev sendt tirsdag. 

Spurgt af CNN's Jake Tapper hvor realistisk han troede, at det ville være for Putin at bruge et taktisk atomvåben, svarede han: 

- Det tror jeg ikke, han vil.

Joe Biden sagde i samme interview, at Ruslands præsident, Vladimir Putin, normalt er en rationel mand, som i høj grad har fejlbedømt muligheden for at besætte Ukraine.

Ukraine skyder 20 russiske missiler ned, siger Zelenskyj

28 missiler er blevet affyret mod Ukraine, hvoraf 20 blev skudt ned i en "anden bølge" af angreb fra Rusland. 

Sådan lyder det fra den ukrainske præsident, Volodymyr Zelenskyj.

- Restaureringsarbejdet foregår ret hurtigt og effektivt i hele landet. Hvis det ikke var for dagens angreb ville vi allerede have genoprettet energiforsyningen, vandforsyningen og kommunikationen, som terroristerne beskadigede i går, lyder det på beskedtjenesten Telegram, skriver Sky News.  

Den ukrainske præsident siger, at de seneste missilangreb mod en række ukrainske byer, blandt andre hovedstaden, Kyiv, mandag og Zaporizjzja tirsdag, kun vil forsinke genopretningen "en smule".

- Mennesket og menneskeheden er stærkere end nogen terrorister. Jeg er taknemmelig for alle, der kæmper og arbejder for vores sejr!, skriver Zelenskyj. 

Efter angrebene, der begyndte i mandags og er de største siden krigens start, har dele af Ukraine været uden strøm. Myndighederne melder, at mindst 19 personer er dræbt og 105 sårede efter mandagens russiske missilangreb på Kyiv og andre større byer, mens én blev dræbt af angreb i Zaporizjzja tirsdag.