Jordskælv i Tyrkiet og Syrien

Kraftigt jordskælv rammer Tyrkiet

Livebloggen bliver ikke længere opdateret.

Hvad skete der? Mindst 3800 er døde i Tyrkiet og Syrien, efter at et kraftigt jordskælv på 7,8 ramte det sydlige Tyrkiet natten til mandag.

Skælvet fandt sted klokken 02.17 dansk tid.

Jordskælvet har kunnet mærkes i Tyrkiet, Syrien, Libanon, Cypern og Israel.

Kort før klokken 12 dansk tid ramte endnu et stort jordskælv Tyrkiet og Syrien.

Dødstallet stiger igen - over 3800 omkommet

Dødstallet i Tyrkiet er ifølge The Guardian steget til 2379, mens antallet af sårede nu lyder mindst 14.483.

I Syrien er 1.440 bekræftet døde ifølge mediet, hvilket bringer det samlede dødstal for de to lande op på 3823.

Frysende kolde forhold i Tyrkiet og Syrien

Som om ødelæggelserne fra jordskælvet ikke var nok, så er vejret i de påvirkede områder også frysende kolde. I Tyrkiet har mange redningsarbejdere og mennesker, der har mistet deres hjem, stået omkring bål for at få varmen.

Sky News har talt med Mustafa Kara Ali, der vågnede af jordskælvet i sit hjem i tyrkiske Gaziantep og sammen med sin kone fik deres to døtre udenfor.

- Vejret gjorde alting mere besværligt. Det sneede, blæste og regnede. Tusindvis af mennesker var samlet i parken hele dagen uden tæpper, vand eller ly. Vi ventede hele dagen, og der var ingen hjælp fra regeringen, siger han til mediet.

Også i Syrien er de påvirkede mennesker udsatte for det frysende vejr, hvor CNN har talt med Khalil Ashawi, der er fotojournalist med base i Jindayris i det nordvestlige Syrien.

- Det er frysende koldt i øjeblikket. Der er så mange mennesker, der sover i soveposer på gaden lige nu, fordi de ikke har et hjem.

DMI skriver, at der natten til tirsdag vil være et større snevejr i den centrale og østlige del af Tyrkiet med temperaturer mellem 0 og 5 grader.

Over 5600 bygninger kollapset i Tyrkiet

Mindst 5606 bygninger kollapsede i Tyrkiet i forbindelse med mandagens voldsomme jordskælv og de følgende efterskælv. Det oplyser Tyrkiets agentur for håndtering af katastrofer og nødsituationer ifølge CNN.

Tyrkiets nødberedskab, AFAD, siger ifølge CNN, at 19.574 redningsarbejdere er i gang med indsatsen i regionen ramt af jordskælv.

Læger uden Grænser skruer op for hjælpen efter jordskælv

Læger uden Grænser sætter flere hold ind i det nordvestlige Syrien for at kunne reagere på de stigende behov efter jordskælvet. Det oplyser organisationen i en pressemeddelelse.

Sebastian Gay, der er chefen for Læger uden Grænsers aktiviteter i Syrien, forklarer, at mange i det nordvestlige Syrien i forvejen har hårdt brug for hjælp.

- Behovene er meget høje i det nordvestlige Syrien, og dette jordskælv tilføjer et dramatisk lag for den sårbare befolkning, der stadig kæmper efter mange års krig. De massive konsekvenser af denne katastrofe vil kræve en stor international bistandsindsats, siger han.

Blandt den akutte indsats ydede Læger uden Grænser øjeblikkelig støtte til 23 sundhedsfaciliteter på tværs af områderne Idlib og Aleppo, hvor de donerede traume-kits og har støttet med medicinsk personale for at forstærke deres hold.

Tyrkiet opjusterer dødstallet voldsomt

Ifølge Tyrkiets nødberedskab AFAD er mindst 2316 døde i landet. Det skriver Reuters. Dermed stiger dødstallet voldsomt fra 1762 og ventes at fortsætte med at stige.

Lagt sammen med de tal, der kommer ud fra de regeringskontrollerede og de oprørskontrollerede områder i Syrien, bringer det dødstallet for Syrien og Tyrkiet op på 3609.

Amerikansk hjælp på vej til Tyrkiet kort før præsidenters samtale

USA's og Tyrkiets præsidenter ventes snart at tale sammen i kølvandet på det voldsomme jordskælv.

USA har allerede sendt hjælp afsted med et hold af specialister i kriserespons, der skal arbejde tæt sammen med tyrkiske myndigheder. Dertil sender USA to hold af eftersøgnings- og redningsmedarbejdere fra Virginia og Californien, lyder det i en pressemeddelelse fra USAID.

EU aktiverer kriserespons

Det svenske præsidentskab for EU har aktiveret sin politiske kriserespons (IPCR), der skal koordinere unionens støtteindsatser til Syrien og Tyrkiet. Det oplyser EU-Rådet ifølge Reuters.

Det styrker EU's muligheder for at træffe hurtige beslutninger, når man står over for store kriser på tværs af sektorer. Det bringer EU's institutioner, medlemslande og øvrige nøgleaktører sammen for at koordinere den politiske respons på krisen.

Antallet af sårede og døde eksploderer

I Tyrkiet er der meldt om 1762 dræbte, oplyser repræsentanter fra regeringens ifølge AFP.

I Syrien er tallet oppe på mindst 1293, hvilket bringer det samlede dødstal op på 3055.

Derudover er over 14.000 mennesker såret. Tyrkiske myndigheder har sagt, at antallet af sårede over 11.000 mennesker. I Syrien er mere end 3.400 såret.

Erdogan erklærer en uges landesorg

Tyrkiets præsident, Recep Tayyip Erdogan, har erklæret en uges landesorg efter mandagens jordskælv, der har kostet foreløbigt 1651 mennesker i Tyrkiet livet. Det skriver han på Twitter. Det betyder, at det tyrkiske flag vil vaje på halv indtil solnedgang på søndag.

Sverige sender støtte på flere millioner

Den svenske regering har her til eftermiddag præsenteret en hjælpepakke til Tyrkiet og Syrien. Sverige kommer til at sende personale til regionen og donerer i første omgang syv millioner svenske kroner i akut hjælp til Røde Halvmånes arbejde.

Den svenske minister for bistand og civilt forsvar, Carl-Oskar Bohlin, siger, at Sverige kommer til at bistå med telte, nødboliger, tæpper, mad og medicin “i den akutte fase”, men også er parat til at sende folk til området “med meget kort varsel” for at tage del i det fortsatte rednings- og genopbygningsarbejde. 

Sverige tilbyder blandt andet at stille med ledelsesressourcer til at koordinere redningsarbejdet og eksperter inden for vand, sanitet, energi og logistik.

Nye dødstal: Over 11.000 er såret

Tyrkiets sundhedsminister opjusterer dødstallet til 1651 og antallet af sårede til 11.119. Det skriver Reuters.

Dermed lyder det samlede antal omkomne på 2651 for de to lande.

Dødstal i Syrien stiger til mindst 1000

Dødstallet i de regeringskontrollerede områder i Syrien stiger nu til 570 ifølge Reuters, der citerer det syriske statsmedie. I de oprørskontrollerede områder melder organisationen De Hvide Hjelme, at mindst 430 er døde.

Erdogan har takket ja til russisk hjælp, siger Kreml

Tyrkiets præsident, Recep Tayyip Erdogan, skal ifølge det russiske nyhedsbureau Tass have takket ja til hjælp fra Rusland i forbindelse med redningsarbejdet.

Tass citerer Kreml's pressetjeneste for nyheden, efter at Erdogan skal have talt i telefon med sin russiske modpart, Vladimir Putin.

Her lyder det, at Erdogan takkede Putin "for en så hurtig og oprigtig reaktion og sagde, at han var ved at instruere de relevante myndigheder til at tage imod hjælpen fra russiske redningsarbejdere".

Det er endnu ikke bekræftet fra tyrkisk side, om man har sagt ja til hjælp fra Rusland.

Danmark klar med hjælp for millioner til Tyrkiet og Syrien

Danmark sender hjælp til Tyrkiet og Syrien. I første omgang donerer Danmark  ti millioner kroner i akut hjælp gennem Dansk Flygtningehjælp og Red Barnet. Sådan lyder det fra minister for udviklingssamarbejde Dan Jørgensen (S) i et tweet fra Udenrigsministeriet.

- Det er meget høje dødsfald, vi hører om, og det ser desværre ud til, at det kan stige i de døgn, der kommer nu. Vi er selv meget optaget af fra dansk side at hjælpe, så meget vi kan, siger udviklingsminister Dan Jørgensen (S) til Ritzau.

Hjælpen skal blandt andet gå til vand, mad og telte til de berørte.

USA klar til at hjælpe Tyrkiet med det samme

USA's præsident, Joe Biden, har autoriseret at sende hjælp til Tyrkiet med øjeblikkelig virkning, skriver Reuters.

- Vores hold bliver hurtigt sendt afsted for at støtte eftersøgnings- og redningsarbejdet i Tyrkiet, lyder det i en meddelelse fra Det Hvide Hus.

Dødstal i Tyrkiet vokser

Antallet af døde i Tyrkiet stiger til 1541 ifølge Tyrkiets vicepræsident. Det skriver Reuters. Før lød det på 1498.

Det bringer det samlede dødstal for Tyrkiet og Syrien op på 2351.

Hun kan ikke komme i kontakt med familien i Tyrkiet: - Det er så ubehageligt

Tugce Okumus bor i Vejle, men størstedelen af hendes familie bor i Kahramanmaras i det sydlige Tyrkiet. Det er ikke langt fra epicenteret af det voldsomme jordskælv. Hun har endnu ikke kunnet få kontakt til alle.

- Det er så ubehageligt, som det overhovedet kan være. Jeg kan ikke få foden ud af døren, for jeg bliver nødt til at følge med i, hvad der sker, siger hun til TV 2.

Læs mere her.

Danmark arbejder på hjælp til Tyrkiet

Ifølge udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M) er man i gang med at koordinere den hjælp, som Danmark kan bidrage med til Tyrkiet.

- Der er en række danske nødhjælpsorganisationer, som allerede arbejder i det her område. Udviklingsministeren sidder i øjeblikket og kigger på, hvordan vi kan understøtte det, siger han.

Over 2300 erklæret døde

Dødstallet i Tyrkiet stiger nu til 1498, oplyser lederen af Tyrkiets nødberedskab, AFAD, ifølge Reuters.

I de regeringskontrollerede områder i Syrien er dødstallet nu på 430 mennesker, skriver The Guardian med henvisning til data fra sundhedsministeriet. I de oprørskontrollerede områder er mindst 380 døde ifølge organisationen De Hvide Hjelme.

Det bringer det samlede dødstal for de to lande op på 2308. Med mange mennesker fanget under murbrokkerne ventes tallet for døde og sårede at fortsætte med at stige.

Putin skal tale med Erdogan om russisk nødhjælp

Mandag skal Ruslands præsident, Vladimir Putin, tale i telefon med præsident Erdogan om nødhjælp fra Rusland. Det skriver det russiske nyhedsbureau Tass.

Putin har også talt med Syriens præsident, Bashar al-Assad, hvor han kondolerede for de tabte syriske liv og lovede at sende redningsmandskab og yderligere hjælp. Det beretter Reuters.