Retssag om drabet på Mia Skadhauge Stevn – dag 3

Hvad sker der? Sagen mod en 37-årig mand, der er tiltalt for at have voldtaget, dræbt og parteret Mia Skadhauge Stevn, fortsatte på tredje dag. Han nægter sig skyldig i voldtægt og drab, men erkender usømmelig behandling af lig.

Dagen gik med afhøringer af syv forskellige vidner. De fleste kendte enten Mia Skadhauge Stevn eller havde været i kontakt med hende umiddelbart før hendes forsvinden.

Denne liveblog opdateres ikke længere.

Stil spørgsmål

Retssagen fortsætter mandag

Næste retsmøde i sagen er på mandag 12. juni klokken 12. TV 2 er også på plads i retten i næste uge og liveblogger fra sagen.

Mandag skal der afhøres fagvidner. Blandt andre en kriminaltekniker og en retsmediciner.

Om lidt samler TV 2 op på dagens retsmøde i 'Bag Forbrydelsen'. Programmet sendes på TV 2 Play, TV 2 News klokken 19.20 og kommer som podcast i TV 2s krimifeed, Skyggesiden.

Retsmødet er slut

Også dette vidne bliver bedt om at kigge på kopien af Mia Skadhauge Stevns taske. Han tager den op i hænderne, vender den, kigger på den. Bekræfter, at hun havde en næsten magen til.

Derefter har anklageren ikke flere spørgsmål. Forsvarer Mette Grith Stage har ikke nogen spørgsmål.

Dermed er retsmødet slut for i dag.

Spørger til blackouts

Anklageren spørger, som ved det forrige vidne, ind til de blackouts, som Mia Skadhauge Stevn nogle gange fik, når hun drak.

Hendes blackouts varede måske en time, når hun var meget fuld. I de tilfælde syntes hun, at det var sjovt at gemme sig for sin kæreste eller andre, hun var i byen med, for at drille dem.

Også han har svært ved at tale om det. Han tager et glas, hælder noget vand op og tager en stor tår.

Elskede at danse

Anklageren spørger, hvordan Mia Skadhauge Stevn var, når hun var fuld?

- Hun bliver glad og vil danse. Meget festglad, fortæller han.

Men det skyldtes ikke kun alkohol. Hun levede for at danse og være glad, fortæller vidnet.

- Hun elsker at danse. Hun dansede overalt, så snart hun fik chancen, så dansede hun, og ikke kun når hun var fuld.

Vågnede op til beskeder

Vidnet fortæller, at han næste morgen 6. februar vågnede op til nogle beskeder og Snapchat-videoer fra sin kæreste.

Ud fra billeder kunne han se, at hun havde hygget sig og været fuld, læser anklageren op fra en tidligere politiafhøring af vidnet.

Nogle af beskederne vises nu for vidnet på en skærm i retten. Han kan ikke læse, hvad hun skriver. Anklageren forsøger at læse det op, men det er ganske usammenhængende.

- Hvad tænker du om den her besked? spørger anklageren.

- At hun er fuld, svarer han.

Ønskede hende en dejlig aften

Vidnet kan ikke huske, om det var weekenden inden 6. februar 2022 eller 14 dage før, at han så hende sidst. Han skulle egentlig have været sammen med hende i den weekend, men det blev ikke til noget, da hun gerne ville i byen med nogle veninder.

De snakkede sammen om lørdagen kort inden, at Mia Skadhauge Stevn skulle i byen men havde ikke kontakt siden.

- Jeg ønskede hende en god tur, og hun måtte have en dejlig aften, fortæller han.

Ingen problemer med utroskab

Eftersom at de boede langt fra hinanden, sørgede de for at skrive til hinanden, når de kom hjem fra byen.

- Det skete jo så bare ikke én gang, siger han.

Der var aldrig utroskab mellem dem, fortæller kæresten, og det var aldrig en bekymring for ham.

- Jeg var forelsket. Så bliver man selvfølgelig nervøs, når ens kæreste går i byen, og man selv går byen. Men jeg har aldrig været i tvivl, siger han.

De mødtes i Sunny Beach, hvor han var afsted på en charterrejse. Dengang havde Mia Skadhauge Stevn en kæreste, og derfor kunne de ikke være andet end venner. Hun var meget ærlig, siger vidnet.

Kæreste vidner: - Hun var nok det bedste

Vi skal høre fra endnu et vidne, der kendte Mia Skadhauge Stevn yderst godt. Hendes kæreste har nu taget plads i retten. Han fortæller, at de var kærester i to år.

- Hun var nok det bedste. Glad, smilende, sød og behagelig at være sammen med.

De boede langt fra hinanden, men Mia Skadhauge Stevn gav aldrig udtryk over for ham for problemer i forholdet. Hun virkede glad.

En af de sjoveste byture

Anklageren spørger, om der er noget, som er vigtigt at nævne. Vidnet tænker længe. Så svarer hun:

- Det var en helt almindelig bytur som alle andre byture. Der var ikke noget under hele den her bytur, der virkede mærkeligt eller underligt eller ualmindeligt.

- Det er en af de sjoveste byture, jeg har haft, og vi havde det SÅ vanvittig sjovt den aften.

- Det er først dagen efter, at det ligesom mærkes, som om der er noget, der er galt.

- Hun ville aldrig gøre noget uden at fortælle det, aldrig gå nogen steder uden at give lyd fra sig, eller lade være med at give lyd, når hun kom hjem.

Veninden bekræfter til sidst, at Mia Skadhauge Stevn havde en hårelastik i håret den aften. Den var sort.

Tiltalte ser væk

Af: Astrid Søndberg, krimi- og retskorrespondent

Den tiltalte ser ikke på Mia Skadhauge Stevns veninde. Han sidder lidt sammensunket med armene hvilende på bordet foran sig.

Han kigger ned i bordet eller over mod anklageren, der stiller spørgsmål.

Jeg har ikke på noget tidspunkt observeret, at han tydeligt har set i retning af vidnet eller tilhørerrækkerne. 

Anklageren rejser sig med en taske i hånden – en lille skuldertaske der minder om Mia Skadhauge Stevns taske. Hun går ned til vidnet med tasken og lægger den på bordet foran hende. Men tiltalte ser hverken mod anklageren, vidnet eller tasken. Han kigger lige frem.

Han tager en tår vand. 

Spørger ind til tøj og taske

Veninden er tilbage i retten efter at have været ude for at sunde sig. Anklageren vender tilbage til deres bytur mellem 5. og 6. februar. Hun spørger stadig meget ind til Mia Skadhauge Stevns tilstand. Og hvordan man kunne mærke, om hun var fuld? Det er tydeligvis et vigtigt emne ifølge anklageren.

Hun spørger også, hvad Mia Skadhauge Stevn havde på. Veninden fortæller, at hun havde brystplastre på. Det er relevant i forhold til de fund, der er gjort i Hammer Bakker.

Anklageren spørger også ind til Mia Skadhauge Stevns taske. En sort, ”meget basic taske”, forklarer veninden. Tasken spillede en betydelig rolle i tiltaltes forklaring under de første to retsdage.

Anklageren viser en kopi af tasken, som anklagemyndigheden har fremskaffet. Hun giver den til vidnet. En sort skuldertaske. Den minder meget om den, bekræfter veninden, men remmen på den rigtige taske var tykkere og måske lidt bredere.

Har brug for to minutters pause

Anklageren spørger ind til nogle blackouts, som Mia Skadhauge Stevn før har haft, når hun har været fuld. Vidnet har ikke selv oplevet dem men har fået fortalt om dem. Anklageren vil vide, hvad hun har fået at vide.

- Det har jeg meget svært ved at sige, siger hun.

Hun bliver meget påvirket og har svært ved at finde ordene, og anklageren siger, at hun bare skal tage sig god tid.

Vidnet beder med gråd i stemmen om to minutters pause. Hun går ud for at sunde sig. Dommere og nævninge forlader også lokalet. Mens tiltalte, advokater og tilhørere bliver siddende.

Ikke typen, der gik med fyre hjem

Veninden fortæller, at hun skrev en besked på Messenger til Mia Skadhauge Stevn, mens hun selv sad i en taxa på vej hjem. Hun husker ikke de præcise detaljer men får hjælp af politiets afhøringsrapport, som anklageren læser op fra.

Beskeden blev aldrig besvaret, og vidnet kunne se, at beskeden ikke blev læst.

Anklageren spørger, om Mia Skadhauge Stevn nogensinde har fortalt om utroskab? Det har hun ikke. Om hun var typen, der kunne finde på at gå med en fyr hjem?

- Overhovedet ikke, svarer vidnet prompte.

- Det kunne jeg bare slet ikke forestille mig, at hun kunne finde på med den måde, hun snakkede om (kærestens navn udeladt, red) på.

Blev væk fra hinanden i byen

Veninden fortæller, at de gik sammen ned til den garderobe, hvor de havde hængt deres jakker. Da de havde fået jakkerne, gik de ud for at tage dem på.

- Vi får begge to jakker på, så står jeg og fumler med en lynlås, og da jeg kigger op igen, er hun væk, fortæller hun.

Vidnet tager en serviet og tørrer sig under øjnene. Hun snøfter lidt men svarer roligt og fattet på anklagerens spørgsmål.

Veninden blev først sur over, at Mia Skadhauge Stevn var gået uden at sige farvel. Men hun regnede med, at hun bare var gået ned til Vesterbro for at tage bussen, som de havde aftalt.

Vidnet skrev en besked til Mia Skadhauge Stevn, men hun hørte ikke fra hende igen.

Blev enige om at tage hjem

De startede på natklubben Pigen og Trompeten i Jomfru Ane Gade, hvor de drak en eller to øl og faldt i snak med et fodboldhold.

De var også ude at danse, mest med sig selv men også med nogle fra fodboldholdet som de kendte lidt i forvejen. Efterfølgende fortsatte de til baren Giraffen med noget af selskabet.

På det tidspunkt ville de gerne hjem. En af drengene fra fodboldholdet skulle samme vej som vidnet, så de blev enige om at følges, mens Mia Skadhauge Stevn skulle gå til bussen. Hun var også med på at tage hjem på det her tidspunkt, fortæller vidnet.

- Vi var begge to ret fulde. Vi kunne godt føre en samtale, men vi var virkelig fulde begge to, siger hun.

Klokken var omkring 4, mener vidnet.

Mødtes for at fejre

5. februar sidste år var Mia Skadhauge Stevn lige kommet hjem fra skiferie, de havde lige bestået eksamen, og byen var begyndt at åbne igen efter coroana.

Så de besluttede at mødes for at fejre, at de skulle starte på et nyt semester. De mødtes derfor hos veninden ved 19-tiden, inden at de skulle videre i byen.

De drak en fem-seks genstande, gætter vidnet på, inden de tog bussen ind til byen ved 23-tiden.

Mia Skadhauge Stevn var på det tidspunkt i festhumør. Grinede og smilede. Fuldstændig som hun plejede at være, fortæller vidnet.

Åben og udadvendt

Vidnet beskriver Mia Skadhauge Stevn som et udadvendt menneske, der havde let ved at komme i snak med folk, og ikke en der holdt sig tilbage.

- På den måde komplimenterede vi hinanden godt. Hun var god til at få mig ud af den skal, siger hun.

Anklageren spørger, hvordan Mia Skadhauge Stevn var over for mænd, når de var i byen. Vidnet holder inde.

- Det ved jeg ikke lige, hvad jeg skal svare på, siger hun.

De dansede mest med hinanden, når de var i byen, uddyber hun. 

- Hun var bare det meste sprudlende menneske

Vidnet har kendt Mia Skadhauge Stevn siden februar 2021, hvor de begyndte på sygeplejestudiet og kom i samme studiegruppe.

Vidnet blev hurtigt overbevist om, at de ville komme godt ud af det med hinanden, og de kom også hurtigt til at snakke sammen. Hun beskriver Mia Skadhauge Stevn som sød og imødekommende.

- Hun var bare det meste sprudlende menneske, siger vidnet.

Under corona snakkede de dagligt på Facetime, og ellers læste de sammen derhjemme. De havde mange dybe og fortrolige samtaler.

- Hun var en af mine allerbedste veninder, siger vidnet.

Veninde skal vidne

Pausen er slut. Det næste vidne er en veninde til Mia Skadhauge Stevn. Hun har indfundet sig i retten efter en kort forsinkelse.

Forsvarer Mette Grith Stage gør umiddelbart inden opmærksom på, at hendes klient ikke har noget imod at gå ud af lokalet, hvis det er meget ubehagelig for vidnet, at han er til stede.

Det er umiddelbart ikke tilfældet, for han bliver siddende.

Vidnet virker meget berørt.

Ingen forældre som vidner

Af: Astrid Søndberg, krimi- og retskorrespondent

Mange stiller spørgsmål i forhold til, om den tiltaltes familie eller forældrene til Mia Skadhauge Stevn skal afgive forklaring. Det er ikke tilfældet.

Her efter frokostpausen er afdødes veninde indkaldt som vidne – de var i byen sammen dén dag, men veninden gik tidligere hjem. 

Også den afdødes kæreste skal afgive forklaring i dag.

Pause

Det næste vidne er indkaldt til klokken 12.40. Derfor holder retten nu lang frokostpause.

Det sidste vidne inden pausen, hundeføreren fra politiet, sluttede med at fortælle om noget tape, han fandt i skovbunden. Det er ikke et fund, der blev nævnt i anklagerens forelæggelse af sagen på første retsdag. Det er heller ikke et fund, hun spurgte tiltalte ind til under den todages afhøring af ham.