Nyheder

Nyhedsoverblik 5. marts 2023

Vi giver dig dagens nyheder, mens de sker. Du kan tippe TV 2s journalist her.

Valg i Estland snart afgjort

Estlands valgkommission meddeler søndag aften, at premierminister Kaja Kallas' centrum-højre parti Reformpartiet fører i stemmeoptællingerne efter søndagens parlamentsvalg. Partiet har omkring 32,0 procent af stemmerne,efter at 92 procent af stemmerne er optalt. Det skriver Reuters.

Stationsforstander fængslet efter græsk togulykke

En 59-årig stationsforstander, der har indrømmet at have haft en del af ansvaret for en dødelig togulykke i Grækenland, er blevet varetægtsfængslet forud for en retssag, oplyser hans advokat søndag ifølge Reuters. 57 mennesker omkom, og langt flere blevet kvæstet.

Skyderi ved en fest i USA med over 100 teenagere - 2 døde

To teenagerer er blevet dræbt under et skyderi i den amerikanske delstat Georgia, hvor mere end 100 teenagere var samlet til en hjemmefest lørdag. Seks er desuden såret, melder myndighederne ifølge AP. Ingen er anholdt i forbindelse med skyderiet, og det er uklart, om mere end én person har udført skyderiet.

Chris Rock taler for første gang ud om Will Smith’s slag under Oscar-show

Komiker Chris Rock taler for første gang ud om Oscar-hændelsen i 2022 – hvor Will Smith slog ham – i et show på Netflix. Han fortæller blandt andet, at "det stadig gør ondt", og at han ikke valgte at slå tilbage, fordi han har lært af sine forældre, at man ikke slås "foran hvide mennesker". Det skriver BBC og The Guardian.

Massiv overdødelighed i Rusland

Krig, pandemi, alkoholmisbrug og masseudvandring har de seneste tre år medført, at Rusland mistet to millioner flere mennesker end normalt. En demografisk tragedie i Rusland er taget stadig mere til under præsident Vladimir Putin. Den forventede levealder for 15-årige russiske drenge er faldet med fem år på og ligger på samme niveau som Haiti, et land præget af ekstrem fattigdom, naturkatastrofer og bandevold, skriver The Economist.

Toblerone fjerner ikonisk bjerg fra indpakning

Den populære chokoladeproducent flytter store dele af sin produktion ud af Schweiz. Som følge heraf må Toblerone fjerne illustrationen af ​​det ikoniske Matterhorn-bjerg på emballagen, skriver The Guardian. Schweizisk lov siger nemlig, at mindst 80 procent af en virksomheds produktion skal foregå i Schweiz for at kunne bruge schweiziske elementer i markedsføringen. Fremover vil Toblerone-emballagen prydes af et mere "generisk" bjergbillede, lyder det fra chokolademærkets amerikanske ejer Mondelez.

To ud af tre udvisninger fra Tyskland mislykkes

36.000 gange har de tyske myndigheder forsøgt at udvise asylansøgere sidste år – men mindre end 13.000 udvisninger gik efter planen. Det viser tal fra de tyske myndigheder ifølge NTB. Udvisningsforsøgene er blandt andet mislykkedes, fordi fly er blevet aflyst, eller fordi det ikke har været muligt at finde den pågældende asylansøger.

Stalkere kan stoppes med den rette behandling, viser tal

Helt nye tal fra Dansk Stalking Center viser, at ni ud af ti stalkere helt eller delvist er stoppet med at udøve stalking efter at have modtaget behandling. Det skriver TV 2 ØSTJYLLAND

Motorvej spærret efter ulykke

Opdateret 19.00: Alle spor er åbnet for trafik. 

E47 Motorring 3 er søndag kørt før klokken 18 spærret i nordgående retning ud for frakørsel 19 Buddinge efter uheld med flere biler. Vejen forventes først åbnet senere på aftenen. Bilister opfordres til at finde alternative ruter, skriver Vejdirektoratet.

Taliban nægter at lade piger og kvinder gå i skole

Taliban-styret i Afghanistan har ikke givet noget løfte om at åbne skoler og universiteter for piger og kvinder næste skoleår, ifølge EU's særlige udsending, Tomas Niklasson. Han ikke har hørt Talibans ministre forpligte sig klart til dette, skriver NTB. 

Al Qaeda bekræfter, at en nøgleperson er blevet dræbt i Yemen

Al Qaeda bekræfter, at en af deres nøglepersoner i netværkets Yemen-afdeling er død. Det melder SITE Intelligence Group ifølge AFP. Det sker efter et amerikansk luftangreb i sidste måned. Sikkerhedskilder og lokale myndigheder oplyste onsdag, at det var topleder af Al Qaeda på Den Arabiske Halvø, Hamad bin Hamoud al-Tamimi, der var blevet dræbt.

29 personer anholdt for krypto-svindel

Egyptiske myndigheder har anholdt 29 personer, hvoraf 13 er ikke-egyptere, anklaget for online kryptovaluta-svindel. Det skriver AFP. Personerne siges at have svindlet tusindvis af investorer, ifølge egyptiske medier.

Flere sårede reddet ud af kollapset bygning i Tyrkiet

Flere sårede er blevet reddet ud af en seks-etagers bygning, der søndag brød sammen, efter at være blevet hårdt beskadiget i jordskælvene i februar. Det skriver NTB. Mindst 50.000 mennesker er indtil videre bekræftet døde i jordskælvene i Syrien og Tyrkiet, og to millioner mennesker er blevet hjemløse.

Tre dræbt i sammenstød i omstridt region

Mindst tre mennesker blev ifølge armenske kilder dræbt i en skudveksling på grænsen mellem Armenien og Aserbajdsjan i den omstridte Nagorno-Karabakh-region søndag. Det skriver NTB. De to lande er uenige om udlægningen af hændelsen, men er enige i, at tre er dræbt, mens flere er sårede. 

I dag lukker de første Irma-butikker

Søndag lukker og slukker de første Irma-butikker. Faktisk lukkede en af butikkerne, der ligger på Hellerup Station, lørdag. Det skyldtes, at der ikke var flere varer i butikken, skriver Ritzau. Det var i slutningen af januar, at Coop-koncernen meddelte, at Kvickly, SuperBrugsen og Irma lægges sammen til et nyt supermarked med navnet Coop.

Danske jøder demonstrerer foran ambassade i København

Lørdag aften gik titusindvis af vrede israelere på gaden i 95 forskellige byer for at demonstrere mod regeringens planlagte reform af retsvæsenet, hvor domstolene får mindre magt, mens regeringen får mere. Søndag er demonstrationerne fortsat i Danmark, hvor herboende israelere og medlemmer af det jødiske samfund demonstrerer mod den israelske regering. Budskabet er, at de ligeledes er forfærdede over, hvad der sker i Israel, lyder det til TV 2. 

Mulig udfordrer til Trump opgiver sit præsidentkandidatur

66-årige Larry Hogan, som for nylig afsluttede to perioder som populær republikansk guvernør i delstaten Maryland, har besluttet, at han alligevel ikke vil stille op til præsidentvalget i USA. Det skriver New York Times søndag. Han er blevet set som en mulig udfordrer til ekspræsident Donald Trump. 

Norsk forsvar forbereder årets største militærøvelse

Fra mandag 6. marts afholder det norske forsvar årets største militærøvelse kaldet "Joint Viking". Omkring 20.000 norske og allierede soldater træner i 10 dage sammen under Joint Viking i det nordlige Norge, skriver det norske forsvar i en pressemeddelelse.

Hus Forbi bliver også digital

Efter 27 år som papiravis kan hjemløseavisen Hus Forbi nu også fås digitalt. Det vil sige at købere nu kan vælge, om de vil have avisen på papir eller på telefon, tablet eller computer. Det meddeler Hus Forbi i en pressemeddelelse. 

Stor brand i flygtningelejr

En stor brand er brudt ud i flygtningelejren Cox's Bazar i Bangladesh. Det skriver International Røde Kors (IFRC) og Røde Halvmåne i en meddelelse på Twitter. En video viser høje flammer blandt den tætte, midlertidige bebyggelse. Lejren huser omkring en million flygtninge og er ifølge FN verdens største flygtningelejr. Det er primært rohingyaer fra Myanmar, som bor her.

Tusindvis af grækere på gaden i protest efter togulykke

Politi og demonstranter er stødt sammen i den græske hovedstad, Athen, i forbindelse med en protest efter en alvorlig togulykke i Grækenland tidligere på ugen, hvor 57 mistede livet. Tusindvis af grækere er på gaden i Athen søndag for at udtrykke deres sorg og vrede over ulykken. De kræver også, at der placeres et politisk ansvar.