Landesorg i Storbritannien

Hvad sker der?

Kong Charles skal for første gang tale til parlamentsmedlemmerne i Westminster Hall. Senere bringes dronning Elizabeths kiste i procession fra Holyrood House ned ad The Royal Mile til St. Giles’ Cathedral, hvor skotterne kan komme og vise deres respekt.

Her er dagens højdepunkter

Livebloggen vil ikke blive opdateret mere. Her kan du læse om højdepunkterne fra dagen:

  • Dagen blev indledt med en ceremoni i Westminster Hall i London, hvor blandt andre kong Charles holdt tale. Det var hans første besøg i parlamentet som monark.
  • Herefter fløj kongen og dronningegemalinden til Edinburgh i Skotland. Her drog kongen til Holyroodhouse-paladset, hvor dronning Elizabeths kiste befandt sig. Han blev budt velkommen med en salut pĂĄ 21 kanonskud og med den traditionelle ceremoni, hvor regenten tilbydes nøglen til Edinburgh.
  • Dronningens kiste blev efterfølgende bĂĄret ud af paladset og ind i rustvognen, der førte hende gennem Den Royale Mil til St. Giles Cathedral. Dronningens fire børn, kong Charles, prinsesse Anne, prins Andrew og Prins Edward, fulgte efter til fods.
  • Der var mødt et menneskehav frem pĂĄ ruten for at fĂĄ et glimt af kisten. Undervejs rĂĄbte en ung mand efter prins Andrew, hvorefter han hurtigt blev fjernet af politiet og anholdt ifølge The Guardian.
  • Herefter fulgte en ceremoni i katedralen, hvor forsamlingen udtrykte deres taknemmelighed over for den afdøde dronning Elizabeth.

Hvad sker der nu?

Nu vender kongen tilbage til Holyroodhouse-paladset for at afholde en audiens med blandt andre Skotlands førsteminister.

Omkring klokken 18.40 dansk tid vil kongen og dronningegemalinden befinde sig i det skotske parlament for at modtage kondolencerne for tabet af dronning Elizabeth.

Sammen med andre medlemmer af den royale familie vil kong Charles vĂĄge over kisten omkring klokken 20.20 dansk tid.

Herefter vil medlemmer af Royal Company of Archers våge over og bevogte kisten, mens befolkningen får adgang til katedralen for at se kisten. I morgen vil kisten blive fløjet fra Edinburgh omkring klokken 20 dansk tid mod London, hvor de næste dages begivenheder finder sted.

Kong Charles forlader katedralen

Ceremonien i katedralen er nu blevet afsluttet med nationalhymnen 'God Save the King', og kong Charles kører med dronningegemalinden væk gennem Den Royale Mil. Her bliver han mødt med applaus fra tilskuerne.

Flere anholdt for "brud pĂĄ freden"

En 22-årig er blevet anholdt "i forbindelse med brud på freden ved Den Royale Mil", oplyser det skotske politi ifølge The Guardian. Det drejer sig angiveligt om manden, der råbte efter prins Andrew.

Det er en af flere anholdelser i dag i forbindelse med brud på freden, som The Guardian har rapporteret om. Tidligere skal en 22-årig kvinde have været arresteret og nu sigtet, efter at hun holdt et antimonarki skilt op ved St. Giles Chathedral.

Kirkens mænd indtager talerstolen

En række af kirkens mænd taler til forsamlingen og mindes dronning Elizabeth. Det drejer sig om ærkebiskop af i St. Andrews og Edinburgh Leo Cushley, biskop af Moray, Ross og Caithness Mark Strange, og nu Iain Greenshields, der har titlen Moderator of the General Assembly of the Church of Scotland.

Skotlands førsteminister taler

Pastor Calum MacLeod indledte ceremonien og bød den royale familie velkommen.

- Vi samles for at sige Skotlands farvel til vores afdøde monark, hvis liv i nationens og verdens tjeneste vi fejrer, og hvis kærlighed til Skotland var legendarisk, lød det.

Han blev fulgt op af Nichola Sturgeon, der er Skotlands førsteminister, på talerstolen. Også Storbritanniens nye premierminister, Liz Truss, er at finde i katedralen.

Dronnings kiste bæres ind i katedralen

Dronning Elizabeths kiste er nu ankommet til St. Giles Cathedral og bæres indenfor. Der lyder en fanfare, og kirkekoret synger, mens kisten bæres ned ad katedralens gulv.

Den placeres hævet på en stander. Den skotske krone, som dronning Elizabeth blev tildelt kort efter sin kroning, bliver sat oven på kisten.

TilrĂĄb var tilsyneladende rettet mod prins Andrew

Videoer på sociale medier har fanget øjeblikket, hvor enkelte tilskuere råbte mod rustvognen, mens den kørte forbi. På videoerne kan man høre en ung mand råbe:

- Andrew, du er en syg, gammel mand!

Andre videoer viser den unge mand blive trukket væk fra menneskemængden.

Dronning Elizabeths børn følger efter til fods

Bag vognen følger dronning Elizabeths fire børn til fods. Det gælder kong Charles, prinsesse Anne, prins Andrew og Prins Edward.

Prins Andrew er ikke iført den militære uniform. Ifølge The Guardian vil han ikke bære den under ceremonielle begivenheder under sørgeperioden for sin mor - med undtagelse af den sidste ceremoni i Westminster Hall.

TilrĂĄb fra tilskuere

Enkelte tilskuere har netop råbt mod rustvognen, mens den køres forbi. Mens det er uklart, hvad der blev råbt, så blev en mand, der kunne ses råbe, hurtigt hevet væk.

Skotterne ser til i stilhed

Mens kisten kører forbi den store samling mennesker, kan der kun anes småsnak i baggrunden.

Nu triller rustvognen afsted

Dronningens kiste indleder nu rejsen fra Holyroodhouse til St. Giles Cathedral. Rustvognen triller afsted i gåtempo og når nu frem til de første linjer af fremmødte skotter, der klapper, mens kisten kører forbi dem.

Dronningen bliver nu bĂĄret ud af paladset

Til lyden af sækkepibe bliver dronningens kiste båret ud fra Holyrood-paladset og ind i bilen, der skal føre hende gennem Edinburgh og til St. Giles Cathedral. Kong Charles står nær bilen og ser til.

Kisten føres ud om lidt

Om få minutter bliver dronning Elizabeths kiste ført ud på 'Den Royale Mil' mod St. Giles Cathedral, hvor et stort antal skotter står klar til at se kisten. Efter planen kører bilen afsted 15:35, hvor kongen og medlemmer af den royale familie vil følge efter til fods.

Skottere mødt frem i stor stil for at byde kongen velkommen

Et væld af skotter har stillet sig frem på ruten, der går under navnet Den royale mil, hvor dronning Elizabeths kiste senere skal føres til St. Giles Cathedral. Kong Charles har allerede kørt langs ruten og vinket til de fremmødte.

OgsĂĄ foran St. Giles Cathedral og Holyroodhouse-paladset er skotterne stimlet sammen.

Kongen tilbydes nøglerne til Edinburgh

Kongen bliver budt velkommen til Edinburgh med en salut pĂĄ 21 kanonskud fra Holyroodhouse.

Herefter bliver kongen tilbudt nøglen til Edinburgh af Lord Provost Robert Aldridge, og som det er tradition, anerkender kongen tilbuddet, rører ved nøglerne og siger:

- Jeg returnerer disse nøgler overbevist om, at de ikke kan være i bedre hænder end dem af Lord Provost og Councillors af min gode by Edinburgh.

Kongen ankommer til Holyroodhouse

Kong Charles er nu ankommet til paladset Holyroodhouse, der er regentens officielle residens i Edinburgh, hvor han hilser på de fremmødte foran. Han tager sig tid til at give hånd og tale med alle, der er mødt op for at tage afsked med dronning Elizabeth.

Foran paladsets port og mure ligger et væld af blomsterbuketter, kort og tegninger, som kong Charles og dronningegemalinden tager sig god tid til at se på.

Kong Charles lander i Skotland

Flyet med kong Charles og dronningegemalinde Camilla er nu ankommet til Edinburgh. Her drager de til Holyrood og skal blandt andet modtage nøglerne til paladset.

Senere vil de følge til fods, mens dronning Elizabeths kiste føres gennem Edinburgh til St. Giles' Chathedral. Allerede tidligt i morges havde skottere stillet sig klar på ruten for at få et blik af kisten.

Hvad sker der nu?

Kong Charles og dronningegemalinde Camilla flyver som det næste til Edinburgh i Skotland. Her drager de til Holyrood-paladset, hvor kongen modtager nøglerne til Holyrood.

Omkring klokken 15.35 dansk tid skal dronning Elizabeths kiste føres i bil fra Holyrood til St. Giles' Chathedral. Kongen og andre medlemmer af den royale familie vil følge til fods.

Omkring klokken 15.55 dansk tid bliver kisten båret ind i katedralen, og herefter vil de under en ceremoni reflektere over dronningens liv. Her vil premierministeren også deltage.

Senere skal kongen møde Skotlands førsteminister, Nichola Sturgeon, og parlamentsmedlemmerne, der kondolerer for tabet af dronning Elizabeth.

Dronningens kiste vil stĂĄ bevogtet i katedralen, sĂĄ skotterne kan komme forbi og vise deres respekt til dronningen. I morgen flyves kisten til London.

Ifølge The Guardian har der siden i morges stået hundredevis i kø til armbånd, der giver adgang til katedralen, og nogle skulle være dukket op allerede 05.30 i morges lokal tid.

Kong Charles forlader Westminster Hall

Parlamentsmedlemmerne rejser sig og synger den britiske nationalsang, der med tronskiftet fra dronning Elizabeth til kong Charles har fĂĄet ny titel og ordlyd, nemlig 'God Save the King'.

Herefter træder kong Charles og dronningegemalinde Camilla ned fra tronerne og forlader Westminster Hall.

Mens bilen fører kongen videre til næste destination, opløses forsamlingen i Westminster Hall.

Nu taler kong Charles

Kong Charles har indtaget talerstolen i Westminster Hall, hvor han indleder med at takke for kondolencerne og mindes sin mor, dronning Elizabeth.

- Da hun var meget ung, forpligtede Hendes Majestæt sig til at tjene sit land og sit folk og at opretholde de kostbare principper af konstitutionel regering, hvilket ligger i hjertet af vores nation, siger han.

Han siger videre, at han "ikke kan undgå at mærke historiens tyngde", mens har står i Westminster Hall.

- Parlamentet er det levende og ĂĄndende instrument for vores demokrati, lyder det.