Coronavirus

Danmark vaccinerer mod coronavirus

Hvad skete der? Søndag morgen begyndte indsatsen med at vaccinere den danske befolkning mod coronavirus.

Hvornår var første stik? Danmark fortsætter med at vaccinere de kommende dage, og regeringen forventer at modtage yderligere 38.000 doser mandag klokken 18.

Livebloggen opdateres ikke længere. Følg udviklingen i coronavirus her.

- Vi er lykkedes over al forventning, siger Brostrøm

Ligesom mange andre danskere har direktøren i Sundhedsstyrelsen, Søren Brostrøm, i dag fulgt med i mediedækningen, mens de første danskere er blevet vaccineret.

- Det er helt fantastisk, nogle dejlige billeder, I viser, nogle dejlige historier, siger han til TV 2.

- Jeg tror, vi er rigtig mange, der har længtes efter den her dag. Der er ingen tvivl om, at det er en historisk dag, fortsætte han.

Ifølge direktøren er den første udrulning af vacciner gået godt.

- Vi er lykkedes over al forventning med den her allerførste sending. Selvom vi kun fik 10.000, så er de kommet hurtigt ud og kommer til at virke. Og allerede i morgen får vi flere doser, siger han med henvisning til de 38.000 doser, der ventes at blive leveret mandag klokken 18.

139 vaccineret på plejecenter: Ingen har været dårlige

Siden 92-årige Carl-Einar Jørgensen blev vaccineret som en af de første i Danmark, har Plejecenter Fælledgården i København vaccineret i alt 139 beboere og ansatte.

Det oplyser forstander Hannah Hjorth til TV 2.

Hun fortæller, at beboerne hygger sig med kaffe og lidt kage, når de er blevet vaccinerede, mens personalet observerer, hvordan de reagerer.

- De har reageret rigtig fint, der er ikke nogen, der har været dårlige overhovedet.

Inden dagen er omme, har plejecentret vaccineret alle de beboere, der ønsker det. Og det er en stor lettelse for personalet, som har haft et hårdt år.

- Det giver rigtig meget ro i min sjæl og mit hjerte, at vi nu er der, hvor vi har beboerne vaccineret, siger Hannah Hjorth.

Heunicke: Det er gået blændende godt

Dagens udrulning af vacciner i Danmark er gået ”blændende godt”, lyder det fra sundhedsminister Magnus Heunicke (S).

Han roser alle medarbejdere i hele landet og glæder sig over, at de nu er øvede, for der venter mange dage, uger og måneder med arbejdet endnu.

- Det er bare med at fortsætte, siger han til TV 2.

Sundhedsminister: Et kæmpe skridt fremad

Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) har siddet hele formiddagen og fulgt med, mens de første danskere er blevet vaccineret i Danmark.

- Det er kæmpestort, nu har vi det her våben, som vi har længtes efter og haft brug for. Så det er et kæmpe skridt fremad og en kæmpe lettelse, siger han til TV 2.

Danmark køber 2,6 millioner ekstra vacciner

Som sundhedsminister Magnus Heunicke oplyste på et pressemøde lillejuleaftensdag, har Danmark lagt billet ind på 2,6 millioner ekstra vacciner fra Pfizer/Biontech.

Og i morges fik Lægemiddelstyrelsen bekræftet, at vi får de vacciner. Det siger direktør i Lægemiddelstyrelsen Thomas Senderovitz til TV 2.

- Vi kan dog ikke sige præcis hvornår. Det er op til firmaet, men vi presser på for at få dem så hurtigt som muligt, siger han.

De ekstra doser er en del af det samlede EU-opkøb. Det fungerer sådan, at alle landene får tilbudt en mængde vacciner, og hvis nogle lande alligevel ikke har behov for det hele, ryger de tilbage i en pulje, som de andre lande kan byde ind på.

- Det har vi budt ind på, så meget vi kunne, og det har vi så fået tildelt, siger Thomas Senderovitz.

Sygeplejerske var først på Bornholm

Også på Bornholm blev der i dag taget hul på vaccineringen, da Henrik Olsen, der er sygeplejerske på akutmodtagelsen, fik den første vaccination på øen. Det skriver TV 2 Bornholm.

- Det er vældig spændende. Det føles lidt som en stor ære, siger Henrik Olsen. 

Efter at Henrik Olsen selv havde fået vaccinen, skal han nu vaccinere sine kollegaer. Bornholm har fået 50 doser med første leverance.

Brostrøm: En historisk dag

Det er "en historisk dag", lyder reaktionen fra direktøren i Sundhedsstyrelsen, Søren Brostrøm, efter at de første vacciner er givet i Danmark.

- I dag passerer vi en vigtig milepæl i covid-19-epidemien. Det er utroligt glædeligt, at vi i dag både kan vaccinere de første af vore mest udsatte og noget af det frontpersonale, der passer på dem, siger han i en pressemeddelelse.

Den første i Danmark: - Er lidt euforisk

Kort før klokken 9 blev 79-årige Leif Heisselberg vaccineret på Ældrecenter Øst i Odense som den første i Danmark.

- Jeg har det sgu da glimrende. Fuldstændig glimrende. Ingen problemer, lød det, da han efterfølgende mødte den samlede presse, der stod klar foran plejecentret.

Samtidig med at Danmark i dag er begyndt at vaccinere, er de øvrige EU-lande begyndt på det samme.

- Jeg går jo stadig og er lidt euforisk over, at de kan blive enige om, at hele Europa går i gang på én gang. Det er jo ikke så sjovt at blive raske i Danmark, hvis de ligger døde nede i Italien. Så det er det, der glæder mig mest, siger Leif Heisselberg.

Hans planer for resten de næste timer er i øvrigt, at han skal op og sidde i sin lænestol.

Nyt vaccinebookingsystem

Efter nytår åbner et elektronisk vaccinebookingsystem for udvalgte borgere. Det oplyser Sundhedsstyrelsen i en pressemeddelelse.

- Den er styret centralt og åbner kun for personer, der har et af de cpr-numre, der nu tilbydes vaccination, siger direktør Søren Brostrøm.

Systemet findes allerede nu på vacciner.dk.

Den første i Nordjylland: - Det spekulerer jeg ikke så meget på

92-årige Christen Bajsgaard fik den første vaccine i Nordjylland. Men det var ikke så vigtigt at være den første.

- Det spekulerer jeg ikke så meget på, bare man bliver vaccineret, sagde plejehjemsboeren på Birkebo i Aalborg, da det var overstået.

Efter vaccineringen skal personen være under observation i et kvarter. Derefter kunne Christen Bajsgaard komme ud og fortælle, hvordan det var gået.

- Jeg har det godt nok. De sagde vist, at der gik et kvarter, så overlever jeg. Og det har jeg gjort, lød det veloplagt fra ham.

Efter vaccinen: Her er beviset

Når man er blevet vaccineret, får man et lille kort som et synligt bevis for, at man har fået vaccinen.

Her er det en sygeplejerske på Hvidovre Hospital, der viser kortet frem, lige efter at hun fik stikket for et øjeblik siden. 

Alle skal have en anden dose af vaccinen nogle uger efter den første.

Nye vacciner i morgen

Den næste dose af vacciner ankommer forventligt til Danmark i morgen klokken 18. Det skriver sundhedsminister Magnus Heunicke (S) på Twitter.

Der ventes at komme 38.000 doser, og de ankommer tidligere end ventet.

Vil ikke spå om flokimmunitet

Statsminister Mette Frederiksen tør ikke sige, hvornår vi har flokimmunitet i Danmark, nu hvor vaccineringen er i gang.

- Det afhænger af forskelige forhold, siger hun på et pressemøde.

Statsministeren står ikke blandt de første i køen til at blive vaccineret, men hun vil ikke tøve et sekund med at få den, siger hun.

Pressemødet er nu slut.

Det ser positivt ud - men ingen nytårsfest i år

- Min appel i dag er fortsat, at vi skal fortsætte med at holde afstand, ses med så få menensker som muligt og helst udenfor, siger Mette Frederiksen.

- Og så skal vi bare have gang i vaccinationen, tilføjer hun.

Hvis vi evner begge dele, ser det positivt ud, mener statsministeren. Men:

- Selvfølgelig skal man ikke holde nytårsfest i år.

38.000 vacciner til Danmark i morgen

Regeringen har lige fået at vide, at Danmark modtager omkring 38.000 vacciner i morgen, siger statsminister Mette Frederiksen. 

- Det betyder, at nu kan vi komme igang med at vaccinere endnu flere danskere, endda lidt tidligere end vi turde håbe på, siger hun.

Danmark forventede i forvejen at modtage omkring 38.000 vacciner i den kommende uge, og det er dem, der nu ser ud til at ankomme allerede mandag.

Skal stadig leve med restriktioner

- Det her er det enkeltstående største værktøj, vi har fået mod corona. Det er en månelanding i kampen mod corona, siger Mette Frederiksen om vaccinen.

Vi skal dog stadig forvente at leve med restriktioner i de kommende måneder, tilføjer hun.

Mette Frederiksen taler

Der begynder at være lys for enden af tunnelen, lyder det fra statsminsiter Mette Frederiksen, efter at de første vacciner er givet.

- Jeg har selv lige overværet Jytte i Ishøj, som var en af dem, der fik det første stik, siger hun.

Første vaccinering i Region Sjælland

85-årig Else Madsen fik den første vaccine i Region Sjælland på Plejecenter Blomstergården i Slagelse.

Vaccineringen af de forskellige plejehjemsbeboere begyndte samtidigt omkring klokken 9 på forskellige plejehjem i de fem regioner.

En stor fornøjelse, siger 92-årig

Det var en "ren fornøjelse", at få vaccinen som en af de første, fortæller 92-årige Carl-Einar Jørgensen, der er beboer på Plejecenter Fælledgården i København.

- Jeg kunne ikke engang mærke, at jeg fik stikket, siger han.

- Jeg tror på vaccinen, og jeg tror på, jeg lever i en evighed nu.

Sådan reagerede statsministeren

Statsminister Mette Frederiksen fulgte med på videolink, da den første beboer på Kærbo i Ishøj fik vaccinen.

Så er vaccineringen i gang

Den første vaccine mod coronavirus er nu givet i Danmark.

Kort før klokken 9 blev 79-årige Leif Heiselberg stukket på Ældrecenter Øst i Odense.

- Og du fik det hele med i sprøjten?, lød det spøgende fra den 79-årige, da lægen havde sprøjtet vaccinen ind i hans skulder.

Samtidig sad andre plejehjemsbeboere klar til at få vaccinen i alle fem regioner.