Seneste nyt om krigen i Ukraine

Hvad sker der? Nordkoreas leder, Kim Jong-un, er i Rusland, hvor han har holdt møde med Vladimir Putin. Imens har Ukraine lavet et sjældent missilangreb på den russiske sortehavsflåde i Sevastopol på Krim.

Denne liveblog opdateres ikke længere.

To droner skudt ned over Rusland

Russisk luftforsvar har skudt to ukrainske droner ned over Unetjskij-distriktet i den russiske Brjansk-region. Det hævder regionens guvernør, Aleksandr Bogomaz.

Der er ingen meldinger om tilskadekomne eller ødelæggelser, skriver han på Telegram. Han skriver også, at redningsberedskabet er til stede.

Ukraine investerer "betydeligt" beløb i våbenproduktion

Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskyj, har i dag holdt møde med sin premierminister og finansminister om næste års finanslov. Og der er ingen tvivl om, hvad der står øverst på dagsordenen.

- Forsvar og sikkerhed er førsteprioritet, og finansieringen af forsvar og sikkerhed vil være på mindst samme niveau som i år, det vil sige 1,6 billioner hryvnia (godt 300 milliarder kroner), siger han i en tale onsdag aften.

Der skal desuden investeres et betydeligt beløb i produktion af våben og droner på ukrainsk jord, tilføjer præsidenten. Der er også fundet et større milliardbeløb til veteraner og til sundhedssystemet.

Nu bygges der nye beskyttelsesrum i Rumænien

I den rumænske landsby Plauru, der ligger ved den ukrainske grænse, har landets forsvarsministerirum nu sat gang i byggeriet af to beskyttelsesrum. Det skriver Reuters. 

Byggeriet kommer efter fund af flere nedfaldne drone-fragmenter i løbet af den seneste uge i Rumænien, og tidligere onsdag opfordrede landets myndigheder civilbefolkningen i grænselandet til at søge i beskyttelsesrum. 

Ifølge myndighederne er der risiko for, at "genstande falder ned fra himlen", lød det. 

NATO afviser forsætligt russisk angreb mod Rumænien

For tredje gang på en uge er der i Rumænien fundet drone-fragmenter, som ligner dem, der bruges af den russiske hær i krigen i Ukraine. Det oplyser rumænske forsvarsmyndigheder ifølge nyhedsbureauet AP. 

Ifølge Dylan White, der er talsmand for forsvarsalliancen NATO, er der dog ingen indikation på "noget forsætligt angreb fra Rusland" mod Rumænien.

White understreger også, at NATO står bag Rumænien, der - udover at grænse op til Ukraine - er en del af NATO.  

Militæranalytiker: Opsigtsvækkende angreb udstiller Rusland

Ukraines missilangreb på Rusland sortehavsflåde i Sevastopol på Krim var både ”meget opsigtsvækkende” og ”meget succesfuldt”.

Det mener militæranalytiker ved Forsvarsakademiet Anders Puck Nielsen. Samtidig udstiller det, at Rusland ikke har styr på sikkerheden og måske gradvist er ved at miste kontrollen i Sortehavet.

- Det burde ikke være muligt at komme ind med krydsermissiler og lave sådan et angreb midt i Sevastopol. Det var det så alligevel, og det siger noget om, at russerne er ved at være pressede, siger Anders Puck Nielsen.

Ifølge meldinger fra Ukraine lykkedes det at ødelægge det store russisk landgangsfartøj Minsk og en ubåd - ifølge Anders Puck Nielsen en af Ruslands nyeste og mest moderne ubåde. 

- Så i sig selv er det et væsentligt militært resultat, siger militæranalytikeren.

Ukraine: Angreb ødelagde to russiske fartøjer

To russiske flådefartøjer, som Ukraine onsdag ramte i et missilangreb på den russiske sortehavsflåde i Sevastopol på Krim, er sandsynligvis så beskadiget, at de ikke kan repareres.

Det hævder en talsmand for Ukraines militære efterretningstjeneste ifølge Reuters på ukrainsk tv.

- Skaderne er betydelige. Vi kan nu sige med stor sandsynlighed, at de ikke kan repareres, siger talsmand Andrij Jusov.

Ruslands forsvarsministerium har bekræftet, at to fartøjer blev ramt, mens de var i dok, men siger, at de bliver fuldstændig repareret. Ifølge Ukraine gik angrebet udover et stort landgangsfartøj i Ropucha-klassen og en ubåd.

Rusland hævder at have tilintetgjort tre både

Russisk militær har opdaget og tilintetgjort tre ubemandede ukrainske både i Sortehavet. Det hævder det russiske forsvarsministerium ifølge nyhedsbureauet Ria.

Tidligere på dagen udførte Ukraine et sjældent missilangreb på den russiske sortehavsflåde i Sevastopol på den russiskbesatte Krim-halvø.

Nyt billede tyder på, at russisk skib er ødelagt

Flere kanaler på Telegram og X deler nu et billede, der tilsyneladende viser et russisk skib, som er beskadiget efter et ukrainsk missilangreb natten til onsdag mod Sevastopol på den russiskbesatte Krim-halvø.

Der skal være tale om det store landgangsfartøj Minsk i Ropucha-klassen, og billedet deles blandt andet af Oryx, der siden krigens start har opgjort begge parters tab af militært materiel ud fra billede- og videomateriale.

Billderne indikerer ifølge gruppen, at Minsk ikke bare er beskadiget – det er ødelagt.

TV 2 har ikke haft mulighed for at verificere billedet. Rusland har ikke bekræftet, at Minsk er ødelagt, men forsvarsministeriet har dog meldt ud, at to flådefartøjer blev beskadiget i det ukrainske angreb. Ukraine har sagt, at et stort langangsskib og en ubåd blev ramt.

Korneksport voldsomt hæmmet af russiske angreb, hævder minister

Ukraine har reduceret sin eksport af korn fra havnene ved Donau med næsten tre millioner tons om måneden som følge af konstante russiske bombardementer.

Det hævder Ukraines vicepremierminister, Oleksandr Kubrakov, i et opslag på Facebook.

Ifølge guvernøren er 105 havneinfrastrukursfaciliteter blevet beskadiget og delvist ødelagt i russiske angreb siden 18. juli. Senest natten til onsdag lancerede Rusland ifølge Kubrakov et stort droneangreb på havnene i Іzmajil og Reni.

Tantholdt: Rusland har brug for venner

Lyn-analyse

Den russiske præsident, Vladimir Putin, og den nordkoreanske leder, Kim Jong-un, har brug for hinanden.

Putin har brug for våben og ammunition til krigen i Ukraine, og Kim Jong-un har brug for mere moderne militærudstyr til at sikre sit regime foruden et konstant behov for fødevarer, brændstof og andet, der er mangel på i det isolerede land, som er hårdt ramt af verdens sanktioner.

Deres møde fortæller også noget om, hvor meget Ruslands krig i Ukraine styrer russisk udenrigspolitik. Rusland har brug for venner og omfavner gerne verdens vildeste diktaturer, så længe det styrker dem i krigen mod Ukraine og deres ideologiske kamp mod den vestlige verden.

Storbritannien opfordrer Nordkorea til at stoppe samtaler med Rusland

Imens Nordkoreas leder, Kim Jong-un, er på besøg i Rusland, opfordrer Storbritannien ham til at indstille enhver drøftelse med Rusland om salg af våben. Det siger en talsmand for premierminister Rishi Sunak.

- Dette besøg understreger blot Ruslands isolation på verdensscenen, og mens verden forener sig imod Putins ulovlige invasion af Ukraine er han tvunget til at vende sig mod regimer som Nordkorea, siger talsmanden ifølge Reuters.

Ukrainske missiler ramte to flådefartøjer

To militære flådefartøjer er blevet beskadiget i forbindelse med onsdagens ukrainske missilangreb i Sevastopol på Krim-halvøen. 

Det oplyser det russiske forsvarsministerium ifølge Reuters.

Ministeriet understreger, at de to flådefartøjer vil blive repareret, så de kan fortsætte deres virke. 

Kim Jong-un er rejst videre til Vladivostok

Mødet mellem Ruslands præsident, Vladimir Putin, og Nordkoreas leder, Kim Jong-un, er slut efter fire-fem timer, oplyser russiske statsmedier ifølge Reuters og AP.

Kim Jong-un er rejst videre til Vladivostok for at besøge forsvarsfabrikker i Komsomolsk-on-Amur ifølge nyhedsbureauet RIA.

Nordkorea er interesseret i at samarbejde med Rusland på luftfarts- og transportområdet, oplyser en talsmand for Kreml, som kalder samtalerne mellem Putin og Kim Jong-un "vigtige og indholdsrige".

Rumænien opfordrer borgere til at søge i beskyttelsesrum efter russiske angreb

Russiske krigshandlinger nær grænsen til Rumænien får nu myndighederne til at opfordre civilbefolkningen til at søge i beskyttelsesrum.

- Der er mulighed for, at genstande falder ned fra himlen. Bevar roen. Søg ly i kældre eller civilbeskyttelseshuse. I mangel af muligheder for at søge beskyttelsen så bliv inde i husene, væk fra vinduer og ydervægge, lyder beskeden sendt til befolkningen ifølge det rumænske medie Cotidianul.

De seneste dage har krigen i Ukraine nærmet sig den rumænske region Tulcea, hvor der har været flere meldinger om faren for, at vragdele fra blandt andet droner falder ned i terrænet.

Det rumænske forsvarsministerium har netop bekræftet fundet af mindst en nedskudt drone.

Det skriver Reuters.

Von der Leyen: Ukraine har lang vej til optagelse i EU

Ukraine har lang vej til optagelse i EU, selvom der er stor opbakning til Ukraine i kraft af den enorme indsats under krigen mod Rusland.

Det siger EU-Kommissionens formand, Ursula von der Leyen, i sin åbningstale i EU-Parlamentet.

- Fremtiden for Ukraine er i vores union. Det samme gælder Moldova og Vestbalkan. Og vi ved, hvor vigtigt EU-perspektivet er for Georgien, siger Ursula von der Leyen.

Hendes vision er, at de omkring 450 millioner borgere i EU skal udvides til at omfatte mere end 500 millioner. Det skal gøre EU "komplet" og holde de nye medlemslande ude af Ruslands interessesfære.

Kim Jong-un skåler for russisk sejr

Under frokosten med Kim Jong-un skåler Ruslands præsident, Vladimir Putin, nu for "styrkelse af venskab og gode relationer mellem vores to folk".

I sin tale til Putin forsikrer Kim Jong-un, at "den russiske hær og det russiske folk vil vinde kampe mod ondskaben".

Han afslører, at de to lande har diskuteret den politiske situation på den koreanske halvø og i Europa. 

- Vi kom til konklusionen, at der er brug for yderligere strategisk samarbejde, siger Kim Jong-un, inden han udbringer en skål for Putins helbred.

Mulig våbenudveksling mellem Rusland og Nordkorea: Vesten har brudt mange forpligtelser

Adspurgt om en mulig våbenudveksling mellem Rusland og Nordkorea, siger den russiske udenrigsminister, Sergej Lavrov, nu ifølge Reuters:

- Vesten har brudt mange kontraktuelle forpligtelser ved at sende sovjetiske og russiske våben til Ukraine. 

Lyn-analyse

Angrebet i Sevastopol er ligeså meget et udtryk for russisk sårbarhed, som det er udtryk for ukrainsk succes. Russerne har haft travlt med at fortælle om deres stærke luftforsvar, men når ukrainerne kan sætte et så storstilet angreb ind på den russiske juvel, Sortehavsflåden i Sevastopol, fortæller det også historien om et Rusland, der kan rystes og rammes, der hvor det gør allermest ondt uden et effektivt modsvar. Ukrainere har øget angrebene på og omkring Krim-halvøen de seneste måneder, og russerne har nærmest som et rituelt modsvar sendt droner og missiler mod Odesa. Det ser dog ikke ud til at påvirke ukrainernes angrebsplaner. Derfor vil vi formentlig i den kommende tid komme til at se endnu flere ukrainske angreb mod mål på Krim-halvøen.

Her er Putins og Kim Jong-uns frokostmenu

Efter dagens møde byder Ruslands præsident, Vladimir Putin, nu Nordkoreas diktator, Kim Jong-un, på frokost. 

Den består af salat med and og figner, krabbedumplings, fiskesuppe, stør med svampe og oksekød og dertil et udvalg af russiske vine. Til slut en dessert med bær, oplyser en reporter fra Kreml ifølge Reuters.

Pavens udsending vil tale med Kina om at stoppe krigen i Ukraine

Paven i Rom har sendt kardinal Matteo Zuppi til Kina for at tale om at løse konflikten i Ukraine, oplyser det kinesiske udenrigsministerium under en pressekonference onsdag.

Kinas særlige udsending for Euroasiatiske anlæggender Li Hui skal mødes med Zuppi, lyder det. 

Pavens udsending er i Kina fra onsdag til fredag som en del af et diplomatisk forsøg på at facilitere fred i Ukraine, lød det tirsdag fra Vatikanet.

Nu holder Putin og Kim Jong-un møde om "følsomme emner"

Ruslands præsident Putin og Nordkorea leder Kim Jong-un indleder nu et møde, efter de er blevet vist rundt i Kosmodrom Øst.

I den forbindelse siger en talsmand for Rusland, at de to skal føre dialog og tale om samarbejde "om følsomme emner, såsom militært samarbejde."  

Præsident Putin og Nordkoreas leder Kim Jong-un vil udveksle meninger om "de meste relevante sikkerhedsproblemer", lyder det videre.

Samtidig bliver det understreget, at samarbejdet mellem de to lande "ikke er sigtet mod andre lande".