Sådan forløb statsministeriets coronapressemøde

Denne liveblog opdateres ikke længere.

Venstre-ordfører: Bekymret for manglende plan for sundhedsvæsenet

Sundhedsordfører for Venstre Martin Geertsen fortæller til TV 2, at han overordnet er tilfreds med den nye vaccinationsstrategi, som tilgodeser de sårbare grupper hurtigt.

Men – for der er et men – han savner en plan for sundhedsvæsenet:

- Det, der bekymrer mig, er, at der ingen plan er i forhold til sundhedsvæsenet. Løber vi til efteråret ind i en situation, hvor vi får en sammenblanding af influenza og corona, samtidig med at der i forvejen er lange ventelister i det danske sundhedsvæsen, så kan vi risikere at ende i en situation, hvor sundhedsvæsenet er truet, siger Martin Geertsen til TV 2.

I regeringens Strategi for håndtering af covid-19 frem til foråret 2023 fremgår det, at et stigende antal indlæggelser som følge af corona eller andre smitsomme sygdomme kan medføre prioritering i og udskydelse af anden behandling på sygehusene.

Sundhedsmyndighederne vurderer dog ifølge strategien, at brugen af "antivirale tabletter til hjemmebrug i en ikke så fjern fremtid" kan være med til at forebygge indlæggelse og dermed mindske presset på sygehusene.

Epidemiolog kalder ny pille mod coronasmitte et vendepunkt

Det er en gamechanger, at Danmark fra efteråret står til at få en pille, der kan gives til coronasmittede for at undgå alvorlig sygdom.

Det siger Lone Simonsen, der er epidemiolog ved Roskilde Universitet.

Tabletten – Paxlovid – er ifølge Lone Simonsen en rigtig effektiv behandling, hvis man får den tidligt i forløbet.

- Det er gamechanging behandling mod corona, og tabletterne kan forebygge alvorlig sygdom.

Det er indtil videre uklart, hvor man kan få pillen, hvem der kan få pillen, og om man kan få den allerede efter en positiv hjemmetest, påpeger Lone Simonsen. Det er ligeledes uvist, hvad prisen bliver.

Sådan ser det nye vaccineprogram ud

Sådan ser tidsplanen ud for de kommende vaccinationer, som har til formål at gøre eventuelle sygdomsforløb med covid-19 mindre alvorlige:

Næste uge: Særligt udsatte grupper får tilbud om revaccination mod coronavirus.

15. september: Boostervaccination af beboere på plejehjem og særligt sårbare ældre påbegyndes.

1. oktober: Alle øvrige på 50 år og opefter får tilbudt vaccination.

Det omfatter i alt omkring 2,5 millioner danskere.

Derudover overvejer myndigheder at tilbyde de nævnte grupper vaccination mod influenza og pneumokokker efter sommeren.

Hvis det er muligt, kan det ske samtidig med coronavaccination, men det må ikke forsinke vaccineprogrammet.

Kilde: Sundhedsministeriet.

Ekspert roser den nye coronastrategi

Allan Randrup Thomsen, der er professor i eksperimentel virologi på Københavns Universitet, mener, at "det er på tide", at coronastrategien bliver rettet mod at forebygge alvorlig sygdom. For vi har nu længe vidst, at vaccinerne primært beskytter mod alvorlig sygdom og ikke smitte, lyder det.

- Nu har man så taget konsekvensen af det og sagt, at strategien er at beskytte de sårbare mod alvorlig sygdom, og så må vi andre lide med en mildere sygdom fra tid til anden – lidt som man ser det med influenza, siger han til TV 2.

Han er overordnet enig i strategien, men stiller spørgsmålstegn ved, hvad planen er for dem, der allerede fra næste uge kan få en vaccine, når vi kommer hen i efteråret.

- Vaccinerne virker bedst i et relativt kort interval, efter at man er vaccineret, og så aftager effekten med tiden. Så man skal også indtænke, om de særligt sårbare, som nu bliver vaccineret nu, skal have yderligere en booster, når vi kommer hen i efteråret eller tidligt på vinteren. Det, synes jeg ikke, var helt klart, siger han.

Det blev de sidste ord fra dagens pressemøde. Tak for at følge med i TV 2s liveblog!

Magnus Heunicke kommer ind på situationen på plejehjemmene, hvor der ikke ses nogen alvorlig stigning i smitten. Men fordi det er sårbare borgere, opfordrer man til, at personalet bliver testet to gange om ugen, og at pårørende også tester sig inde besøg.

En journalist kommer igen ind på politikernes ageren på Folkemødet:

I var dj's i et telt til Folkemødet. Stiger smitterisikoen, når man holder dj-battles på Folkemødet, hvor mange mennesker står og skriger hinanden ind i hovedet?

- Vi går ind i den her sæson uden restriktioner, og vi opfordrer folk til at leve deres liv. Om det er Folkemødet eller Tour de France, svarer Heunicke og siger, at politikerne også lever deres liv efter myndighedernes anbefalinger.

En journalist spørger ind til de videoer, der har floreret for Folkemødet, hvor politikerne har festet i tætte forsamlinger. Har I været jeres ansvar bevidst?

Mette Frederiksen svarer, at man ikke skal holde igen med at feste.

- De unge er på vej ud efter 2,5 år, og det skal de endelig nyde alt det, de kan, siger hun.

- Vi skal ikke leve permanent i en situation, hvor de unge ikke kan feste. Det her handler om at beskytte de ældre og sårbare i den her sommerperiode. Det er vigtigt, at vi lever vores liv, alt inklusiv, tilføjer hun.

En journalist spørger om, hvis der sidder bekymrede borgere under 50, hvad er deres muligheder for at få vaccine?

Her svarer Søren Brostrøm, at der vil være nogle under 50, som vil være i særlig risiko og vil kunne få ordineret en vaccine af sin læge

Hvad har erfaringerne været med at begrænse smitte ved at lukke for ind- og udrejser?

Henrik Ullum svarer, at smitten i forhold til Delta-varianten blev forsinket, og det var afgørende, mens det med Omikron gik så stærkt, at det ikke spillede en afgørende faktor. Han forventer ikke, at det bliver en del af et muligt beredskab mod kommende bølger.

Hvis det går galt, er det så i værktøjskassen at lukke hele brancher ned, som det skete med nattelivet?

- Alt, hvad vi gør, er for at undgå de nedlukninger, som du nævner, svarer Magnus Heunicke og tilføjer:

- Vi har investeret massivt, og vi skal kunne høste fordelene med de her stærke redskaber, vi har bygget op.

Han siger videre, at man som erhvervsdrivende ikke skal forberede sig på at skulle gennem en nedlukning i efteråret og vinteren.

En journalist spørger ind til de store arrangementer rundt om hjørnet som Tour de France og Roskilde Festival, og hvad BA.5-varianten har af betydning for dem.

- Så vidt angår risikoen for Danmark, ligger der ikke nogen tanker fra vores side om restriktioner på de store arrangementer, svarer Søren Brostrøm.

Mette Frederiksen tilføjer, at der ikke er noget, der tyder på, at der bliver behov for nedlukning, men understreger, at der ikke er nogen garantier, når det kommer til corona.

Hun hoster og fortæller, at hun er blevet testet.

En journalist spørger ind til mulige nedlukninger i fremtiden.

- Vi ser ikke et efterår og vinter med store nedlukninger og restriktioner. Vi slap gennem vinteren med en mindre nedlukning end mange andre lande. Vi regner ikke med det og forventer det ikke. Men det handler om at finde koblingspunktet, og vi tror, at vi gør det nu ved at tilbyde de særligt sårbare boosterstikket, siger Mette Frederiksen.

Til et andet spørgsmål svarer Søren Brostrøm, at sundhedspersonale under 50 år ikke vil være en del af vaccineudrulningen 1. oktober.

Der åbnes for spørgsmål fra pressen:

TV 2s journalist spørger ind til det nye fokus i coronastrategien med fokus på at forebygge alvorlig sygdom.

- Vi har et mål om at undgå den overdødelighed, som vi har set i andre lande, siger Mette Frederiksen.

TV 2s journalist retter spørgsmål mod sundhedsminister Magnus Heunicke.

Hvor trygt er du ved at sundhedssystemet ikke bryder sammen?

- Der er to opgaver. De mennesker, der har fået udskudt operationer, skal have dem. Og så skal systemet være gearet til at tackle, hvad der end rammer os, siger Heunicke.

Han tilføjer, at der skal fuldt tryk på uddannelsen af anestæcisygeplejersker og intensivsygeplejerske, som er vigtig for at tackle coronabølger.

Henrik Ullum kommer ind på de tre såkaldte "drivere", for at coronavirus spredes i Danmark.

Den første driver for en bølge er, at sæsonen fra efteråret er mod os, når vi klumper os mere sammen.

Den anden er tiden i forhold til vaccinen, hvor effekten vil aftage over tid.

Den tredje driver er nye varianter, siger han og henviser til de tre scenarier, som Sundhedsministeriet forbereder sig på til de kommende årstider.

Direktør for Statens Serum Institut Henrik Ullum tager ordet. Han viser en række grafer, der blandt andet viser tæt på en fordobling af BA.5-varianten hver uge. Men at det sker i sommersæsonen kan betyde, at coronabølgen bliver mindre, mens vaccinerne beskytter mod alvorlig sygdom.

- Når vi ser på de foreløbige indlæggelsestal, kan vi ikke se en øget risiko for at blive indlagt med BA.5 i forhold til den tidligere variant BA.2, siger han og tilføjer, at Danmark tidligere har haft en stor bølge med sidstnævnte variant.

I Portugal har der været overdødelighed ved BA.5-varianten, og derfor er det netop de ældre og sårbare, der tilbydes boosterstikket først, lyder det.

Søren Brostrøm fortæller, at myndighederne planlægger ud fra, at der kommer en coronabølge til vinter.

- Vi ved, at når vi kommer ind i den kolde tid, får vi mere smitte. Vores strategi er, at vi har et samfund uden restriktioner, men med et basisniveau af sygdomsforebyggelse.

Fokuspunktet kommer fremadrettet til at være forebyggelse af sygdom, nærmere end at begrænse smitten. I den strategi er tre ting vigtige: Målgruppe, timing fra vaccine og at vælge den rigtige vaccine.

I forhold til målgruppe er alder den afgørende faktor, og derfor laver vi et meget klart alderssnit, fortæller han.

I timingen af vacciner er det vigtigt, at vacciner ikke må komme for tidligt eller for sent, og derfor er 15. september sat af til de ældre, mens der er åbnet for alle over 50 fra 1. oktober.

I forhold til valg af vaccine fortsætter myndighederne med at tilbyde vacciner fra Pfizer og Moderna. Han tilføjer, at der er ved at blive udviklet vacciner, der er rettet mod specifikke varianter, men han kan ikke love, at de vil være klar til de kommende vaccineudrulninger.

Søren Brostrøm, direktør for Sundhedsstyrelsen, tager nu ordet.

Han fortæller, at man formoder, at en ny coronabølge vil aftage efter to måneder, men at man ikke kan vide sig sikker med coronavirus.

De praktiserende læger vil over sommeren kunne ordinere boosterstik til særligt sårbare for at komme alvorlig sygdom i forkøbet, fortæller han.

Magnus Heunicke fortæller, at man er klar til hurtigt at opskalere testkapaciteten.

- Vi kan hurtigt opskalere til 200.000 daglige pcr-tests. Men det bliver ikke planen at sætte telte op med lyntests, siger han.

Han tilføjer, at man ser på en ny behandling med tabletter for at forebygge voldsomme sygdomsforløb.

Dagens smittetal er på 1958. På sygehusene er 249 indlagte, hvilket er et lavt og stabilt niveau, siger Magnus Heunicke. BA.5 udgør 59 procent af de positive tilfælde.

- Det er voldsomme tal, men lave tal i forhold til hvad vi har prøvet tidligere, siger Heunicke og tilføjer, at varianten er mere smitsom, men ikke giver mere alvorlig sygdom. Han nævner tre scenarier, som myndighederne holder øje med og forbereder sig på:

Første scenarie er en smittebølge med en undervariant af Omikron, som vi ser i øjeblikket.

Andet scenarie er en ny variant, der minder om Delta-varianten. Det vil kunne betyde højere risiko for sygdomsbyrde.

Tredje scenarie er en ny variant, der kan undvige immuniteten i befolkningen.

- Man kan ikke sige, at et scenarie er mere sandsynligt end det forrige, siger Heunicke.

2,5 millioner danskere tilbydes revaccination til efteråret. Fra 15. september bliver vaccinneplanen rullet ud, hvor de ældste og sårbare får tilbudt revaccination, og fra 1. oktober bliver revaccination tilbudt til borgere over 50.

- Der er meget, der tyder på, at det ikke bliver sidste gang, at vi skal tage imod en revaccination, siger Mette Frederiksen og kommer ind på virussens uforudsigelse natur.

Hun afslutter, takker for en bred opbakning fra Folketingets partier gennem coronatiden og opfordrer danskerne til at nyde sommeren. Hun giver ordet til sundhedsminister Magnus Heunicke.

Der er fire hovedmål for den danske strategi over de kommende måneder:

  1. Passe på ældre og sårbare
  2. Undgå overbelastede sygehuse
  3. Holde gang i økonomien
  4. Undgå nedlukninger og restriktioner

De, der er særligt sårbare, skal have mulighed for at blive vaccineret allerede inden sommerferien. De nye regler for boosterstikket kommer til at gælde allerede for næste uge, siger Mette Frederiksen.

- Udover revaccination til særligt sårbare skal vi gøre alt, hvad vi kan, for at hold smitten ude af plejehjemmene.

Hun opfordrer derfor til, at ansatte på plejehjem testes flere gange om ugen.

Pressemødet handler om to ting, fortæller Mette Frederiksen: Regeringens coronastrategi for efteråret og vinteren og den aktuelle situation med stigende smitte i samfundet.

- Vi har en ny variant, som spreder sig hurtigt i Europa og herhjemme. Smitten har været stigende gennem de sidste tre uger.

- Det er sket tidligere end forventet, og når det sker, er vi nødt til at handle, som vi gør nu, siger hun.

Pressemødet er i gang

Statsminister Mette Frederiksen (S) har stillet sig op i Statsministeriet med direktør for Statens Serum Institut Henrik Ullum, direktør i Sundhedstyrelsen Søren Brostrøm og sundhedsminister Magnus Heunicke (S).

Pressemødet begynder om kort tid

Om kort tid træder statsminister Mette Frederiksen (S) frem i Spejlsalen og præsenterer regeringens coronastrategi.

Det sker klokken 10.00.

Allerede på forhånd kan TV 2 erfarer, at en central del af strategien bliver et tilbud om revaccination med 4. stik til alle borgere over 50 år. Pressemødet vises her og på TV 2 NEWS.

Enhedslisten forventer et år uden restriktioner

Klokken 08.00 var Folketingets sundhedsordførere indkaldt til møde forud på coronapressemødet klokken 10.00. For Enhedslistens sundhedsordfører, Peder Hvelplund, er det afgørende, at vi kommer gennem året uden nye restriktioner. Derfor ser han allerede nu gerne, at der er en plan for test, opsporing og vaccination samt muligheden for at sætte ind lokalt, hvis der ses en stigning i smitten.

- Det er min forventning, at sommeren bliver restriktionsfri. Men det er også min forventning med efteråret og vinteren, men det er selvfølgelig også afhængigt af, hvilken variant vi må blive ramt af, sagde Peder Hvelplund før mødet til Ritzau.

Professor: - Man skal overveje, om 4. stik skal gives nu

Siden sundhedsminister Magnus Heunicke tirsdag meddelte, at Omikron-varianten BA.5 er blevet dominerende i Danmark, har danske epidemiologer igen været på banen med deres syn på, hvordan vi bør tackle corona over de kommende måneder. Og den generelle holdning er, at det lige nu mest er hos de sårbare, at man skal være opmærksom og overveje tiltag.

Lone Simonsen, der er professor og epidemiolog på Roskilde Universitet, mener, at man med rette kan overveje et 4. stik til de ældre.

- Jeg er ikke specielt bekymret. Men jeg tænker, at man skal overveje, om det er nu, den 4. dosis skal gives til de ældre. Jeg har mest kig på de ældre over 80 år – måske skal man gå lidt længere ned i alderen, siger hun til DR.

Test på plejehjem og fremrykkede vacciner kan overvejes, mener ekspert

For store dele af befolkningen ser en række ekspert ingen problemer i, at de får den nye Omikron-variant gennem systemet. En af dem er Jan Pravsgaard Christensen, der er professor på Institut for Immunologi og Mikrobiologi på Københavns Universitet. Han mener, at det kan skabe en fordel med flere immune til efteråret.

Men når det kommer til samfundets sårbare, heriblandt de ældre på plejehjem, er han særligt opmærksom på spredningen af den nye variant.

- Her kunne man godt overveje at genindføre test på plejehjem, så man hele tiden er på omgangshøjde med smitten, og det kan også give mening at fremrykke vaccinationerne af de ældste. Det er ikke sikkert, at det er en god idé at vente helt til efteråret med at give dem et boosterstik, siger han til Jyllands-Posten.

Bliver smittetrykket tilpas stort, kan vaccination af ældre blive nødvendigt, siger ekspert

Allan Randrup Thomsen, der er professor i eksperimentel virologi på Københavns Universitet, forventer at se en bølge med den nye Omikron-variant, BA.5. Men da vi befinder os i sommeren, bliver det ikke i samme størrelsesorden som tidligere coronabølger, og for den brede befolkning ser han ikke noget stort problem i øjeblikket.

- Overgangen ind i efteråret er det, som bekymrer os eksperter mest. For det er der, vi forventer at se en smittestigning. Der skal være nogle planer for, hvordan vi vil teste fremadrettet, hvornår og med hvilke vacciner vil vi bruge, hvis der er grupper, der skal vaccineres, siger Allan Randrup Thomsen til TV 2.

Netop vacciner er et af de varme spørgsmål, og lige nu er det for tidligt at sætte sig helt fast på, hvornår der eventuelt skal gives nye vaccinestik, lyder det.

- I brede termer kan man sige, at hvis smittetrykket bliver tilpas stort – og det kommer til at afhænge af omstændighederne – så kan det være, at man bliver nødt til at vaccinere dem over 60. For den øvrige del af befolkningen ser der ikke ud til at være noget behov, siger han.

SSI ser ingen faretegn i sommerens festivaler

Den nye Omikron-variant, BA.5, er blevet den dominerende i Danmark, og kontakttallet var tirsdag beregnet til 1,1. Coronavirus er altså igen i vækst i Danmark, men alligevel opfordrer Statens Serum Institut til at slå koldt vand i blodet. Her håber direktør Henrik Ullum, at vi kan komme gennem sommeren uden for store gener fra corona og opfordrer til, at man nyder sommeren og de kommende festivaler.

- Det kan være, at vi vil se ekstra smitte i forbindelse med festivaler, men det er en mild variant. Og når mange mennesker er samlet, så er det bedre at være udenfor end indenfor, sagde han tirsdag til TV 2.

Han opfordrer samtidig til, at man husker de gængse coronaråd, som vi har lært over de seneste år med god hygiejne og afstand, hvis du er syg.

Venstre kræver coronastrategi og vaccineplan klarlagt

Der skal ligge en plan klar for både vaccination af ældre og sundhedsvæsenets beredskab senere onsdag, når Mette Frederiksen holder pressemøde om coronastrategien for de kommende måneder. Sådan forlanger sundhedsordfører Martin Geertsen (V) forud for mødet.

- Det ville være dybt ulykkeligt og en uacceptabelt situation, hvis Danmark igen bliver lukket ned, og vi skal have epidemilov, og der skal udbetales hjælpepakker på grund af få hundrede patienter, siger han til Ritzau.

Mette Frederiksen holder coronapressemøde i dag

Siden januar har der ikke været coronapressemøde, som danskerne eller over de seneste år er blevet velkendte med. Men i dag vender det så tilbage, når statsminister Mette Frederiksen klokken 10 holder pressemøde om coronastrategien for de kommende måneder. Pressemødet kommer dagen efter, at sundhedsminister Magnus Heunicke (S) oplyste, at den nye Omikron-variant, BA.5, er blevet dominerende i Danmark.