Israel vil teste for antistoffer hos børn helt ned til tre år
På grund af stigende smitte med Deltavarianten vil den israelske regering nu teste børn helt ned til tre år for antistoffer mod coronavirus.
Det sker forud for skolernes genåbning.
Livebloggen opdateres ikke længere.
Her får du seneste nyt om coronavirus i Danmark og verden.
Du kan se de seneste coronatal her.
På grund af stigende smitte med Deltavarianten vil den israelske regering nu teste børn helt ned til tre år for antistoffer mod coronavirus.
Det sker forud for skolernes genåbning.
Senest på tirsdag vil en rapport fra den amerikanske efterretningstjeneste, der skal forsøge at kortlægge coronavirussens oprindelse, være klar. Ifølge talskvinde ved Det Hvide Hus, Jen Psaki, vil rapporten dog først være klar til offentligheden nogle dage senere, da enkelte dele skal klassificeres, skriver Reuters.
Mere end 10.000 israelere har fået første vaccinedose siden starten af august, og det er en tredobling siden begyndelsen af måneden, skriver Haaretz.com.
Stigningen kommer efter en periode, hvor Israel, som ellers var hurtige med en bred vaccineudrulning, har oplevet stigende smittetal på grund af Delta-varianten.
Landet er har siden juli vaccineret de ældste og sårbare med en tredje dosis Pfizer-vaccine. Blandt andet har Israels premierminister, Naftali Bennett, fået et tredje stik i sidste uge.
Odense-bydelen Vollsmose har denne uge nærmet sig nedlukning på grund af stigende smittetal. Håbet er, at drop-in vaccinecentre kan være med til at ændre ved den lave tilslutning til vaccinerne, der er i Vollsmose.
Ifølge TV 2 Fyn blev 115 personer vaccineret uden tidsbestilling lørdag, mens 112 blev det søndag.
Bydelens incidenstal lød søndag på 937 - det er kun 63 personer fra en automatisk nedlukning.
Skoler i New York City forbereder sig på at genåbne efter sommerferien næste måned, men inden 27. september skal alle skolelærere og medarbejdere på offentlige skoler have mindst et vaccinestik.
Sådan lyder beskeden fra borgmester Bill de Blasio mandag.
Det er lige under 150.000 personer, der skal have vaccinen, skriver nyhedsbureauet AP.
Den amerikanske lægemiddelstyrelse, FDA, har nu godkendt Pfizer/BioNTechs vaccine mod coronavirus endeligt til brug ved personer over 16 år.
Det skriver The Washington Post. Den endelige godkendelse kommer, efter at vaccinen i december blev godkendt til brug i en nødsituation. Dengang lød det fra FDA, at vaccinen viste sig at være 95 procent effektiv. Med den endelige godkendelse lyder det nu, at vaccinens effektivitet er på 91 procent.
Godkendelsen kommer på baggrund af data fra 44.000 kliniske forsøg med Pfizer-vaccinen fra USA, Europa, Sydamerika, Sydafrika og Tyrkiet.
Ifølge Allan Randrup Thomsen er det såkaldte boosterstik, som også blev diskuteret på pressemødet, en god idé, når det drejer sig om ældre og sårbare borgere.
International data peger nemlig på, at effekten af vaccinerne i netop den befolkningsgruppe er hurtigere aftagende end hos resten af befolkningen, fortæller professoren.
- Hvis vi stadig skal opretholde en beskyttelse af dem, så skal vi på et tidligere tidspunkt end for flertallet tænke på, hvornår vi skal revaccinere eller booste dem, siger han.
Også Allan Randrup Thomsen er enig i det budskab, der var omdrejningspunktet for pressemødet.
Han er professor i eksperimentel virologi, og ifølge ham er de ikkevaccinerede lige nu eksponeret for coronavirus i en langt højere grad end hidtil.
- Både af hensyn til dem selv og til resten af samfundet er det helt klart, at de skal lade sig vaccinere, så vi får mindsket gruppen af uvaccinerede i Danmark mest muligt, siger han.
Pressemødet er slut, og statsminister Mette Frederiksen slutter af med at gentage apellen, der har været pressemødets omdrejningspunkt. Nemlig at alle lader sig blive vaccineret.
- Det er supervåbnet og det, der gør, at vi i dag har store dele af vores hverdag tilbage, siger hun.
Der bliver spurgt ind til, om der er en vaccinefabrik på vej i Danmark. Til det svarer Magnus Heunicke, at målsætningen er, at en del af produktionen af den danske vaccine Bavarian Nordic skal foregå på dansk jord.
Fagbladet 3F spørger, om myndighederne overvejer at tilbyde tredje stik til personer i udsatte sektorer. Eksempelvis restaurations- og transportbranchen.
Til det siger Søren Brostrøm, at der tilbydes tredje stik til udvalgte og særligt udsatte patientgrupper. Men dokumentationen er endnu ikke på plads til at kigge på, hvem der ellers kan tilbydes det såkaldte boosterstik.
- Det er alt, alt for tidligt at sige, siger han.
Børsen spørger, om det er meningen, at den danske vaccine fra Bavarian Nordic skal indgå i det danske vaccinationsprogram, hvis den bliver godkendt. Og om man i så fald vil være villig til at tillade en lidt mindre effektivitet sammenlignet med den effektivitet, vi ellers ser i det danske vaccinationsprogram.
Søren Brostrøm svarer, at Danmark ikke går på kompromis med vacciner. Heller ikke blot fordi de er danske.
- Det handler om at sikre os på den lange bane i forhold til eventuelle mutationer. Og hvis den er så god, som de indledende faser viser, så er den på et mindst lige så godt niveau som de vacciner, vi allerede har, siger han.
Journalist Brian Weichardt fra Ekstra Bladet spørger ind til, hvornår alvoren om situationen i Afghanistan gik op for Mette Frederiksen. Han henviser til, at hun var til koncert, mens situationen spidsede til i Afghanistan.
Statsministeren siger, at hun allerede har svaret på det spørgsmål og vil ikke sige yderligere. BT spørger også ind til forløbet, og Mette Frederiksen siger, at hun ikke som statsminister vil gå ind i efterretningsarbejde. Hun roser derudover det danske evakueringsarbejde.
Der bliver spurgt til planerne om at tilbyde et tredje stik med coronavaccine. Og retningslinjerne er på vej, lyder det.
- I den her uge laver vi en retningslinje for tredje stik for særlige grupper, der har særlig lav immunrespons, siger direktør i Sundhedsstyrelsen Søren Brostrøm.
Det er blandt andet kræftpatienter og organtransplanterede personer.
Han fortæller, at man vil kigge på data fra andre lande, der giver et tredje stik, og at man derfor vil lave retningslinjer for tredje stik til større dele af befolkningen.
TV 2s Camilla Stampe spørger, om det er ved at være tid til at droppe den automatiske sognenedlukning. Til det svarer sundhedsminister Magnus Heunicke:
- I denne her uge er vi ved at undersøge, om der skal laves justering af den automatiske nedlukning af sogne. Det afventer vi eksperters vurdering af.
Han understreger dog, at der i områder af Danmark endnu er problemer med vaccinetilslutningen, og det derfor fortsat kan være nødvendigt med de automatiske nedlukninger.
Vaccinen er ekstremt sikker og ekstremt effektiv, understreger Søren Brostrøm, og han appellerer til at lukke ørerne for diverse rygter. Eksempelvis om infertilitet.
- Lyt til myndigheder og læger. De vacciner, vi anbefaler, er noget af det bedst dokumenterede, jeg har set, siger han.
Derudover henvender han sig til børnefamilier med de 12-15 årige med en appel om, at de siger ja til vaccinen.
- Det er ikke tilfældigt, at vi er kommet med meget tydeligt appel fra myndighedernes side. Jeg er ked af, at børnelæger ikke har været enige. Men jeg hører dem ikke kritisere os mere.
Direktør i Sundhedsstyrelsen Søren Brostrøm fortæller, at 5,1 millioner danskere er inviteret til vaccine. 85 procent af dem har takket ja.
- Vi skal op på mindst 90 procent inden 1. oktober, hvor den kolde tid for alvor sætter ind. Det er en slutspurt, og den bliver hård. Vi sætter alle kræfter ind, siger han.
Han fortæller, at det er bydele og områder med stor befolkningstæthed og en stor andel af ikke etniske danskere, der halter bagefter i vaccinationstilslutning.
- Vi har alle sammen et ansvar. Virus er farveblind, og alle kan blive smittet, siger Brostrøm.
Med sommerferiens slutning begynder vi igen at omgås hinanden på måder, hvor der er stor risiko for at smitte hinanden, siger Henrik Ullum.
- Vi forventer, at smitten kommer til at stige i efteråret. Og den kommer især til at stige i de grupper, der ikke er vaccineret, siger han.
- Det bedste vi kan gøre for at forebygge er at vaccinere og holde fast i de gode vaner, siger han.
Henrik Ullum fra Statens Serum Institut siger, at der er et klart mønster blandt de indlagte. Det er dem, der endnu ikke har ladet sig vaccinere, siger han.
Han minder også om, at et enkelt stik ikke er nok til at give ordentlig beskyttelse.
- Derfor er det meget vigtigt at lade sig færdigvaccinere, siger han.
Torben M. Andersen understreger, at ekspertgruppens mandat ikke er at forsøge at forudse efterårets udvikling.
- Men vi forsøger at give input til det lidt længere perspektiv, siger han.
Gruppen kigger på, hvilke værktøjer der skal i brug for at undgå, at Danmark ender i en kritisk situation i forhold til corona. Ifølge Torben M. Andersen er gruppen klar med nye anbefalinger i første halvdel af september.
En af pandemiens store læringspunkter har været i forhold til nedlukninger, fortæller Torben M. Andersen, formand for regeringens ekspertgruppe.
- Nedlukninger har virket meget effektivt til at nedbringe smitten. Men det giver også store omkostninger for både økonomi, folkesundhed, trivsel, frihed osv. Det er pandemiens nødbremse. I værste situation kan man trække i nødbremsen, men vi skal helst undgå det, siger han.