VM fodbold

VM i Qatar – dag 2

Stil spørgsmål

Forfatter nægtet adgang til VM – bærer ulovlig t-shirt

Den amerikanske forfatter Grant Wahl fik besked på at skifte sin regnbuefarvede t-shirt ud med en anden, hvis han vil ind at se USA-Wales.

Amerikaneren fik at vide, at hans t-shirt ikke var tilladt at bære.

Han har senere oplyst, at han var tilbageholdt i en halv time. Herefter tog han tilbage til mediecenteret stadig iført sin regnbuefarvede t-shirt.

FIFA med mere censur

FIFA har truet flere af VM-landene, hvilket har betydet, at lande som England, Danmark, Belgien og flere har droppet at spille med det farverige anførerbind med budskabet "One Love". Det ville nemlig resultere i et gult kort. 

Nu har FIFA taget endnu et kontroversielt skridt. De tvinger nemlig Belgien til at lave om på deres tredjetrøje. Fredag skulle belgierne spille i deres hvide udebanetrøje. Det skal de stadig, men FIFA har nu tvunget dem til at fjerne ordet "LOVE", som er en del af trøjens design. Det siger Peter Bossaert, der er CEO i det belgiske fodboldforbund. 

- Ordet kærlighed skal fjernes. Det er sørgerligt, men FIFA efterlader os uden et valg, siger han ifølge Het Nieuwsblad

Løsningen på den hvide udebanetrøje bliver, at der kommer tape over ordet "LOVE". Bossaert fortæller også, at holdets anfører, Eden Hazard, ikke kommer til at bære det omtalte anførerbind.

Der er noget, der ikke stemmer...

Der er spillet to kampe ved VM i Qatar, og de to opgør har noget tilfælles. Nemlig, at der ikke er helt styr på tilskuertallene. Ved søndagens åbningskamp blev der annonceret 67.000 tilskuere på et stadin med plads til 60.000. Og til mandagens kampe mellem England og Iran var den gal igen. Khalifa International Stadium har ifølge FIFA's egne kanaler plads til 40.000 tilskuere, men under kampen annoncerede stadionspekaeren, at der var 45.000 mennesker til stede... Og det hænger jo ikke helt sammen. I den officielle kamprapport fremgår det også, der var 45.334 tilskukere til stede. 

Læs mere om det hele her:

Det tyske fodboldforbund kritiserer FIFA

Ligesom DBU har det tyske fodboldforbund valgt at droppe det omdiskuterede One Love-anførerbind, efter at FIFA oplyste, at det vil koste en advarsel at bære.

Præsident for det tyske fodboldforbund, Bernd Neuendorf, ser FIFA's beslutning som en klar trussel. Det oplyser Al Jazeera.

- Det er en vild magtdemonstration af FIFA, fortalte præsidenten på et pressemøde.

De franske fans lader vente på sig

Ifølge mediet Get French Football News har det franske medie RMC rapporteret, at der er forbavsende få franske tilhængere at finde i Doha.

Mediet har i løbet af mandag kun stødt på fire franske fans i Qatars hovedstad.

Frankrig spiller deres første VM-kamp mod Australien tirsdag, mens Danmark i den anden puljekamp møder tunesien klokken 14:00.

England tog et knæ

Inden VM-kampen mellem England og Iran blev sparket i gang, valgte de engelske spillere at "tage et knæ". Markeringen ses som støtte til kampen mod racisme.

Ifølge Englands landstræner, Gareth Southgate, er gestussen en stærk erklæring, som vil "gå verden rundt".

Det iranske landshold med stille protest

Irans spillere og ledere valgte ikke at synge med på nationalsangen inden kampstart mod England.

Det sker, mens hjemlandet gennem de seneste måneder har været præget af voldsomme demonstrationer efter 22-årige Mahsa Amini døde i det iranske politis varetægt.

Fans havde svært ved at komme på plads

Henry Winter, der er fodboldchef ved TimesSport, tweetede et billede af et næsten tomt stadion 25 minutter før kampstart.

Her ti minutter inde i kampen ser det dog ud til, at langt de fleste fans er kommet på plads.

Kaos kort før kampstart

TV 2 SPORTs ekspert og kommentator Kenneth Hansen, der befinder sig ved stadion, fortæller, at FIFA's officielle billetapp er nede. Det betyder, at der lige nu er massive køer ude foran stadion til kampen mellem England og Iran, hvor mange fortsat ikke er blevet lukket ind. 

Droppet anførerbind vækker forargelse

En trussel om et gult kort.

Det var, hvad der skulle til, før syv af deltagerlandene ved VM i fodbold – inklusiv Danmark – droppede planerne om at protestere med et anførerbind, der skulle vise støtte til LGBT+.

Det har fået flere aktører til at give deres mening til kende på Twitter.

- Pinligt ud over alle grænser: Danmarks landshold har nul rygrad. Dropper One Love-anførerbind. Så ved vi, hvilket er verdens mindste overraskelse, at Hjulmand & Co. selvfølgelig kun taler verdensmål, når det ingenting betyder, skriver journalist og politisk kommentator David Trads.

Han bakkes op af radiovært Amalie Bremer, der er en stor kritiker af VM i Qatar.

- Ok, glem det. Danmark “protesterer” kun, hvis vi får lov af katastrofale Infantino. Altså, ham vi protesterer imod. Vor herre til hest, et shitshow. Da Hjulmand sagde, at landsholdet skulle vise, hvem de er, mente han da en flok skødehunde for bundkorrupte FIFA? Kom nu lidt..

Loveshop-musiker Jens Unmack lufter også sin utilfredshed på Twitter.

- Så røg armbåndet. Så der ligger @DBUfodbold og dets nosseløse danske VM-landshold, for hvem en protest er noget, man ærbødigt spørger om lov til hos dem, man vil protestere imod. Flovt med sådan et landshold uden rygrad.

Tidligere topdommer ser klar optrapning af konflikten fra FIFA's side

Kenn Hansen, den tidligere topdommer, har kommenteret sagen om anførerbindet. Han har aldrig hørt om noget lignende:

Tunesien bruger superligaspillere som spioner

Tunesiens landstræner, Jalel Kadri, har brugt sine to superligaspillere i VM-truppen, Brøndbys Anis Ben Slimane og OB's Issam Jebali, til at blive klogere på det danske hold før VM.

Det siger træneren på et pressemøde forud for tirsdagens VM-gruppekamp mod Danmark.

- De er blevet brugt til at få viden om det danske hold. Vi bruger alle de kilder, vi har til rådighed, siger træneren.

Issam Jebali fortæller, at træneren har været mere lydhør end Tunesiens analytiske stab, der har sit eget billede af det danske landshold og de danske spilleres styrker og svagheder.

Carsten Werge ikke overrasket

- Jeg er ikke overrasket over beslutningen, siger Carsten Werge, fodboldredaktør på TV 2 SPORT.

- Nationerne vil ikke risikere at en sportslig sanktion. Men det her er bare endnu en skandale ved VM. 

Det omdiskuterede anførerbind

Sådan ser det alternative anførerbind ud. Det vil ikke blive båret af nogle hold under VM i Qatar. 

Fælles meddelelse fra forbundene

- FIFA har gjort det klart, at der vil være sportslige sanktioner, hvis vores kaptajner bærer anførerbindet på banen. 

- Som nationale forbund kan vi ikke sætte spillerne i en position, hvor de vil få en sportsling sanktion, inklusiv et gult kort, så vi har bedt anførerne om ikke at bære bindet i under VM-kampene. 

DBU er skuffede over FIFA

DBU-direktør Jakob Jensen er skuffet over beslutningen fra FIFA. Han fortæller, at det er alle lande, der kommer til at droppe anførerbindet.

- Når det er sagt, er vi ekstremt skuffede over FIFA i den her sag. De har kendt til vores holdning længe. Vi står for inklusion, ligesom FIFA siger, at de står for inklusion. Jeg kan ikke se, at vores budskab er i strid med de budskaber, FIFA ønsker at give, siger Jakob Jensen til TV 2 SPORT.

- Og det er frustrerende, at her få timer før at Harry Kane skal på banen, skal han bære et andet anførerbind end det, vi har haft planlagt siden september.

Det gælder også Wales, Holland, Belgien, England, Frankrig, Tyskland og Schweiz.

England og Wales tøver med at bruge LGBT-anførerbind

Både England og Wales tøver nu med at bære et anførerbind med ordene One Love ved deres respektive kampe ved VM.

Det skriver Sky News.

Det sker efter, at de er blevet truet af FIFA med at modtage et gult kort, hvis henholdsvis Harry Kane og Gareth Bale gør alvor af at bære anførerbindet.

- Hvis truslen om sportslige sanktioner er reel, så bliver vi nødt til at tage et skridt tilbage og finde ud af, om der er en anden måde, vi kan vise vores værdier på, siger FA-chef Mark Bullingham.

Anførerbindet har til formål at støtte LGBTQ+.

DBU afventer svar fra FIFA

- Hvis Harry Kane går på banen med et One Love-anførerbind, så er vi syv nationer, der går på banen med det anførerbind, siger DBU-direktør Jakob Jensen.

Også hvis det koster et gult kort?

- Så er situationen en anden. Det må FIFA fortælle os, og hvis de gør det, så er situationen en anden.

Slut

Det var alt fra pressemødet. 

Nu venter der en træning senere i dag, inden landsholdet i morgen spiller mod Tunesien.

Dén kamp starter klokken 14.