Seneste nyt om coronavirus 12. januar 2021

Denne blog opdateres ikke længere.

Endnu et landshold trækker sig fra håndbold-VM

Det amerikanske h√•ndboldlandshold har f√łlt sig n√łdsaget til at melde fra til VM i h√•ndbold p√• grund af for mange positive coronapr√łver.

Det meddeler Det internationale håndboldforbund (IHF) på sin hjemmeside.

- Efter grundige overvejelser konkluderede vi og IHF, at det bedste for VM og for de langsigtede muligheder for håndboldsporten i USA vil være at trække os fra mesterskabet, skriver USA's håndboldforbund på Twitter.

Hårdt presset region sender patienter ud til kommunerne

163 borgere i Region Sjælland er tirsdag indlagt med coronavirus. 20 af patienterne.

Antallet af indlagte presser Region Sjælland, hvorfor der er indgået en aftale med de 17 kommuner i regionen om at stille 20 sengepladser til rådighed for regionens sygehuse, som dermed kan blive aflastet.

Det skriver TV2 √ėST.¬†

Et af de steder, der st√•r klar er, Egecentret i Sor√ł Kommune. Her skal de med tolv timers varsel kunne tage imod to patienter, der vel at m√¶rke ikke er ramt af coronavirus.

- Det er nogle borgere, som er f√¶rdigudredt fra sygehusets side. Det vil sige, at det er afklaret, hvad der er galt med dem, og hvad deres sygdom skyldes. Men de har stadig et behandlingsbehov, siger Anne Flensted, gruppeleder ved sygeplejen i Sor√ł Kommune.

Dommer udsætter henrettelse af to drabsmænd med covid-19

En amerikansk dommer har udsat henrettelsen af to d√łmte drabsm√¶nd, der er blevet testet positive for coronavirus. Henrettelsen vil dermed tidligst finde sted 16. marts, hvilket giver dem tid til at komme sig oven p√• smitten.

Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

De to drabsmænd Cory Johnson og Dustin Higgs skulle efter planen have været henrettet tirsdag og fredag.

Finske mink skal vaccineres mod coronavirus

Mens man i Danmark som bekendt har valgt at udrydde landets mink på grund af risikoen for farlige mutationer af coronavirus, har man i Finland valgt en lidt anden tilgang. 

Her er pelsindustrien nemlig gået sammen med universitetet i Helsinki om at udvikle en coronavaccine til mink. 

Det skriver det finsksvenske medie¬†Yle¬†if√łlge Ritzau.¬†

Merkel: Tyskland mangler vacciner frem til sommer

Tysklands forbundskansler, Angela Merkel, siger tirsdag, at landet ikke har tilstr√¶kkeligt mange doser vaccine mod covid‚Äď19 frem mod sommeren.

Det skriver Bild.

‚Äď F√łrste og andet kvartal er kritiske. Fra tredje kvartal vil det v√¶re mere sandsynligt at vi kan s√¶lge nogle (vacciner, red.) end at have brug for flere, siger hun.

USA hæver tempo på vaccinationsprogram

I de sidste dage af den amerikanske præsident Donald Trumps tid ved magten har hans administration valgt at sende flere vaccinedoser ud i landet for at hæve hastigheden på landets vaccinationsprogram.

Det skriver nyhedsbureauet AP.

√Ündringen kommer efter, at de amerikanske sundhedsmyndigheder er blevet kritiseret for, at vaccineprogrammet er kommet for langsomt fra start, mens antallet af d√łde forts√¶tter med at stige.

Hvor mange vaccinedoser, hver delstat vil modtage, afhænger af, hvor effektive staterne er til at distribuere vaccinerne.

- Hvis du ikke bruger de vacciner, som du har ret til, så omdistribuerer vi vaccinerne til de stater, der bruger deres doser, siger den amerikanske sundhedsminister, Alex Azar.

Ministeren siger samtidig, at regeringen fremover vil stoppe med at holde doser fra Pfizer-BioNTech og Moderna tilbage. Det er doser, der skal bruges til anden vaccinerunde.

Ontario indf√łrer delvist udgangsforbud

Den canadiske provins Ontario har udstedt en ordre om, at borgere i provinsen ikke m√• forlade deres hjem i bestr√¶belserne p√• at sl√• coronavirus ned. Eneste undtagelser er folk, der udf√łrer essentielt arbejde eller arbejder i sundhedssektoren.¬†

Det skriver CNN. 

De nye restriktioner træder i kraft torsdag. 

Ontario er den mest folkerige provins i Canada. Dermed vil op mod 40 procent af canadas borgere blive påvirket af de nye restriktioner. 

Yderligere knap 20.000 testet positive i Frankrig

I Frankrig er 19.753 testet positive for coronavirus det seneste d√łgn, mens der er registreret 362 d√łdsfald blandt coronapatienter. Dermed er i alt 68.802 d√łde med coronavirus i Frankrig.

Det skriver nyhedsbureauet AFP. 

Mange plejehjemsbeboere i K√łbenhavn mangler stadig vaccine

Knap hver femte beboer p√• K√łbenhavns Kommunens plejecentre mangler stadig at f√• det f√łrste af to vaccinestik mod covid-19.

Det skriver Politiken.

8. januar meddelte landets fem regioner ellers, at man var i m√•l med f√łrste del af vaccineringen af alle landets plejehjemsbeboere, der √łnskede en vaccine.

Men noget tyder p√•, at regionerne var for hurtigt ude, for i K√łbenhavns Kommune har 19 procent af de 3.400 plejehjemsbeboere endnu ikke f√•et f√łrste dosis, og i Region Sj√¶lland g√¶lder det 16 procent.

Holland forlænger nedlukning

Den hollandske regering har besluttet at forl√¶nge en nedlukning frem til forel√łbig 9. februar. Det siger premerminister Mark Rutte tirsdag eftermiddag if√łlge nyhedsbureauet Reuters if√łge Ritzau.

Beslutningen er blandt andet truffet på grund af bekymring for spredning af en særligt smitsom variant af coronavirus, der har spredt sig i Storbritannien.

Tysk regeringschef vil coronateste danske pendlere

Slesvig-Holstens ministerpr√¶sident, Daniel G√ľnther fra det konservative CDU, anbefaler nu, at rejsende fra risikoomr√•der skal kunne freml√¶gge en negativ coronatest, n√•r de krydser den dansk-tyske gr√¶nse mod syd.

- Det m√• s√• ogs√• g√¶lde for danske gr√¶nsependlere, siger Daniel G√ľnther tirsdag.

Hvis Daniel G√ľnthers forslag bliver gennemf√łrt, vil det svare til de indrejseregler, der g√¶lder for tyske pendlere til Danmark.

Daniel G√ľnther¬†mener, reglerne skal s√¶ttes i kraft hurtigst mulig.

Det skriver Flensborg Avis og JydskeVestkysten.

Norge forlænger rejserestriktioner

Norge forlænger sine rejserestriktioner, så rejser til alle lande frarådes frem til 1. marts på grund af risikoen for coronasmitte.

Det meddeler det norske udenrigsministerium i en pressemeddelelse, skriver Ritzau.

Norges globale rejsevejledning gjaldt oprindeligt frem til 15. januar og er nu forlænget med to og en halv måned.

For få bestiller tid til vaccination i Nordjylland

For få borgere i Nordjylland bestiller tid til vaccination. 

Det skriver TV2 Nord.

Borgmester i Frederikshavn Kommune, Birgit S. Hansen (S), opfordrer p√•r√łrende til de √¶ldre, der f√•r tilbudt vaccinen, til at st√łtte op om vaccinationsprogrammet.¬†

- Vi arbejder med enormt korte tidsfrister her. De ældre skal booke deres vaccine i dag, hvis de skal være sikre på at få en tid, siger Birgit S. Hansen til Kanal Frederikshavn.

TV Nord skriver videre, at der fortsat er ledige vaccinetider i regionen. 

Over 45.000 nye smittede i Storbritannien

Der er tirsdag registreret 45.533 personer, som i l√łbet af det seneste d√łgn er blevet smittet med coronavirus. Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Det er et lille fald i forhold til mandag, hvor der var 46.169 nye smittede.

1243 er d√łde med covid-19 det seneste d√łgn. Det er en stigning i forhold til mandag, hvor tallet var 529.

Pfizer overvejer det russiske marked

- Pfizer overvejer at registrere dets covid-19-vaccine i Rusland.

Det skriver Pfizer i en meddelelse if√łlge det russiske nyhedsbureau TASS.

Pfizer har på nuværende tidspunkt ikke indgået en aftale med Rusland om distribution af virksomhedens vacciner, skriver nyhedsbureauet Reuters.

Rusland har udviklet deres egen vaccine Sputnik V.

Yderligere 14.242 testet positive i Italien

I Italien er der registreret yderligere 14.242 smittede med coronavirus, mens yderligere 616 er d√łde med virusset.¬†

Det oplyser det italienske sundhedsministerium tirsdag eftermiddag, skriver Ritzau.

Flere coronad√łdsfald blandt unge m√¶nd og kvinder

Den seneste uge er to kvinder i 30'erne og to m√¶nd i 40'erne d√łde med covid‚Äď19 i Danmark.

Det skriver Ritzau.

En af kvinderne og en af mændene havde underliggende sygdomme.

Det kan man læse i en ugentlig rapport med overvågningsdata fra Statens Serum Institut.

Danmark blandt hurtigste lande til at vaccinere

Der er stor forskel på, hvor hurtigt de forskelige lande får vaccineret deres befolkninger.

Data viser, at Israel er længst fremme, og landets sundhedsmyndigheder forventer at have vaccineret alle voksne israelere i marts . I EU er det Danmark, der er længst fremme.

Det skriver Ritzau.

Her er en oversigt over, hvor stor en andel af befolkningen der har f√•et f√łrste stik i de lande, der har haft mest fart p√• vaccinationerne.

I læsningen af tallene skal man være opmærksom på, at der er forskel på, hvornår seneste status fra de forskellige lande er offentliggjort.

1. Israel: 21,38 procent (11. januar).

2. Forenede Arabiske Emirater: 11,8 procent (11. januar).

3. Bahrain: 5,44 procent (11. januar).

4. Storbritannien: 3,94 procent (11. januar).

5. USA: 2,72 procent (11. januar).

6. Danmark: 2,01 procent (12. januar).

7. Island: 1,43 procent (30. december).

8. Italien: 1,16 procent (11. januar).

9. Slovenien: 0,99 procent (10. januar).

10. Spanien: 0,87 procent (11. januar).

Ukraine beder EU om vaccine-hjælp

Den ukrainske pr√¶sident, Volodomir Zelenskij, har bedt EU om hj√¶lp til at¬†skaffe vacciner mod covid‚Äď19, efter at hans regering har afvist at s√łge hj√¶lp fra Rusland.

Det skriver The Guardian if√łlge Ritzau.

Ukraine har forel√łbig indg√•et aftale om k√łb af en vaccine, der er produceret i Kina og forventes ogs√• at blive del af det s√•kaldte Covax‚Äďprogram, der skal forsyne verdens fattige lande med vacciner mod covid‚Äď19.

Flere end 20.000 mennesker har mistet livet med coronavirus i Ukraine under pandemien. 

Praktiserende læger er klar til at vaccinere alle danskere

Landets praktiserende l√¶ger er klar til at forpligte sig til en stor og aktiv rolle i covid‚Äď19‚Äďvaccinationen af den danske befolkning.

Det siger formand for Praktiserende L√¶gers Organisation J√łrgen Skadborg.

‚Äď De praktiserende l√¶ger har de seneste uger i et s√¶rdeles velfungerende samarbejde med stat, regioner og kommuner l√łst opgaven med at vaccinere p√• landets plejecentre. Vi vil ogs√• meget gerne bidrage til at l√łse de n√¶ste faser af vaccinationsopgaven, s√• det bliver trygt, sikkert og t√¶ttest muligt p√• borgeren, siger han.

Ny lov skal skabe tryghed for arbejdsl√łse under nedlukning

Folketinget har tirsdag hastebehandlet en lov med Ane Halsboe-J√łrgensen (S) som fungerende besk√¶ftigelsesminister.

Loven skal if√łlge Ane Halsboe-J√łrgensen give tryghed til arbejdsl√łse og virksomheder. Loven skal blandt andet sikre,¬† at man ikke falder ud af dagpengesystemet, imens landet er lukket ned.