Coronavirus

Seneste nyt om coronavirus

Denne liveblog opdateres ikke længere.

Hvad skete der? På et pressemøde med blandt andet sundhedsminister Magnus Heunicke (S) kom det frem, at der er yderligere anbefalinger og krav i forhold til brug af mundbind i flere byer. 

Hvad var status i Danmark? 14.815 er konstateret smittet, mens 620 er døde med coronavirus. Få overblikket her.

Nordmænd i Danmark har fået sms fra myndigheder

Det norske Helsedirektorat har mandag aften sendt sms til alle nordmænd, som lige nu er på ferie i Danmark. I sms'en bliver det varslet, at Midtjylland og Sjælland med undtagelse af Hovedstadsregionen står til at blive et rødt område. 

Det skriver det norske medie VG

Det betyder, at personer, der kommer hjem efter midnat natten til lørdag skal i 10 dages karantæne.

Der er også blevet sendt sms til nordmænd, der befinder sig i bestemte områder i Sverige med samme ordlyd. 

Årsagen er et stigende antal smittetilfælde. 

Symptomfri smittede har lige så meget virus i kroppen

Et nyt studie, der er offentliggjort i JAMA Internal Medicine, viser, at smittede personer uden symptomer på covid-19 havde lige så meget virus i kroppen – og i næsten lige så lang tid – som smittede personer, der havde symptomer på covid-19.

Derfor konkluderer forfatterne bag studiet, at smittede personer skal isoleres, uanset om de udviser symptomer eller ej.

Af studiet fremgår det, at 110 blandt 303 patienter mellem 22 og 36 år med konstateret coronavirus på et center i Sydkorea ikke havde symptomer på sygdom, da de blev sat i karantæne. 21 af de 110 udviklede efterfølgende symptomer mellem 13 og 20 dage, efter de var blevet sat i isolation.

De resterende 89 smittede fortsatte med at være symptomfri, da der blev lavet opfølgning 20 og 26 dage, efter de var blevet sat i karantæne.

Studie: Mundbind kan beskytte mod virus med op til 80 procent

En undersøgelse af 172 studier i 16 forskellige lande af mundbinds mulige effekt viser, at mundbind kan beskytte mod coronavirus med op til 80 procent. Det skriver Sundhedspolitisk Tidsskrift på baggrund af en undersøgelse, der er offentliggjort i The Lancet Respiratory Medicin.

Ifølge den canadiske forsker og professor, Holger Schünemann, beskytter mundbindene også mod at blive udsat for smitte med coronavirus og minimerer altså ikke kun risikoen for at smitte andre, hvis man - uden at vide det - er smittet mod coronavirus.

Han fremhæver i studiet, at eksperter fremhæver at fordele ved mundbind alene handler om mundbindenes beskyttelse af andre - svarende til, at kirurgiske masker i operationsstuen har til formål at beskytte patienter.

- Imidlertid er selvbeskyttelse den vigtigste grund til, at eksperter i forebyggelse og kontrol af infektioner anbefaler sundhedspersonaler at bære en ansigtsmaske, når de kommer ind på en patients værelse, der kan have en virusinfektion. Med COVID-19 kan mundbind imidlertid være til gavn for beskyttelsen af ​​både sundhedsmedarbejdere og offentligheden.

Ingen tilskuere til kampe i Bundesliga

Tyskland har udvidet forbuddet mod tilskuere til alle kampe i den tyske Bundesliga frem til mindst slutningen af oktober. Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Bundesliga startede op igen i slutningen af maj efter mere end to måneders pause på grund af coronavirus.

Lærer smittet - skolestart udskudt for alle elever

En lærer på Borupgaard Gymnasium i Ballerup er blevet konstateret smittet med coronavirus og derfor er skolestart for alle elever udskudt til torsdag og fredag.

Det oplyser rektor Thomas Jørgensen til TV 2 Lorry

Årsagen er, at alle lærere var fysisk samlet i sidste uge for at forberede sig på det nye skoleår. Derfor skal alle lærerne nu testes og undervisningen er derfor udskudt.

Sjælland og Midtjylland kommer på Norges røde liste

Hvis der ikke sker ændringer, kommer Midtjylland og hele Sjælland med undtagelse af Hovedstadsregionen på Norges røde liste.

Det oplyser det norske Folkehelseinstitut (FHI), der svarer til den danske Sundhedsstyrelse, ifølge det norske medie VG.

Det betyder, at personer fra disse områder ved indrejse til Norge skal i karantæne i 10 dage fra den dag, man ankommer til Norge.

48.690 amerikanere smittet siden i går – Trump vil betale borgere

U.S. Centers for Disease Control and Prevention (CDC) har mandag meddelt, at 5.023.649 amerikanere er testet positiv for coronavirus. Det er en stigning på 48.690 personer.

Antallet af døde stiger samtidig med 558 til 161.842, skriver Reuters.

Samtidig har den amerikanske præsident, Donald Trump, meddelt, at han gerne ser, at demokraterne og republikanerne bliver enige om lovgivning, der kunne inkludere coronabistand til enkeltpersoner og skolefinansiering.

- Det Hvide Hus er stadig motiveret, siger talskvinden Kayleigh McEnany på vegne af præsidenten.

I stedet uge kollapsede forhandlinger mellem de to partier.

- Præsidenten vil elske at se direkte betalinger til amerikanerne, præsidenten vil elske at se finansiering af skolerne. Der er flere ting, som vi gerne så ske, siger Kayleigh McEnany.

Finland indfører obligatoriske tests

Finland vil fremover indføre obligatoriske coronatests og karantæne til rejsende, der ankommer fra bestemte højrisikolande. Det oplyser den finske regering ifølge Reuters.

Udmeldingen kommer efter, at 24 ud af 157 på et fly fra Nordmakedonien til Turku i Finland lørdag testede positiv for covid-19. 

Også Grækenland har indført krav til rejsende fra Sverige, Belgien, Spanien, Holland og Tjekkiet. Rejsende herfra skal kunne fremvise en negativ coronatest for at komme ind i landet, oplyste den græske regering mandag ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Alle studerende på skole skal gå med mundbind

Fra onsdag morgen har alle 1500 elever på Roskilde Katedralskole pligt til at bære mundbind, når de færdes udenfor klasselokalet. Det oplyser bliver oplyst på skolens hjemmeside.

- Særligt i pauserne vil trafikken på skolens gange hurtigt være til at sammenligne med offentlig transport i myldretiden, hvor mundbind netop er anbefalet, står der i pressemeddelelsen.

Skolen har skaffet et antal mundbind, hvilket betyder at der fra onsdag bliver udleveret ét mundbind til hver af de elever og medarbejdere. Derefter skal de studerende selv skaffe mundbind.

- Vi anbefaler, at man overvejer at anskaffe sig vaskbare mundbind, står der. 

Derudover er alle klasser blevet tildelt faste toiletter, ligesom eleverne bliver opfordret til, at de i størst mulige omfang opholder sig sammen med sin egen klasse i lokalet eller udenfor.

785 nye smittetilfælde i Frankrig

Frankrig har registreret 785 nye coronatilfælde det seneste døgn. Det oplyser det fransk sundhedsministerium ifølge Reuters.

Fredag blev 2288 personer testet positiv. Over den seneste uge er 10.800 mennesker haft positive coronatests. 

Ifølge Johns Hopkins Coronavirus Resource Center er 30.202 personer døde med coronavirus i Frankrig. 

Ny risikovurdering fra det europæiske sundhedsagentur

Det Europæiske Sundhedsagentur (ECDC) opfordrer medlemslande med stigende smittetilfælde til at genindføre restriktioner for at undgå, at smittespredningen kommer ud af kontrol.

Det oplyser agenturet i en ny risikovurdering, der er offentliggjort. 

For lande, hvor der er en stærk indikation på stigende smittespredning - lokalt eller nationalt - er risikoen for en yderligere optrapning af smittetilfælde med covid-19 høj.

- For disse lande er risikoen meget høj, hvis de ikke implementerer eller styrker indsatsen, herunder fysisk afstand og kontaktsporing, hvis de har nok testkapacitet, fremgår det af pressemeddelelsen.

Det gælder, når der er en stigning i antallet af nye indlæggelser og stigende smittespredning uden nye indlæggelser.

Risikoen for lande, der oplever stigende smittespredning, men ikke oplever et stigende antal nye indlæggelser, er moderat til høj.

Sundhedsdirektør i Californien fratræder sin stilling

Sundhedsdirektøren i den amerikanske delstat Californien, Sonia Angell, meddelte søndag, at hun fratræder sin stilling, skriver CNN

Californien er den stat i hele USA med det højeste antal smittetilfælde med coronavirus. 

Det fremgår ikke, hvorfor direktøren med omgående virkning har fratrådt sin stilling.

Mette Frederiksen: Ikke nødvendigt med ny nedlukning

Ifølge statsminister Mette Frederiksen (S) er det ikke nødvendigt med en ny nedlukning som i marts. Det oplyser hun i et interview med GO' Aften LIVE.

- Vi vil gøre rigtig meget og gå rigtig langt for at undgå en nedlukning – det er ganske enkelt for dyrt for Danmark. Det er i øvrigt heller ikke nødvendigt, siger hun.

Ifølge statsministeren tyder alt dog indtil videre på, at det var den rigtige beslutning at lukke Danmark ned i marts.

- Der skulle vi have gang i den store hammer, så vi fik smitten nedbragt. Vi har hele tiden vidst, at coronaen ville komme tilbage, men nu er det den lokale hammer, som skal bruges, siger hun.

Hun gentager desuden, at det kan blive en realitet med krav om mundbind i hele Danmark.

- Vi er tættere på, end vi har været på noget tidspunkt.

EU advarer om lukning af grænser ved ny bølge

I et brev til EU's nationale regeringer advarer EU-Kommissionen om, at "mens vi skal sikre, at EU er klar til en mulig genopblussen af smitte med covid-19 (...) skal vi på samme tidspunkt undgå en anden bølge af ukoordinerede handlinger ved de interne grænser i EU, står der i brevet, som nyhedsbureauet AP ifølge The Guardian har set

Det fremgår desuden også, at "genetableringen af ineffektive restriktioner og intern grænsekontrol skal undgås."

I mediets artikel bliver det nævnt, at skandinaviske lande, herunder Danmark, har været hurtige til at reagere på en stigning i smittetilfælde i udlandet, herunder Spanien og Luxembourg.

WHO: Vi kan overliste virus

- Vi er smartere end virussen.

Sådan lød det mandag på et pressemøde i Schweiz fra Mike Ryan, der er direktør for WHO's chef for akutberedskab, skriver CNN.

- Virus er brutal i dens enkelhed. Den er brutal i dens grusomhed. Men den har ikke en hjerne. Vi har hjernerne.

Han mener, at mennesker kan overliste virus - hvordan kom Maria Van Kerkhove fra WHO også ind på på pressemødet. Og det drejer sig om de kendte anbefalinger om god håndhygiejne, afstand og brug af mundbind, hvor det ikke er muligt at holde afstand. Derudover bliver smittesporing og karantæne også nævnt.

- Hvis vi gør alt dette, kan vi overliste virus, sagde Maria Van Kerkhove og fremhævede, at virussens mål er at reproducere sig selv og at finde individer, som den kan sprede sig blandt - men ikke at slå dem ihjel, fordi den så ikke længere kan sprede sig.

Pressemødet er forbi - her er opsummering

Magnus Heunicke slutter pressemødet med at opfordre danskerne til at følge de generelle anbefalinger: God håndhygiejne, afstand og brug af mundbind.

Opsummerende er der udover i Aarhus blevet indført krav om brug af mundbind i den offentlige trafik i Silkeborg - herudover bliver det anbefalet, at man bruger mundbind i storcentre, supermarkeder og større forretninger. Kravet om mundbind i offentlig trafik gælder også kommuner omkring Aarhus: Odder, Faurskov, Skanderborg og Horsens.

Derudover kom det på pressemødet frem, at myndighederne har fokus på i alt syv byer på grund af stigende smittetal. Det gælder.

  1. Aarhus
  2. Silkeborg
  3. Ringsted
  4. Glostrup
  5. Solrød 
  6. Sorø
  7. Nyborg

Derudover kom det frem, at myndighederne ikke forventer en ny nedlukning af Danmark som i marts, men at det helt og holdent beror på, om den danske befolkning kan fortsætte med at holde god håndhygiejne og holde afstand.

Kåre Mølbak fremhævede desuden, at han tror, at epidemien først slutter med en vaccine.

- Indtil der kommer en vaccine, er det menneskehedens kamp mod virus, sagde Kåre Mølbak.

Smittespredning blandt børn og unge er lav

- Der har generelt ikke være meget smittespredning, når det gælder børn og unge, siger Søren Brostrøm.

Børn og unge op til 12 år bliver lige nu ikke anbefalet at bruge mundbind af den simple årsag, at mundbind er for store til børn.

Pris på mundbind er højere i Danmark end i andre lande

Prisen på mundbind er højere i Danmark end i sammenlignelige lande, oplyser Magnus Heunicke 

- Også markant højere priser, end vi har set i nabolande som Sverige og Tyskland. Vi har offentlige lagre, som er meget robuste, siger han på et spørgsmål om, hvorvidt der kan blive sat loft på prisen på mundbind ved at begynde at sælge kun på blandt andet apoteker.

Ministeren er klar over, at der kan være en social slagside, når det gælder udgifterne til mundbind.

Det er stadig planen med ny styrelse i august

- Vi vender tilbage med konkrete planer om den nye coronastyrelse, oplyser Magnus Heunicke.

Statsminister Mette Frederiksen (S) sagde på et pressemøde 12. maj, at der ville blive oprettet en ny coronastyrelse i august.

Ifølge Magnus Heunicke er det fortsat planen, at styrelsen bliver oprettet i august.

Kåre Mølbak: - Jeg tror, det slutter med en vaccine

- Jeg tror, det (epidemien med virus, red.) slutter med en vaccine, siger Kåre Mølbak.

Han forventer, at epidemien kan holdes i ave, og at smitten bliver holdt nede, så Danmark kan komme gennem efteråret og vinteren.

- Der vil komme en vaccine, som måske ikke er den bedste, men så vil der komme flere generationer. Men indtil der kommer en vaccine, så bliver det menneskehedens kamp mod virus.

Kommuner skal være forberedt

Forventningen er, ifølge Kåre Mølbak, at situationen i Aarhus bliver normaliseret, men så kan det lige pludselig være København eller Randers eller et andet sted. 

- Kommunerne skal være forberedt og have planer klar - specielt i forhold til blandt andet plejehjem, hvor de sårbare er, siger Kåre Mølbak.

Han fremhæver, at et tæt samarbejde er "krumtappen i hele planen."

Kommuner skal faktisk have en beredskabsplan liggende, supplerer Anette Lykke Petri fra Styrelsen for Patientsikkerhed.

- Vi ved også, at kommunerne snakker sammen indbyrdes, siger hun og roser de kommuner, der lige nu har flere smittede.