Bloggen opdateres ikke længere
Tak fordi du fulgte med.
Hvad sker der? Et flertal har fundet Inger Støjberg uværdig til at sidde i Folketinget. Det sker efter, hun 13. december modtog en dom på 60 dages ubetinget fængsel i sagen om adskillelse af asylpar.
Tak fordi du fulgte med.
Inger Støjberg blev ikke konkret på, hvad der skal ske, når hun har udstået sin straf på 60 dages ubetinget fængsel.
Ifølge TV 2s politiske kommentator Hans Engell er alt muligt, men grundlæggende tror han ikke, at Støjberg kan forestille sig et liv uden for politik.
- Mit bedste bud er, at hun melder sig ind i DF på et tidspunkt, siger Hans Engell.
Der var da også tydelig opbakning fra DF til Inger Støjberg under dagens debat og afstemning. DFs Folketingsmedlemmer stemte som nogle af de eneste for, at Inger Støjberg skulle blive i Folketinget. De stillede også en række kritiske spørgsmål til de talere, som mente, Støjberg skulle kendes uværdig.
- Man kan sige, at Dansk Folkeparti hejste alle flag og vimpler for at kæmpe Støjbergs sag og dermed bane vejen for, at hun vælger at melde sig ind i partiet, siger Hans Engell.
Folketingets formand socialdemokraten Henrik Dam har styret slagets gang under den 4,5 time lange debat og afstemning om Støjbergs valgbarhed.
Han beskriver det som en historisk dag, men ikke en af de gode.
- Det er sådan en dag, man ikke rigtig ønsker. Den har forløbet, som den skulle, men vi er også bare mennesker, og det er ikke sjovt, siger han til TV 2.
Henrik Dam understreger, at der ikke var andet valg end at tage stilling til Støjbergs værdighed. Dermed har han og alle andre Folketingesmedlemmer gjort deres pligt.
- Jeg kommer til at tænke tilbage på den her dag som meget mere tung end så mange andre, men det er min opgave, siger han.
Henrik Dam mener, ligesom langt de fleste politikere har givet udtryk for, at hvis Inger Støjberg stiller op igen og bliver genvalgt, bør hun erklæres værdig til at sidde i Folketinget.
116 folketingsmedlemmer deltog i afstemningen. 98 stemte for, at Inger Støjberg var uværdig - 18 stemte imod.
Inger Støjberg taler nu til pressen.
- Jeg vil hellere stemmes ud af mine kolleger her i Folketinget, fordi jeg har forsøgt at beskytte nogle piger, end jeg vil stemmes ud af den danske befolkning, fordi jeg har vendt det blinde øje til, siger hun.
Støjberg uddyber, at hun godt ved, der er begået fejl, men hun mener stadig ikke, at hun har bedt nogen gøre noget ulovligt.
- Jeg tager straffen til efterretning, og det gør jeg uden at bøje nakken. Mit liv går videre.
- Når jeg så har udstået min straf, kan jeg komme tilbage, det kunne også være hertil (Christianborg, red.), siger Inger Støjberg.
Hvad der konkret skal ske nu, vil hun ikke fortælle, men det er ikke slut i hvert fald, fortæller Støjberg.
- I skal ikke regne med, at det sidste er sagt fra min side, siger hun.
Først skal Inger Støjberg afsone sin dom på 60 dages ubetinget fængsel. Hvornår og hvordan er endnu uvist.
Afstemningen er forbi. 98 stemmer for, at Inger Støjberg er uværdig til at sidde i Folketinget. Dermed skal hun øjeblikkeligt forlade Folketinget efter knap 20 år.
Få sekunder efter afstemningen forlod Inger Støjberg Folketingssalen vinkende.
Tidligere statsminister og nu løsgænger Lars Løkke Rasmussen taler. Han var statsminister i den regering, hvor Støjberg var integrationsminister, da lovbruddet fandt sted.
- Det er som en dårlig film. En film, jeg selv har iagttaget den seneste tid, og tænkt over, om jeg kunne have gjort noget anderledes, siger han.
Lars Løkke stemte ikke selv for, at Inger Støjberg skulle for en rigsret. Men nu hvor dommen er faldet, ser han ingen anden udvej end at erklære hende uværdig til at sidde i Folketinget.
- Man kan ikke sidde i Folketinget, når man er idømt 60 dages ubetinget fængsel, siger han.
Tdiligere medlem af Liberal Alliance og nu løsgænger Simon Emil Ammitzbøll-Bille har indtaget talerstolen. Han gør det klart, at han ikke mener, at Inger Støjberg er værdig til at sidde i Folketinget, efter hun har modtaget sin dom.
DF-gruppeformand Peter Skaarup sender en personlig hilsen til Inger Støjberg fra talerstolen.
- Jeg håber, vi ikke har set det sidste til Inger Støjberg. Og jeg håber, Inger Støjberg opnår genvalg. Og så håber jeg, at Folketinget til den tid vil kende Inger Støjberg værdig, siger han.
Inger Støjberg smiler stort tilbage til Peter Skaarup.
DF har under hele dagens debat udvist stor støtte og opbakning til Inger Støjberg. Det skal ses i lyset af, at flere har spekuleret i, om Støjberg vil melde sig ind i DF. Inden hun fik sin dom, var der sågar spekulationer om, hvorvidt Støjberg ville stille op til DF-formandsvalget 23. januar.
Såkaldte privatister har også mulighed for at anmode om ordet i Folketingssalen. Det har DFs Pia Kjærsgaard gjort.
Hun støtter klart Inger Støjberg og stiller sig uforstående overfor, at hun skal dømmes uværdig af Folketinget.
Desuden forventer den tidligere DF-formand, at Inger Støjberg vil blive genvalgt ved næste Folketingsvalg, fordi hun er så populær blandt vælgerne.
- Og så kan jeg bare sige: Lev med det, siger Pia Kjærgsggard.
"Lev med det" er en reference til en kommentar, Mette Frederiksen kom med i forbindelse med hård tone i sms'er mellem politikerere og embedsmænd under Mink-sagen.
Kristendemokraterne mener som størstedelen af Folketingets partier, at Støjberg skal smides ud af Folketinget.
- Retten har talt, og dommen er klar. På den baggrund kan man jo undre sig over den debat, der har været i dag. Det lyder nærmest som om, at der ikke har været nogen rigsret og nogen dom, siger Jens Rohde.
Grundlæggende er han skeptisk over for, at det er Folketinget, der skal træffe beslutningen.
- Jeg har det ikke godt med det. Jeg har det faktisk ad h... til, siger Jens Rohde.
Han mener dog, at det er nødvendigt at bruge sin magt til at fjerne Støjbergs valgbarhed, særligt fordi nogle partier "bejler" kraftigt til Inger Støjberg.
Nu er det politisk ordfører for Alternativet Torsten Gejls tur. Han mener, at det er problematisk, at nogle er ligeglade med loven og rettens afgørende, fordi de støtter Inger Støjberg politisk.
- Jeg synes, debatten med al tydelighed viser, at der går partipolitik i den, siger Torsten Gejl, som er det eneste Folketingsmedlem i partiet.
Alternativet vurderer som ventet, at Inger Støjberg er uværdig til at fortsætte i Folketinget.
Formand for partiet Frie Grønne Sikandar Siddique erklærer Støjberg for uværdig til at blive siddende i Folketinget.
Det fortæller han, da han indtager talersolen.
- Man er ikke værdig til at sidde i Folketinget, når man uden øje for magtesløses rettigheder bryder loven, siger han.
Sikandar Siddique uddyber, at det er Folketingets pligt at trække en streg i sandet, når loven bliver brudt, som Inger Støjberg har gjort.
Liberal Alliances Ole Birk Olesen har nu indtaget talerstolen. Han giver udtryk for, at sagen er meget alvorlig, og at Inger Støjberg har truffet nogle meget problematiske valg.
- Det er endt her, fordi Støjberg ikke ville være minister, men hellere ville være populær, siger han.
Ole Birk Olesen fortæller, at LA ikke er i tvivl om, at Inger Støjberg skal erklæres uværdig til at sidde i Folketinget.
Det er ikke en overraskende melding. Ligesom alle andre partier, bortset fra DF og Nye Borgerlige, har LA forinden givet udtryk for, at partier mener, at Inger Støjberg skal stemmes ud af Folketinget.
Pernille Vermund langer ud efter den tidligere regering og støttepartiet DF, fordi der ifølge hende ikke blev gjort nok for at stoppe migrationsstømmene tilbage i 2016.
Det gør DF-formand Kristian Thulesen Dahl sur. Han finder det underligt, at Vermund "nedgør" Støjberg, siger han til Vermund.
- Jeg synes ikke, det her er dagen, hvor man skal nedgøre det arbejde, Inger Støjberg har gjort.
Pia Kjærsgaard (DF) tilføjer:
- Jeg er da glad for, at fru Pernille Vermund sluttede med at sige, at man stadig mente, at fru Inger Støjberg er værdig til at sidde i Folketinget, for jeg må sige, at i det meste af talen lød det fuldstændig modsat.
Nuværende løsgænger Lars Løkke Rasmussen er ankommet til folketingssalen og har sat sig ved siden af Inger Støjberg. Det sker, mens Pernille Vermund er på talerstolen og tordner mod Lars Løkke.
– Vi står her i dag på grund af hr. Lars Løkke Rasmussen, som svigtede danskerne, siger Vermund med henvisning til den tidligere statsminister, der i 2016 stod i spidsen for den V-regering, der havde Støjberg som udlændinge– og integrationsminister.
Vermund kobler hele sagen sammen med Løkkes udlændingepolitik og indvandringen, der fandt sted i 2015.
– Vi fik lappeløsning på lappeløsning, men aldrig tog Lars Løkke Rasmussen ansvaret for at løse udlændingepolitikken fra bunden. I dag peger han på Støjberg og siger ud. Selv mener han, at han er helt uden skyld, siger hun.
Nye Borgerliges formand, Pernille Vermund, har indtaget talerstolen i folketingssalen. Hun lægger ikke skjul på, at Nye Borgelige bakker op om Støjberg og mener ikke, at hun har gjort noget forkert.
Tværtimod mener Pernille Vermund, at Inger Støjberg har givet unge piger "et frikvarter" ved at adskille dem fra deres ældre mænd.
- Vi er her for at tage stilling til, om Støjberg fortsat er værdig. Det, mener jeg, at hun er, siger formanden.
Det er kun fem dage siden, at Pernille Vermund oplyste til B.T., at hun var konstateret smittet med coronavirus dagen forinden. For to dage siden oplyste hun på Facebook, at hun var blevet frisk igen efter "en mild omgang".
Som ventet finder Det Konservative Folkeparti Inger Støbjerg uværdig til at fortsætte i Folketinget.
Det fortæller Mai Mercado.
- Det er en mørk dag i dag. Og det er med et tungt sind, at den konservative folketingsgruppe fratager Inger Støjberg hendes valgbarhed.
Mai Mercado uddyber, at det ikke kan være anderledes, når en så enig rigsret idømmer 60 dages ubetinget fængsel.
25 ud af 26 dommer var enige i skyldsspørgsmålet, da Inger Støjbeg fik sin dom 13. december.
Enhedslistens Rosa Lund indleder sin tale med at understrege, at den sag, der behandles i dag, ikke handler om politiske uenigheder, men udelukkende om, hvad Grundloven pålægger Folketinget at forholde sig til.
- Jeg mener, at denne sag burde være mellem vælgerne og Inger Støjberg. Men den gang Støjberg blev valgt, vidste vælgerne ikke, at Støjberg ville få en dom på 60 dages fængsel i Rigsretten, siger hun.
Rosa Lund uddyber, at det ikke kan være anderledes end at dømme Inger Støjberg uværdig, når det nu er Folketinget, der skal træffe en beslutning.
- Det er fuldstændig ucceptabelt, at en minister bryder loven med forsæt og bagefter lyver om det over for Folketinget, siger hun.
Rosa Lund slutter af med at sige, at vælgerne kan stemme på Inger Støjberg igen, hvis hun stiller op, og de ønsker hende valgt.
Andreas Stenberg, retsordfører for Radikale Venstre, fortæller kort, at den radikale folketingsgruppe ikke mener, at Inger Støjberg kan fortsætte i Folketinget.
Det skyldes den meget klare fængselsdom, hun har fået, oplyser han.
Karina Lorentzen bliver af Alex Ahrendtsen (DF) spurgt ind til, om daværende fødevareminister Mogens Jensen (S) også skal for en rigsret.
Det vil hun ikke svare på.
- Jeg synes ikke, man kan sammenligne sagerne. Der foregår en undersøgelse lige nu i Minksagen, og hvad den konkluderer, må tiden vise, svarer hun.