Udland

Seneste nyt fra Afghanistan

Hvad sker der? Taliban har overtaget magten i Afghanistan. Danmark og en række andre lande kæmper lige nu med at få deres diplomater, soldater og tidligere ansatte ud af landet.

Livebloggen opdateres ikke længere.

Fly med evakuerede landet i København

Et fly med et endnu ukendt antal evakuerede fra Kabul i Afghanistan er sent torsdag aften landet i Københavns Lufthavn.

Det er anden gang i dag, at et fly med evakuerede fra Afghanistan er landet på dansk grund.

Et tredje fly ventes at lande natten til fredag.

To fly med evakuerede på vej mod Danmark

Endnu et evakueringsfly er på vej fra Islamabad til København.

Der er tale om et SAS-fly, bekræfter Udenrigsministeriet over for Ritzau. Flyet har ifølge tjenesten FlightRadar24 været i Pakistan siden mandag.

Dermed lander et fly efter planen torsdag aften omkring klokken 23 og et endnu et natten til fredag.

Erdogan vil ikke lade Tyrkiet blive "opbevaringsenhed" for migranter

Tyrkiet har ingen planer om at blive "Europas migrant-opbevaringsenhed" og skulle huse de afghanere, der nu flygter fra Afghanistan med kurs mod andre lande.

Det siger den tyrkiske præsident, Recep Tayyip Erdogan, torsdag.

Han opfordrer europæiske lande til at tage ansvar for flygtninge fra Afghanistan.

Det skriver Reuters.

Endnu et fly med evakuerede fra Afghanistan lander i Danmark i aften

Udenrigsministeriet har bekræftet, at der er et fly på vej til Danmark med evakuerede fra Afghanistan. 

Det er endnu uvist, hvor mange personer der er ombord på flyet, der forventes at lande i Kastrup klokken 22.45.

Torsdag eftermiddag bekræftede udenrigsminister Jeppe Kofod, at Danmark torsdag har evakueret omkring 320 personer fra Kabul til lufthavnen i hovedstaden i Pakistan, Islamabad.

Nagib Khaja er gået ind i Afghanistan: Taliban er en splittet bevægelse

Journalist Nagieb Khaja lykkedes torsdag med at komme ind i Afghanistan.

Det var dog ikke uden besvær og på en anden måde, end den danske journalist selv havde forventet. Nagieb Khaja krydsede nemlig den uzbekisk-afghanske grænse til fods og befinder sig nu i byen Mazar-I-Sharif.

- Der er stille og roligt her i Mazar, hvor jeg befinder mig. Man kan ikke mærke, at der har været kampe lidt uden for byen, siger han til TV 2.

Nagieb Khaja oplyser, at han ved ankomst blev mødt af Taliban-folk, der var meget ivrige for at vise, at de havde fuld kontrol og magtede det ansvar, det er, at styre et land. 

- Det bliver op ad bakke i forhold til mange af de ting, der er helt fundamentale for at vedligeholde og drive et samfund, siger han. 

Taliban viser tegn på at være en bevægelse, der styres i forskellige retninger. Nogle holder fast i de gamle, "hårde" dyder, mens andre forsøger at styre den i en retning, der er mere tålelig for resten af verden og ikke mindst afghanerne, lyder det.

- Spørgsmålet er, hvor stor en del af de fremskridt, bevægelsen viser, der bliver trukket tilbage. For det er der ingen tvivl om, at en del af det bliver på sigt, siger Nagib Khaja.

Lettede og trætte afghanere på Center Sandholm

Det er ifølge Anders Ladekarl, generalsekretær i Røde Kors, lettede og trætte afghanere, som torsdag er tjekket ind på Center Sandholm - også kendt som Sandholmlejren - i Birkerød.

I alt er 84 tolke og lokalt ansatte blevet indlogeret, efter at de er blevet evakueret fra Afghanistan.

- De er meget trætte. De er også glade for at være reddet ud og meget taknemmelige for at være der, hvor de er. Men de er også bekymrede for dem, de har efterladt derhjemme, siger Anders Ladekarl.
 

Taliban kommet i besiddelse af store mængder militærudstyr

Ifølge talsmænd fra det amerikanske militær er Taliban i besiddelse af mindst 2000 amerikansk-producerede armerede køretøjer, 30-40 fly og et endnu ukendt antal våben. Det skriver Reuters. 

Talsmændende har indikeret, at alt militærudstyr, hvad der ikke blev destrueret eller fløjet ud af landet, nu er i hænderne på Taliban. 

Talsmand for Taliband: Kina kan bidrage med udviklingen af Afghanistan

Talsmand for Taliban Suhail Shaheen har torsdag udtalt, at Kina kan bidrage til opbygningen af Afghanistan under det talibanske styre. 

Talsmanden kom ifølge Reuters med udtalelsen i et interview på det kinisiske statsmedie CGTN.

Dansker donerer tøj og legetøj til afghanere på Center Sandholm

Udviklingen i Afghanistan den seneste uge har skabt en reaktion hos borgere på tværs af Danmark. 

En af dem er Jeanet Sofer, der torsdag tog turen til Center Sandholm for at aflevere legetøj samt bunkevis af tøj til både børn og voksne til de afghanere, der ankom til centeret tidligere på formiddagen.

- Vi har været enormt berørte hjemme hos os i løbet af de sidste par dage. Det er en hel befolkningsgruppe, der bliver underlagt et styre, de ikke har bedt om, siger hun til TV 2.

Jeanet Sofer mener, at vi alle har et ansvar for at hjælpe, hvis man har mulighed for det.

- Det er sket meget hurtigt for de her mennesker, at de skulle flygte, så de skal have hjælp, siger hun.

På sigt håber Jeanet Sofer, at hun kan hjælpe yderligere ved eventuelt at blive kontaktperson for en eller flere af familierne.

Afghansk landsholdsspiller døde i fald fra fly i Kabul

En fodboldspiller fra Afghanistans ungdomslandshold blev dræbt, da han faldt ned fra et amerikansk fly i lufthavnen i Kabul mandag.

Det bekræfter det afghanske generaldirektorat for sport ifølge nyhedsbureauet Ariana torsdag.

Den unge fodboldspiller, Zaki Anwari, var en de mange hundrede afghanere, der forsøgte at komme med på et af flyene ud af Kabul mandag.

Angiveligt klatrede han op på et militært transportfly af typen C-17, der var ved at lette fra Kabul.

Pressemødet er slut

Som afslutning på pressemødet slutter Jeppe Kofod af med at sige, at Danmark har gjort alt for at sikre en hurtig evakuering. 

Pressemødet er nu slut.

Lokalansatte, tolke og menneskerettighedsforkæmpere blandt de evakuerede

Udenrigsminister Jeppe Kofod oplyser, at der blandt de cirka 320 evakuerede, man har fløjet ud af Kabul, er både lokalansatte, tolke og menneskerettighedsforkæmpere. 

- Det er godt, at det kan lade sig gøre, og det er der, vores fokus ligger. 

Han pointerer samtidig, at man på ikke vil oplyse, hvor mange Danmark mangler at få ud af landet af hensyn til deres sikkerhed.

Tolke kan fortsat ansøge om at blive en del af tolkeaftalen

Flyvningerne fra Kabul til Islamabad er forløbet i ordentlighed omstændighederne taget i betragtning. Det siger forsvarsminister Trine Bramsen. 

- Over 300 personer er blevet løftet ud af Kabul alene i dag, og vi fortsætter, siger forsvarsministeren. 

Hun tilføjer, at der er kommet op mod 200 ansøgninger fra tolke, der ønsker at benytte tolkeaftalen, og der er 26, der har fået tilsagn.

- Vi har selv evakueret størstedelen af dem, vi har givet ophold, men det er fortsat muligt at søge tolkeaftalen, hvis man har samarbejdet med Danmark, siger Trine Bramsen. 

Danmark vil bistå evakuering af allierede landes lokalansatte

Udenrigsminister Jeppe Kofod oplyser ligeledes, at Danmark har tilbudt en række af landets allierede med at hjælpe med deres evakueringer af lokalansatte. 

- Det er et kæmpe arbejde, og det vil Danmark bidrage til, siger han. 

Omkring 300 personer evakueret fra Kabul

Omkring 300 personer er evakueret fra Kabul torsdag. Det er sket ved flere flyvninger, siger forsvarsminister Trine Bramsen (S) på doorstep.

Nu starter pressemødet

Jeppe Kofod lægger ud med at give en status. 

- Vi regner med, at der i dag og i morgen vil være to fly med personer fra Afghanistan med kurs mod Danmark, siger udenrigsministeren. 

Han påpeger samtidig, at Danmark har kapaciteten til at tage imod de her flygtninge.

Afventer pressemøde

Pressemødet er endnu ikke startet, men det forventes at begynde i løbet af kort tid.

Pressemøde i Udenrigsministeriet omkring klokken 16

Der bliver afholdt et kort doorstep i Udenrigsministeriet med udenrigsminister Jeppe Kofod (S) og forsvarsminister Trine Bramsen (S) omkring klokken 16.

Her vil de give en opdatering på situationen i Afghanistan.

Adskillige britiske specialister sendt til Afghanistan for at bistå evakueringen

Ti medarbejdere fra det britiske udenrigsministerium er blevet sendt til Afghanistan for at bistå arbejdet med evakueringen fra Kabul. Det skriver Sky News

Den britiske udenrigsminister Dominic Raab har oplyst, at det britiske personel allerede vil være på jorden i Afhghanistan i løbet af dagen.

Der er fortsat meldinger om kaos foran lufthavnen i Kabul, hvor enorme mængder af personer forsøger at gøre alt for at komme ombord på et fly med kurs ud af landet.

Toårig med amerikansk pas blev afleveret over pigtråd

Der bliver ved med at komme historier om børn, der bliver afleveret til britiske soldater i lufthavnen i Kabul. Forældre er desperate og forsøger at få deres børn ud af landet.

Denne gang er en mandlig ansat ved Sky News blev kontaktet af en mand i det britiske område i lufthavnen. 

- Nogen gav ham babyen over pigtrådshegnet sammen med hendes amerikanske pas. Hendes forældre sidder fast i området uden for lufthavnen, skriver Sky News.

Der er tale om en toårig pige.

- Den lille pige er født i Illinois. Jeg holder hendes pas i min hånd. Der er ikke noget amerikansk konsulat eller militærpersonale her. Manden ved ikke, hvad han skal gøre, rapporterer mediet.

Grækenland vil ikke tillade gentagelse af 2015-scener

De græske grænsevagter er ekstra agtpågiven for at undgå en gentagelse af de mange tusinde flygtninge, som ankom til landet fra Syrien, Irak og Afghanistan i 2015.

- Alle styrker er på vagt ved grænserne. Vi vil ikke tillade en gentagelse af scenerne i 2015, siger regeringens talsmand, Yannis Economou, til en pressekonference.

Det skriver nyhedsbureauet Reuters.