Udland

Angreb i Norge

Livebloggen opdateres ikke længere.

Hvad skete der? Fire kvinder og én mand i alderen fra 50 til 70 år er døde, efter en 37-årig dansk statsborger onsdag aften skød med bue og pil i den norske by Kongsberg.

Betjente var bevæbnede, da de først rykkede ud mod gerningsmanden

Der har det seneste døgn været noget forvirring om, hvordan det kunne ske, at Espen Andersen Bråthen kunne slå fem mennesker ihjel, efter at politiet første gang var i kontakt med ham.

Først lød det, at politiet ikke var bevæbnet, da de kom i kontakt med ham, men nu siger politiet til TV 2 i Norge, at betjentene altså var bevæbnede.

Bråthen skulle her have beskudt betjentene flere gange med bue og pil, men det norske politi lykkedes ikke med at besvare beskydningen, siger politimester Ole Bredrup Sæverud til TV 2 Norge.

- De var ikke i stand til selv at affyre skud. De får assistance af en tredje politibetjent, der kommer med beskyttelsesudstyr, og derefter formår gerningsmanden at komme ud (af butikken, red.). Hvordan og hvornår ved jeg ikke, siger Ole Bredrup Sæverud.

Derefter mistede politiet kontakten til Bråthen.

- Det var i forbindelse med, at betjentene blev beskudt og fik adgang til mere beskyttelsesudstyr, så man kan gå mere ind i situationen. Så slipper han væk, siger politimanden.

Herefter lykkedes det Espen Andersen Bråthen at slå fem mennesker ihjel.

Lokal imam: - Jeg var bekymret for hans helbred

Den sigtede kom tre til fire gange i den lokale moské, Islamisk Kulturcenter, for omtrent fem år siden, siger imamen Oussama Tlili til TV 2. Her skulle han have bedt imamen om hjælp til at få ”et budskab fra oven ud”, hvilket imamen afviste.

- Jeg opfattede ham ikke som voldelig eller som en, der havde intentioner om at begå vold eller drab, siger Oussama Tlili.

Derfor anmeldte imamen heller ikke den sigtede til politiet.

- Men jeg var bekymret for hans helbred, siger han.

Det var ifølge ham ikke nok til, at han ville henvende sig til politiet om manden, som er konverteret til islam for nogle år siden.

Sigtede afhørt igen: - Han forstår, hvad han har gjort

Den 37-årige Espen Andersen Bråthen er endnu engang blevet afhørt af politiet, efter at han angiveligt har dræbt fem mennesker og såret fem andre - hvilket han har erkendt.

Politiet er sparsomme med nye oplysninger, men ifølge VG skal der nu foretages en fuld retsvurdering af manden, der desuden har dansk statsborgerskab.

Han blev første gang afhørt i flere timer natten til torsdag, hvor det lød, at han samarbejdede med politiet. Det gør han fortsat. Desuden er manden ifølge politiet klar over, hvad han har gjort.

- Han forstår, hvad han har gjort, og forklarer detaljeret om hændelsen, siger forsvarer Frederik Neumann til VG.

Over 100 lys tændt i Kongsberg

Her til aften tændes der fortsat flere levende lys på en plads i Kongsberg, hvor et angreb for godt og vel et døgn siden kostede fem mennesker livet og sårede tre.

Norges nye statsminister vil fredag besøge Kongsberg

Norges nye statsminister, Jonas Gahr Støre, vil fredag besøge Kongsberg, hvor fem mennesker blev dræbt onsdag aften. Det siger han på sin første pressekonference som statsminister.

- Jeg har talt med borgmesteren i Kongsberg. Vi håber at tage på besøg i Kongsberg i morgen, justitsministeren og jeg, siger Støre, der tiltrådte tidligere torsdag.

Én såret udskrevet

En af de sårede under angrebet i Kongsberg er udskrevet fra Drammen Sygehus, oplyser sygehuset i en pressemeddelelse.

Det skriver VG.

Hospitaler i området gik i særligt beredskab efter hændelsen, men det er der nu ingen af de omkringliggende hospitaler, der er mere.

Pressemødet er slut

Der kom ikke mange nye detaljer frem på pressemødet.

Politiets Sikkerhedstjeneste (PST) holdt fast i, at det fremstod som terror, og at de bistod det lokale politi med efterforskningsarbejdet.

Ønsker ikke at gå i detaljer

Gentagne gange er PST på pressemødet blevet spurgt om, om de tidligere har taget konkret midler i brug mod manden, som de har erkendt, at de har holdt øje med gennem længere tid.

En journalist holder dog fast og spørger endnu engang, om der er taget konkrete skridt i brug overfor manden.

- Jeg tror, jeg har svaret på det. Vi har kendt til personen før, og jeg ønsker ikke at gå i detaljer, siger en talsmand fra PST.

Han fortsætter dog:

- Det er vigtigt atsige, at fremgangsmåden med én person tyder på, at der er kort planlægning og enkelte våben. Det er svært at forhindre, siger han.

Derfor lægger han heller ikke skjul på, at politiet frygter denne slags angreb rigtig meget

PST: - Vi kender endnu ikke motivationen

Politiets Sikkerhedstjeneste (PST) i Norge har tidligere sagt, at man behandler det som et terrorangreb, men at man endnu ikke er sikre. En journalist spørger på pressemødet, hvorfor man ikke er sikre på, at der er tale om terror.

- Handlingen ligner et terrorangreb, men vi kender endnu ikke motivationen bagved, siger en talsmand fra PST.

Derfor vil man afvente den videre efterforskning, før man endegyldigt markerer angrebet som et terrorangreb.

'Normal' fremgangsmåde for radikaliserede

På pressemødet siger PST's talsmand, at fremgangsmåden, hvor en person angriber tilfældige andre mennesker, er forholdsvis normal for radikaliserede personer.

Politiet har tidligere haft deres øje på manden.

PST: Ændrer ikke trusselsbilledet

Ifølge PST på pressemødet anser man ikke trusselsbilledet i og mod Norge for at være højere, end det var tilfældet før angrebet.

Fremstår som terror

En talsmand fra PST siger, at "det er klart, at det fremstår som et terrorangreb, men det er vigtigt, at vi får afklaret de faktiske motiver."

- Vi arbejder med at finde ud af, om dette kan inspirere andre til at begå terror, siger en talsmand for PST.

Han uddyber imidlertid ikke, om man anser dette for sandsynligt.

Han siger, at PST løbende vurderer terrortruslen i Norge, som i øjeblikket anslås at være "moderat."

Nu begynder pressemødet

Den dansk-norske mand Espen Andersen Bråthen er sigtet - og har erkendt - fem drab og tre drabsforsøg i byen Kongsberg.

Politiets Sikkerhedstjeneste (PST) i Norge holder nu pressemøde om sikkerhedssituationen efter angrebet.

Pressemøde om drabssag lige om lidt

Den norske efterretningstjeneste, PST, holder pressemøde klokken 17 om sikkerhedssituationen efter angrebet i Kongsberg onsdag aften.

Sigtet for fem drab og tre drabsforsøg

Espen Andersen Bråthen vil ifølge politiadvokat Ann Irene Svane Mathiassen blive sigtet for fem drab samt drabsforsøg på tre andre personer, som blev sårede.

Gerningsmand trængte ind i boliger og slog ihjel

Ifølge det norske politi trængte den sigtede mand bag drabene i Kongsberg ind i boliger, hvor han slog ihjel.

Det skriver VG.

Politiet kan ikke oplyse noget om, hvor mange af ofrene der er dræbt indendørs, men de siger, at ofrene synes at være tilfældigt udvalgt, lyder det.

Den norske efterretningstjeneste holder pressemøde

Det norske politis efterretningstjeneste PST holder pressemøde klokken 17 i dag om trusselsbilledet efter angrebet i Kongsberg.

Det skriver PST på Twitter.

Antallet af skadede er opjusteret

Indtil videre har meldingerne lydt, at der ud over fem dræbte var to tilskadekomne ved angrebet i Kongsberg. Nu er antallet af tilskadekomne opjusteret til tre personer.

Det skriver TV 2 Norge.

Opjusteringen skyldes ifølge politiet, at den sidste tilskadekomne selv havde bragt sig til læge et andet sted end de andre.

Her er den sigtede bag drabene

Espen Andersen Bråthen er 37 år gammel, halvt dansk og halvt norsk, og han har erkendt at stå bag de fem drab i Kongsberg i Norge onsdag aften.

Mange var mistænksomme over for den sigtede

Nogle naboer til den sigtede forklarer, at de to-tre gange har set politiet være hjemme hos manden. Det har tidligere været fremme, at norsk politi har været i kontakt med manden, idet de var bekymrede for mulig radikalisering.

De to naboer betegner manden som truende og "skummel".

- Jeg var rigtig bange for ham. Vi måtte altid sørge for at låse døren, siger Guddon Hersi til TV 2.

Det taler direkte ind i adskillige andre beretninger om manden, som siden hændelsen er kommet frem, siger TV 2s retsreporte Astrid Søndberg, der er i Kongsberg i Norge, hvor det, som norske myndigheder nu behandler som et terrorangreb, fandt sted.

- Der er flere personer, der siger, at "vi tænkte nok, det var ham", siger Astrid Søndberg.

Nabo til sigtet: En vred person, som truede med bank

TV 2s journalist Emil Færch er i Norge, hvor han har talt med flere naboer til den 37-årige mand, som ifølge TV 2s oplysninger er sigtet i sagen.

De var bange for manden og fortælller, at han virkede truende.

Han var ifølge naboerne en vred person, som forlangte stilhed, og som truede med bank.

Naboen Emil Fogstad Martinsen beskriver ham som stor, stærk og barsk.

- Han virkede som en, der altid havde en dårlig dag, siger han.