Seneste nyt om krigen i Ukraine

Hvad skete der? Volodymyr Zelenskyj skal mødes med den amerikanske præsident, Joe Biden, i USA i næste uge.

Polen og Ungarn indfører fra midnat importforbud mod Ukraine, og går dermed imod EU-Kommissionens beslutning om ikke at forlænge forbuddene.

Denne blog opdateres ikke længere.

Femte skib forlader Odessa Havn efter opløsning af kornaftale

Et tørlastskib har til aften forladt havnen i ukrainske Odessa. Det er lastet med 14.000 tons raps og 16.000 tons metal.

Det oplyser Ukraines infrastrukturminister, Oleksandr Kubrakov, ifølge britiske Skynews.

Skibet lagde til i havnen 19. februar 2022, og har ikke kunne forlade den, siden Rusland invaderede Ukraine få dage senere.

Det er det femte skib, som har forladt havnen, siden Rusland i juli trak sig fra deres aftale med Ukraine om at lade skibe med korn passere i sikkerhed.

Kornaftalen mellem Rusland og Ukraine

  • Både Ukraine og Rusland er blandt verdens største eksportører af hvede. Før krigen stod de tilsammen for omkring 30 procent af verdens hvedeeksport.
  • På grund af Ruslands invasion af Ukraine blev eksporten af korn blokeret.
  • I juli 2022 blev en kornaftale forhandlet på plads mellem Rusland, Ukraine, FN og Tyrkiet. Dermed kunne der igen sendes tonsvis af korn ud fra ukrainske havne.
  • Aftalen har været vigtig for flere fattige lande i Mellemøsten og Afrika.
  • Den humanitære organisation International Rescue Committee har tidligere oplyst, at lande i Østafrika får omkring 90 procent af deres hvede fra Ukraine og Rusland.

Her kan du læse om de konsekvenser, det kan få, at kornaftalen er ophørt.

Kilder: International Rescue Committee, Reuters, Ritzau og AFP.

Det Hvide Hus: - Rusland og Nordkorea snakker om våbenaftale

Ifølge øverste sikkerhedsrådgiver i Det Hvide Hus, Jake Sullivan, har forhandlinger om leveringer af nordkoreanske våben til Rusland udviklet sig efter et møde mellem Vladimir Putin og Kim Jong Un.

Onsdag holdt de to ledere et timelangt møde på en rumbase i det østlige Rusland.

Eksperter mener, der på mødet kan have været tale om en udveksling af nordkoreansk ammunition for russisk raketteknologi.

Zelenskyj takker EU-Kommissionen for ophævelse af importforbud

Volodymyr Zelenskyj takker EU-Kommissionen for at "overholde reglerne for det frie marked", efter at de besluttede ikke at forlænge det forbud mod import af Ukrainsk korn til fem EU-lande, som udløb i dag.

Det skriver han i et opslag på det sociale medie X.

Han tilføjer, at Ukraine vil respondere "på civiliseret vis", hvis EU-medlemmer bryder EU-regler om kornimport.

Tidligere på aftenen er Polen, Ungarn og Slovakiet gået imod EU's beslutning og har meldt ud, at de vil lave deres egne forbud mod import af ukrainsk korn for at beskytte deres egne landmænd.

Du kan læse mere om korn-uoverensstemmelserne længere nede i denne liveblog.

Biden og Zelenskyj skal mødes på torsdag

Den amerikanske præsident, Joe Biden, skal mødes med Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskyj på torsdag. Det skriver Reuters.

Mødet skal finde sted i Det Hvide Hus, som Zelenskyj sidst besøgte i december 2022. Joe Biden returnerede dengang visitten og dukkede op i Kyiv i februar i år.

Anledningen til det nye møde er en ny militær støttepakke, som er på vej fra USA til Ukraine. Størrelsen på støttepakken forventes at blive præsenteres i løbet af næste uge.

Mødet går samtidig ud på at "genbekræfte USA's støtte til Ukraine". Det oplyser Det Hvide Hus' sikkerhedsrådgiver, Jake Sullivan, ifølge Reuters.

Det er meningen, at den ukrainske præsident under sit besøg også skal møde både republikanske og demokratiske kongresmedlemmer.

Polen, Slovakiet og Ungarn laver deres egne kornforbud

Regeringen i Polen har på baggrund af EU-Kommissionens beslutning om ikke at forlænge forbuddet mod ukrainsk kornimport besluttet på egen hånd at forbyde import af korn og andre fødevarer fra Ukraine, ligesom det skete i april.

Det siger den polske premierminister, Mateusz Morawiecki, ifølge Reuters.

Han siger, at hans regering handler ud fra hensyn til de polske landsmænds interesser.

Kort efter Morawieckis udmelding fulgte Ungarn trop med deres eget forbud mod import af 24 ukrainske landbrugsprodukter, herunder korn, grøntsager, kødprodukter og honning, og efterfølgende lød det også fra Slovakiet, at de ville lave et lignende forbud.

Alle tre forbud gælder fra midnat.

Du kan læse om den beslutning fra EU-kommissionen, som har fremprovokeret de to landes forbud, i opslaget herunder.

EU-Kommissionen forlænger ikke Ukrainsk importforbud

Siden maj har det været forbudt for Ukraine at sende korn ind på de polske, rumænske, ungarske, bulgarske og slovakiske markeder.

Det skyldes et forbud fra Europa-Kommissionen, der skulle beskytte landmænd i de fem lande mod unfair konkurrence fra deres krigsramte nabo.

Forbuddet er sat til at blive ophævet i dag, men de fem lande har presset hårdt på for at forlænge det.

De 22 resterende medlemslande har dog trukket i den anden retning, og nu er det endegyldigt besluttet, at forbuddet med sikkerhed udløber i september.

Det betyder, at Ukraine fra da af kan begynde at sælge korn i Polen, Rumænien, Ungarn, Bulgarien og Slovenien.

Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Storbritannien terrorstempler Wagner-gruppen

Den russiske gruppe af lejesoldater kendt som Wagner-gruppen er i dag fredag officielt blev stemplet som en terrorgruppe i Storbritannien. Det skriver Sky News.

Det sker, efter at den britiske regering i sidste uge meddelte, at den ville gøre det strafbart at være medlem af eller støtte gruppen.

Straffen er op til 14 års fængsel.

Finland lukker grænsen for russiske biler

Fra midnat lukker Finland grænserne for russiskregistrerede privatbiler. Det oplyser udenrigsminister Elina Valtonen, skriver YLE.

Samme beslutning har Estland, Letland og Litauen taget tidligere på ugen.

- Vi har koordineret med vores samarbejdslande på dette område, sagde Valtonen på et pressemøde.

De mange grænselukninger kommer, efter at EU har opfordret sine medlemslande at forbyde russiske statsborgere, at bringe deres biler og personlige ejendele ind i EU og dermed omgå de sanktioner, som landet og visse russere er ramt af som følge af krigen i Ukraine.

USA får lov at besøge fængslet journalist i Moskva

Rusland har godkendt, at en delegation fra USA kan få lov at besøge Wall Street Journal-journalisten Evan Gershkovich, som sidder fængslet i Rusland.

Det siger Ruslands viceudenrigsminister, Sergej Ryabkov, skriver Reuters.

Gershkovich er sigtet for spionage i Rusland og sidder varetægtsfængslet, mens han afventer retssagen mod ham. Den amerikanske journalist blev anholdt 29. marts i byen Yekaterinburg.

Både Gershkovich selv, hans arbejdsgiver og USA afviser, at han har arbejdet som spion.

Gershkovich er den første amerikanske journalist, der er blevet anholdt for spionage i Rusland siden Den Kolde Krig.

Rusland: Ukrainsk drone ødelagt i Sortehavet

Ruslands forsvarsministerium hævder, at et af deres krigsskibe har ødelagt en ukrainsk undervandsdrone i Sortehavet i dag.

Det skriver det statskontrollerede russiske nyhedsbureau RIA Novosti på Telegram.

Det sker få dage efter et ukrainsk missilangreb, der onsdag ramte den russiske Sortehavsflåde ved Sevastopol.

Ifølge det britiske forsvarsministerium indikerer satellitbilleder, at landingsskibet Minsk ”næsten sikkert er blevet funktionelt ødelagt”, mens ubåden Rostov ”sandsynligvis har lidt katastrofal skade”.

Ruslands flåde får nye skibe – men færre end Putin lovede

Ruslands flåde har modtaget to nye skibe i år og vil modtage yderligere 12 inden udgangen af ​​2023.

Det siger den russiske forsvarsminister, Sergej Shoigu, ifølge det statslige nyhedsbureau RIA.

Reuters noterer sig, at Ruslands præsident, Vladimir Putin, for få måneder siden sagde, at den russiske flåde ville modtage 30 nye skibe i 2023, og at Shoigu i dag ikke forklarer, hvorfor der er skruet ned for antallet af nye skibe i den forventede leverance.

Rusland: Vi har ikke underskrevet aftaler med Nordkorea

Rusland og Nordkorea har ikke underskrevet nogen aftale om militære eller andre anliggender under den nordkoreanske leder Kim Jong-uns besøg i Rusland i denne uge.

Det siger den russiske regerings talsmand, Dmitrij Peskov, på et pressemøde, skriver Reuters.

Præsident Vladimir Putin afviser samtidig, at Rusland vil bryde nogen af de aftaler, der omhandler Nordkorea. Rusland har tidligere støttet FN-sanktioner mod Kims regime.

Ukraine har skudt 17 russiske droner ned

Ukraines luftforsvar har skudt en byge af droner fra Rusland ned i nat. Det skriver Ukraines flyvevåben på Telegram.

- Jagerfly, missilenheder og andre dele af forsvarsstyrkerne var involveret, skriver de.

Ifølge dem drejer det sig om 17 iranskfremstillede Shahed-droner, der blev sendt ind over landet fra sydøst.

Lyn-analyse

At generobre denne landsby er en vigtig del af Ukraines strategi om at omringe og generobre Bakhmut. Ukraine og Rusland har kæmpet hårdt om Andriivka i mange måneder. Den lille landsby med knap 100 beboere er blevet erobret og generobret flere gange, og det har kostet mange menneskeliv på begge sider. Bakhmut har fået enormt stor symbolsk betydning, og hvis det lykkes Ukraine at generobre Bakhmut, vil det være en af de største ydmygelser af Rusland, siden krigen begyndte. Og med denne landsby har Ukraine nu fået en bedre mulighed for at skyde ind mod de russiske styrker i Bakhmut og ramme dem.

Generobret ukrainsk landsby jævnet med jorden af

Landsbyen Andrijivka, som Ukraine har generobret, er blevet jævnet med jorden.

For hvor der før stod huse, er der nu bare ruiner at se. Det afslører dronebilleder, der blev taget for godt en uge siden.

Det anslås, at der før krigen boede omtrent 100 mennesker i landsbyen, der netop nu ligger på frontlinjen ikke langt fra Bakhmut, der oplevede nogle af de mest blodige kampe i krigen. Det skriver Reuters.

Det var generalstaben for Ukraines væbnede styrker, der bekræftede generobringen fredag morgen.

Ukraines styrker har ifølge dem påført fjenden markante tab i forhold til både mandskab og udstyr.

Rusland: Vi har "neutraliseret" flere hundrede spioner

Rusland har "neutraliseret" hundredvis af udenlandske spioner de seneste år.

Det hævder det russiske sikkerhedsråds sekretær, Nikolai Patrushev, i en af efterretningstjenesternes eget magasin. Det skriver Reuters.

- I de seneste år er hundredvis af ansatte fra udenlandske efterretningstjenester, såvel som andre personer involveret i at organisere spionage og undergravende aktiviteter mod vores land og vores strategiske partnere, er blevet identificeret og neutraliseret, skriver han blandt andet.

Patrushev er tidligere leder af efterretningstjenesten FSB og en af præsident Vladimir Putins tætte allierede.

Danmarks bidrag til Ukraine overstiger en procent af den samlede danske økonomi

Danmarks militære, finansielle og humanitære bidrag til Ukraine overstiger en procent af den samlede danske økonomi (BNP). Det fastslår det anerkendte Kiel Institut for The Word Economy. Det bringer Danmark op på en femteplads kun overgået af Norge og de tre baltiske lande.

Britisk forsvarsministerium: Ukraine har påført russisk flåde "katastrofale skader"

Det britiske forsvarsministerium skriver i sin daglige opdatering om krigen i Ukraine, at ukrainske meldinger om, at den russiske Sortehavsflåde der har fået påført betydelig skade ved Sevastopol, tyder på at være rigtig.

Ifølge det britiske forsvarsministerium indikerer satellit-billeder, at landingsskibet Minsk ”næsten sikkert er blevet funktionelt ødelagt”, mens ubåden Rostov ”sandsynligvis har lidt katastrofal skade”.

Ruslands forsvarsministerium har selv nedtonet skaderne på flåden.

Ukrainske styrker generobrer landsby

Ukrainske styrker har generobret landsbyen Andrijivka i den østlige del af landet. Det oplyser generalstaben for de væbnede styrker i Ukraine fredag morgen i en rapport ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Styrkerne har ifølge rapporten påført fjenden markant tab i forhold til både mandskab og udstyr. Nu arbejder man på at barrikadere området, tilføjes der.

Den Internationale Straffedomstol åbner kontor i Kyiv

Den Internationale Straffedomstol (ICC) har åbnet et kontor i Ukraines hovedstad, Kyiv. Det sker for at efterforske angivelige russiske krigsforbrydelser i landet, fortæller den ukrainske præsident, Volodymyr Zelenskyj, torsdag. Der er tale om den største afdeling af ICC uden for hovedkvarteret i Haag i Holland, fortæller Zelenskyj i sin daglige aftentale. Den internationale undersøgelse skal ifølge præsidenten hjælpe med at genoprette "retfærdighed for Ukraine og alle vores folk, der har lidt under denne krig".