Coronavirus

Seneste nyt om coronavirus 9. december 2021

TV2.DK giver dig her seneste nyt om coronavirus fra Danmark og resten af verden.

Se de nyeste coronatal her.

73 procent af alle deltagere til julefrokost blev smittet med corona

73 procent af deltagerne til en efterhånden berygtet julefrokost på restauranten Louise i Oslo blev smittet med corona. Det skriver det norske Folkehelseinstituttet (FHI) i en pressemeddelelse. Det svarer til 80 personer, og af disse var 17 personer smittet med Omikron-varianten.

FHI forventer, at antallet af Omikron-smittede vil stige.

Derudover er 60 andre personer, der befandt sig i restauranten samtidigt med julefrokosten, blev smittet med coronavirus.

57 procent af intensivpatienter i november var ikke vaccineret

I november måned var 57 procent af de indlagte coronapatienter på landets intensivafdelinger ikke vaccineret mod coronavirus - på trods af, at der er langt flere vaccinerede danskere end ikke-vaccineret.

Det viser en rapport fra Regionernes Kliniske Kvalitetsudviklingsprogram (RKKP) ifølge Ritzau.

Af de 113 indlagte på intensiv i november var 43 af dem ikke vaccineret. 31 patienter havde fået mindst to vaccinestik og to havde fået ét stik.

Blandt intensivpatienterne med coronavirus i november har "hovedparten" i forvejen en kronisk sygdom.

- Men faktisk er en tredjedel af dem, som vi modtager, sunde og raske patienter, som alligevel til trods for det får så alvorlig sygdom, at de indlægges på intensivafdeling, siger Nicolai Haase, der er overlæge på Rigshospitalets intensivafdeling.

mRNA-vacciner kan være effektiv mod HIV, viser nyt studie

En eksperimentel HIV-vaccine, der er baseret på mRNA-teknologien, viser lovende resultater. Det viser et nyt studie, der er publiceret i tidsskriftet Nature Medicine torsdag, skriver NRK. mRNA-teknologien er den samme, som blev brugt i de succesfulde coronavacciner fra Pfizer og Moderna. Studiet er udført på mus og aber.

Alkoholindtag i busser forbydes midlertidigt

Fra fredag genindføres det midlertidige forbud mod indtagelse af alkohol i busser, oplyser Transportministeriet i en pressemeddelelse. Forbuddet gælder også partybusser og turistbusser og løber foreløbigt til og med 6. januar 2022. Det skyldes coronaepidemien og frygten for udbredt smittespredning i eksempelvis partybusser.

To personer sigtet ved Minkkommissionen

De to personer, der tidligere i dag blev anholdt, ude foran Retten på Frederiksberg, hvor statsminister Mette Frederiksen (S) blev afhørt i Minkkommissionen, er begge sigtede og løsladt igen.

Den første blev anholdt kort efter middag for kaste æg mod politiet. Den anden – en 38-årig mand - blev anholdt senere på dagen, og han er sigtet for ”markant verbale trusler mod politiet”.

Det oplyser Københavns Politi til TV 2.

Der var anmeldt tre forskellige demonstrationer i forbindelse med, at Mette Frederiksen skulle vidne i kommissionen.

Boostervaccine kan give mening allerede efter tre måneder, siger EMA

Det Europæiske Lægemiddelagentur (EMA) mener, at det kan give mening allerede at give boosterdoser, tre måneder efter at man har fået sine to første vaccinedoser.

Det udtaler agenturet torsdag ifølge Reuters.

- Mens den nuværende anbefaling er at give en booster efter seks måneder, er der på nuværende tidspunkt data, som støtter, at man på sikker og effektiv vis kan give en boosterdosis allerede tre måneder efter, at man er færdigvaccineret, siger Marco Cavaleri, som leder en EMA-afdeling.

219 nye Omikron-tilfælde det seneste døgn

Der er nu registreret i alt 796 smittetilfælde med den nye coronavariant Omikron i Danmark, oplyser Statens Serum Institut (SSI) i en pressemeddelelse

Onsdag var der fundet i alt 577 tilfælde.

De første to tilfælde i Danmark blev bekræftet 28. november, efter at de smittede var indrejst til Danmark fra Sydafrika. Siden er smitten med coronavarianten steget herhjemme.

Omikron-tilfælde lader til at være "overvejende milde," siger EMA

Ifølge Det Europæiske Lægemiddelagentur (EMA) lader Omikron-tilfælde til at være "overvejende milde". Men der er brug for yderligere undersøgelser.

Det udtaler agenturet torsdag ifølge nyhedsbureauet AFP.

- Tilfældene lader for det meste til at være milde, men vi har brug for at indsamle yderligere dokumentation for at fastslå, om alvorsgraden af Omikron-sygdomstilfældene adskiller sig fra de varianter, som har cirkuleret indtil videre, siger Marco Cavaleri, som leder en EMA-afdeling.

WHO frygter vestlig hamstring af vacciner

Verdenssundhedsorganisationen (WHO) frygter, at rige lande meget hurtigt vil sikre sig mange vaccinedoser, som hjælper mod Omikron-varianten.

- Vi forudser en sådan udvikling, selvom der ikke findes klare beviser, at en boostervaccination er nødvendig mod Omikron. Det vil forværre den skæve fordeling af vacciner i verden, siger WHO's vaccinechef, Kate O'Brien, torsdag.

Det skriver nyhedsbureauet AFP.

Hjælp til spillesteder

Kulturminister Ane Halsboe-Jørgensen får ordet og takker også partierne for at have indgået aftalen.

Pakken indeholder også en arrangørordning med hjælp til de spillesteder, som bliver ramt af de nye restriktioner. 

Ordningen har tilbagevirkende kraft fra 1. december.

Senere torsdag eftermiddag indledes trepartsforhandlinger om blandt andet lønkompensation.

Alle faste omkostninger bliver dækket

Nattelivet får samme kompensation som tidligere. Man kan blandt andet få dækket alle sine faste omkostninger. Derudover bliver der drøftet lønkompensation til tvangsnedlukkede. 

En pulje skal dække eksempelvis de varer, som bliver kaseret den kommende weekend. Begivenheder med mere end 50 deltagere, som skulle have været afholdt, bliver kompenseret. 

Man kan søge kompensation på faste omkostninger baseret på omsætningsfald i december alene.

- Det er hjælpepakker for 2,6 milliarder kroner, siger ministeren.

Minister præsenterer pakke

Simon Kollerup tager nu ordet på doorstepmødet foran den ventende presse.

- Smitten stiger voldsomt, og der er kommet en ny variant til. Derfor er vi nødt til at indføre restriktioner igen fra i morgen. Det kommer til at ramme enkelte brancher hårdt, siger ministeren.

Der skal derfor være hjælp at hente. Han starter med at takke Folketingets partier for samarbejdet, som nu har ført til aftalen.

- I dag er vi blevet enige om at spænde sikkerhedsnettet ud igen, siger han og ridser op, hvad pakken indeholder.

Meget vil være genkendeligt fra den sidste kompensation.

Det er muligt at få dækket en stor del af de faste omkostninger for nattelivet og dets leverandører. 

Det er muligt, hvis man har en omsætningsnedgang på 30 procent. 

Kompensationsordningen for selvstændige, freelancere og kombinatører bliver genåbnet. Også med et krav om omsætningsnedgang på 30 procent.

Flertal enig om hjælpepakke til erhvervslivet

Der er faldet en aftale på plads for en hjælpepakke for de erhverv og det kulturliv, som er ramt i forbindelse med coronarestriktionerne. Det fortæller TV 2s erhvervskommentator Ole Krohn.

- Det er en af de hurtigste hjælpepakker, jeg har set, siger han.

Erhvervsminister Simon Kollerup holder nu doorstep om pakken.

To demonstranter anholdt – nu står kampklædt politi klar foran retten

Politiet har anholdt to af demonstranterne, oplyser Københavns Politi til TV 2.

Det er uvist, hvad der er gået forud for anholdelserne, som fandt sted ved 12-tiden.

Den ene person er anholdt og sigtet efter paragraf 119, som omhandler vold mod tjenestemand i funktion. 

Den anden person er anholdt og siden løsladt, men er fortsat sigtet efter paragraf 121, som omhandler hån, skældsord og fornærmende tiltale mod tjenestemand i funktion, oplyser Københavns Politi.

Kampklædt politi er ankommet til Retten på Frederiksberg. Betjentene er sat ind ved rettens bagindgang, hvor en del af demonstrationen har flyttet sig til.

Demonstranterne ønsker øjensynligt at være til stede, der hvor statsminister Mette Frederiksen kommer ud, når afhøringen er slut.

Derfor har demonstrationen spredt sig til flere steder rundt om bygningen.

Tumult foran retten: Demonstranter spærrede for statsministerens bil

Der er opstået tumult foran Retten på Frederiksberg, hvor statsminister Mette Frederiksen i disse timer bliver afhørt i Minkkommissionen.

Da statsministerens BMW begyndte at køre afsted, selvom statsministeren ikke befandt sig i den, bevægede demonstrater sig ud foran bilen. 

Politiet var nødt til at gribe ind og få folk til at flytte sig, så bilen kunne køre, og det udløste i få minutter tumult.

Der blev spyttet og kastet en ubestemt væske på bilen, inden den kørte væk, oplyser TV 2s reporter på stedet.

Ny rapport: Bekymrende lavt antal intensivsenge

I en ny rapport er landets intensivsenge blevet talt op. I februar 2021 var der 400 intensivsenge. Ved seneste optælling 6. december var der 310 intensivsenge i hele landet.

Det er et fald på 22,5 procent. Samtidig viser optællingen, at der kun var ti ledige intensivpladser 6. december.

Til sammenligning var der i perioden fra 1. februar 2021 til 21. juni 2021 i gennemsnit 77 ledige intensivsenge på landets hospitaler. Det viser Dansk Intensiv covid-19 rapport fra Regionernes Kliniske Kvalitetsudviklingsprogram (RKKP).

- Det er selvfølgelig et øjebliksbillede, men det viser tydeligt, det vi mærker på afdelingerne. Her er fyldt op, siger overlæge Nicolai Haase fra Intensivafdelingen på Rigshospitalet, som har været med til at skrive rapporten:

- Vi står med en daglig stressfaktor, hvor vi skal bruge tid på at finde en ledig seng. Det kan blandt andet indebære overflytning af intensivpatienter til andre afdelinger i regionerne eller midlertidig overflytning til hospitalets opvågningsafdeling.

Stole og udskydelser skal afværge coronaaflyste koncerter

Fra fredag klokken 16 må der ikke holdes indendørs koncerter med over 50 stående mennesker. Det gælder til 7. januar.

På Kulturværftet i Helsingør rammer det mellem seks og otte arrangementer, siger konstitueret leder Søs Krogh Vikkelsøe.

- Dem forholder vi os til ved at kigge på en udskydelse ind i det nye år eller ved at iscenesætte oplevelsen på en anden måde, siger hun.

Det kan for eksempel være ved, at arrangementet bliver siddende, eller ved at der ikke sælges flere end 50 billetter, fortæller hun.

Jomfru Ane Gade frygter for konkurser i kølvandet på restriktioner

Restriktionerne bliver modtaget med undren i landets største festgade, Jomfru Ane Gade.

- Vi syntes, vi har været forberedt på alle situationer. Derfor undrer det mig, at det er os, der får den her nålestiksoperation, siger Henrik Foget Jensen, der er partner i REKOM, som ejer 11 barer og diskoteker i Jomfru Ane Gade.

- Men vi følger selvfølgelig de anvisninger, der kommer nu. Det er sådan, det er, tilføjer han.

Henrik Foget Jensen understreger, at de 11 barer og diskoteker i Jomfru Ane Gade, som REKOM står bag, vil kunne klare sig, men frygter for kollegerne i branchen.

- Jeg tænker, at vi kommer til at se nogle konkurser i branchen, siger han til TV2 Nord.

Venstre uenig i hjemsendelse af skolebørn

Venstre er imod, at skoleeleverne sendes hjem.

- Vores børn og unge har betalt en meget høj pris. Socialt, mentalt og fagligt, siger Venstres politiske ordfører, Sophie Løhde.

Partiet så hellere, at man fortsatte med at lukke de skoler, hvor der opstår lokale smitteudbrud, satte ind med mere testning, flere ressourcer til rengøring og holddeling i undervisningen.

Danske Skoleelever håber på bedre coronaundervisning

Danske Skoleelever er ærgerlige over at skulle vende tilbage til coronaundervisning, efter at statsministeren onsdag meddelte, at grundskolerne fra 0. til 10. klasse hjemsendes til og med 4. januar.

Det siger formand Mille Borgen Mikkelsen. 

- Men det er heller ikke fedt at være i skole, hvis det ikke er forsvarligt og ikke giver mening, fordi det skaber så meget smitte, siger hun til TV 2.

Samtidig appelerer hun til, at der bliver skabt en god coronaundervisning, så de sidste dage op til juleferien også bliver gode.