Seneste nyt om krigen i Ukraine

Hvad sker der? Et russisk skib har krænket dansk farvand natten til fredag, og EU-Kommissionen foreslår Ukraine som kandidatland i EU.

Denne liveblog opdateres ikke længere.

Ukraine nægter at opgive Eurovision-værtsskab

Den europæiske sammenslutning af radio- og tv-stationer, EBU, besluttede fredag, at Ukraine ikke skal være vært for næste års europæiske melodigrandprix, Eurovision, selvom Ukraine vandt årets sangkonkurrence.

Men det nægter Ukraine at acceptere og kræver, at beslutningen tages op til genovervejelse.

- Vi vil forlange, at denne beslutning ændres, fordi vi mener, at vi vil være i stand til at indfri alle forpligtelser. Vi forlanger nye forhandlinger om værtsskabet for Eurovision 2023 i Ukraine, skriver Ukraines kulturminister, Oleksandr Tkatjenko, ifølge AFP.

Ambassadør om krigsskib i dansk farvand: Ingen beviser

Denne russiske ambassadør i Danmark, Vladimir Barbin, var fredag til samtale i Udenrigsministeriet, efter at et russisk krigsskib havde krænket dansk farvand ud for Christiansø.

Men selvom der ifølge Udenrigsministeriet blev "kommunikeret i meget klare vendinger", sår den russiske ambassadør tilsyneladende tvivl om, hvorvidt krænkelsen fandt sted.

- Der blev ikke forelagt beviser for, hvad der skete, herunder koordinater for den påståede overskridelse af den danske maritime grænse. Ambassadøren bad den danske side om dokumentation for de påstande, den havde fremsat, skriver ambassaden i et svar til Jyllands-Posten.

Guvernør: Vigtig hovedvej er ufremkommelig

En vigtig hovedvej ud af Lysytjansk er ufremkommelig på grund af konstant russisk beskydning, skriver guvernøren i Luhansk-regionen, Serhij Hajdaj, på Telegram.

Guvernøren tilføjer, at det er umuligt at evakuere civile fra nabobyen Sjevjerodonetsk, og derfor foregår alle evakueringer fra Lysytjansk, der ifølge guvernøren er under fuld ukrainsk kontrol. Men det er altså ikke muligt at forlade byen via hovedvejen til Bakhmut, der ligger 55 kilometer vest for byen.

Rusland er ikke imod ukrainsk EU-medlemskab, siger Putin

Vladimir Putin ser ikke noget problem i, at Ukraine eventuelt bliver optaget i EU. Det sagde den russiske præsident fredag i forbindelse med Sankt Petersborgs Internationale Økonomiske Forum (Spief), skriver The Guardian.

- Vi har ikke noget imod det. Det er ikke en militær blok. Det er ethvert lands ret at tilslutte sig økonomiske unioner, sagde Putin ifølge den engelske avis, da han blev spurgt til sagen.

Johnson: Russiske tropper er under "kritisk pres"

Under sit besøg i Kyiv siger den britiske premierminister, Boris Johnson, at der er beviser for, at russiske styrker er under ”kritisk pres” og lider ”hårde tab”. Det skriver BBC.

Ifølge Boris Johnson har den russiske hær ”kolossale” udgifter til våben.

- Vi er her for at understrege, at vi vil give jer den strategiske udholdenhed, I har brug for, og vi vil skærpe sanktionerne mod Putins regime, sagde han til den ukrainske præsident, Volodymyr Zelenskyj.

Ifølge Downing Street vil briterne oprette en træningsmission, der kan træne op til 10.000 ukrainske soldater hver fjerde måned.

Udenrigsminister takker for dansk støtte

Udenrigsminister Jeppe Kofod har fredag talt med sin ukrainske kollega, Dmytro Kuleba, og fortalt ham, at Danmark støtter Ukraines ønske om at opnå status af EU-kandidatland.

Det skriver den ukrainske udenrigsminister på Twitter.

- Taknemmelig over for Jeppe for støtten. Jeg fortalte ham, at denne beslutning inspirerer alle ukrainere inklusive dem, der lige nu er ved fronten, skriver han.

Biden briefet om savnede amerikanere

Den amerikanske præsident, Joe Biden, er blevet briefet om, at tre amerikanske statsborgere er savnet i Ukraine, hvor de befandt sig for at kæmpe mod russerne.

Det siger han til journalister i Det Hvide Hus ifølge CNN.

- Vi ved ikke, hvor de er, men jeg vil gerne gentage: Amerikanere bør ikke tage til Ukraine lige nu. Jeg siger det igen: Amerikanere bør ikke tage til Ukraine lige nu.

Forening tager flygtninge med hjem til Ukraine

De seneste måneder har foreningen Hjælp Ukrainere i Haderslev hjulpet ukrainske flygtninge til Danmark. Men de seneste uger er de frivillige begyndt at tage ukrainere med den anden vej. Det skriver TV SYD.

Fredag morgen tog en bus afsted fra Haderslev mod Ukraine med 52 ukrainere ombord, og ifølge foreningen har den 200 ukrainere på ventelisten til at komme med en bus.

Årsagerne er mange. Det kan eksempelvis være personer, der skal hjem og begrave familiemedlemmer, redde personlige ejendele fra bombede huse eller have passet fornyet.

Boris Johnson er i Kyiv

Den britiske premierminister, Boris Johnson, er lige nu på et overraskende besøg i Ukraines hovedstad, Kyiv, hvor han skal mødes med den ukrainske præsident, Volodymyr Zelenskyj.

Det er Boris Johnsons andet besøg i Kyiv, siden Rusland invaderede landet.

- Hr. præsident, Volodymyr. Det er godt at være tilbage i Kyiv, skriver premierministeren på Twitter.

Rusland var "tvunget" til at invadere, påstår Putin

Vladimir Putin sagde fredag, at beslutningen om at iværksætte en ”speciel militæroperation” – som han kalder invasionen af Ukraine – var svær, men at Rusland var ”tvunget til det”. Det skriver BBC.

Det gjorde han i sin årlige tale ved Sankt Petersborgs Internationale Økonomiske Forum (Spief).

Den russiske præsident talte, ifølge Reuters, i 72 minutter og hævdede blandt andet, at Rusland er på vej ind i en ny global orden som et ”magtfuldt og moderne land”. I den nye verdensorden vil reglerne "åbenlyst" blive bestemt af "stærke og suveræne stater", sluttede han.

Militæranalytiker: - Selvfølgelig havde russisk skib våben med

På et pressemøde for kort tid siden ville forsvarsminister Morten Bødskov ikke udtale sig om, hvorvidt et russisk skib havde våben ombord, da det krænkede dansk farvand.

Men det er der ingen tvivl om, at det havde, mener Anders Puck Nielsen, der er militæranalytiker ved Center for Maritime Operationer på Forsvarsakademiet.

- Selvfølgelig har de våben med, det er helt indlysende. En korvet er et krigsskib, siger han til Ritzau.

USA opfører sig som Guds udsendte, siger Putin i årlig tale

Ruslands præsident, Vladimir Putin, siger, at USA handler, som om landet ikke har bemærket, at der er andre magtcentre i verden end dem selv.

- Intet i verden vil blive det samme igen i den globale politik, siger den russiske præsident og tilføjer, at USA opfører sig, som om de er sendt til Jorden af Gud med hellige interesser.

Udtalelserne er fremsat af Putin i hans årlige tale ved Sankt Petersborgs Internationale Økonomiske Forum (Spief).

Det er 25. gang, at Spief afholdes, men det økonomiske forum er klart anderledes end tidligere år, da mange af de sædvanlige deltagere er blevet væk på grund af Ruslands invasion af Ukraine.

Udenrigsministeren kalder russisk krænkelse "bøllemetode"

Udenrigsminister Jeppe Kofod kommenterer fra Folkemødet på Bornholm på russernes krænkelse af dansk farvand.

- Det er en bøllemetode. Der er folkemøde her på Bornholm, hvor vi fejrer demokratiet og samtalen, og så vælger Rusland at gøre det her. Det siger alt om Rusland, men vi lader os ikke provokere som stærkt demokrati, siger han til TV 2. 

Udenrigsministeren tror ikke, det er et tilfælde, at den russiske aktion foregår netop under Folkemødet. 

- Nej, det er en provokation. 

Udenrigsministeriet har indkaldt den russiske ambassadør i Danmark til en samtale på baggrund af provokationen. Og allerede inden samtalen har ambassadøren får et par ord med på vejen: 

- Vi har i utvetydige vendinger sagt, at det her er fuldstændig uacceptabelt og bedt ham overbringe den besked til Moskva og Putin, lyder det fra Kofod. 

Pressemødet er slut

Russerne tester grænser og har gjort det gennem længere tid, siger Bødskov. 

- Også i Østersøen, og det her er seneste eksempel. Men vi har en historisk stærk tilstedeværelse i Østersøen, lyder det. 

Morten Bødskov takker af, og pressemødet er slut. 

Forventninger til samtale med ambassadør

Bøskov spørges ind til, hvad man forventer af samtalen med den russiske ambassadør. 

- Jeg tror, at han vil forstå meget, meget klart, at det er fuldstændig uacceptabelt, hvad russerne har gjort, siger forsvarsministeren. 

- Vi må håbe, at han sender den besked videre, lyder det. 

Ministeren understreger derudover, at både F-16-fly er til stede på Bornholm, mens der også er danske skibe i Østersøen. 

Russisk ambassadør indkaldt

Bødskov kalder det en bevidst provokation fra Rusland, og ifølge ham ved russerne udmærket, hvor Danmarks grænser går.

Også derfor er den russiske ambassadør blevet indkaldt af udenrigsminister Jeppe Kofod, fortæller Bødskov. 

Han nævner derudover, at Ruslands præsident, Vladimir Putin, er blevet tirret yderligere af, at Sverige og Finland også vil være med i NATO-alliancen. 

- Det havde han ikke regnet med, siger forsvarsministeren. 

Han fortæller også, at søværnet og luftvåbnet er til stede og "har et tæt samarbejde med resten af Norden".

Tale om grove provokationer

- Der er tale om grove provokationer, siger Morten Bødskov. 

Havde skibet våben med ombord, spørger en journalist. 

- Det kan jeg ikke udtale mig om, siger forsvarsministeren. 

Pressemøde er startet

Morten Bødskov, forsvarsminister, indleder pressemøde med at fortælle, at dansk farvand er krænket to gange i nat.

- Men det er vigtigt for mig at understrege, der ikke er nogen dikrete trussel mod Danmark, Bornholm eller Folkemødet. Men vi skal se det som et udtryk for, at vi i Østersøen vil se et højere spændingsniveau. 

Kofod reagerer på russisk krænkelse af dansk farvand

En russisk korvet krænkede i nat dansk territorialfarvand to gange. Hændelsen fandt sted nord for Christiansø ud for Bornholm.

Det oplyser Forsvaret i en pressemeddelser. Udenrigsminister Jeppe Kofod skriver på Twitter, at det er en "dybt uansvarlig, grov og fuldstændig uacceptabel russisk provokation".

Zelenskyj taknemmelig over EU-forslag om kandidatur

Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskyj, hylder EU-Kommissionen for at foreslå hans land som kandidatland til Den Europæiske Union.

- Det er det første skridt på EU-medlemsvejen og vil helt sikkert bringe vores sejr tættere på, skriver han blandt andet på Twitter.