Coronavirus

Seneste nyt om coronavirus

Denne blog opdateres ikke længere.

Hvad skete der? Den nye coronavariant Omikron er fundet flere steder i Europa. I Danmark er to tilfælde blevet bekræftet, mens ni corona-tilfælde afventer undersøgelse.

Følg udviklingen og se de seneste coronatal her

Anbefaler godkendelse af coronapille

En ekstern, rådgivende ekspertgruppe anbefaler USA's lægemiddelstyrelse, FDA, en godkendelse af Mercks coronapille.

Det skriver nyhedsbureauet Reuters tirsdag aften dansk tid.

Anbefalingen er blevet stemt igennem med et snævert flertal på 13-10 i ekspertgruppen.

Den gælder voksne i højrisikogrupper. Behandlingen bør påbegyndes, senest fem dage efter at symptomer på covid-19 er begyndt.

Omikron har ramt Brasilien

Brasilien har som det første land i Sydamerika opdaget to tilfælde af smitte med coronavarianten Omikron.

Det oplyser sundhedsmyndigheden Anvisa tirsdag ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Varianten er konstateret hos en rejsende, der ankom til São Paulo i Brasilien fra Sydafrika 23. november. Personens hustru er også smittet.

De første meldinger om den nye variant kom fra Botswana og Sydafrika i november. Siden er den dukket op i adskillige lande inklusive Danmark.

Krav om coronapas til 40.000 ansatte i hovedstaden

Når Region Hovedstadens knap 40.000 ansatte tager på arbejde mandag den 6. december, så skal de sikre sig, at de har et gyldigt coronapas, skriver TV2Lorry.

Regionen har nemlig besluttet at indføre krav om, at de ansatte fra på mandag skal kunne vise et gyldigt coronapas, når de møder fysisk på arbejde. Det sker på baggrund af den lov, Folketinget vedtog 25. november.

Hvis de ansatte ikke kan forevise det, vil de som udgangspunkt blive sendt hjem uden løn, indtil de kan fremvise et gyldigt coronapas.

Regionen har besluttet, at det er op til det enkelte arbejdssted at bestemme, hvordan kravet om forevisning af coronapas mere præcist skal udmøntes. 

WHO opfordrer alle over 60 år til at udskyde udlandsrejser

Verdenssundhedsorganisationen (WHO) opfordrer alle lande til at anbefale deres sårbare borgere og borgere på over 60 år til at udskyde udlandsrejser.

Det fremgår af en opdatering om internationale rejser fra WHO.

Det er den nye coronavariant Omikron, der har fået WHO til at skærpe sine anbefalinger om rejser på tværs af landegrænser.

Omikron frygtes at være en særligt smitsom udgave af coronavirus.

Den blev første gang registreret i det sydlige Afrika. Siden er den dukket op i en lang række andre lande - herunder Danmark.

Mistanke om Omicron-variant fundet blandt publikum ved koncert

Der har været et muligt tilfælde af den nye coronavariant Omicron ved dj Martin Jensens koncert i Aalborg i lørdags. Det siger Nicolaj Holm, der er administrerende direktør i Aalborg Kongres og Kultur Center overfor B.T.

Publikum til koncerten opfordres til at lade sig PCR-teste onsdag og fredag, altså fjerde og sjette dagen efter koncerten og den mulige smitte.

Ved koncerten deltog cirka 1.500 mennesker, og i salen ved siden af afholdt Wallmanns show. Her deltog cirka 400 personer.

Efter Martin Jensens koncert havde alle  gæster mulighed for at deltage i et late-night-koncept, og derfor er cirka alle 1.900 mennesker blevet orienteret om situationen i dag.

Ifølge Aalborg Kongres & Kultur Centes direktør Nicolaj Holm blev alle publikummerne bedt om at vise et gyldigt coronapas ved indgangen, men siden i lørdags er i hvert fald én person blevet testet positiv for corona, og der kan altså være tale om den nye Omicron-variant. 

Omikron indrapporteret i Europa før Sydafrika

Omikron-varianten var i Europa, før den blev indrapporteret til WHO af Sydafrika. Det viser analyser fra både Holland, Belgien og Tyskland.

Det skriver nyhedsbureauet AFP.

Holland har fundet Omikron-varianten i to test, der blev foretaget den 19. og 23. november. Sydafrika indrapporterede fund af varianten til Verdenssundhedsorganisationen (WHO) den 24. november.

Belgien har fundet Omikron i en test fra 22. november, mens Tyskland har fundet Omikron i en test fra 21. november.

Kommende kansler i Tyskland går ind for vaccinepligt

Tysklands kommende forbundskansler, socialdemokratiske Olaf Scholz, går ind for almindelig vaccinepligt.

Det sagde han tirsdag ifølge Der Spiegel.

Hans udtalelse kommer i forbindelse med et møde om pandemien og om eventuelle nye restriktioner, som Scholz og den afgående forbundskansler, Angela Merkel, holdt tirsdag. Også de tyske delstatsregeringer deltager.

Her siger Scholz også, at han håber at kunne indføre vaccinepligt fra februar. Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Det er sædvanligvis de tyske delstater, der i høj grad selv bestemmer, hvordan deres coronarestriktioner skal se ud. En beslutning om vaccinepligt skal dog tages af den landsdækkende Forbundsdag, skriver Reuters.

Pressede regioner får hjælp af værnepligtige til coronatest

Værnepligtige fra Beredskabsstyrelsen assisterer to af landets regioner med blandt andet podning af borgere på testcentre.

Det drejer sig om Region Syddanmark og Region Sjælland.

Det sker efter anmodning fra de to regioner, skriver TV2Øst.

Værnepligtige fra styrelsen er tidligere under epidemien trådt til med en hjælpende hånd. De har blandt andet hjulpet med podning og aflivning af mink.

- Vi er derfor rigtig glade for Beredskabsstyrelsens tilsagn om hjælp, så vi kan opjustere bemandingen på vores mest travle PCR-teststeder allerede nu, siger Kurt Espersen, koncerndirektør i Region Syddanmark.

I alt 36 værnepligtige er på nuværende tidspunkt trådt til med hjælp.

I Region Sjælland er de værnepligtige i forvejen beskæftiget ved regionens testcentre i Roskilde, Køge, Holbæk, Næstved, Slagelse, Nykøbing Falster og Maribo.

Opgaverne er podning, logistik og anvisning.

Grækenland vil gøre vaccine obligatorisk for ældre

Grækenland vil gøre covid-19-vaccinationer obligatoriske for personer på 60 år og derover i et skridt for at dæmpe smitten og belastningen af landets skrøbelige sundhedssystem.

Det skriver Reuters.

De græske myndigheder har sat 16. januar som deadline. Derefter venter en tilbagevendende månedlig bøde på 100 euro, svarende til 750 kroner.

Tirsdagens meddelelse markerer den første målrettede kampagne mod en bestemt aldersgruppe i EU-regi.

Andre EU-lande har gjort vacciner obligatoriske for sundhedsarbejdere og andre højrisikogrupper af arbejdere.

Premierminister Kyriakos Mitsotakis siger ifølge Reuters, at beslutningen om obligatorisk vaccine har været svær, men at det er nødvendigt at beskytte den ældre del af befolkningen.

- Vi fokuserer vores indsats på beskyttelse af vores medborgere, og derfor vil vaccination være obligatorisk fra nu af, siger Kyriakos Mitsotakis på et kabinetsmøde.

Omkring 63 procent af Grækenlands befolkning på 11 millioner er fuldt vaccineret.

Vaccineudrulningen er taget til i de seneste uger, men sundhedsministeriets data viser, at der er 520.000 mennesker over 60 år, der endnu ikke har fået første stik.

Grækenland har i denne måned udelukket ikkevaccinerede mennesker fra indendørs lokaler, herunder restauranter, biografer, museer og fitnesscentre, efter at de daglige covid-19-tilfælde nåede rekordhøje tal.

Mistanke afkræftet: Smittet på lukket Odense-skole havde ikke ny variant

Mistanken om Omikron-smitte på Rasmus Rask-skolen i det sydvestlige Odense er tirsdag blevet afkræftet efter en analyse af den foretagede PCR-test. 

Det oplyser Statens Serum Institut.

I stedet er der tale om en velkendt coronavirus, og de almindelige retningslinjer for selvisolation og test gælder derfor på skolen i Bellinge. Dermed vil undervisningen snart blive genoptaget.

- Det er rigtig godt. Så er det kun to dage, eleverne har været væk. Og børnene har jo været rigtig meget væk tidligere.

- Nu gælder de gamle regler, og vi kan starte undervisning igen i morgen, siger en lettet skoleleder, der er ved at informere forældre og elever.

- Vi kan godt mærke, at der har været tryk på, men vi har fået god opbakning fra kommunen, siger skoleleder Lasse Bach Sørensen til TV 2 Fyn.

Fire tilfælde af Omikron-variant

Der er fundet yderligere to tilfælde af Omikron i Danmark, oplyser SSI.

Der er nu i alt påvist fire tilfælde i Danmark, der alle har forbindelse til Sydafrika.

4148 er registreret smittet med coronavirus det seneste døgn. I går var tallet 4326.

Der er nu 433 personer indlagt med covid-19 på de danske hospitaler. Det er 13 færre end i går. Af de indlagte er 60 på intensiv afdeling, og 34 af dem får hjælp af en respirator. Få overblik over dagens tal her.

Heunicke efter nyt kontakttal: Epidemien er mere stabil

Kontakttallet for corona er beregnet til 1, oplyser sundhedsminister Magnus Heunicke (S) på Twitter og tilføjer, at der tegn på en mere stabil epidemi.

Omikron var i Europa, før Sydafrika registrerede den

Den nye Omikron-variant var allerede i Europa for over en uge siden, og før Sydafrika registrerede den.

Det oplyser de hollandske sundhedsmyndigheder ifølge BBC.

Ifølge en talsperson for Hollands nationale institut for folkesundhed er varianten fundet i to tests, der er taget mellem 19. og 23. november.

- Det er ikke klart, om de personer, der er blevet testet, har besøgt Sydafrika, siger talspersonen til BBC.

Den nye variant blev fundet af sydafrikanske forskere 24. november. 

Norges statsminister: Pandemien er i en ny fase

Norges statsminister, Jonas Gahr Støre, siger, at pandemien er inde i en ny fase, og han bebuder derfor nye restriktioner. 

- Vi vil undgå overfyldte hospitaler, mens vi også skal undgå en ny nedlukning af samfundet, siger han og understreger, at vaccinationer er nøglen i regeringens strategi mod covid-19.

Det skriver det norske nyhedsbureau NTB.

Rasmus Rask Skolen afventer stadig svar

Mandag måtte Rasmus Rask Skolen i Odense lukke, efter én elev blev smittet med en "ukendt coronavariant". Styrelsensen for Patientsikkerhed fortalte til TV 2, at der var mistanke om, at eleven var smittet med Omikron-varianten. 

Skoleleder på skolen, Lasse Bach Sørensen, siger til TV 2 Fyn tirsdag morgen, at de stadig afventer svar på, om der er tale om Omikron-varianten.

- Skolen holder fortsat lukket, og vi ved ikke, hvor længe vi skal blive ved, forklarer skolelederen.

Lasse Bach Sørensen fortæller samtidig, at endnu en elev er testet positiv for corona, men at der i dét tilfælde er tale om den almindelige virusvariant. 

Omikron kan udfordre vinter-OL

Kina advarer nu om, at den nye virusvariant Omikron kan have betydning for vinter-OL, der skal afholdes i februar 2022. Det skriver Reuters.

17 lande har registreret ny Omikron-variant

Mindst 17 lande har nu registreret den nye coronavariant, Omikron. Samtidig har omkring 70 lande begrænset indrejse fra Afrika som følge af den nye virusvariant. Det skriver CNN.

Første Omikron-tilfælde bekræftet i Japan

Japan har bekræftet det første tilfælde af den nye virusvariant Omikron. Samtidig træder nye indrejseregler i landet i kraft i dag. Det skriver nyhedsbureauet AP.

Usandsynligt, at vacciner vil have samme effektivitet over for Omikron-varianten

Det er usandsynligt, at vacciner mod covid-19 vil have samme effektivitet over for Omikron-varianten, som de har haft over for coronavirussen hidtil.

Det siger Stéphane Bancel, der er administrerende direktør for vaccineproducenten Moderna, til Financial Times.

 - Jeg kan ikke forestille mig, at (effektiviteten, red.) er på samme niveau, som vi havde med Delta-varianten, siger Bancel.

Han siger, at han tror, at der vil være "betydeligt fald", men at man er nødt til at afvente data. Bancel påpeger dog, at alle forskere, han har talt med, har udtrykt samme bekymring.

Fejl i MinSundhed-app

En del danskere, der er testet positive for covid-19, kan alligevel fremvise et gyldigt coronapas i appen 'MinSundhed'. Det skyldes en fejl i appen, skriver DR.

Hvis du får en positiv coronatest, kan du nemlig stadig fremvise dit coronapas med dine vaccinationer. Uden at den samtidig viser, at du er smittet.

Sundhedsministeriet oplyser til DR, at fejlen i appen vil blive rettet i løbet af et par dage.

WHO advarer om Omikron-virus

Verdenssundhedsorganisationen (WHO) advarer om, at der er en "høj infektionsrisiko" ved Omikron-varianten af coronavirussen. 

Det siger WHO's generaldirektør, Tedros Adhanom Ghebreyesus, mandag. Han fastslår samtidig, at Omikron-varianten kan have voldsomme konsekvenser i særligt nogle regioner, skriver BBC.