Rusland invaderer Ukraine

Seneste nyt om krigen i Ukraine

Hvad sker der? Rusland truer med at angribe Ukraines hovedstad Kyiv. Ifølge det ukrainske forsvar står russiske styrker klar til at angribe Donetsk- og Kherson-regionerne. 

Denne liveblog opdateres ikke længere.

Fire døde og ti sårede i dagens bombardement af Kharkiv, siger byens borgmester

Fire civile blev dræbt og ti blev såret i dagens bombardementer af byen Kharkiv i det østlige ukraine. Det oplyser byens borgmester Ihor Terekhov til en ukrainsk tv-station ifølge Reuters. 

Samtidig fortæller han, at de russiske bombardementer af byen tiltager i styrke. 

- Fjenden bomber beboede hjem, beboede områder. Uheldigvis er der civile dødsfald - og det værste ved det hele er, at børn dør, sagde han.

Strategisk afgørende havn i Mariupol indtaget af Rusland, siger Tantholdt

Situationen i den belejrede ukrainske havneby Mariupol er så kritisk, at det er meget begrænset, hvor længe, de kan holde stand. Det siger TV-korrespondent Rasmus Tantholdt. 

Hans kilder i havnebyen bekræfter, at byens strategisk ekstremt vigtige havn er under russisk kontrol.

- De har kæmpet og kæmpet, og det har kostet mange menneskeliv, men det ser ud til, at kampen snart er forbi, siger han. 

Rusland blacklister 398 amerikanske kongresmedlemmer

Rusland indfører nu sanktioner mod 398 amerikanske kongresmedlemmer. Det oplyser Ruslands udenrigsministerium i en pressemeddelelse. 

- Som modsvar til den nye "bølge" af anti-russiske sanktioner indført af Joe Biden-administrationen 24. marts mod 328 medlemmer af den russiske Duma, hvilket, taget tidligere sanktioner mod russiske parlamentsmedlemmer i betragtning, inkluderer næsten hele dens opbygning, bliver spejlsanktioner nu introduceret, skriver det russiske udenrigsministerium.

Rusland truer med at angribe Kyiv

Rusland truer med at angribe ukrainske kommandocentre – inklusive dem i hovedstaden, Kyiv - hvis Ukraine fortsætter med det, Rusland kalder "sabotage-forsøg og angreb" på russisk territorium. 

Det oplyser talsperson for det russiske forsvarsministerium Igor Konashenkov.

1. april stod et oliedepot i den russiske by Belgorod i flammer efter et angreb, der ifølge russerne selv var udført af to ukrainske helikoptere. Ukraine har hverken villet be- eller afkræfte, at de skulle stå bag angrebet på oliedepotet.

Ukraine: Rusland er klar til at angribe i Donetsk og Kherson

De russiske styrker står klar til at angribe Ukraines østlige Donetsk-region og sydlige Kherson-region, siger Ukraines forsvar ifølge Reuters. 

- I retning mod Donetsk og Kherson er fjenden ifølge tilgængelig information klar til at angribe, skriver forsvaret i et Facebook-opslag.

Frankrig vil sende flere "militære kapaciteter" til Ukraine

Frankrigs forsvarsminister, Florence Parly, skriver på Twitter, at Frankrig vil sende yderligere militære kapaciteter til Ukraine. 

Hun oplyser ikke, hvilken slags udstyr der er tale om.

Frankrig har allerede sendt udstyr til en værdi af mere end 100 millioner euro til det krigshærgede land.

Viktor Medvedtjuk planlagde at flygte til Moldova, siger Ukraines sikkerhedstjeneste

Ifølge Ukraines sikkerhedstjeneste planlagde den ukrainske oppositionsleder og oligark Viktor Medvedtjuk at flygte til Moldova. Det skriver Reuters. 

Russiske FSB-agenter ventede på ham i Moldovas Transnistrien-region for at bringe ham til Moskva, påstår sikkerhedstjenesten.

Fødevarekrise kræver øjeblikkelig handling, siger fire internationale organisationer

Verdensbanken, Den Internationale Valutafond, FN's Verdensfødevareprogram og Verdenshandelsorganisationen opfordrer til øjeblikkelig og koordineret handling for at sikre fødevaresikkerheden på verdensplan.

I en fælles pressemeddelelse skriver organisationerne, at krigen i Ukraine lægger yderligere pres på fødevaresikkerheden og truer millionvis af mennesker på verdensplan. 

Talsmand kalder Bidens kommentar om folkedrab "uacceptabel"

En anklage fra USA's præsident, Joe Biden, om, at russiske soldater formentlig begår folkedrab i Ukraine, er helt "uacceptabel". Det siger en talsmand for Ruslands præsident, Vladimir Putin, onsdag ifølge Ritzau.

- Vi er kategorisk uenige og betragter det som uacceptabelt at forsøge at fordreje situationen på denne måde, siger talsmand Dmitrij Peskov.

Biden sagde tirsdag, at amerikanernes mulighed for at betale for benzin ikke bør afhænge af, om en "diktator erklærer krig eller begår folkedrab" på den anden side af jorden.

Ukraine benægter at have afvist besøg fra Tysklands præsident

Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskij, har ikke afvist et besøg fra Tysklands præsident, Frank-Walter Steinmeier. Det hævder en rådgiver for Zelenskijs personalechef i et interview med CNN. 

Det var planen, at Frank-Walter Steinmeier skulle besøge Kyiv sammen med præsidenterne fra Polen, Estland, Letland og Litauen.

Tirsdag sagde han, at han havde fået at vide af Ukraines regering, at han ikke er ønsket som gæst i Ukraines hovedstad.

Rusland anklager Ukraine for at trække fredsforhandlinger ud

Ruslands udenrigsministerium anklager Ukraine for at trække fredsforhandlingerne med Rusland ud. Det oplyser talsperson for ministeriet, Maria Zakharova, ifølge Reuters.

Samtidig oplyser hun, at fredsforhandlingerne vil fortsætte online. 

Rusland til Ukraine efter anholdelse af Putin-ven: - Pas på

Kreml reagerer nu på anholdelsen af den ukrainske oppositionsleder og oligark Viktor Medvedtjuk. De afviser Kyivs tilbud om at udveksle krigsfanger. 

- Disse mennesker bør passe på og låse deres døre grundigt om aftenen for at sikre, at de ikke selv bliver fanger, der skal udveksles, siger Dmitry Medvedev, næstformand for Ruslands sikkerhedsråd ifølge Reuters. 

Viktor Medvedtjuk er en nær ven af Ruslands præsident, Vladimir Putin.

Le Pen vil skabe tættere bånd mellem Rusland og NATO

Den franske højrenationale præsidentkandidat Marine Le Pen ønsker, at NATO og Rusland rykker tættere sammen, når krigen er slut. Desuden "har hun sine tvivl" om at sende våben til Ukraine. 

Der vil være tale om en "strategisk forsoning", siger Le Pen på et pressemøde onsdag i Paris ifølge Ritzau.

- Så snart den russisk-ukrainske krig er slut, og der er indgået en fredsaftale, vil jeg opfordre til implementering af en strategisk forsoning mellem Nato og Rusland, siger Le Pen på pressemødet.

Tjekkiet genåbner deres ambassade i Kyiv

Tjekkiet genåbner deres ambassade i Kyiv. Det oplyser Tjekkiets udenrigsministerium til nyhedsbureauet Reuters. 

- Det er et af de mange skridt, vi tager for at give udtryk for vores støtte til Ukraine. Tjekkiet har og vil altid stå bag Ukraine, skriver ministeriet på Twitter.

Tyskland vil sende flere våben til Ukraine

Den tyske kansler, Olaf Scholz, siger ifølge Reuters, at Tyskland vil sende flere våben til Ukraine.

Tyskland har tidligere sendt 1000 panserværnsraketter og 500 Stinger–raketter til landet.

Statsledere er ankommet til Kyiv

Polens præsident, Andrzej Duda, Estlands præsident, Alar Karis, Litauens præsident, Gitanas Nauséda, og Letlands præsident, Agils Levits, er netop ankommet til den ukrainske hovedstad, Kyiv.

Det skriver Kencelaria Prezydenta, den polske præsident, på Twitter.

De fire præsidenter skal i dag mødes med den ukrainske præsident, Zelenskij.

Rusland planlægger "sejrsparade" i Mariupol, siger borgmesters assistent

Rusland planlægger muligvis en parade i den belejrede ukrainske by Mariupol. Det skriver Petro Andryushchenko, der er assistent for byens borgmester, på Telegram ifølge BBC.

Han skriver, at Kostyantyn Ivashchenko, som står i spidsen for de russiske tropper, har beodret, at flere gader i det centrale Mariupol bliver ryddet for døde og skrald, så der kan blive holdt en sejrsparade 9. maj. 

- Ud fra det ser det ud til, at besætterne planlægger en "sejrsparade" i Mariupol, hvis deres mission lykkes, siger Andryushchenko ifølge BBC. Han tilføjer: 

- Den gode nyhed er, at der ikke er flere køretøjer tilbage i byen til sådan en begivenhed. 

9. maj er også dagen for Rusland største mærkedag, Victory Day (sejrsdag, red.), der markerer sejren over Tyskland under Anden Verdenskrig.

Putin: Rusland kan nemt omdirigere energiressourcer væk fra Vesten

Ruslands Præsident, Vladimir Putin, siger ved et møde med sine embedsmænd, at Rusland nemt kan omdirigere eksporten af sine energiressourcer væk fra Vesten til andre lande, der har brug for dem.

Det skriver Reuters.

Samtidigt anklagede han "uvenlige lande" for at ødelægge forsyningskæder i Ruslands arktiske områder og sagde, at nogle nationer ikke opfyldte deres kontraktlige forpligtelser.

Flere russere ramt af santkioner

Yderligere 206 russiske personer og virksomheder er blevet tilføjet den britiske sanktionsliste, skriver Sky News.

En af dem er Viktor Medvedtjuk, der i går blev taget til fange af ukrainske soldater – og hvad den anholdelse betyder for russerne, kan du læse mere om i artiklen her.

Angreb på fødeafdeling var krigsforbrydelse, siger rapport

En rapport fra Organisationen for Sikkerhed og Samarbjede, OSCE, finder klare mønstre, der viser, at russiske soldater har begået brud på menneskerettighederne. 

Det fremgår, at at der fundet "troværdige beviser" for, at flere af de helt centrale menneskerettigheder er blevet brudt - blandt andet i form af tortur. 

I rapporten står der, at hvis Rusland havde overholdt menneskerettighederne, havde antallet af dræbte civile været meget lavere.

9. marts blev en føde- og børneafdeling på et ukrainsk hospital i Mariupol bombet, og det angreb finder OSCE var en krigsforbrydelse. Rusland har tidligere afvist at stå bag angrebet mod hospitalet i Mariupol. 

OSCE siger desuden, at russiske styrker har haft et "omfattende og systematisk mønster" om at ramme sundhedsfaciliteter i Ukraine. 52 af slagsen blev ramt frem til 22. marts, lyder det.

Rapporten konkluderer også, at der er beviser for 24 tilfælde af ulovlig tilbageholdelse eller bortførelse af ukrainske embedspersoner. Derudover er der fundet bevis for, at 21 journalister er blevet kidnappet eller dræbt, lyder det i sammendraget af rapporten.