Udland

Seneste nyt fra Afghanistan

Hvad sker der? Taliban har overtaget magten i Afghanistan. Imens kæmper Danmark og en række andre lande med at få deres diplomater, soldater og tidligere ansatte ud af landet.

Få seneste nyt her.

USA kan ikke love sikker passage til lufthavn

Den amerikanske forsvarsminister Lloyd Austin siger på et pressemøde onsdag aften, at man på nuværende tidspunkt "ikke er tæt på" at være i mål med evakueringer fra Afghanistan. 

På pressemødet kom det også frem, at de amerikanske myndigheder er bekendt med, at både afghanere og amerikanere bliver afvist ved Taliban-kontrolposter ved lufthavnen i Kabul, som Lloyd Austin kaldte "uheldige episode" på trods af at der skulle være en aftale om fri passage med Taliban.

Forsvarsministeren kunne også fortælle, at der i øjeblikket kommer omkring 500 mennesker ind i lufthavnen i timen, men det store problem er at få dem ekspederet videre med fly. 

Onsdag udsendte det amerikanske udenrigsministerium en meddelelse, hvor de med versaler skriver, at de ikke kan garantere sikker passage til lufthavnen. 

Journalist deler video indefra Kabul Lufthavn

Korrespondent fra den amerikanske tv-station NBC Richard Engel har delt en video fra lufthavnen i Kabul onsdag aften, hvor han kort beskriver situationen. 

Afghanistans præsident Ashraf Ghani flygtede for at undgå blodbad

Afghanistans præsident, Ashraf Ghani, siger onsdag aften i en video, at han flygtede ud af landet for at undgå et blodbad.

Det siger han i en tale på Facebook, efter han er landet i De Forende Arabiske Emirater, skriver Al Jazeera.

Ghani afviser samtidig at have taget et stort pengebeløb med sig ud af Afghanistan. Den afghanske ambassadør i Tadsjikistan hævdede tidligere onsdag, at Ghani havde taget 169 millioner dollar med ud af Afghanistan. 

Taliban og USA skyder ved lufthavn

På begge sider af lufthavnsmurene i Kabul udspiller kaotiske sig, mens civile forsøger at slippe ud af landet.

BBC citerer Pentagon-talsmand John Kirby for at amerikanske soldater har affyreret varselsskud for at sprede de store menneskemængder.

På den anden side af lufthavnen er der også adskillige rapporter og videoer, der viser, at Taliban skyder i luften omkring de civile afghanere.

CNN-reporter kalder situation ved lufthavn for "kaos"

CNN-reporter Clarissa Ward rapporterer løbende fra situationen omkring Kabuls lufthavn. Her beskriver hun situationen som helt kaotisk og uden noget sammenhængende system for de civile afghanere, der vil ind i lufthavnen, selvom de har papirer og dokumentation.

Pressemødet er slut

Mette Frederiksen konkluderer, at pressemødet har nået sin ende, da alle de tilstedeværende journalister har fået lov til at stille spørgsmål. 

Er der folk vi gerne vil evakuere, som er udenfor lufthavnen i Kabul?

Er der folk vi gerne vil evakuere, som er udenfor lufthavnen i Kabul, bliver der spurgt på pressemødet. 

Af hensyn til operationens sikkerhed vil Jeppe Kofod ikke svare.

Hvorfor hjemsendte vi fortsat Afghanere?

Hvorfor har Danmark fortsat med at udsende afghanske asylansøgere, når FE’s trusselsvurdering har vist, at det Afghanske militær var afhængig af udenlandske styrker?

Mette Frederiksen siger, at myndighedsarbejde med hjemsendelser er et separat spor.

Antallet af danskere i Afghanistan har ændret sig

Jeppe Kofod bliver spurgt til, hvor mange danskere, der fortsat opholder sig i Afghanistan.

Her svarer han, der i øjeblikket er op mod 70 personer på listen over personer, der enten har dansk statsborgerskab eller opholdstilladelse, og understreger, at tallet er skiftet, som situationen har ændret sig. ”Forleden var tallet kun 10,” siger Kofod.

Efterretninger ændrede sig hele tiden

Er det dårlige efterretninger, der ligger til grund for overraskelsen over, hvor hurtigt kollapset gik, spørger en journalist. 

Efterretningerne ændrede sig hele tiden i dagene og timerne op til, siger forsvarsminister Trine Bramsen. Danmark var blandt de bedst forberedte lande. Derfor stod vi allerede klar med militærfly søndag.

Er den danske regering klar til at hjælpe med en ny flygtningestrøm?

Mette Frederiksen siger, at vi skal tage tingene i den rigtige rækkefølge. Her og nu er det kooperationen om evakuering, der skal prioriteres. Men siger samtidig, at man er villig til at diskutere der store spørgsmål, der vil rejse sig i kølvandet. 

Er der handlet rettidigt?

Har I handlet rettidigt spørger TV 2.

Mette Frederiksen: Ingen kunne gisne om, hvor hurtigt det ville gå. Men det er gået hurtigt med at få infrastrukturen og det internationale samarbejde op at stå.

Er der risiko for, at det ikke vil lykkes at få alle ud?

Er der risiko for, at det ikke vil lykkes at få alle ud, bliver der spurgt.

Jeppe Kofod svarer, at der bliver gjort alt, hvad der er muligt for at evakuere dem, vi skal have ud. 

Uvist hvornår evakuerede lander i Danmark

Hvornår forventer I, de første evakuerede lander i København spørger DR.

Jeppe Kofod kan ikke sige præcis, hvornår de første vil være klar i København. "Vi er fortsat midt i en operation"

Oprindelig plan var baseret på civile fly

Planen var oprindeligt at transportere ansatte og tolke ud med civile fly, siger Trine Bramsen. ”Det var det, vi baserede vores oprindelige plan på.” Samtidig sendte man militære transportfly til Tyrkiet for at stå klar. 

Mange forskellige skal fortsat evakueres

Der arbejdes fortsat på at evakuere danske og lokale ansatte, tolke, menneskerettighedsaktivister og andre, der kan føle sig truet, siger udenrigsminister Jeppe Kofod.  ”Vi evakuerer hellere en for meget end en for lidt.”

84 medarbejdere fløjet ud fra Kabul i dag

84 medarbejdere er fløjet ud fra Kabul i dag, hvor flere af dem er lokalansatte og tolke, siger Mette Frederiksen. 

"Status er, at danske myndigheder har arbejdet på en luftbro mellem Kabul og København gennem Islamabad. Vi har nu en operationel luftbro," siger Mette Frederiksen. 

Vi skal ikke lade stå til

Den seneste uges udvikling giver anledning til overvejelser om Vestens sikkerhedspolitik. Men Danmark skal sammen med lande, der deler vores værdier, stå sammen, når verden er usikker. Det er ikke en mulighed bare at lade stå til, lyder det blandt andet fra statsministeren.

Det har ikke været forgæves, siger Mette Frederiksen

Situationen er katastrofal for både Afghanistan, dets befolkning og hele verden, siger Mette Frederiksen. 

Samtidig understreger hun, at indsatsen ikke har været forgæves.

Pressemøde klokken 16

Klokken 16 afholder statsminister Mette Frederiksen et pressemøde om evakueringerne fra Afghanistan. Forsvarsminister Trine Bramsen og udenrigsminister Jeppe Kofod deltager også på pressemødet.

Ellemann-Jensen vil af med forsvarsforbehold

Resultatet i Afghanistan giver anledning til at se på Danmarks forsvars- og sikkerhedspolitik, og om hvorvidt vi fremover skal følge efter USA i krig. Det mener Venstres formand, Jakob-Ellemann-Jensen.

- Det er  nødvendigt for, at Europa kan tage ansvar for eget kontinent, siger han i 'Lippert' på TV 2 NEWS.

Derfor går han ind for en styrkelse af det europæiske forsvar, og at Danmark smider forsvarsforbeholdet.