Station 2

Chat med Station 2s værter om Kundby-pigen

I dag satte retten i Holbæk foreløbigt punktum i den meget omtalte Kundby-sag, hvor 17-årige Natascha Colding Olsen blev straffet med seks års fængsel.
Pigen blev dømt for at planlægge bombeterror mod to skoler, da hun var kun var 15 år samt et enkelt tilfælde af grov vold.
Med dagens dom afviste retten både anklagerens og Retslægerådets anbefaling om, at bombeplanerne var så alvorlige og pigen så farlig for sine omgivelser, at hun skulle idømmes forvaring på ubestemt tid.

Se også: Kundby-pigen påskjult optagelse: Taler om at bombe de vantro til gallafest

I begrundelsen for strafudmålingen lagde dommere og nævninge vægt på Natascha Colding-Olsens unge alder, at hun ikke tidligere er straffet samt hendes umodenhed.  

Janni Pedersen og Anders Lomholt fra Station 2 og Nyhederne har fulgt sagen siden Kundby-pigen blev anholdt for 16 måneder siden.

De sidder klar til at svare på dine spørgsmål fra kl. 21.35.

Tak for de mange spørgsmål, vi har svaret så godt vi kan. Lige nu mangler der 11, men anders Lomholt og jeg lukker ned. Mange af dem er besvaret i tidliger eindlæg. Jeg skal gå tur med hund. Men tak for jeres interésse. Mvh anders Lomholt og Janni P

Spørgsmål

Inge madsen:

Hvordan er hendes indstilling i dag til det hun ville gøre har hun ændred holdning ? og kan se hun har været ude på et sidespor eller hvad ?

Svar:

I retten forklarede hun, at det hele blot var en facade og at hun ikke havde til hensigt at sprænge bomber.

Spørgsmål

Betina Hansen:

I fortæller at hun ikke ønsker at forblive der hvor hun er nu, hvilket er et sikret sted hvor hun ikke har forbindelse til islamisk stat. Bliver hun nu flyttet til alm afsoning så hun kan fortsætte sin aktivitet?

Svar:

Lige nu er hun i Vestre Fængsel. Alt afhængig af om sagen bliver anket eller ej, vil hun blive overført til afsoning et sted. Bliver den anket, vil hun formentlig blive i Vestre Fængsel. Men vi ved det ikke 100 procent.

Spørgsmål

C:

- bliver der gjort noget for at pigen ikke længere vil have en radikaliseret tankegang, eller skubber man mon problemet 6 år?

Svar:

Indtil videre er der ikke gjort noget. Men det er nu op til Kriminalforsorgen at få det sat i værk

Spørgsmål

Me:

Synes i 6 års fængsel er nok?

Svar:

Vi har ingen holdning. Sådan er det at være journalist.

Spørgsmål

Lars Wendelboe:

Er de 6 år oven i den allerede udståede straf?!

Svar:

Nope, varetægtsfængslingen skal trækkes fra. 

Spørgsmål

emil:

Hvor skal hun afsone de 6 år?

Svar:

Hun starter formentlig på sikret institution for unge. Og når hun så bliver 18 til marts næste år, sætter hun kursen mod et fængsel. Eventuelt Ringe, hvor der sidder mange unge

Spørgsmål

emil:

Hvor skal hun afsone de 6 år?

Svar:

Vi ved det ikke. Sorry.

Spørgsmål

Steffen:

Er der sat et anti radikalisering program igang for hende ?

Svar:

Nej ikke endnu. Kriminalforsorgen har nu ansvaret for hendes afsoning.

Spørgsmål

Daniel olling:

I qua af at nævningene enstemmig har kendt pigen for skyldig, og at der er tale om en terrorsag, hvor sansynlig mener i at anklager vil anke sagen, og forsøge på at gå efter en forvaring?

Svar:

Vi opererer sjældent med sansynligheder som journalister. Vi må vente og se de næste 14 dage.

Spørgsmål

Michael:

Godaften. Efter jeg så dokumentaren, kan jeg slet ikke forstå at man kan blive dømt som terrorist og kun få 6 år. Hvad synes i personligt selv om dommen?

Svar:

Hej Michael. Vi har ingen offentlig holdning, sådan er det at være journalist. Bum.

Spørgsmål

Nick:

Hvis sagen skal til højesteret betyder det så at hele sagen skal gå om eller er det kun strafudmålingen højesteret skal forholde sig til ?

Svar:

Lad os lige tage landsretten først. hvis den bliver anket. Landsretten tager stilling til både skyld og straf, Højesteret udelukkende straf.

Spørgsmål

Lasse:

Ved man hvor hun skal afsone? Og hvad der bliver sat i værk for at hun ikke fortsætter med at blive "islamiseret" mens hun er fængslet? Tænker der er stor risiko at hun kan fordybe sig endnu mere og blive yderligere radikaliseret.

Svar:

Vi ved det ikke. Det er Kriminalforsorgen, der har ansvaret, og de vil ikke fortælle, hvad tankerne er.

Spørgsmål

Roløkke:

Ved man om hun kommer til at sidde i et almindelig fængsel?

Svar:

Vi ved det ikke. Det er Kriminalforsorgen, der har ansvaret.

Spørgsmål

Kimmie :

Hej TV2 Hvad udløste at pigen kun fik 6år og ikke forvaringsdom??

Svar:

Her er rettens berundelse:

Et nævningeting ved Retten i Holbæk har i dag afsagt dom i Kundby-sagen. Den nu 17-årige pige er idømt fængsel i seks år med ni stemmer ud af i alt 12. Et mindretal på to stemmer har stemt for at fastsætte straffen til forvaring, og et mindretal på én stemme har stemt for at fastsætte straffen til fængsel i 10 år.

Flertallet har lagt særlig vægt på, at pigen var 15 år på gerningstidspunktet, og at hun ikke tidligere er straffet. Endvidere er der lagt vægt på oplysningerne om pigens umodenhed og på beskaffenheden af de strafbare forberedelseshandlinger. Uanset Retslægerådets vurdering af den nu 17-åriges farlighed og af behovet for anvendelse af forvaring har flertallet vurderet, at der efter en samlet bedømmelse af oplysningerne om den nu 17-årige pige ikke er fuldt tilstrækkeligt grundlag for at anvende forvaring.

Spørgsmål

Pernille:

Hej vi sad herhjemme og snakkede om den samtale der blev optaget uden Natascha vidste det. hvad er regler/love omkring sådanne optagelser

Svar:

Det ved jeg ikke. Men de sidder i lærerens bil, så han er vel i sin fulde ret til at foretage sig de handlinger, han vil - specielt udfra en bekymring.

Spørgsmål

Torben:

Hvornår (og hvorfor) har hun skiftet navn fra Natascha Davidsen til Natascha Colding-Olsen?

Svar:

Davidsen er så vidt jeg forstår det et af de mange aliaser, hun bruger på sociale medier

Spørgsmål

Hans:

Hej og tak for en god dækning af sagens forløb. Kunne det tænkes at sagens omfang, og ikke mindst hvis anklageren får gennemtrumfet en hårdere straf (herunder ved evt. Højesteret), at forsvareren anbefaler sagen videreført til menneskerettighedsdomstolen? I så fald kan processen vel blive lang til Kundby pigens fordel afsoningsmæssigt?

Svar:

Puha, du er godt nok langt fremme. Lad os lige se, om den bliver anket til landsretten først. Mvh Janni P

Spørgsmål

Martin :

Håber da ik de tænkt sig at putte den lille pige til afsoning i Anstalten ved Herstedvester hvad muligheder har kriminal forsorgen af afsonings steder til så ung en pige.

Svar:

I første omgang sikret institution for unge. Dem er der nogle stykker af rundt om i landet. Og så til marts, når hun fylder 18, har hun kurs mod et egentlig fængsel. Muligvis Ringe, hvor der sidder mange unge.

Spørgsmål

Anne -Dorte :

Er det ikke en lille dom hun har fået ? Det drejer dig om terror En anden ting Hvorfor lave en tv udsendelse om hende hvis hun er så opmærksomheds krævende Virker forkert på mig Var det ikke bedre at lade det ligge som andre sager Hun gør det jo bare igen for st få opmærksomhed Kan i ikke se det ? Ligesom om man giver hende den opmærksomhed hun ønsker ?

Svar:

Vi har ingen holdning. Vi er journalister og lufter ikke vores offentlige mening. Vi dækker sager, der optager os alle, og det har denne sag i den grad gjort. Mvh Janni P.

Spørgsmål

Inge madsen:

Hvordan er hendes indstilling i dag til det hun ville gøre har hun ændred holdning ? og kan se hun har været ude på et sidespor eller hvad ?

Svar:

Under retsmøder har hun sagt, at hun havde ændret sig, men anklageren fik lov til at fremlægge nye beviser efte hovedforhandlingen var afsluttet og sagen var optaget til dom. Det kan du læse meget mere om her på tv2.dk