Seneste nyt om coronavirus 15. januar 2021

Denne blog opdateres ikke lĂŚngere.

Dødstal stiger i Brasilien

Brasilien har fredag registreret 66.047 nye tilfÌlde med coronavirus. 

Det skriver Reuters pü baggrund af data fra det brasilianske sundhedsministerium. 

1038 mennesker døde med coronavirus de seneste 24 timer. 

Biden: Vi befinder os fortsat i en meget mørk vinter

USA's kommende prÌsident, Joe Biden, siger ifølge CNN, at landet fortsat befinder sig i "en meget mørk vinter".

– Smitteniveauerne stiger, vi er oppe på 3000 til 4000 dødsfald om dagen, og vi nærmer os en dyster milepæl på 400.000 dødsfald i Amerika. Det er rystende, siger han fredag.

USA har det højeste dødstal i verden – efterfulgt af Brasilien, Indien og Mexico.

Gladsaxe dropper betaling, hvis børn holdes hjemme

I Gladsaxe har man valgt, at forÌldre nu kan slippe for at betale for deres børns dagtilbud og SFO, hvis de søger orlov for deres børn og holder dem hjemme under nedlukningen.

Det siger Gladsaxes borgmester, Trine GrÌse (S), til TV2 Lorry.

Det nye tilbud skal lette noget af presset pü dagtilbuddene, efter regeringen den 8. januar anbefalede dem at inddele børnene i mindre grupper.

Pfizer leverer igen lovede mĂŚngder vaccine fra 25. januar

Pfizer og BioNTech er 25. januar klar til at levere de lovede mÌngder af deres coronavaccine. Det oplyser Pfizer i en pressemeddelelse.

– Vi kommer til at være tilbage til den originale plan for leverancer til EU fra ugen, der begynder 25. januar med endnu større leverancer begyndende fra 15. februar.

Pfizers oplyste fredag, at der vil komme fĂŚrre vaccinedoser i de nĂŚste par uger.

389.000 franskmĂŚnd vaccineret

389.000 franskmÌnd er blevet vaccineret første gang, oplyser den franske regering ifølge Reuters. 

Storbritannien lukker landet for rejsende

Storbritannien lukker mandag klokken 4:00 landet for rejsende fra hele verden. 

Det skriver flere internationale medier. 

Den britiske premierminister Boris Johnson offentliggjorde beslutningen tidligere fredag. 

- Restriktionerne betyder, at du skal kunne fremvise en negativ coronatest, der maksimalt er 72 timer gammel, for at komme ind i landet, sagde Boris Johnson. 

Restriktionerne vil vare i mindst en müned, lyder det fra det britiske transportministerium.

Verden er nu oppe mod seks virusvarianter

Der er nu seks meget smitsomme virusvarianter pü spil i verden, som er opstüet i England, Sydafrika, Brasilien og USA, skriver Berlingske.

Den første af disse kraftigt muterede varianter blev opdaget i det sydlige England i efterüret. Fra øriget har den bredt sig til mindst 40 andre lande, herunder Danmark, hvor den er i kraftig stigning og hovedürsag til tidens voldsomme nedlukninger.

Fredag aften blev de første borgere pü Anholt vaccineret

Fredag sejlede færgen til Anholt med en køletaske med coronavacciner, så de første 6–7 ældre borgere på øen kunne blive vaccineret. Det skriver TV2 Østjylland.

For en uge siden havde øens borgere ellers takket nej til vaccinen, for det ville tage to dage at rejse fra Anholt til Randers for at fü det lille stik, da der kun er Ên fÌrgeafgang om dagen.

Men de planer fik borgerne, ø–lægen Anders Fjendbo og flere andre lavet om.

Fødevarestyrelsen formoder, at der fortsat er levende mink i Danmark

I november sidste ĂĽr besluttede regeringen, at alle mink skulle aflives pĂĽ grund af coronavirus, og fredag er loven mod hold af mink trĂĽdt i kraft, hvilket betyder, at minkavlerne ikke har mere tid til at aflive deres mink.

Fødevarestyrelsen oplyser fredag eftermiddag, at man har en formodning om, at der fortsat er levende mink på to – måske tre – farme.

Ifølge Landbrugsavisen er der omkring 5000 levende mink tilbage i landet.

Hvis styrelsen ikke hører yderligere fra minkavlerne, für de et brev mandag. I brevet vil det fremgü, at de har nogle dage til at sende dokumentation for, at de har aflivet deres mink.

- Hvis vores formodning holder stik, har vi en forventning om, de afliver dem, siger veterinÌrdirektør Hanne Larsen.

Ullum er frustreret over fĂŚrre leveringer fra Pfizer

Pfizer reducerer leveringerne af coronavacciner til Europa, og det rammer ogsü Danmark. Det begyndte med, at de norske sundhedsmyndigheder meldte det ud i morges, og derefter fulgte Statens Serum Institut (SSI).

– Det er en rigtig, rigtig ærgerlig nyhed, som vi er meget skuffede og frustrerede over. Hvis det her var en planlagt omjustering, hvorfor kommer den så så pludseligt? Det kan vi ikke forstå, siger SSI's direktør, Henrik Ullum til DR.

Verden runder officielt to millioner døde med coronavirus

Verden har fredag rundet to millioner dødsfald blandt personer med coronasmitte.

I alt er 2.000.905 dødsfald i det seneste ürs tid registreret som coronarelaterede, viser en løbende opgørelse fra det amerikanske Johns Hopkins University.

Kigger man pü listen over de større lande i verden med flest coronadødsfald per 100.000 indbyggere, er det nogle helt andre lande, der ligger i top. I parentes angives de enkelte landes samlede indbyggertal.

Se listen her:

1. Belgien: 176,7 døde per 100.000 indbyggere (i alt 11,48 millioner indbyggere).

2. Slovenien: 148,1 (2,09 millioner).

3. Italien: 134,1 (60,3 millioner).

4. Bosnien-Hercegovina: 133,6 (3,3 millioner).

5. Tjekkiet: 129,9 (10,67 millioner).

6. Storbritannien 128,5 (66,83 millioner).

7. Nordmakedonien: 128,2 (2,08 millioner).

8. Moldova: 120,8 (2,66 millioner).

9. Bulgarien: 120,3 (6,98 millioner).

10. Peru: 118,1 (32,51 millioner).

11. USA: 117,9 (328,24 millioner).

13. Spanien: 112,7 (47,08 millioner).

17. Frankrig: 102,0 (67,06 millioner).

21. Sverige: 99,9 (10,29 millioner).

22. Brasilien: 98,1 (211,05 millioner).

38. Tyskland: 54,4 (83,13 millioner).

60. Danmark: 28,5 (5,82 millioner).

76. Indien: 11,1 (1.366,62 millioner).

79. Norge: 9,5 (5,35 millioner).

27 smittet pĂĽ plejehjem - er netop blevet vaccineret

15 beboere og 12 medarbejdere pü Plejecenter Rosenhaven i Skovlunde er indtil videre blevet konstateret smittet med coronavirus.

Beboerne og personalet modtog den første af de i alt to prik med Pfizer/BioNTech-vaccinen 6. januar. 

Det skriver TV2 Lorry. 

- Det er en skidt nyhed. Det er rigtig, rigtig ĂŚrgerligt, specielt nĂĽr vi nu gĂĽr ind i den allersidste fase med vaccinationerne og kunne se en ende pĂĽ det. Det er sĂĽ uheldigt, som det kan vĂŚre, siger Ballerup Kommunes borgmester, Jesper WĂźrtzen (S).

Nye indrejseregler for børn til og med 12 ür

Syd- og Sønderjyllands Politi melder fredag, at der "med øjeblikkelig virkning" er indført nye indrejseregler for børn til og med 12 ür, der rejser ind i Danmark fra udlandet.

Ifølge Politiet skal børnene ikke lÌngere kunne fremvise en negativ coronatest. 

Det svenske kongepar har füet første vaccinestik

Sveriges kong Carl Gustaf og dronning Silvia har fredag füet den første af to doser coronavaccine, oplyser det svenske kongehus i en pressemeddelelse.

Vaccinationen blev gennemført af kongens livlÌge, men det fremgür ikke, hvilke vaccine kongeparret har füet.

- Det er mit hüb, at alle, som har mulighed for at blive vaccineret de nÌste müneder, vÌlger at gøre det, sü vi sammen og sü hurtigt som muligt kan komme gennem denne vanskelige tid, udtaler kongen.

Von der Leyen garanterer aftalte mĂŚngder vacciner

Pfizer har garanteret, at selskabet vil levere de aftalte mÌngder vaccinedoser for første kvartal til EU i første kvartal.

Det siger EU-Kommissionens formand, Ursula von der Leyen, efter at hun har talt med selskabets administrerende direktør.

- Der er forsinkelser i produktionen i de kommende uger, men han forsikrede mig om, at alle de doser, vi har füet lovning pü i første kvartal, vil blive leveret i første kvartal, siger hun ifølge DR.

Heunicke ser med stor alvor pĂĽ nedgang i Pfizer-vacciner

Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) ser med stor alvor pĂĽ nedgangen i leverancer af vacciner fra Pfizer/BioNTech de nĂŚste uger.

Det siger han i en skriftligt kommentar til Ritzau.

- Vi er i et kapløb med coronavirus og den nye mere smitsomme virusvariant. Derfor ser vi med stor alvor pü nedgang i leverancer.

- Regeringen har derfor pü højeste niveau aktiveret alle kanaler herunder kontakt og dialog med andre medlemsstater i EU og EU-Kommissionen for at sikre Danmarks interesser.

Køre- og teoriprøver indstilles

Rigspolitiet skriver pü Twitter, at büde køre- og teoriprøver endnu engang indstilles. Det varer foreløbigt til og med 7. februar.

Onsdag besluttede regeringen at forlĂŚnge de nuvĂŚrende coronarestriktioner for at inddĂŚmme smitten. Dermed gĂŚlder tiltagene midlertidigt til og med 7. februar.

Hackere stjal vaccinedokumenter for at sprede kaos

Hackere, som har stjĂĽlet dokumenter om coronavacciner fra Det EuropĂŚiske LĂŚgemiddelagentur (EMA), har lavet om pĂĽ indholdet af dokumenterne og lagt dem ud pĂĽ nettet.

Noget af det, hackerne har lÌkket, er interne eller fortrolige dokumenter, der har at gøre med evalueringen af coronavacciner.

- Nogle af de e-mails blev manipuleret af tyvene for at undergrave tilliden til vaccinerne, meddeler EMA i en pressemeddelelse fredag ifølge Ritzau.

Danmark vil de kommende uger modtage fĂŚrre Pfizer-vacciner

Danmark vil blive pĂĽvirket af, at medicinalfirmaet Pfizer de kommende uger vil levere fĂŚrre covid-19 vacciner til Europa end planlagt.

Det oplyser Statens Serum Institut (SSI) i en pressemeddelelse.

- Vi er i løbende dialog med Pfizer om, hvad det konkret kommer til at betyde for leveringerne til Danmark, men vi forventer, at det vil medføre, at vi i den kommende tid kan vaccinere fÌrre end først antaget, siger direktør for Statens Serum Institut Henrik Ullum.

SSI kan dog ikke oplyse, hvor meget Pfizers leverancer til Danmark vil blive pĂĽvirket.

Ifølge SSI skyldes de fÌrre leverancer, at Pfizer har omlagt deres produktion, sü de pü sigt kan producere flere doser. SSI skriver videre, at Pfizer forventer, at de kan have leveret det lovede antal doser ved udgangen af marts.

Ifølge leveringsplanen fra Pfizer skulle Danmark i uge 3 have modtaget 59.475 doser covid-19-vaccine.

Danmark køber 2,6 mio. doser vaccine fra Johnson og Johnson

Danmark har sikret sig 2,6 millioner flere doser af coronavaccinen fra Johnson & Johnson. Det fremgür af LÌgemiddelstyrelsens oversigt over forhündsindkøbsaftaler.

Ifølge oversigten har Danmark aftale om cirka 8,2 millioner vaccinedoser. For en uge siden – 8. januar – var tallet 5,6 millioner doser.

Vaccinen fra Johnson & Johnson er endnu ikke godkendt til brug i EU-lande.

I alt har Danmark ifølge oversigten forhündsaftaler om vacciner til i alt 23 millioner borgere.

Regeringen vil forlÌnge forhøjede coronastraffe

Regeringen vil forlĂŚnge de markant skĂŚrpede straffe til kriminalitet med baggrund i covid-19 til 2022. Det fremgĂĽr af et lovforslag, der er fremsat i Folketinget.