Lizette Risgaard anklages for krænkelser

Hvad sker der? Søndag måtte formand i Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH) Lizette Risgaard drage konsekvensen af en række turbulente dage med anklager om grænseoverskridende opførsel og trække sig fra posten. Forude venter kampen om at finde en erstatning, og samtidig vælter reaktionerne ind.

I bloggen er der også spørgsmål til Henny Christensen, der er redaktør på TV 2 News og har stort kendskab til fagbevægelsen.

Bloggen opdateres ikke længere.

Spørgsmål

Lotte:

Er det ikke en “tynd kop te"?. I et eller måske flere tilfælde er det en anden person, der føler sig krænket på den “ forulempede” persons vegne, som ikke selv føler sig krænket. Lizette har lovet bod og bedring. Hvem er det, der vil til fadet, og hvilke spil er der gang i bag kulissen?

Svar

Hej Lotte, 

Om det er ’en tynd kop te’ er selvfølgelig op til den enkelte at vurdere. Der er ingen tvivl om, at tærsklen for, hvad der er uacceptabelt, har rykket sig de senere år. Og samtidig er det – også af Lizette Risgaard – blevet understreget, at det er den krænkede, der bestemmer, hvornår grænsen er overskredet.

Det spil, der er i gang i kulissen nu, handler om, hvem der skal sidde på magten i toppen af FH. Skal den nye formand igen komme fra et af de gamle LO-forbund, eller vil de tidligere FTF´ere til fadet nu? Hvem kan acceptere hvem?

Venlig hilsen Henny Christensen

Spørgsmål

Mads :

Hej Henny. Har der tidligere været indberetninger om, at Lizette har været grænseoverskridende? Hvad er din holdning til, at det virker som et komplot af fagforeningsorganisationer, der vil have væltet hende af pinden? Det er jo gået ufatteligt stærk. Mvh. Mads

Svar

Hej Mads, 

Det er kommet frem, at ledelsen i FH har kendt til ét tilfælde, som et øjenvidne fortalte om til næstformand Nanna Højlund i 2021. Søndag fortalte FOA-formand Mona Striib til TV2, at hun - også i 2021 - havde fået en henvendelse fra en journalist om Risgaard opførsel, og at hun omgående ringede til FH-formanden og spurgte, hvad der var foregået.

Siden fik FOA-formanden besked fra FH om, at personen, der havde oplevet den grænseoverskridende adfærd, ikke følte sig krænket, og at der derfor ikke var sket yderligere i sagen. Der kan være tale om samme sag.

Du har ret i, at udviklingen i sagen med Lizette Risgaard er gået stærkt. Først forsøgte hun at redde sig selv ved at sige undskyld i et Facebook-opslag, men kritikken tog til, og dermed var sagen et problem for hele fagbevægelsen.

Da debatten kom til at handle om fagbevægelsens troværdighed og legitimitet, var der ifølge forbundsformændene i FHs forretningsudvalg kun én løsning: Lizette Risgaard måtte ud.

Venlig hilsen Henny Christensen, redaktør på TV 2 News. 

Redaktør vurderer forskellige formandsmuligheder efter Lizette Risgaard

Spørgsmål

Karen:

Hej Henny FH har jo to næstformænd. Er en af dem stærke nok til at vinde formandsposten eller er det mere sandsynligt med en helt tredje?

Svar

Hej Karen, 

Der er et meget spændende formandsvalg i vente i FH. Flere kandidater kan komme i spil. For det første er der Morten Skov Christiansen, der var 1. næstformand i FH og nu er fungerende formand. Han er 40 år, har rødder i Dansk Metal og har ikke nogen stærk profil i offentligheden. Men ifølge flere kilder har han ambitioner om at komme helt til tops.

Den anden næstformand, Nanna Højlund, har ikke tidligere luftet ambitioner om at rykke helt til tops i FH. Det har derimod 52-årige Henrik W. Petersen, der er formand for Blik- og Rørarbejderforbundet. Han har masser af faglig erfaring, men er helt ukendt i offentligheden. Om han stadig har lyst til at stille op, ved vi ikke.

Mange taler lige nu om HK-formand Anja C. Jensen, der gjorde kort proces og erklærede mistillid til Lizette Risgaard. HK-formanden har også meget erfaring og er en stærk profil i medierne, men hun afviser at være kandidat. Og møder i øvrigt stor modstand blandt flere forbundsformænd på grund af sin linje i Risgaard-sagen.

Det, jeg vil holde meget øje med, er, om FH vælger en systembevarende eller en systemudfordrende profil til formandsposten.

Spørgsmål

Per:

Hvis FH har kendt til krænkelsessager fra Lizettes side og foregiver at køre en nultolerancefilosofi, er det så ikke en organisation, der trænger til et større eftersyn?

Svar

Hej Per, 

FH har et kodeks for adfærd, der blev vedtaget i 2022 og handler om, hvordan man sikrer, at "al adfærd og samvær sker fri for krænkende handlinger".

Der står også: "Det er den enkeltes ansvar at bidrage med god opførsel, situationsfornemmelse og sund fornuft. Det er tilsvarende den enkeltes ansvar at anerkende, at humor, grænser og perspektiver kan variere fra person til person og derfor skal tilpasses i forhold til den enkelte". Jeg har ikke set, at FH har brugt betegnelsen nultolerance.

Du har en pointe med din bemærkning om eftersynet. Blandt andet fagforbundet FOA er optaget af, at den advokatundersøgelse, der nu er sat i gang, også skal fokusere på, hvordan FH har håndteret de sager, som er tidligere er blevet indbragt.

FOA vil have belyst, om de tidligere henvendelser er blevet behandlet, som kodekset lægger op til, eller om der er sket systemiske fejl undervejs.

Venlig hilsen Henny Christensen, redaktør på TV 2 News.

Regeringen er ikke ked af Risgaards afgang, siger kommentatorer

De seneste dages drama i fagbevægelsen går langt fra ubemærket hen på Christiansborg, mener Berlingskes politiske kommentator, Bent Winther.

Og han er da heller ikke i tvivl om reaktionen på Lizette Risgaards beslutning om at trække sig som formand for FH. 

- I regeringen er de ikke kede af Lizette Risgaards afgang. Hun gik alt for langt i sin kritik og protester mod den Socialdemokratisk-ledede regering, mener de, siger Bent Winther til Berlingske.

Samme konklusion lyder fra Ekstra Bladets politiske kommentator, Henrik Qvortrup:

- Regeringen kommer ikke til at savne Lizette Risgaard, siger han

Lizette Risgaard har ageret frontfigur for kritikken mod regeringens beslutning om at afskaffe Store Bededag. 

Dennis Kristensen blander sig i debatten

Spørger man Dennis Kristensen, der er tidligere forbundsformand i FOA, er Lizette Risgaards afsked med formandsposten i Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH) en absolut nødvendighed. 

For fagbevægelsen skal være rollemodeller for arbejderne, og det gælder i endnu højere grad for dens ledere, siger han til TV 2.

- Hvis man skal kunne gribe ind over for medarbejdere, der har en adfærd, som ikke er acceptabel, så skal man jo ikke selv have en adfærd, der ikke er acceptabel, lyder det fra Dennis Kristensen. 

Spørgsmål

Natasja:

Er Lizette blevet fældet før tid, fordi HK-boss Anja og resten af hendes organisation så en mulighed for at overtage formandsstolen? Det virker lidt mystisk, at man går med til en advokatundersøgelse fredag, og man så ændrer mening så hurtigt i forhold til at udtrykke mistillid. Er det magten, som kalder?

Svar

Hej Natasja, 

Vi har her på TV 2 spurgt Anja C. Jensen, om hun går efter formandsposten i FH. Det har hun svaret klart nej til. Hun er relativt ny formand i HK og prioriterer at blive en stærk profil i landets næststørste forbund.

Hvis man alligevel forestillede sig, at Anja C. Jensen stillede op til formandsposten i FH, tror jeg ikke, at hun ville kunne blive valgt. Hendes ageren de seneste dage, hvor HK først nikkede ja til at sætte en advokatundersøgelse i gang for kort efter at erklære mistillid til Lizette Risgaard, har skabt så meget vrede i flere af de store FH-forbund, at Anja C. Jensen ville møde massiv modstand og få svært ved at skabe samling i FH.  

Venlig hilsen Henny Christensen, redaktør på TV 2 News.

Formand for 3F Ungdom afviser snak om hastværk

Det var seks forskellige ungdomsforbund, der allerede fredag gik i front og slog på tromme for Lizette Risgaards afgang. 

Heriblandt 3F Ungdom, som Morten Ryom er formand for, og han er derfor også godt tilfreds med, at Risgaard valgte at trække sig. 

TV 2 spørger ham, om det ikke ville være bedre at vente på resultatet af en advokatundersøgelse og først derefter beslutte Risgaards skæbne. Med andre ord: Hvorfor dette hastværk?

- For os handler det ikke om hastværk, og vi mener også stadig, at advokatundersøgelsen skal gennemføres, siger Morten Ryom.

Han argumenterer for, at sagerne om Lizette Risgaard - nærmest uanset hvad en undersøgelse kommer til at vise - fra nu af vil kunne blive hevet frem, hvis der opstår lignende sager, der skal håndteres ude på forskellige arbejdspladser. 

- Så kan kritiske stemmer pege på Lizette og sige: Hvad med den gang? Og der skal ikke være det form for mærkat på vores fælles bevægelse, lyder det fra Morten Ryom

Spørgsmål

Henrik:

Hej Det virker, som om ‘angrebet’ på Lizette Riisgaard er koordineret flere steder fra, og at der er ‘samlet sammen’ for at kunne lave en stor sag. Ellers var småsager vel kommet dryppende henover de seneste måneder og år. Er det også din opfattelse?

Svar

Hej Henrik, 

Lige nu bliver der spekuleret rigtig meget i, hvad der er gået forud for mediernes beretninger om Lizette Risgaard opførsel. Selv skriver hun på Facebook, ’at ikke alle nuancer eller politiske motiver’ er kommet frem i dækningen. Den nu afgående FH-formand uddyber imidlertid ikke, hvad det er for politiske motiver, hun har i tankerne.

Når medier beskæftiger sig med sager af denne karakter, er det afgørende at have dokumentation for de fremsatte påstande og kritik. Derfor vil man ikke se småsager offentliggjort en efter en – men derimod et bredere billede med mere omfattende dokumetation.

Venlig hilsen Henny Christensen, redaktør på TV 2 News.

Fungerende formand: Fagbevægelsen er i stormvejr

Morten Skov Christiansen, der efter Risgaards exit er fungerende formand for Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH), har nu været ved tasterne på Facebook. 

Her skriver han, at han er der tirsdag morgen er møde i FHs forretningsudvalg, og at det videre forløb her skal drøftes. 

- Lige nu står fagbevægelsen i et stormvejr. Men når det stormer, skal vi minde os selv om, hvorfor vi er sat i verden: For at varetage lønmodtagernes interesser og sikre et trygt og retfærdigt arbejdsmarked. Det er stadig opgaven, selvom der nu forestår et stort arbejde med at genskabe tilliden, skriver han blandt andet. 

Spørgsmål

Hans B:

Nu er der anonyme mænd, der har anklaget Lizette Risgaard for at klappe dem bagi. Og siden har der været en blodrus for at få hende ud. Kan det være rimeligt, at en boss kan blive "slagtet" af den offentlige mening på 3 døgn? Uden nogen for for retslig vurdering? Vel må man ikke krænke.. meeeen??

Svar

Hej Hans, 

Der var i første omgang lagt op til, at der skulle udarbejdes en advokatundersøgelse, som kunne danne grundlag for beslutning om Risgaards fremtid. Men udviklingen overhalede denne plan, da blandt andet HK, der er FHs næststørste forbund, erklærede mistillid til Risgaard. Dermed blev presset øget voldsomt på hende  - og frygten for, at sagen kunne skade hele fagbevægelsen voksede.

En utroværdig fagbevægelse ville stå svagt over for både medlemmer, arbejdsgivere og regering. Og det er en total uholdbar situation, hvis der spredte sig et indtryk af, at fagbevægelsen skærmede en topleder, der havde udvist dårlig dømmekraft. Alt dette fik en række forbundsformænd til at konkludere, at Lizette Risgaard måtte ud nu.

Venlig hilsen Henny Christensen, redaktør på TV 2 News.

Tidligere næstformand kommer med bud på Risgaards efterfølger

Spekulationerne begynder så småt at gå på, hvem der skal overtage formandsposten i FH efter Lizette Risgaard.

Og spørger man Tine Aurvig-Huggenberger, der er partner i Aurvig-Huggenberger og tidligere næstformand i LO (Landsorganisationen i Danmark), er der særligt én profil, der springer i øjnene: 

HK-formanden, Anja C. jensen.

- Hun har ret meget af den pakke, der skal til, og som der vil være efterspørgsel på. Hun er fra et af de gamle LO-forbund, hun er privatansat, hun er kvinde, hun er god i medierne, og hun har lang erfaring i fagbevægelsen, siger Tine Aurvig-Huggenberger til Børsen

Skulle den tidligere LO-næstformand pege på en anden god kandidat, er det formanden for Blik- og  Rørarbejderforbundet, Henrik W. Petersen.

Forbund bakker om Risgaards exit

Også Blik- og Rørarbejderforbundet reagerer nu på Lizette Risgaard valg om trække sig som HF-formand.

- Med baggrund i de diskussioner, vi har haft i FH’s forretningsudvalg, og de udmeldinger, der har været i pressen, mener jeg, at det er den rigtige beslutning, Lizette har truffet, siger Henrik W. Petersen, der er Blik- og Rørarbejderforbundets forbundsformand og sidder i FH’s forretningsudvalg.

Henrik W. Petersen bakker derudover op om en grundig advokatundersøgelse.  

- Der er brug for, at vi kommer til bunds i de sager, der er lagt frem, så vi kan få klarhed over, hvad der er sket.

Arbejdsmarkedsforsker har aldrig set noget lignende

Det er meget usædvanligt, at en formand for Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH) går af på grund af en sag af denne karakter.

Det siger Christian Lyhne Ibsen, arbejdsmarkedsforsker og lektor ved Forskningscenter for Arbejdsmarkeds- og Organisationsstudier (FAOS) På Københavns Universitet, til jp.dk

Faktisk har han aldrig set noget lignende, siger han til mediet.

Årsagen til hans overraskelse er blandt andet, at hun er en meget vellidt leder, som har skabt gode resultater. 

- Dårlig stemning mellem HK og de øvrige forbund

Formanden for Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH), Lizette Risgaard, har trukket sig som formand, men der er stadig sår, der skal klinkes, siger TV 2s erhvervskommentator Ole Krohn. 

- Der er dårlig stemning mellem HK og de øvrige forbund i FH, siger Ole Krohn. 

Årsagen er, at HK efter et møde i FH's forretningsudvalg offentligt krævede, at Lizette Risgaard trak sig som formand efter beretninger om grænseoverskridende opførsel overfor yngre mænd. Det skete på trods af, at forretningsudvalget havde besluttet at afvente resultaterne af en advokatundersøgelse af sagerne.  

Helt konkret har både formanden for FOA, Mona Striib, og Lizette Risgaard selv udtrykt skuffelse over, at aftaler ikke blev holdt. 

HK-formand, Anja C. Jensen, fastholder i et interview med TV 2, at ingen står over fællesskabet, og at Lizette Risgaard på et tidligere tidspunkt i processen burde have erkendt, at hun havde forbrudt sig mod nogle af de principper, der er i fællesskabet.  

Lizette Risgaard har undskyldt for tre tilfælde af grænseoverskridende adfærd.

FOA-formand bekendt med sag fra september 2021

Ligesom Fagbevægelsens Hovedorganisation oplyser Mona Strrib, der er forbundsformand i FOA, at hun også har været bekendt med én sag om anklager om krænkende opførsel fra Lizette Risgaards side i september 2021.

Mona Striib oplyser i et interview med TV 2, at hun i september 2021 blev kontaktet af en journalist om en sag, hvor en person havde oplevet, at en anden person havde været udsat for en upassende opførsel af Lizette Risgaard.

- Dét mente personen ikke selv var tilfældet. Ledelsen gik ind i sagen, men personen fastholdt, at vedkommende ikke havde været udsat for noget. Og dermed forsvandt sagen, oplyser Mona Striib.

Ifølge hende er "det næste, der sker," at hun bliver orienteret om, at flere medier har en række lignende sager på vej. 

- Jeg har endnu ikke fået fremlagt indholdet af de sager, så jeg er ikke i stand til at vurdere på indholdet, siger hun og understreger, at enhver sag om krænkelse eller upassende opførsel bliver taget alvorligt. 

FOA-formand er irriteret og provokeret

Forbundsformanden i FOA kalder Lizette Risgaards beslutning om at trække sig som formand for Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH) for dybt beklagelig, men rigtig.

Hun lufter dog også i interviewet med TV 2 sin utilfredshed over, at en af de store organisationer – HK – er løbet fra en aftale om at afvente resultaterne af en advokatundersøgelse. Og at det er sket uden at indkalde til et nyt møde i forretningsudvalget.

- Det er ingen hemmelighed, at jeg er irriteret og provokeret, siger hun til TV 2.

- Vi vil ganske givet have snakke med hinanden om, hvordan den slags processer skal køre, og hvordan vi arbejder med hinanden, siger hun desuden. 

FOA: Troværdigheden kunne ikke genvindes

Også FOA reagerer nu på udmeldingen fra Lizette Risgaard om, at hun trækker sig som formand for Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH). 

Og også fra FOA lyder det, at det er den rigtige beslutning, der er truffet. 

- Som forløbet har været, kan troværdigheden ikke genvindes, siger Mona Striib, der er forbundsformand i FOA, ifølge Ritzau. 

Hun oplyser samtidig, at der "naturligvis" stadig skal være en advokatundersøgelse af sagen:

- Så vi får fuld klarhed over, hvad der er sket, og om der har været et systemsvigt.

Regeringen følger udvikling med spænding

Det er ikke meget, man har hørt fra danske toppolitikere, mens den nu afgående formand for Fagbevægelsens Hovedorganisation, Lizette Risgaard, har været i stormvejr, men der er ingen tvivl om, at politikerne har fulgt det tæt.

Sådan lyder det fra TV 2s politiske redaktør, Hans Redder.

- Fagbevægelsen er en meget vigtig med- og modspiller for en dansk regering. Og ikke mindst for den regering, vi har i øjeblikket, hvor man må sige, at fagbevægelsen og Lizette Risgaard i særdeleshed har været på kollisionskurs for at afskaffe Store Bededag.

Derfor er det også vigtigt for regeringen, hvem der kommer til at overtage posten.

- Regeringen kigger med en nysgerrighed og spænding på, hvem der så skal stå i spidsen for fagbevægelsen.

- Forbund har bag linjerne arbejdet for formands afgang

Flere af de forbund, der ikke offentligt har ønsket Lizette Risgaards afgang som formand, har arbejdet for netop dét i bag linjerne, fortæller Tine Aurvig-Huggenberger, der er partner i Aurvig-Huggenberger, og tidligere næstformand i LO. 

- Der er nogle forbund, hvis stemme vejer meget, meget tungt. Det er forbund som 3F, Dansk Metal, FOA og Dansk Sygeplejeråd. Det er klart, at det også er dem, der har foranstaltet den her løsning. De mener bare ikke, at det skal foregå i offentligheden, siger hun.  

Han kalder processen frem til valget af en ny formand spændende. 

- Der vil være stærke kræfter i LO, der vil mene, at det skal være en repræsentant for det gamle LO, mens FTF mener, at det er deres tur, siger hun. 

Hun antager, at den konstituerede formand, Morten Skov Christiansen, fortsætter med dét, indtil en ny skal findes på en ekstraordinær kongres.