Mundhuggeri mellem Riskær og Abildgaard i diskussion om velfærd

Hvad skete der? Onsdag aften inviterede TV 2 til debat i 'Højlunds Forsamlingshus', der blev sendt fra Aalborg. Her stillede samtlige opstillingsberettigede partier med enten deres leder eller en anden profileret kandidat og debatterede daginstitutioner, klima, sundhed og uddannelse. Debatten var intens, og undervejs var især Klaus Riskær Pedersen flere gange i verbal nærkontakt med sine kollegaer.

Her kan du genopleve alle højdepunkterne og læse analyser fra politisk kommentator Noa Redington.

Østergaard kæder studerendes stress sammen med politiheste: - Hold nu op

Endnu en studerende med stress rejser sig op og spørger, hvad politikerne vil gøre ved problemet. Pia Kjærsgaard (DF) mener, at for mange vælger en akademisk uddannelse, og hun siger, at flere bør overveje, om det er den rigtige vej at gå.

Diskussionen går også på besparelser, hvor regeringen og Dansk Folkeparti har indført et såkaldt omprioriteringsbidrag, som hvert år har tvunget uddannelsesinstitutionerne til at spare to procent. Morten Østergaard (R) siger, at regeringen og Dansk Folkeparti blandt andet har brugt pengene på politiheste i København, og den prioritering forstår han ikke.

På finansloven for 2018 afsatte VLAK-regeringen og Dansk Folkeparti 38 millioner kroner til politiheste i København. Pia Kjærsgaard er meget utilfreds med, at Østergaard kæder det beløb sammen med studerende med stress.

- Hold nu op, lyder det irriteret fra DF'eren.

Til kamp mod præstationssamfundet

Lyn-analyse

De seneste år har uddannelsespolitikken mere og mere handlet om stress blandt unge! Det gælder også i aften. Det udnyttede Klaus Riskær Petersen effektfuldt med et hårdt angreb på præstationskulturen - og en opfordring til, at der skal være plads til at begå fejl. Og som han sagde, jeg har selv begået mine. Igen er det svært at se uenighederne for alvor. 

Riskær om psykologhjælp til stressede studerende: -Hvad fanden er meningen?

Morten Østergaard (R) vil bruge flere penge på psykologbehandling til stressede studerende. Det er Klaus Riskær Pedersen lodret imod. Han mener, det er den helt forkerte vej at gå.

- Hvad fanden er meningen? Det er hele tiden symptombehandlinger, siger Klaus Riskær Pedersen.

Han bliver spurgt, hvad han selv vil gøre for at forhindre stressede studerende. Svaret fra Riskær er, at "det hele skal gøres meget mere loose", og at der blandt andet skal være plads til et "fjumreår" med SU. Riskær fortæller ikke, hvordan han vil finansiere det.

Hvordan forhindrer vi studerende i at få stress?

En tilskuer vil gerne vide, hvad politikerne vil gøre for at forhindre, at de studerende bliver stressede.

Liberal Alliances Christina Egelund siger, at en del af løsningen er at afskaffe uddannelsesloftet, der begrænser dobbeltuddannelse. Hun mener, det er med til at stresse de studerende.

Uddannelsesloftet blev indført i 2016 af den daværende V-regering med støtte fra Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti, og Liberal Alliance bakkede op om det, da partiet indtrådte i regeringen. I dag vil stort set alle partier afskaffe uddannelsesloftet. Også Venstre.

Redington: Alle mener uddannelse er vigtigt, men…

Lyn-analyse

Der findes ikke den politiker i Kongeriget, som ikke mener, at uddannelse er vigtigt. Men, men. Der er forskelle. Ikke mindst spørgsmålet om økonomi og ompriorioriteringsbidraget kommer til at fylde. Og så er der diskussionen om udkant og byerne. Hvor skal uddannelserne placeres. Der er masser af substans og vitaminer. Men hvor er vælgerne? Det er ikke noget som optager særligt mange danskere, når de står i stemmeboksen.

Sidste runde er i gang!

Sidste runde er uddannelse. Her kan du se, om partierne mener, det skal gøres mere attraktivt at vælge en privat- eller friskole.

Valg 2019

Vi har spurgt partierne, hvad de mener om indvandring, sundhed, klima og de 13 andre temaer, som betyder mest for danskerne, når de skal sætte deres kryds.

Se hvilke partier du er enig med:
Du svarede

Alle partier har haft mulighed for at være med. Stram Kurs har endnu ikke besvaret TV 2s henvendelse. Svarene er formuleret af partierne selv. Temaerne er udvalgt på baggrund af en række Megafon-målinger til et repræsentativt udsnit af den danske befolkning.

I denne runde deltager:

Morten Østergaard (R)

Pia Olsen Dyhr (SF)

Carolina Magdalena Meier (Å)

Pia Kjærsgaard (DF)

Christina Egelund (LA)

Klaus Riskjær (E)

Stor irritation over Riskær: - Betal det, du skylder

Klaus Riskær Pedersen mener ikke, at "politikerne har gjort en skid" for at gøre op med et skattesystem, der ifølge ham er dysfunktionelt og skævt indrettet. Det er en af årsagerne til, at der mangler penge til velfærd, mener Riskær.

Konservatives politiske ordfører Mette Abildgaard kan ikke skjule sin irritation over Riskær, der skylder millioner i skat.

- Hvis du betaler det, du skylder, kommer vi et stykke ad vejen, siger Mette Abildgaard.

Ikke et ord om regionerne

Lyn-analyse

Interessant: Sundhedsdebatten kom til at handle om, hvor de manglende læger og sygeplejesker skal komme fra og ikke om at nedlægge regionerne eller en konkurrence på milliarder. På den måde er virkeligheden for alvor ved at banke på i valgkampen! 

Kritik af Østergaard: - Utroligt, du kan få alt til at handle om udlændinge

En tilskuer spørger, hvad politikerne vil gøre for at forbedre forholdene i sundhedsvæsenet. Venstres Jakob Ellemann-Jensen siger, at regeringen og DF's sundhedsreform, der afskaffer regionerne, rykker den lette behandling tættere på borgerne, så der bliver bedre sammenhæng i sundhedsvæsenet.

SF's Pia Olsen Dyhr siger, at der skal ansættes mere personale, men det er ifølge Jakob Ellemann-Jensen ikke noget, der bare lige kan ske. Der er meget få arbejdsløse sygeplejersker, og derfor går Venstre til valg på, at der skal uddannes 2000 flere sygeplejersker.

De Radikales politiske leder, Morten Østergaard, fortæller, at han under valgkampen var med på nattevagt på fødeafdelingen på Skejby Sygehus.

- Jeg kan jo ikke forklare på Skejby Sygehus, at der skal spares på 300 millioner på sundhed, mens der på den samme finanslov er 700 millioner til en udvisningsøen Lindholm, siger han.

Jakob Ellemann-Jensen fastslår, at Lindholm er til kriminelle udvisningsdømte og forstår derfor ikke Østergaards kritik. Konservatives Mette Abildgaard mener, at "det er utroligt", at Morten Østergaard kan få "alt" til at handle om udlændinge.

Uwe Max - nu som politiker

Lyn-analyse

Uwe Max Petersen fra Stram Kurs er en kontroversiel kunstner, som er sprunget ud som politiker. Den første uge af valgkampen kunne ingen få fat i ham. Men han har læst op på lektien: klimapolitik handler ifølge Stram Kurs dybest set om, at der bliver født for mange mennesker i Mellemøsten og Afrika. Bemærk at ingen diskuterer med ham...

Sundhed: Emnet, der forsvandt

Lyn-analyse

Sundhed er emnet, der forsvandt fra valgkampen. I januar lancerede regeringen sit sundhedsudspil, der blandt andet vil nedlægge regionerne. Siden har det har været op ad bakke for regeringen. Ikke mindst fordi store dele af Venstre har været modstandere. I debatten mellem Lars Løkke Rasmussen og Mette Frederiksen i Aabenraa i sidste uge kom statsministeren godt ud over rampen med replikken: Hvis jeg bliver syg, vil jeg hellere have en læge ved min side end en politiker. Det bliver interessant om Jakob Ellemann(V) kan løfte debatten, eller om han bliver udmanøvret af Socialdemokratiets formand.

Nu skal sundhedsvæsnet diskuteres!

Så er vi nået til tredje runde, hvor det danske sundhedsvæsen skal diskuteres. Regeringspartierne og Dansk Folkeparti har indgået en aftale, der afskaffer regionerne, men Mette Frederiksen og resten af partierne i rød blok vil forhindre, at det bliver til virkelig, hvis flertallet skifter. Her kan du se, hvad partierne mener om brugerbetaling i sundhedsvæsnet.

Valg 2019

Vi har spurgt partierne, hvad de mener om indvandring, sundhed, klima og de 13 andre temaer, som betyder mest for danskerne, når de skal sætte deres kryds.

Se hvilke partier du er enig med:
Du svarede

Alle partier har haft mulighed for at være med. Stram Kurs har endnu ikke besvaret TV 2s henvendelse. Svarene er formuleret af partierne selv. Temaerne er udvalgt på baggrund af en række Megafon-målinger til et repræsentativt udsnit af den danske befolkning.

I denne runde deltager:

Uwe Max Jensen (P)

Mette Abildgaard (K)

Morten Østergaard (R)

Jacob Ellemann (V)

Pernille Skipper (Ø)

Pia Olsen Dyhr (SF)

Pernille Vermund (NB)

Stram Kurs: Vi er Danmarks klimaparti nummer et

Uwe Max Jensen fra Stram Kurs har en noget anden tilgang til klimadebatten end de øvrige partier. Stram Kurs vil blandt andet have asylstop og sende omkring en halv million herboende med udenlandsk baggrund hjem. Det vil ifølge Uwe Max Jensen være et godt bidrag.

- Vi er Danmarks klimaparti nummer et, fordi vi vil standse migrationen, siger Uwe Max Jensen.

Ingen af de øvrige politikere reagerer på påstanden fra Stram Kurs-politikeren.

Alternativet om fly- og kødafgifter: - Vi er nødt til at adfærdsregulere

Jakob Ellemann-Jensen mener, at Danmark er "en grøn stormagt". Han medgiver, at Danmark skal gøre mere for at styrke den grønne omstilling, men afviser at løsningen er afgifter på kød og fly. Han siger, at det handler om at finde globale løsninger frem for dansk enegang.

- Så nemt er det ikke, siger Jakob Ellemann-Jensen om kød- og flyafgifter.

Alternativets Carolina Magdalene Maier, mener derimod fly- og kødafgifter er vejen frem. Hun afviser, at det vil gå hårdere ud over de fattigste i samfundet, fordi Alternativet samtidig vil ændre den generelle omfordeling i samfundet til fordel for de dårligst stillede.

- Vi er nødt til at adfærdsregulere vores måde at være mennesker på, siger hun.

Store målsætninger, få prioriteringer

Lyn-analyse

Både Mette Frederiksen og Jakob Ellemann-Jensen får forklaret, hvor kompliceret det med klimaet er. Men det afholder hverken Venstre eller Socialdemokratiet fra at komme med store målsætninger. Der er bare ingen prioriteringer som Carolina Magdalene Maier fra Alternativet spidst påpeger. Alternativet er klar til at finde de milliarder, det koster. Og det er mange kroner, der skal flyttes rundt.

Skal elbiler fritages for registreringsafgift?

En tilskuer vil gerne videre, hvad politikerne vil gøre for at styrke den grønne omstilling i transportsektoren. Hun spørger, om de vil være med til at fjerne registreringsafgiften for elbiler. 

Venstre har som mål, at der i 2030 skal være en million grønne biler i Danmark, mens Socialdemokratiet har en målsætning om en halv million.

Udfordringen er, lyder det fra både Mette Frederiksen (S) og Jakob Ellemann-Jensen (V), at statskassen årligt indkasserer rigtig mange penge fra brændselsafgifter. Ifølge statsministeren op mod 50 milliarder kroner om året. Skal afgiften afskaffes, kræves det derfor, at der skal findes rigtig mange penge. Indtil videre har regeringen og Dansk Folkeparti besluttet at fritage elbiler under 400.000 kroner for afgift de næste to år. Hverken Socialdemokratiet eller Venstre har en konkret plan for, hvordan deres målsætninger skal nås.

Redington: Alle taler om klimaet, men de færreste vil være konkrete

Lyn-analyse

Med en uge til valget kan man roligt konkludere: Alle taler om klimaet- men de færreste vil være konkrete, når det handler om, hvad vi skal gøre ved det. Hverken Socialdemokratiet eller Venstre vil tale om afgifter eller andet, der gør ondt hos borgerne. Det giver plads til de lidt mindre partier, som tør slå mere i bolledejen. Dansk Folkeparti og Nye Borgerlige er de eneste partier, der slår en skeptisk tone an. Og her skal man huske på, at det IKKE er alle danskere, som mener, at klima er den vigtigste dagsorden. Trods alt. 

Valgkampens sidste fase

Lyn-analyse

Vi er i valgkampens sidste uge. Alle kæmper om ordet og deres mærkesager, uanset emnet. Klaus Riskær Petersen fik hældt hele styringen af den offentlige sektor i søen. Christina Egelund om bedre gennemsigtighed som forældre - så man bedre kan vælge. Og hov: Morten Østergaard fik koblet det til integration og udlændingedebatten.

Klima er næste emne!

Anden runde er i gang, og den handler om klima. Her kan du se, om partierne mener, Danmark for øjeblikket før nok for at være med til at begrænse den globale opvarmning.

Valg 2019

Vi har spurgt partierne, hvad de mener om indvandring, sundhed, klima og de 13 andre temaer, som betyder mest for danskerne, når de skal sætte deres kryds.

Se hvilke partier du er enig med:
Du svarede

Alle partier har haft mulighed for at være med. Stram Kurs har endnu ikke besvaret TV 2s henvendelse. Svarene er formuleret af partierne selv. Temaerne er udvalgt på baggrund af en række Megafon-målinger til et repræsentativt udsnit af den danske befolkning.

I denne runde deltager:

Mette Frederiksen (S)

Jacob Ellemann (V)

Mette Abildgaard (K)

Carolina Magdalena Meier (Å)

Uwe Max Jensen (P)

Kristian Andersen (KD)

Frederiksen vil begrænse konsulentydelser - borgmestre afviser

Mette Frederiksen taler om, at hun vil finde flere penge til blandt andet pædagoger ved at sætte et loft over, hvor meget det offentlige må bruge på private konsulentydelser. 

Flere S-borgmestre afviser dog over for Jyllands-Posten partiformandensplaner.

- Det er altid nemt at slynge ud, at man skal spare så og så meget på konsulentydelser. Faktum er, at man ikke kan undvære konsulenter. Det kan ikke lade sig gøre, siger Hjørring-borgmester Arne Boelt (S) blandt andet.