Seneste nyt om coronavirus 16. april 2021

Denne liveblog opdateres ikke længere.

Her får du seneste nyt om coronavirus i Danmark og verden.

Du kan se de seneste coronatal her.

Brasilien beder kvinderne om at udskyde graviditet til efter pandemien

Det brasilianske sundhedsministerium opfordrer kvinderne til at vente med at blive gravide, indtil toppen af pandemien er ovre. Det siger en embedsmand i det brasilianske sundhedsministerium ifølge Reuters. Den mere smitsomme brasilianske coronavariant kan muligvis påvirke gravide mere.

– Den kliniske erfaring fra specialister viser, at denne nye variant er mere aggressiv hos gravide kvinder, siger Raphael Parente fra ministeriet.

Kommune har coronasikret mødesal for en kvart million

Frederiksberg Kommune har sørget for at coronasikre mødesalen på rådhuset med 31 plexiglasplader, og prisen var over 220.000 kroner, skriver FrederiksbergLIV. Mødesalen er blevet benyttet én gang i december siden coronasikringen.

1. viceborgmester Jan E. Jørgensen (V) er uforstående over, at det skal koste så meget at få monteret 31 plexiglasplader, siger han til mediet.

Storbritannien vil vaccinere gravide med Moderna eller Pfizer-vaccine

Gravide i Storbritannien vil også blive tilbudt at blive vaccineret mod covid–19, har sundhedsmyndigheder i Storbritannien fredag oplyst. Kvinderne vil enten få Pfizer/BioNTech eller Moderna–vaccinen. Tidligere har der været tvivl om, hvorvidt man kunne vaccinere gravide, fordi der ikke har været nok data. Det skriver The Guardian.

Vaccinationskalender udskydes igen

Hvis også vaccinen fra Johnson & Johnson bliver droppet – ligesom det var tilfældet med AstraZeneca – forsinkes tilbuddet om vaccination til alle voksne danskere med yderligere tre uger, viser et scenarium, som Sundhedsstyrelsen har sendt til Berlingske.

Styrelsen skriver til avisen, at der er tale om et worst case–scenarie, og det understreges, at "der er tale om et tænkt scenarie". Vaccinen er sat på pause i USA og EU efter indberetninger om alvorlige blodpropper. 

Mere end 50.000 har booket bord på restaurant

Bookingportalen DinnerBooking har fredag registreret mere end 50.000 bookninger til restaurantbesøg. Det oplyser den i en pressemeddelelse. 

Portalen forventer, at 60–70.000 har booket bord inden dagen er omme. Til sammenligning har portalen i den seneste uge i gennemsnit haft 10.000 bookninger om dagen. 

Borgere, der fik første stik med AstraZeneca, bliver tilbudt anden vaccine

I Danmark er der cirka 150.000 personer, der har fået første stik med vaccinen fra AstraZeneca, som nu er droppet. Sundhedsstyrelsen anbefaler nu, at de bliver vaccineret færdig med et stik af en såkaldt mRNA-vaccine i stedet for med vaccinen fra AstraZeneca. 

Det skriver styrelsen i en pressemeddelelse. Dermed kan borgere, der fik første stik med AstraZeneca, eksempelvis få andet stik med Pfizer/BioNTech–vaccinen mod covid–19.

Samtidig med, at Sundhedsstyrelsen oplyser, den vil blande vacciner for dem, der fik første stik med AstraZeneca, oplyser styrelsen også, at de personer, der fik aflyst deres første stik med en AstraZeneca–dose, vil blive indkaldt til et nyt vaccinationsforløb med en anden vaccine. 

– Sundhedsstyrelsen sender i dag breve ud til de personer, der bliver berørt af beslutningen om at ændre på vaccinationsforløbet med AstraZeneca-vaccinen, skriver styrelsen.

Testsvar er forsinkede, oplyser Statens Serum Institut

Ifølge B.T. er der forsinkelser i at kunne se sit testsvar. Det gælder både PCR–test og lyntest. Det skyldes tekniske problemer hos Statens Serum Institut, skriver avisen. 

Sogn i Aarhus lukker ned efter høje smittetal

Ravnsbjerg Sogn i Viby lukket ned med omgående virkning. Sognet dækker over Søndervang, Rosenhøj, Grøfthøj og Kjærslund.

Det skriver TV 2 Østjylland.

Det betyder at følgende lukker i Ravnsbjerg sogn:

  • Alle grundskoler, konkret Søndervangskolen.
  • Alle SFO’er og klubtilbud
  • Alle ungdoms- og voksenuddannelsesinstitutioner, dvs Viby Gymnasium og Aarhus TECHs afdeling Hasselagervej
  • Alle lokaler og lokaliteter, hvor der udøves kultur-aktiviteter
  • Alle lokaler, hvor der udøves idræts-, fritids-, og foreningsaktiviteter indendørs
  • Bibliotekstilbud – herunder tilbud om click & collect.

Merkel vaccineret med AstraZeneca

Tysklands forbundskansler, Angela Merkel, er blevet vaccineret mod coronasmitte med vaccinen fra AstraZeneca. Det oplyser en talsmand torsdag ifølge nyhedsbureauet AFP og avisen Bild.

7658 nye smittede i Sverige

Sverige har fundet 7858 nye coronatilfælde, viser statistiker fra landets sundhedsmyndigheder.

Det skriver nyhedsbureauet Reuters. 

Fredag valgte landets myndigheder at fortsætte brugen af AstraZeneca-vaccinen, fordi den – mener de –  er sikker at bruge mod coronavirus.

Det fortalte Johan Carlson, der er generaldirektør i Folkhälsomyndigheten, den svenske sundhedsstyrelse, fredag på et pressemøde

Tyskland fjerner Storbritannien fra risikoliste

Sundhedsmyndighederne i Tyskland har fredag taget Storbritannien af listen over risikoregioner med høje smittetal, skriver Reuters.

Også dele af Irland er blevet taget af listen fredag.

677 smittede med coronavirus

Der er konstateret 677 nye smittede med covid-19 siden torsdag. Det viser de seneste tal fra Statens Serum Institut. Tre personer er døde siden i går, og seks færre personer er indlagt. Positivprocenten er 0,37 procent. De nye tilfælde af coronavirus er fundet i løbet af de seneste 22 timer, og dermed ikke som normalt, hvor de bliver fundet i løbet af 24 timer.

Smitten falder markant i England

Smitten er nu på det laveste siden september i England, oplyser myndighederne ifølge Reuters.

Der var en ud af 480 mennesker inficeret i ugen, der sluttede den 10. april, ifølge de seneste tal. Det er et fald fra 1 ud af 340 inficerede ugen før.

SSI: Meget positivt, at Pfizer fremrykker leveringer til Danmark

I denne uge kom det frem, at medicinalfirmaet Pfizer har fremrykket en række vaccineleverancer fra 4. kvartal til 2. kvartal. Og det betyder ifølge Statens Serum Institut, at der inden sommer i alt kommer 700.000 flere doser end man regnede med for nogle uger siden. 

For nogle dage siden oplyste sundhedsminister Magnus Heunicke (S), at der var omtrent 650.000 ekstra doser på vej. 

- I en situation, hvor AstraZeneca vaccinen kommer til at spille en mindre rolle i vaccinationen af de danske befolkning, er det meget positivt, at Pfizer kan fremrykke leveringer, vi skulle have haft senere på året, så de nu kommer før sommeren”, siger vicedirektør Ole Jensen fra Statens Serum Institut fredag i en udtalelse på Statens Serum Institus hjemmeside.

Vaccineleverancerne for Pfizer til Danmark ser sådan her ud:

  • December 2020 57.330
  •  Januar 2021 236.340
  •  Februar 2021 250.380
  •  Marts 2021 497.700
  •  Uge 14 204.750
  •  Uge 15 204.750
  •  Uge 16 205.920
  •  Uge 17 272.610
  •  Uge 18 273.780
  •  Uge 19 273.780
  •  Uge 20 273.780
  •  Uge 21 274.950
  •  Uge 22 388.440
  •  Uge 23 388.440
  •  Uge 24 388.440
  •  Uge 25 389.600
  •  Uge 26 389.610

Kilde: Statens Serum Institut

Flere hundrede står i kø til AstraZeneca-vaccine i Letland

Flere hundrede personer i 30'erne har fredag stået i kø i Letland for at blive vaccineret med AstraZenecas vaccine mod coronavirus.

Vaccinen har egentlig i første omgang været tiltænke ældre borgere. Men fordi mange ældre takker nej til vaccinen, så er der blevet mange vacciner til overs, som nu i stedet bliver tilbudt til dem, der har lyst til at få den.

Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Jelling Musikfestival har svært ved at se det ske

Direktør for Jelling Musikfestival Lars Mortensen siger fredag, at han har svært ved at se afviklingen af en normal festival i Jelling om fem uger. 

Det siger han til Vejle Amts Folkeblad.

– Man skal være overtroisk for at tro på, at vi får lov at lave en festival med 35.000 gæster i Jelling om fem uger, siger han til avisen.

Nye anbefalinger: Sundhedsstyrelsen går tilbage til at anbefale en meters afstand

På grund af den gode kontrol med epidemien går Sundhedsstyrelsen nu tilbage til at anbefale den afstand, som gjaldt i begyndelsen af epidemien.

Det betyder, at man anbefales at holde mindst en meters afstand til andre, og når det er muligt to meter. 

- Ved sang, råb, fysisk anstrengelse og i andre situationer, hvor der er øget risiko for smittespredning, anbefales det fortsat at holde mindst 2 meters afstand. Desuden anbefales personer, som er i øget risiko for et alvorligt forløb med COVID-19, også til at holde mindst to meters afstand til andre, lyder det i en pressemeddelelse fra Sundhedsstyrelsen.

Her er Sundhedsstyrelsens generelle råd:

  • Hold 2 meters afstand når muligt og altid mindst 1 meter. Undgå håndtryk, kys og kram.
  • Hvis du får symptomer, så bliv hjemme og bliv testet
  • Luft ud og skab gennemtræk og undgå at være for mange sammen
  • Host og nys i ærmet
  • Husk at vaske hænder tit eller brug håndsprit
  • Gør rent, særligt overflader som mange rører ved.

Dronningen vinker fra Fredensborg

Fredag fylder dronning Margrethe 81 år, men på grund af coronaepidemien kan den ikke fejres som vanligt. For kort tid siden viste hun sig ved trappen til Fredensborg Slot i Nordsjælland, hvor hun vinkede til de fremmødte.

Fransk minister: EU laver næppe nye aftaler med AstraZeneca og Johnson&Johnson

EU kommer næppe til at lave en ny vaccinekontrakt med AstraZeneca, og der er heller ikke startet forhandlinger med Johnson & Johnson.

Det siger den franske industriminister, Agnes Pannier-Runacher, ifølge AFP.

- Vi har ikke startet forhandlinger med Johnson & Johnson eller AstraZeneca, men vi er i gang med Pfizer/BionTech og Moderna, siger hun.

Hun understreger, at der ikke er taget en endelig beslutning, men kalder det "højst usandsynligt", at der vil blive bestilt flere AstraZeneca-doser.

Genvalg til udbydere af hurtigtest

De tre nuværende udbydere af lyntest på statens regning har vundet et udbud om opgaven, der strækker sig til 10. august.

Det oplyser Region Midt i en pressemeddelelse.

Dermed har Falck fortsat opgaven i Region Nordjylland, Region Midtjylland og Region Sjælland.

Carelink har opgaven i Region Syddanmark, mens Copenhagen Medical har opgaven i Region Hovedstaden.

Allerede til sommer kan Sverige tage russisk vaccine i brug

Den russiske vaccine Sputnik kan måske tages i brug i Sverige til sommer.

Sådan lyder det fra Richard Bergstrøm, som er Sveriges overordnede vaccinekoordinator. 

Han fortæller, at Sverige, ligesom andre EU-lande, arbejder på at få et antal vaccinedoser på plads, så de kan tages i brug, hvis EU's lægemiddelagentur godkender vaccinen.

- Der foregår diskussioner, siger han ifølge Aftonbladet.