Samfund

Dagens nyheder 23. maj 2022

Siden opdateres ikke længere.

Tak for dag

Vi er tilbage tirsdag klokken 5.

New York erklærer undtagelsestilstand på grund af mangel på modermælkserstatning

40 procent af de større butikskæder i USA melder udsolgt af modermælkserstatning. Det har søndag fået borgmesteren i New York til at erklære undtagelsestilstand og underskrive lovgivning, der forbyder prisstigninger på mere end 10 procent indenfor de seneste 60 dage. Det skriver ABC 7 New York.

Tyrkiet vil snart starte nye militære operationer langs sin grænse

Tyrkiets præsident, Recep Tayyip Erdogan, siger mandag, at Tyrkiet snart vil igangsætte nye militære operationer langs landets sydlige grænser for at lave en 30 kilometer dyb sikkerhedszone, der skal bekæmpe, hvad præsidenten kalder terrortrusler fra syd. Det skriver Reuters.

Fransk minister anklages for voldtægt af to kvinder

Frankrigs nye minister med ansvar for blandt andet handicapområdet, Damien Abad anklages, for at have voldtaget to kvinder. Angiveligt skal det være sket i 2010 og 2011. Det har fået oppositionen til at kræve ministerens afgang, men Abad nægter sig skyldig og afviser at træde tilbage. Det skriver AFP.

Kurt Cobains guitar solgt for over 30 millioner

Den guitar, som Nirvana-frontmand Kurt Cobain spillede på i musikvideoen til kæmpehittet "Smells Like Teen Spirit", er blevet solgt på auktion. Guitaren, der er en 1969 Fender Mustang, blev solgt for 4,5 millioner dollar - eller hvad der på dansk svarer til 31,6 millioner kroner.

Fotos af Boris Johnson får "partygate" til at blusse op igen

Nye fotos af Boris Johnson, der i strid med coronareglerne drikker vin og tilsyneladende skåler med sine medarbejdere ved en fest i Downing Street, har fået den såkaldte partygate-skandale til at blusse op igen. Billederne er bragt af tv-stationen ITV mandag og angiveligt taget i november 2020.

Studie: Børn bevæger sig mere, hvis deres skærmtid begrænses

En nyt studie fra Syddansk Universitet viser, at en begrænsning af skærmtid hos børn er med til at nedsætte den tid, hvor de er fysisk inaktive. Børnene i familierne, der reducerede deres brug af skærm i fritiden til maks tre timer om ugen, bevægede sig i gennemsnit 45 minutter mere om dagen i fritiden sammenlignet med kontrolfamilierne.

Yderligere 36 tilfælde af abekopper fundet i England

Der er fundet yderligere 36 tilfælde af abekopper i England. Det oplyser UK Health Security Agency, der er Storbritanniens pendant til Sundhedsstyrelsen, mandag ifølge Reuters. Dermed er der i alt fundet 56 tilfælde i landet siden 7. maj.

Badning frarådes efter udledning af urenset spildevand

Både Køge- og Solrød Kommune fraråder al badning fra Køge Marina til og med Solrød, skriver TV 2 Lorry. Det skyldes, at der på grund af et strømsvigt natten til søndag er udledt urenset spildevand i Køge Bugt. Udledningen kommer fra Solrød Rensningsanlæg, der leder spildevandet ud halvanden kilometer fra kysten.

Risiko for stort abekoppeudbrud er meget lav, vurderer ECDC

Sandsynligheden for, at der vil komme et omfattende udbrud af sygdommen abekopper i Europa, er meget lav. Det skriver Europæisk Center for Forebyggelse af og Kontrol med Sygdomme (ECDC) i en pressemeddelelse mandag.

Uheld giver kilometerlang kø på motorvej

Der er mandag eftermiddag kilometerlange køer og tæt kørsel på E47 Helsingørmotorvejen i nordgående retning, oplyser Vejdirektoratet. Det skyldes et uheld mellem Lundtofte og rastepladsen Storkereden, som kun kan passeres i nødsporet. Bilister på strækningen skal forvente forlænget rejsetid på op til en time.

800 støvsugere kan bryde i brand – bliver tilbagekaldt

794 støvsugere af mærkerne Electrolux Pure F9 og AEG FX9 med bestemte serienumre tilbagekaldes, oplyser Sikkerhedsstyrelsen i en pressemeddelelse. Det skyldes fejl, der kan forårsage overophedning og brand. En liste med de gældende serienumre kan findes her.

WHO: Ingen beviser for, at abekopper er muteret

WHO har endnu ikke set nogen beviser for, at abekoppevirussen har muteret. Det oplyser Rosamund Lewis, der er chef for WHO’s koppesekretariat, ifølge Reuters under en briefing mandag. Samtidig fortæller han, at virussen normalt ikke muterer ret meget.

Ministerium forventer rapport om overgreb i Vor Frue Kirke efter sommerferien

Efter sommerferien venter Kirkeministeriet at modtage en rapport om anklager om overgreb i Vor Frue Kirke. Det skriver Kirkeministeriet mandag i en pressemeddelelse. Søndag skrev Berlingske, at at en ansat i Vor Frue Kirke - også kendt som Københavns Domkirke - har beholdt sit job til trods for anklager om flere års overgreb mod et barn.

Mindst fem dræbt efter sammenstyrtning i Iran

Mindst fem mennesker er dræbt i Iran, hvor en ti etager høj bygning er kollapset. Redningsmandskab arbejder på at redde mindst 80 mennesker, der er fanget i den sammenstyrtede bygning. Det meddeler statsligt iransk tv ifølge Reuters mandag.

Politi advarer om potentielt sundhedsskadelig røg

Østjyllands Politi advarer på Twitter om en brand i et større affaldsoplæg ved Randers Affaldsterminal sydøst for byen. Røgen kan være sundhedsskadelig og bevæger sig i nordlig retning. Befinder man sig i røgfanen, bør man søge inden døre, lukke døre og vinduer og slukke ventilationsanlæg, oplyser politiet.

45-årig dømt for drabsforsøg mod par i bil

En 45-årig mand er dømt for at skyde mod en 34-årig mand og en 38-årig kvinde i Brøndby Strand. Parret befandt sig sammen i en bil i en indkørsel, da skuddene faldt og manden blev ramt i siden af et strejfskud. Manden der blev skudt imod, blev også beskudt et par måneder tidligere. Her er en 35-årig mand tiltalt for drabsforsøg.

Tre mænd dømt for flere butiksindbrud

Tre mænd er blevet dømt for flere indbrud hos optikere og tøjforretninger. Retten i Viborg har mandag fastsat straffen mellem fængsel i tre år og fængsel i tre år og ni måneder. Det oplyser NSK, National Enhed for Særlig Kriminalitet.

Politi: Kvinde blev ikke voldtaget efter bytur i Aalborg

Nordjyllands Politi har afsluttet efterforskningen af en voldtægtsanmeldelse 29. april. På baggrund af videomateriale, afhøringer og undersøgelser har politiet konkluderet, at anmelderen ikke er blevet udsat for en voldtægt. Politiet understreger, at borgere i Aalborg og især Vestbyen ikke skal frygte, at en gerningsmand i sagen er på fri fod.

Politi rykker ud til hændelse i Stenlille

Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi er til stede i Stenlille i forbindelse med en isoleret hændelse, oplyser politiet på Twitter. De kan ikke oplyse yderligere, men beder folk respektere afspærringen på stedet.