Kraftigt jordskælv rammer Tyrkiet og Syrien

Hvad sker der? Natten til mandag ramte et kraftigt jordskælv Tyrkiet og Syrien. 

Onsdag aften er dødstallet oversteget 11.700. 

Følg udviklingen her. 

Voksende vrede i Tyrkiet over byggestandarder

Over 6000 bygninger er i ruiner efter jordskælvet mandag, og det har fået vreden til at vokse i befokningen over landets byggestandarder. 

Efter et andet stort jordskælv i 2018 strammede Tyrkiet nemlig lovgivningen, således at bygninger skulle sikres mod jordskælv. Men myndighederne har ikke gjort nok for at sikre, at lovgningen blev overholdt.

Det fort√¶ller TV 2s reporter i Tyrkiet, Martin Sels√łe S√łrensen.¬†

- Tyrkiet har helt sikkert fejlet i forhold til at bygge jordskælvsikkert. Når så mange bygninger styrter sammen, så er der noget, som er gået helt galt.

Over 12.000 d√łde efter jordsk√¶lvet

Det samlede d√łdstal i Tyrkiet og Syrien n√•r nu over 12.000.

Det skriver flere internationale medier på baggrund af tal fra de to landes myndigheder. 

Dreng fanget i murbrokker f√•r vand for f√łrste gang i to d√łgn

Efter at have været fanget under murbrokker i 45 timer, blev den lille syriske dreng Muhammed Ahmed fundet af redningsarbejdere. Det skriver Sky News. 

Istanbuls borgmester, Ekrem Imamoglu, har delt en video p√• Twitter af √łjeblikket.¬†

Her ser man drengen få vand fra proppen på en vandflaske. 

- Godt klaret Muhammed. Vores redningshold har reddet den syriske statsborger fra murbrokkerne i Antakya, skriver borgmesteren på Twitter. 

Containerbrand slukket, siger myndigheder

Den enorme containerbrand, der har raset¬†i havnebyen Iskenderun, er blevet slukket. Det oplyser myndighederne if√łlge BBC.¬†

Branden br√łd ud efter jordsk√¶lvet mandag og har √łdelagt hundredvis af containere i havnen.¬†

Tidligere onsdag forl√łd det ogs√•, at branden var slukket, men kort efter br√łd den ud igen.¬†

Tyrkisk kvinde h√•ber bare, hendes s√łster og niece bliver fundet som "hele lig"

I et sammenstyrtet boligkompleks i byen Iskenderun skraber en gravemaskine langsomt lag af beton væk. 

Ved siden af st√•r frivillige og lyser med lommelygte. S√• snart et menneske ‚Ästd√łd eller levende ‚Ästkommer til syne, stopper alle.¬†

Det fort√¶ller TV 2s reporter Martin Sels√łe, der er til stede.¬†

- Det er sket to gange, mens vi har stået her. Desværre har det begge gange været lig, de har fundet.

Et stykke fra ruinerne sidder familiemedlemmer.

- Jeg har lige talt med en kvinde. Hun har opgivet h√•bet om, at man finder hendes s√łster og niece i live. Hun h√•ber bare, at der bliver fundet hele lig, s√• de kan f√• en fin begravelse.

Sv√¶rt at f√• n√łdhj√¶lp frem til Syrien - nu vil Tyrkiet hj√¶lpe

Der er udfordringer med at f√• n√łdhj√¶lp frem til Syrien. Derfor vil Tyrkiet √•bne to nye gr√¶nseovergange, s√• hj√¶lpen kan n√• frem til nabolandet.¬†

Det siger den tyrkiske udenrigsminister, Mevlut Cavusoglu, onsdag if√łlge Reuters.¬†

Det er blandt andet √łdelagte veje, som g√łr det sv√¶rt for n√łdhj√¶lpen at komme frem.¬†

Tidligere onsdag kom den syriske gruppe De Hvide Hjelme med et opråb om, at Syrien endnu ikke har modtaget hjælp. 

-¬†Ingen hj√¶lp er kommet ind i det nordlige Syrien gennem nogen af ‚Äč‚Äčkorridorerne, sagde¬†Abulraziq Qintar, leder af initiativer ved det syriske civilforsvar, til mediet¬†Al Jazeera.

EU vil indsamle n√łdhj√¶lp

EU vil i begyndelsen af marts holde en konference for at indsamle n√łdhj√¶lp til Tyrkiet og Syrien.

Det oplyser EU-Kommissionens formand, Ursula von der Leyen, i en udtalelse, skriver nyhedsbureauet AFP.

- Vi k√¶mper mod tiden for at redde liv i samarbejde. Snart bidrager vi med f√¶lles n√łdhj√¶lp. Tyrkiet og Syrien kan regne med EU, siger hun.

WHO advarer om "efterf√łlgende katastrofe", der kan skade mere end jordsk√¶lvet

Verdenssundhedsorganisationen (WHO) advarer om, at manglen på rent drikkevand og husly kombineret med frysende temperaturer risikerer at forværre situationen markant i Tyrkiet og Syrien. 

- Der er en reel fare for, at vi kommer til at se en efterf√łlgende katastrofe, der kan skade flere mennesker end den oprindelige katastrofe, hvis vi ikke g√•r frem med samme form√•l og intensitet, som vi g√łr i redningsaktionen, siger Rob Holden, der er WHO's jordsk√¶lvschef.

Mangel på ligposer i Tyrkiet, fortæller frivillig

Mængden af lig i Tyrkiet er så massiv, at der mangler ligposer. Det fortæller Salah Aboulgasem, en frivillig, der er rejst fra England til Gaziantep i Tyrkiet for at hjælpe. 

- Redningsarbejderne eftersp√łrger flere ligposer p√• grund af den store m√¶ngde lig, de graver ud af ruinerne, siger han til BBC.¬†

Gaziantep var epicenter for jordskælvet mandag. 

Erdogan forsvarer sig: Umuligt at forberede sig på det her

Tyrkiets pr√¶sident¬†ford√łmmer den kritik, der er af redningsarbejdet i¬†Tyrkiet. Mange indbyggerne mener, at det g√•r alt for langsomt og flere steder er ikkeeksisterende.¬†

- Det er tid til at stå sammen, vise solidaritet. Jeg kan ikke holde ud, at folk kommer med negative kommentarer for at fremme politiske interesser, siger han. 

If√łlge Erdogan er det umuligt at forberede sig p√• s√• stor en katastofe, som jordsk√¶lvet mandag var.¬†

Opr√•b fra civile: Det er os, der putter de d√łde i ligposer

Lokalbefolkningen i Tyrkiet er dybt utilfredse med redningsindsatsen, som, de mener, er for langsom. 

Det fort√¶ller TV 2s reporter, Martin Sels√łe. Han befinder sig lige nu i Iskenderun i Hatay-provinsen, som er en¬†af de h√•rdest ramte regioner.¬†

-¬†En kvinde fort√¶ller mig, at det er de civile, der bj√¶rger de d√łde og putter dem i ligposer, siger han.¬†

Martin Sels√łe understreger, at det ikke kun er i Iskenderun, at frustrationen er stor.¬†

- Alle de steder, vi bevæger os, er der en stor vrede over myndighernes indsats. 

WHO sender n√łdhj√¶lp

Verdenssundhedsorganisationen (WHO) sender mandskab og medicin til Tyrkiet og Syrien. 

Det oplyser genereladirekt√łren, Tedros Adhanom Ghebreyesus, p√• et pressem√łde onsdag.¬†

- Behovet er enormt, siger han. 

Indtil videre er over 11.700 mennesker bekr√¶ftet d√łde, mens mange flere er s√•ret efter jordsk√¶lvet mandag.¬†

Over 11.700 bekr√¶ftet d√łde i jordsk√¶lvet

Mere end 11.700 mennesker er indtil videre blevet bekr√¶ftet d√łde i jordsk√¶lvet, der natten til mandag ramte Tyrkiet og Syrien.¬†

I Tyrkiet er 9057 mennesker blevet bekr√¶ftet d√łde, oplyser¬†pr√¶sident Recep Tayyip Erdogan onsdag eftermiddag. I Syrien er 2662 d√łde if√łlge opdaterede tal.

Syrien har ikke modtaget international hjælp endnu, siger redningstjeneste

If√łlge organisationen De Hvide Hjelme, der fungerer som en civil redningstjeneste i Syrien, har landet endnu ikke modtaget nogen hj√¶lp ude fra.¬†

- Ingen hj√¶lp er kommet ind i det nordlige Syrien gennem nogen af ‚Äč‚Äčkorridorerne, siger¬†Abulraziq Qintar, leder af initiativer ved det syriske civilforsvar, til mediet Al Jazeera.

De Hvide Hjelme oplyser, at kun et teknisk hold på tyve mennesker fra Egypten er ankommet til Syrien for at give en hånd med i redningsarbejdet.  

Mindst 2500 personer er allerede bekr√¶ftet d√łde efter jordsk√¶lvene i Syrien. Det omhandler b√•de regeringskontrollerede og opr√łrskontrollerede omr√•der. Tusinder er samtidig kommet til skade

Myndigheder begrænser Twitter-adgangen i Tyrkiet

Siden jordskælvet mandag har mange tyrkere benyttet det sociale medie Twitter til at dele information og skaffe hjælp. Men onsdag har de tyrkiske myndigheder begrænset adgangen til Twitter. 

Det skriver VG på baggrund af mediet Netblocks. 

-¬†Filtreringen vil sandsynligt p√•virke redningsindsatser, som er i gang efter en r√¶kke d√łdelige jordsk√¶lv i mandags, skriver NetBlocks i et tweet.

Den officielle forklaring fra myndighederne er, at der spredes misinformation. Hvilken misinformation, der er tale om, fremgår ikke. 

Voldsom containerbrand blusset op igen

En voldsom brand i containerhavnen i den tyrkiske by Iskenderun er brudt ud igen. Det viser billeder og videoer fra stedet. Tidligere på dagen blev den ellers meldt slukket.

Branden opstod i forbindelse med jordskælvet og har raseret flere hundrede containere. 

Iskenderun er blandt de hårdest ramte områder. Her menes mange fortsat er være fanget under de sammenstytede bygninger. 

Knap 300.000 mennesker på flugt i Syrien efter jordskælv

Efter mandagens jordsk√¶lv, der har ramt Tyrkiet og Syrien, er n√¶sten 300.000 mennesker blevet sendt p√• flugt i Syrien. Det¬†rapporterer syriske¬†statsmedier if√łlge nyhedsbureauet Reuters.

Samtidig skal godt 250 skoler v√¶re blevet √łdelagt ved rystelserne¬†if√łlge det statsstyrede syriske nyhedsbureau Sana. Det skriver den arabiske tv-station¬†Al Jazeera.¬†

Erdogan bes√łger √łdelagt omr√•de

Den tyrkiske pr√¶sident, Tayyip Erdogan, bes√łgte onsdag det sydlige Tyrkiet for at overv√¶re¬†√łdel√¶ggelserne for√•rsaget af det enorme jordsk√¶lv. Det skriver Reuters.¬†

TV 2s korrespondent i Tyrkiet, Martin Sels√łe S√łrensen, fortalte tidligere p√• onsdagen, at lokalbefolkningen flere steder er dybt utilfredse med redningsindsatsen, som, den mener, er for langsom til at n√• frem.¬†

TV 2 i Tyrkiet: - Hver tredje bygning var jævnet med jorden

Sultan Coban, TV 2s reporter, befinder sig i Adana i Tyrkiet. Tirsdag var hun i Hatay-provinsen, som er et af de hårdest ramte områder efter jordskælvet.

- Jeg var i Hatay, som siges at være den by, som er værst påvirket af jordskælvet. Hver tredje bygning var jævnet med jorden. Kollapset fuldstændig, og de tilbagestående bygninger så ikke sikre ud. Det er bygninger, som ikke kan beboes igen, der skal rives ned, siger hun:

- Det var en sp√łgelsesby, der var fuldst√¶ndig m√łrk om aftenen. Der var ingen el, ingen varme, og de civile bor ude p√• gaden.

Savnet dansker fundet i god behold i Tyrkiet

En dansk statsborger, der var meldt savnet i Tyrkiet, er blevet fundet i god behold. Det oplyser Udenrigsministeriet i en mail til Ritzau. Danskeren var meldt savnet i det område, som mandag blev ramt af jordskælv.

- Den savnede danske statsborger er fundet i god behold og er i kontakt med sine p√•r√łrende, fremg√•r det af mailen.

Udenrigsministeriet oplyste tirsdag, at den danske statsborger var blevet meldt savnet i det område i Tyrkiet, som mandag blev ramt af jordskælv.

En del af arbejdet med at finde vedkommende var blandt andet at tjekke blandt de indlagte på landets hospitaler.

Det fremg√•r ikke af mailen, hvordan Udenrigsministeriet har fundet frem til danskeren. Da det er en personsag, √łnsker Udenrigsministeriet ikke at give flere oplysninger.

Udenrigsministeriet oplyser til gengæld, at det ikke har kendskab til, at andre danskere skulle være savnet efter mandagens jordskælv.

- Vi har p√• nuv√¶rende tidspunkt ikke kendskab til andre savnede danskere. Der er p√• nuv√¶rende tidspunkt¬†omkring 450 personer, der er tilmeldt danskerlisten for Tyrkiet. Tallet er indikativt og kan v√¶re lavere eller h√łjere, skriver Udenrigsministeriet.