Kraftigt jordskælv rammer Tyrkiet og Syrien

Hvad sker der? Natten til mandag ramte et kraftigt jordskælv Tyrkiet og Syrien. 

Onsdag aften er dødstallet oversteget 11.700. 

Følg udviklingen her. 

Voksende vrede i Tyrkiet over byggestandarder

Over 6000 bygninger er i ruiner efter jordskælvet mandag, og det har fået vreden til at vokse i befokningen over landets byggestandarder. 

Efter et andet stort jordskælv i 2018 strammede Tyrkiet nemlig lovgivningen, således at bygninger skulle sikres mod jordskælv. Men myndighederne har ikke gjort nok for at sikre, at lovgningen blev overholdt.

Det fortæller TV 2s reporter i Tyrkiet, Martin Selsøe Sørensen. 

- Tyrkiet har helt sikkert fejlet i forhold til at bygge jordskælvsikkert. Når så mange bygninger styrter sammen, så er der noget, som er gået helt galt.

Over 12.000 døde efter jordskælvet

Det samlede dødstal i Tyrkiet og Syrien når nu over 12.000.

Det skriver flere internationale medier på baggrund af tal fra de to landes myndigheder. 

Dreng fanget i murbrokker får vand for første gang i to døgn

Efter at have været fanget under murbrokker i 45 timer, blev den lille syriske dreng Muhammed Ahmed fundet af redningsarbejdere. Det skriver Sky News. 

Istanbuls borgmester, Ekrem Imamoglu, har delt en video på Twitter af øjeblikket. 

Her ser man drengen få vand fra proppen på en vandflaske. 

- Godt klaret Muhammed. Vores redningshold har reddet den syriske statsborger fra murbrokkerne i Antakya, skriver borgmesteren på Twitter. 

Containerbrand slukket, siger myndigheder

Den enorme containerbrand, der har raset i havnebyen Iskenderun, er blevet slukket. Det oplyser myndighederne ifølge BBC. 

Branden brød ud efter jordskælvet mandag og har ødelagt hundredvis af containere i havnen. 

Tidligere onsdag forlød det også, at branden var slukket, men kort efter brød den ud igen. 

Tyrkisk kvinde håber bare, hendes søster og niece bliver fundet som "hele lig"

I et sammenstyrtet boligkompleks i byen Iskenderun skraber en gravemaskine langsomt lag af beton væk. 

Ved siden af står frivillige og lyser med lommelygte. Så snart et menneske – død eller levende – kommer til syne, stopper alle. 

Det fortæller TV 2s reporter Martin Selsøe, der er til stede. 

- Det er sket to gange, mens vi har stået her. Desværre har det begge gange været lig, de har fundet.

Et stykke fra ruinerne sidder familiemedlemmer.

- Jeg har lige talt med en kvinde. Hun har opgivet håbet om, at man finder hendes søster og niece i live. Hun håber bare, at der bliver fundet hele lig, så de kan få en fin begravelse.

Svært at få nødhjælp frem til Syrien - nu vil Tyrkiet hjælpe

Der er udfordringer med at få nødhjælp frem til Syrien. Derfor vil Tyrkiet åbne to nye grænseovergange, så hjælpen kan nå frem til nabolandet. 

Det siger den tyrkiske udenrigsminister, Mevlut Cavusoglu, onsdag ifølge Reuters. 

Det er blandt andet ødelagte veje, som gør det svært for nødhjælpen at komme frem. 

Tidligere onsdag kom den syriske gruppe De Hvide Hjelme med et opråb om, at Syrien endnu ikke har modtaget hjælp. 

- Ingen hjælp er kommet ind i det nordlige Syrien gennem nogen af ​​korridorerne, sagde Abulraziq Qintar, leder af initiativer ved det syriske civilforsvar, til mediet Al Jazeera.

EU vil indsamle nødhjælp

EU vil i begyndelsen af marts holde en konference for at indsamle nødhjælp til Tyrkiet og Syrien.

Det oplyser EU-Kommissionens formand, Ursula von der Leyen, i en udtalelse, skriver nyhedsbureauet AFP.

- Vi kæmper mod tiden for at redde liv i samarbejde. Snart bidrager vi med fælles nødhjælp. Tyrkiet og Syrien kan regne med EU, siger hun.

WHO advarer om "efterfølgende katastrofe", der kan skade mere end jordskælvet

Verdenssundhedsorganisationen (WHO) advarer om, at manglen på rent drikkevand og husly kombineret med frysende temperaturer risikerer at forværre situationen markant i Tyrkiet og Syrien. 

- Der er en reel fare for, at vi kommer til at se en efterfølgende katastrofe, der kan skade flere mennesker end den oprindelige katastrofe, hvis vi ikke går frem med samme formål og intensitet, som vi gør i redningsaktionen, siger Rob Holden, der er WHO's jordskælvschef.

Mangel på ligposer i Tyrkiet, fortæller frivillig

Mængden af lig i Tyrkiet er så massiv, at der mangler ligposer. Det fortæller Salah Aboulgasem, en frivillig, der er rejst fra England til Gaziantep i Tyrkiet for at hjælpe. 

- Redningsarbejderne efterspørger flere ligposer på grund af den store mængde lig, de graver ud af ruinerne, siger han til BBC

Gaziantep var epicenter for jordskælvet mandag. 

Erdogan forsvarer sig: Umuligt at forberede sig på det her

Tyrkiets præsident fordømmer den kritik, der er af redningsarbejdet i Tyrkiet. Mange indbyggerne mener, at det går alt for langsomt og flere steder er ikkeeksisterende. 

- Det er tid til at stå sammen, vise solidaritet. Jeg kan ikke holde ud, at folk kommer med negative kommentarer for at fremme politiske interesser, siger han. 

Ifølge Erdogan er det umuligt at forberede sig på så stor en katastofe, som jordskælvet mandag var. 

Opråb fra civile: Det er os, der putter de døde i ligposer

Lokalbefolkningen i Tyrkiet er dybt utilfredse med redningsindsatsen, som, de mener, er for langsom. 

Det fortæller TV 2s reporter, Martin Selsøe. Han befinder sig lige nu i Iskenderun i Hatay-provinsen, som er en af de hårdest ramte regioner. 

- En kvinde fortæller mig, at det er de civile, der bjærger de døde og putter dem i ligposer, siger han. 

Martin Selsøe understreger, at det ikke kun er i Iskenderun, at frustrationen er stor. 

- Alle de steder, vi bevæger os, er der en stor vrede over myndighernes indsats. 

WHO sender nødhjælp

Verdenssundhedsorganisationen (WHO) sender mandskab og medicin til Tyrkiet og Syrien. 

Det oplyser genereladirektøren, Tedros Adhanom Ghebreyesus, på et pressemøde onsdag. 

- Behovet er enormt, siger han. 

Indtil videre er over 11.700 mennesker bekræftet døde, mens mange flere er såret efter jordskælvet mandag. 

Over 11.700 bekræftet døde i jordskælvet

Mere end 11.700 mennesker er indtil videre blevet bekræftet døde i jordskælvet, der natten til mandag ramte Tyrkiet og Syrien. 

I Tyrkiet er 9057 mennesker blevet bekræftet døde, oplyser præsident Recep Tayyip Erdogan onsdag eftermiddag. I Syrien er 2662 døde ifølge opdaterede tal.

Syrien har ikke modtaget international hjælp endnu, siger redningstjeneste

Ifølge organisationen De Hvide Hjelme, der fungerer som en civil redningstjeneste i Syrien, har landet endnu ikke modtaget nogen hjælp ude fra. 

- Ingen hjælp er kommet ind i det nordlige Syrien gennem nogen af ​​korridorerne, siger Abulraziq Qintar, leder af initiativer ved det syriske civilforsvar, til mediet Al Jazeera.

De Hvide Hjelme oplyser, at kun et teknisk hold på tyve mennesker fra Egypten er ankommet til Syrien for at give en hånd med i redningsarbejdet.  

Mindst 2500 personer er allerede bekræftet døde efter jordskælvene i Syrien. Det omhandler både regeringskontrollerede og oprørskontrollerede områder. Tusinder er samtidig kommet til skade

Myndigheder begrænser Twitter-adgangen i Tyrkiet

Siden jordskælvet mandag har mange tyrkere benyttet det sociale medie Twitter til at dele information og skaffe hjælp. Men onsdag har de tyrkiske myndigheder begrænset adgangen til Twitter. 

Det skriver VG på baggrund af mediet Netblocks

- Filtreringen vil sandsynligt påvirke redningsindsatser, som er i gang efter en række dødelige jordskælv i mandags, skriver NetBlocks i et tweet.

Den officielle forklaring fra myndighederne er, at der spredes misinformation. Hvilken misinformation, der er tale om, fremgår ikke. 

Voldsom containerbrand blusset op igen

En voldsom brand i containerhavnen i den tyrkiske by Iskenderun er brudt ud igen. Det viser billeder og videoer fra stedet. Tidligere på dagen blev den ellers meldt slukket.

Branden opstod i forbindelse med jordskælvet og har raseret flere hundrede containere. 

Iskenderun er blandt de hårdest ramte områder. Her menes mange fortsat er være fanget under de sammenstytede bygninger. 

Knap 300.000 mennesker på flugt i Syrien efter jordskælv

Efter mandagens jordskælv, der har ramt Tyrkiet og Syrien, er næsten 300.000 mennesker blevet sendt på flugt i Syrien. Det rapporterer syriske statsmedier ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Samtidig skal godt 250 skoler være blevet ødelagt ved rystelserne ifølge det statsstyrede syriske nyhedsbureau Sana. Det skriver den arabiske tv-station Al Jazeera

Erdogan besøger ødelagt område

Den tyrkiske præsident, Tayyip Erdogan, besøgte onsdag det sydlige Tyrkiet for at overvære ødelæggelserne forårsaget af det enorme jordskælv. Det skriver Reuters

TV 2s korrespondent i Tyrkiet, Martin Selsøe Sørensen, fortalte tidligere på onsdagen, at lokalbefolkningen flere steder er dybt utilfredse med redningsindsatsen, som, den mener, er for langsom til at nå frem. 

TV 2 i Tyrkiet: - Hver tredje bygning var jævnet med jorden

Sultan Coban, TV 2s reporter, befinder sig i Adana i Tyrkiet. Tirsdag var hun i Hatay-provinsen, som er et af de hårdest ramte områder efter jordskælvet.

- Jeg var i Hatay, som siges at være den by, som er værst påvirket af jordskælvet. Hver tredje bygning var jævnet med jorden. Kollapset fuldstændig, og de tilbagestående bygninger så ikke sikre ud. Det er bygninger, som ikke kan beboes igen, der skal rives ned, siger hun:

- Det var en spøgelsesby, der var fuldstændig mørk om aftenen. Der var ingen el, ingen varme, og de civile bor ude på gaden.

Savnet dansker fundet i god behold i Tyrkiet

En dansk statsborger, der var meldt savnet i Tyrkiet, er blevet fundet i god behold. Det oplyser Udenrigsministeriet i en mail til Ritzau. Danskeren var meldt savnet i det område, som mandag blev ramt af jordskælv.

- Den savnede danske statsborger er fundet i god behold og er i kontakt med sine pårørende, fremgår det af mailen.

Udenrigsministeriet oplyste tirsdag, at den danske statsborger var blevet meldt savnet i det område i Tyrkiet, som mandag blev ramt af jordskælv.

En del af arbejdet med at finde vedkommende var blandt andet at tjekke blandt de indlagte på landets hospitaler.

Det fremgår ikke af mailen, hvordan Udenrigsministeriet har fundet frem til danskeren. Da det er en personsag, ønsker Udenrigsministeriet ikke at give flere oplysninger.

Udenrigsministeriet oplyser til gengæld, at det ikke har kendskab til, at andre danskere skulle være savnet efter mandagens jordskælv.

- Vi har på nuværende tidspunkt ikke kendskab til andre savnede danskere. Der er på nuværende tidspunkt omkring 450 personer, der er tilmeldt danskerlisten for Tyrkiet. Tallet er indikativt og kan være lavere eller højere, skriver Udenrigsministeriet.