Seneste nyt om krigen i Ukraine

Livebloggen opdateres ikke længere.

Iran afviser amerikanske efterretninger om droner til Rusland

Hossein Amirabdollahian, der er Irans udenrigsminister, kritiserer de amerikanske meldinger om, at Iran skulle være ved at levere hundredvis af droner til Rusland. 

Han kalder det ifølge det statslige iranske medie IRNA for “grundløse anklager mod Iran”.

Anklagerne kom frem på pressemøde i Det Hvide Hus mandag:

- Informationer indikerer, at den iranske regering forbereder leverance til Rusland af op til flere hundrede (droner -red.). Også bevæbnede droner, sagde den amerikanske talsmand Jake Sullivan.


Det skriver CNN.

Tre dræbt og 15 såret efter russisk missilangreb på Dnipro, siger guvernør

Russiske missiler er fredag slået ned i en industribygning og en befolket gade tæt på i byen Dnipro. Det skriver regionsguvernør Valentyn Reznichenko ifølge Kyiv Independent på det sociale medie Telegram.

Mindst tre personer er dræbt og 15 sårede, siger guvernøren.

EU har “skudt sig selv i lungerne”, siger Ungarns premierminister

Den nationalistiske ungarske premierminister, Viktor Orban, talte fredag i en radiotale imod EU’s sanktioner mod Rusland.

- Først troede jeg, at vi kun skød os selv i foden, men den europæiske økonomi har skudt sig selv i lungerne og gisper efter luft, sagde Viktor Orban ifølge nyhedsbureauet AFP.

- Der er lande, der holder fast i sanktionspolitikken, men Bruxelles er nødt til at indrømme, at det var en fejl, der ikke har indfriet sit formål og faktisk har haft den modsatte effekt, tilføjede han.

- Bruxelles troede, at sanktionspolitikken ville skade russerne, men det skader os mere.

Krementjuk ramt af eksplosioner, fortæller guvernør

Ifølge Dmytro Lunin, der er guvernør i Poltava Oblast-regionen, har der fredag aften kunne høres eksplosioner i byen Krementjuk. Det skriver han ifølge Kyiv Independent på de sociale medie Telegram.

Krementjuk ligger pĂĄ den centralt placerede Dnepr-flod, der gĂĄr helt til Kyiv.

Første M270-artilleri er ankommet til Ukraine

Der er tale om et selvkørende raketbatteri af typen M270 MLRS, der kan udstyres med præcisionsammunition.

- Tak til vores partnere. Ingen nåde til vores fjender, skriver Ukraines forsvarsminister, Oleksii Reznikov, på Twitter.

Det er en ældre våbentype end de amerikanske HIMARS-batterier, der allerede meldes at have ødelagt flere russiske våbenlagre langt bag frontlinjen. M270 har afhængigt af modellen og ammunitionen en rækkevidde på op til 70 kilometer.

Både Storbritannien og Tyskland annoncerede tilbage i juni, at de ville levere i alt seks M270 MLRS missilsystemer. Som en del af pakken vil Ukraine også modtage missiler og træning i at bruge dem.

De langtrækkende artillerisystemer er afgørende for kampen på slagmarken, hvor Ukraines egne artillerikanoner ikke kan hamle op med russiske på hverken rækkevidde eller antal.

Russisk rumchef fyret af Putin kort inden opsigtsvækkende aftale med USA

Dmitry Rogozin var indtil i dag chef for det russiske rumagentur, Roscosmos. Han bliver efter ordre fra præsident Vladimir Putin nu erstattet af en tidligere viceforsvarsminister.

Den kontroversielle rumchef var meget aktiv på Twitter, hvor han så ud til at nyde at kommer i skænderier med blandt andet Elon Musk. Han havde også truet med at trække Rusland ud af samarbejdet om den internationale rumstation, ISS.

Nyheden om hans fyring kom ikke med nogen forklaring, men det fremgik, at der vil blive fundet en anden post til ham.  Nyheden kom kort inden en anden nyhed om en opsigtsvækkende aftale med amerikanske NASA. De to rumorganisationer vil igen samarbejde om opsendelser med personale fra begge lande. Samarbejder har ellers ligget på køl, siden Ruslands invasion af Ukraine.

Det skriver Reuters.

Polen køber 116 brugte kampvogne fra USA

Forsvarsminister Mariusz Blaszczak fortæller, at Polen har indgået aftale med USA om køb af yderligere 116 kampvogne. De vil “markant styrke” det polske forsvar.

Der er tale om brugte kampvogne af Abrams-typen. Det fortæller forsvarsministeren ifølge Reuters til statsmediet TVP. Det fremgår ikke præcist, hvilken model eller hvor gamle kampvognene er.

De 116 kommer oven i de 250 Abrams-kampvogne, som Polen annoncerede i april.

Ukraines forsvarsminister: Vi mistede 100 soldater om dagen

Oleksii Reznikov, der er forsvarsminister i Ukraine, fortæller et i interview med BBC Ukraine, at forsvaret led de største tab i maj måned. Det var inden Ukraine havde modtaget leverancer af artilleri og langtrækkende missiler fra udlandet.

I den måned blev omkring 100 ukrainske soldater dræbt og 300-400 såret hver dag.

Dræbte identificeres med dna

Pårørende til de dræbte ved torsdagens missilangreb i Vinnitsja har leveret dna-prøver for at hjælpe myndighederne med at opklare, hvem der mistede livet.

- 12 af de 19 identificerede personer blev identificeret ved hjælp af denne hurtige dna-identifikations-teknologi, skrev chefen for det nationale politi, Ihor Klymenko, ifølge CNN på Facebook.

Ifølge politichefen er otte mennesker stadig savnet, mens fire lig stadig ikke er identificeret.

Danfoss sælger sine russiske og hviderussiske forretninger

Den danske virksomhed Danfoss har indgĂĄet en aftale om salg af sine russiske og hviderussiske forretninger. Det skriver virksomheden i en pressemeddelelse.

Forretningerne er blevet solgt til den lokale ledelse i et såkaldt ledelsesopkøb.

Danfoss, der er en af Danmarks største virksomheder, besluttede i april at trække sig fra Rusland og Hviderusland.

Putin udnævner ny vicepremierminister

Den russiske præsident, Vladimir Putin, har fredag udnævnt handels- og industriminister Denis Manturov til vicepremierminister.

Det skriver han ifølge nyhedsbureauet Reuters i præsidentielt dekret.

Desuden har Putin gjort den tidligere vicepremierminister Yuri Borisov til chef for det russiske rumagentur, Roscosmos. Han erstatter Dmitry Rogozin. 

Mindst fire sĂĄret i russisk angreb pĂĄ universiteter

Mindst fire personer er såret som følge af et russisk missilangreb mod byen Mykolajiv fredag morgen. 

Det oplyser chefen for regionsrådet, Hanna Zamazeyeva, på beskedtjenesten Telegram, skriver The Guardian. Der er ingen børn blandt de sårede, tilføjer hun. Alle ofre er blevet bragt til hospitaler og modtager den nødvendige hjælp.

Ifølge Zamazeyeva ramte mindst ti raketter to universiteter, civil infrastruktur samt beskadigede boligbygninger.

Chef for Mykolajivs regionale militæradministration og guvernør i regionen, Vitalij Kim, delte tidligere en video af missilangrebet: 

I en opdatering skriver Kim, at fem S-300-missiler ramte National University of Shipbuilding og fire ramte National University of Mykolaiv. To etager af National University blev ødelagt, siger han og tilføjer, at det bliver "umuligt" at genoprette dem før begyndelsen af ​​skoleåret. 

2,5 millioner ukrainere er sendt til Rusland, lyder efterretninger

Over 2,5 millioner ukrainske statsborgere er siden krigens begyndelse blevet evakueret til Rusland, lyder det fra Storbritanniens forsvarsministerium.

- Rusland bliver fortsat beskyldt for at deportere ukrainere ved brug af tvang: I mange tilfælde er der meldinger om, at ukrainere er blevet mishandlet i filtreringslejre, som er sat op af Rusland, skriver ministeriet i sin seneste opdatering på krigen. 

Ifølge The Guardian har den ukrainske præsident bekræftet oplysningerne under en konference i Haag torsdag. Her fortalte han, at Rusland har tvangsfjernet næsten 2 millioner mennesker fra Ukraine, herunder mere end 200.000 børn:

- Det er stadig ved at blive fastslået, hvor mange børn russiske styrker bortførte og tog ud af Ukraine ... Det foreløbige tal er forfærdeligt – omkring 200.000 børn, sagde han.

Britisk mand er død i prorussiske separatisters fangenskab

En brite, som har hjulpet Ukraine i krigen, er død under fangenskab hos prorussiske separatister i Donetsk.

Det skriver det russiske statslige nyhedsbureau Tass ifølge nyhedsbureauet Reuters fredag.

Den 45-årige brite Paul Urey blev taget til fange i det østlige Ukraine af separatisterne og sigtet for at være lejesoldat. Ifølge ngo'er var Urey i Ukraine for at yde humanitær hjælp.

BĂĄde Urey og en anden britisk mand, Dylan Healy, blev tilbageholdt i april.

Meldingerne lyder ikke på, hvordan den britiske mand er død. 

Missilangreb på civile var et militært mål, hævder Rusland

Det russiske forsvarsministerium bekræfter missilangrebet i Vinnytsia i det centrale Ukraine torsdag, hvor mindst 23 er blevet dræbt. Det skriver nyhedsbureauet Reuters. 

Ifølge ministeriet var de såkaldte krydsermissiler rettet mod en bygning, hvor topembedsmænd fra Ukraines væbnede styrker mødte udenlandske våbenleverandører.

Ministeriet har ikke fremlagt nogen beviser for sine pĂĄstande.

Ukrainske myndigheder fastholder, at der er tale om et kulturcenter for civile, der blandt andet blev brugt af pensionerede veteraner.

45 lande lover at straffe russiske krigsforbrydelser

Torsdag underskrev 45 lande, herunder EU's medlemslande samt Storbritannien, USA, Canada, Mexico og Australien, en politisk erklæring om at koordinere efterforskningen af ​​formodede krigsforbrydelser i Ukraine. Det skriver The Guardian. 

Med omkring 23.000 åbne efterforskninger af krigsforbrydelser, som ledes af forskellige lande, skal beviserne være troværdige og organiserede, lød det på en konference i Haag, hvor landene var samlet torsdag. 

- Den simple sandhed er, at mens vi taler, lever børn, kvinder og mænd, unge og gamle i rædsel, sagde anklager for den internationale strafdomstol Karim Khan under konferencen.  

Landenes underskrift betyder, at der nu vil blive oprettet en paraplygruppe for at undgå at duplikere efterforskninger. Der vil desuden være uddannelse af ukrainske anklagere og en udvidelse af antallet af retsmedicinske hold, der opererer i Ukraine.

Rusland bandlyser medie – stifter håner beslutning

Rusland har forbudt det undersøgende nyhedsmedie Bellingcat og dets partner The Insider at operere i landet. Ifølge Ruslands chefanklager udgør de to mediers aktiviteter "en trussel mod den russiske føderations sikkerhed".

Bellingcat-grundlægger Eliot Higgins gør dog på Twitter grin med beslutningen om at sætte medierne på Ruslands liste for "uønskede": 

- Bellingcat har ingen juridisk, økonomisk eller personalemæssig tilstedeværelse, så det er uklart, hvordan Rusland forventer at håndhæve dette, skriver han på Twitter. 

Her deler han ogsĂĄ en gif af Jim Carreys karakter i The Mask, som modtager en statuette.

- Tak, står der i gif'en. 

Universiteter i ukrainsk storby ramt af missiler

Chef for Mykolajivs regionale militæradministration og guvernør i regionen Vitalij Kim skriver på Twitter, at byens to største universiteter er blevet ramt af russiske missiler. 

- I dag angreb russiske terrorister de to største universiteter i Mykolajiv. Mindst ti missiler. Nu angriber de vores uddannelse. Jeg beder universiteter i alle demokratiske lande om at kalde Rusland, hvad det i virkeligheden er – en terrorist, skriver han i opslaget. 

Beskeden er ledsaget af en video, der efter alt at dømme viser en overvågningsvideo af en brændende bygning, hvorfra to store røgsøjler stiger til vejrs.

TV 2 har ikke haft mulighed for uafhængigt at bekræfte oplysningerne eller verificere videoen. 

Der er endnu ingen meldinger på, hvorvidt der er tilskadekomne i angrebet på havnebyen i det sydlige Ukraine. 
 

Angreb er ”en åbenlys terrorhandling”, siger Zelenskyj

Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskyj, kalder i en videotale på Facebook det russiske angreb i Vinnytsia for "en åben terrorhandling".

- Hver dag ødelægger Rusland civilbefolkningen, dræber ukrainske børn og retter raketter mod civile mål, hvor der ikke er noget militært. Hvad er dette, hvis ikke en åbenlys terrorhandling? Det er en dræberstat. En terrorstat, siger Zelenskyj.

Mindst 23 blev dræbt i det russiske missilangreb, herunder tre børn, mens endnu flere er såret eller savnet. 

Zelenskyj opfordrede desuden i en videotale på Haag-konferencen både europæiske og internationale straffedomstole til at åbne en "særlig domstol" for at undersøge Ruslands invasion af hans land.

Dødstallet i Vinnytsia stiger til 23 – endnu flere er savnet

Dødstallet for det russiske missilangreb, der torsdag ramte byen Vinnytsia i det centrale Ukraine, fortsætter med at stige. 

Ifølge The Guardian er nu mindst 23 mennesker, herunder tre børn, blevet bekræftet dræbt i angrebet, der ramte civile bygninger og et kulturcenter. Samtidig er mere end 90 såret, og 39 er fortsat savnet. 

Ihor Klymenko, den nationale politichef, siger ifølge mediet, at kun seks af de døde er blevet identificeret indtil videre.

Vinnystja ligger cirka 200 kilometer sydvest fra Kyiv og er derfor langt fra frontlinjen i det østlige Ukraine. Ifølge Ukraines militær blev missilerne affyret fra en russisk ubåd i Sortehavet.

Det russiske militær har ikke direkte bekræftet angrebet, men Margarita Simonyan, leder af det statskontrollerede russiske tv-netværk RT, siger på beskedtjenesten Telegram, at militære embedsmænd har fortalt hende, at en bygning i Vinnytsia var målet, fordi den husede ukrainske "nazister".

Britiske efterretninger forudser Ruslands næste mål

Russiske styrker er langsomt rykket frem mod vest efter beskydning og angreb mod Siversk i Ukraines Donetsk-region fra byen Lysytjansk.

Det skriver det britiske forsvarsministerium i sin daglige opdatering om krigen fredag.

- Bakhmut vil sandsynligvis være det næste mål, når først Siversk er sikret, lyder efterretningerne.

Det bakker den seneste analyse fra den amerikanske tænketank Institute for The Study of War (ISW) op om.

Analysen forudser, at russerne sandsynligvis vil starte en større og mere målrettet offensiv langs frontlinjen ved Slovjansk-Siversk-Bakhmut inden længe. Hvor hurtigt eller præcis hvor angrebet vil begynde, er endnu usikkert, skriver ISW.