Nye beviser fremlægges i Kundby-sagen

Straffesagen mod den nu 17-årige pige fra Kundby, der er tiltalt for forsøg på terror og for grov vold, fortsætter i dag.

Terrorsagen mod den såkaldte Kundby-pige var egentligt afsluttet, men i 11. time fik anklager Kristian Kirk lov at fremlægge nye beviser.

Det drejer sig om en seddel fundet i pigens sko den 2. maj, hvor der stod nedskrevet navnene på personer, der er dømt i de danske terrorsager. Da man ransagede hendes celle, fandt man desuden et notat, hun har dateret 30 april 22.27 under overskriften "Sandheden". Man finder også to breve, som man mener, hun ville sende til den terrordømte Enes Ciftci

Det er detaljerne fra disse sedler, der i dag bliver fremlagt. Derefter bliver den tiltalte afhørt igen, inden anklager og forsvarer procederer igen med udgangspunkt i de nye beviser.

TV 2s retsreporter Janni Pedersen livebloggede fra retten. Du kan læse med herunder.

Du kan få også overblikket over de foregående dag i retssagen her: 

  • Læs mere fra dag 1 - hvor det blandt andet kom frem, at det var pigens egen familie, der tilkaldte politiet.
  • Læs mere fra dag 2 - hvor det blandt andet kom frem, at den tiltalte sympatiserede med terroristen Omar El-Hussein. 
  • Læs mere fra dag 3 - hvor pigens mor var blandt ni vidner, der tegnede et billede af, hvem den tiltalte er.
  • Læs mere fra dag 4 - hvor det blev fremlagt, hvordan den tiltalte erkendte sig skyldig i terror fra første dag.

Tak for jeres mange spørgsmål Jeg vil hoppe ud og opdatere til TV2 NEWS og Nyhederne resten af dagen. Jeg er tilbage med liveblog på tirsdag den 16. maj fra kl. 9.20, hvor skyldskendelsen falder 9.30.

Vi har fået tilladelse til at filme kendelsen, så I kan også følge med på NEWS og i 11.00 Nyhederne. Mvh Janni Pedersen

Spørgsmål

Jonna:

Hvor mange nævninge er der i sagen?

Svar:

Seks nævninge og to suppleanter, hvis der skulle komme sygdom undervejs. Og tre juridiske dommere.

Spørgsmål

Poul m jakobaen:

Hvorfor vil forsvarer ikke forstå at denne pige kvinde udøver samfund skadeligt adfærd af den værste slags. Jeg håber hun bliver dømt forvaring på ubestemt tid så alle kan forstå at. Terrorisme ikke har nogen alder eller køn. Men et sygt sind. Tænk tilbage på de kvinder fra Barder Meinhof gruppen i Tyskland. Det skulle helst ikke gentage sig

Svar:

Forsvarer er til for at forsvare. Ikke for at dømme. Såmænd. Det er hendes udlægning. Og give tiltalte det bedst mulige forsvar.

Spørgsmål

Søren:

Kan hun ikke fĂĄ livstid, hvis bliver kendt skyldig?

Svar:

De, der hidtil er dømt i danske terrorsag har fået mellem 6 og 12 års fængsel. anklageren mener hun skal have forvaring, hvis hun bliver kendt skyldig.

Spørgsmål

Rune:

Tak Janni, for den fyldestgørende reportage. Det lyder lidt som om tiltalte N. taler med to tunger - men hvilken en af dem taler så sandt? Jeg er i tvivl!

Svar:

Vi får se. Nu er det op til nævngetinget, at træffe afgørelse.

Spørgsmål

Line:

Har hun angret hendes angreb på pædagogen? Ved at hun har erkendt det, men ellers har hun ikke rigtig udtalt sig om det eller hvad?

Svar:

Måske ikke angret konkret. Men fortalt, at hun gjorde det, da hun følte sig presset. Du kan se hende forklaring under det, der hedder dag 1 og 2, hvor hun blev afhørt.

Spørgsmål

Peter:

Er det/der nogle stærke beviser i mod hende? Altså står anklageren med gode kort på hånden til at få hende dømt?

Svar:

Det vil jeg ikke vurdere. Sorry.

Spørgsmål

Jonna N.:

Hvor mange nævninge og dommere er der i sagen?

Svar:

I nævningesager i byretten. 3 juridiske dommere. 6 nævninge og 2 suppleanter.

Spørgsmål

Jesper:

Har hun søgt øjenkontakt eller fysisk kontakt med nogen af de fremmødte

Svar:

Jeg har mestendels haft hovedet stift nede i computeren. Hun smiler som regel til mig, når hun bliver ført ud af retten . Og vinker til sin familie.

Spørgsmål

Claus:

du skriver i svaret til Hanne L, at pigen erklærer sig uskyldig - startede hun ikke oprindeligt med at erklære sig skyldig?

Svar:

Jo under grundlovsforhøret og under efterfølgende politiafhøringer. Men i retten har hun forklaret, at det var for at holde en hård facade, som Kundby pigen, men at hun nægter sig skyldig nu.

Spørgsmål

Jan :

Det nye materiale kaster ikke nyt lys over hvordt hun havde intentioner (forsæt) om at begå en terrorhandling da hun blev anholdt. Dets betydning ligger for mig at se i at det underbygger strafpåstanden om forvaring. Der var tydeligvis ikke tale om overfladisk flirteri med islam.

Svar:

Ja vi bliver klogere næste uge, når skyldskendelsen bliver afsagt. Og evt mentalundersøgelse bliver fremlagt.

Spørgsmål

Hanne Linnet:

Hej igen Janni, Forsvaret bruger; "Hun er er stort barn" Jamen hun er stor nok til at køre bil i dagens DK. Så skal vi/hun også erkende, at vi sender "børn" ud i trafikken i et farligt legeredskab (bil). Det hænger jo ikke rigtigt sammen. Iøvrigt 1000 tak for din som altid gode og saglige dækning ;)

Svar:

Forsvareren bruger det argument, fordi hun synes det er en social sag, hvor man langt tidligere burde have taget hĂĄnd om hende. Tak for dine roser.

Spørgsmål

Tine:

Tak for en fremragende dækning! Det er altid en fornøjelse, at følge dine live dækninger

Svar:

Tak skal du have Tine.

Spørgsmål

anonym:

Hvor lang tid kan hun blive dømt ?

Svar:

Anklageren kærver forvaring. Men fængsel op til livstid. Det ved vi torsdag 16.15 alt afhængig af, hvad og om hun bliver kendt skyldig.

Spørgsmål

Emil:

Er hun erklæret sindssyg?

Svar:

Nej, bliver hun kendt skyldig, bliver hendes mentalundersøgelse fremlagt på tirsdag. Anklageren kærver forvaring.

Spørgsmål

Thorvald Duus:

Hej Janni, det bliver en spændende dag - selvom forsvarer brugte krudt på at sige at det ikke var relevant for sagen må der i mine øjne være noget hun ikke vil ha frem, er dt også din vurdering.

Svar:

ja det blev spændende.

Spørgsmål

Tanja:

Godmorgen Jannie. Hvor er det dog bare en tragisk sag, hvor et så ungt menneske har hovedrollen i noget så fuldstændig surrealistisk vandvittigt som terror planlægning mod andre børn. Det er som et vævet stykke fiktion, iblandet bider af sandhed. Hvordan dommer og jury kan finde op & ned på det hele er imponerende. Det mest triste er det gennemgående at hun savner sin familie ... det er svært at forstå omfanget at det svigt hun må føle, siden hun er kørt så meget skævt i livet. Måske er det fordi det handler om en pige, sagen virker ekstra usædvanlig ? Stereotypisk nok, tænker man måske ikke piger kan være så voldsomme at overveje & planlægge terror?

Svar:

Åh ja, det er en ulykkelig sag, som også påvirker hendes famlie rigtig meget. Nu er det op til de tre dommere og seks nævninge at træffe afgørelse.

Spørgsmål

projektlederen:

kan man komme med bevisføring efter endt procedure, mere end en gang ?

Svar:

Så skulle det være ganske gangske usædvanligt, hvilket det i det hele taget var, da anklageren anmodede om det sidste fredag. Nu er den optaget til dom, og skyldskendelsen kommer den 16. maj kl. 9.30

Spørgsmål

Charlo25:

Hej Janni Hvordan agerer tiltalte idag på de nye fremførte beviser fra anklager

Svar:

Hun sad og lyttede til anklageren og så op på storskærmen, hvor vi fik vist brevene og tegningerne. Ikke nogen speciel hverken negativ eller positiv reaktion.

Spørgsmål

Anonym:

Hvordan er den tiltaltes kropssprog? - Hvorledes virker hendes stemme?

Svar:

Hun har ikke noget specielt kropssprog. Taler med afdæmpet stemme i korte sætninger.