Seneste nyt om coronavirus 15. juni

I denne blog fulgte vi coronasituationen i Danmark og i resten af verden 16. juni 2021. 

Livebloggen opdateres ikke længere.

 

Ekstraordinær vaccinationsindsats rykker til Brøndby

For at få flere til at takke ja til at blive vaccineret mod covid-19 tilbød Sundhedsstyrelsen mandag, at borgere i Tingbjerg i København kunne gå direkte ind og blive vaccineret uden tidsbestilling.

Tiltaget blev udnyttet af 257 mandag, og nu rykker tilbuddet også til Brøndby Strand. Her kan borgere onsdag og torsdag gå direkte ind for at blive vaccineret. Det skriver TV 2 LORRY. 

Det betyder, at borgere i Brøndby Strand fra 40 år og op kan blive vaccineret i Kulturhuset Brønden 16. og 17. juni klokken 14-20, skriver Brøndby Kommune i en pressemeddelelse.

Som i Tingbjerg vil Sundhedsstyrelsens direktør, Søren Brostrøm, også dukke op i Brøndby for at vaccinere borgere.

Natklubber åbner på Mallorca og Ibiza i juli

Den spanske ferie- og fest-ø Mallorca nærmer sig normale tilstande, efter at smitten er faldet i den seneste tid.

Natklubber og restauranter på Mallorca får lov at holde åbent til klokken tre om natten fra 17. juli, og det samme er tilfældet for de øvrige Baleariske Øer Ibiza, Menorca og Formentera. Det oplyser talsmanden for den regionale regering, Iago Negueruela, ifølge dpa.

Indisk variant spreder sig i Sverige

Sverige oplever lige nu samfundssmitte med den indiske coronavariant, siger landets sundhedsstyrelse, Folkhälsomyndigheten.

Samfundssmitte betyder, at varianten nu findes spredt ud over Sverige og ikke kun hos svenskere, der har været i højrisikoområder i udlandet, skriver SVT.

Indtil for kort tid siden var der kun få opdagede tilfælde af den indiske variant i Sverige. Ifølge en opgørelse fra Aftonbladet er antallet af smittede med varianten steget med 70 procent på fem dage.

Data tyder på, at den indiske variant er 50 procent mere smitsom end den allerede smitsomme britiske variant. Derfor har britiske eksperter advaret mod den siden midten af maj.

Samtidig peger data på, at personer skal være fuldt vaccineret for at være ordentligt beskyttet mod den indiske variant.

New York fjerner de sidste coronarestriktioner

Mere end 70 procent af de voksne borgere i den amerikanske delstat New York har nu fået mindst ét stik med en vaccine mod covid-19, og derfor bliver de sidste restriktioner nu fjernet, meddeler guvernør Andrew Cuomo ifølge nyhedsbureauet AFP.

Samtidig kommer nyheden om, at 899 borgere i New York er blevet vaccineret med for gammel dosis. Dosen er ikke sundhedsskadelig, men borgerne skal nu have et tredje stik. Det skriver The Guardian.

USA runder 600.000 døde med coronavirus

Som det første land i verden har USA tirsdag rundet 600.000 coronarelaterede dødsfald. Det fremgår af en opgørelse fra Johns Hopkins University.

Mens lande som Brasilien og Indien har været hårdest ramt af corona i de seneste måneder, når man ser på antallet af nye dødsfald og smittetilfælde, er USA fortsat det land med flest dødsfald.

De fem lande med flest registrerede coronadødsfald ifølge Johns Hopkins Unversity er:

  1. USA: 600.012
  2. Brasilien: 488.228
  3. Indien: 377.031
  4. Mexico: 230.187 
  5. Peru: 188.921

Oslo åbner mere op og dropper mundbind

Fra onsdag bliver en del coronarestriktioner ophævet i Norges hovedstad, Oslo. Det gælder blandt andet forbuddet mod at være mere end ti samlet privat, kravet om brug af mundbind i butikker, restauranter og caféer og kravet om at holdet to meters afstand. Også biografer og lignende steder genåbner onsdag. Det skriver nyhedsbureauet NTB.

Smitten bevæger sig hurtigere end vaccinerne, advarer WHO

Der bliver langt fra delt nok coronavacciner ud til at smitten kan stoppes på verdensplan, advarer Verdenssundhedsorganisationen, WHO.

På et G7-topmøde i weekenden blev det ellers lovet, at de økonomisk velhavende lande vil dele en milliard vaccinedoser med andre lande, men det er ikke nok, lyder det fra WHO ifølge The Guardian. 

- Mere end 10.000 mennesker dør hver dag. Disse samfund behøver vacciner, og de har brug for dem nu - ikke næste år, siger WHO-chef Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Boligområde i Hillerød opfordres til test efter udbrud med indisk variant

Beboere i boligområde i Hillerød opfordres til at lade sig teste for covid-19 efter fund af smitte med den indiske variant, Delta. Det oplyser Styrelsen for Patientsikkerhed på Twitter.

Der er tale om beboere i boligområderne Kongens Vænge 1 og 2.

Også Aarhus er ramt af et mindre udbrud af varianten. Det er en børnehave og vuggestue i Risskov samt en klasse på Ellevangskolen, der er sendt hjem, efter fund af to smittede med varianten, skriver Aarhus Stiftstidende.

Jomfru Ane Gade genåbner denne uge

Jomfru Ane Gade i Aalborg genåbner torsdag efter at have været helt lukket i 14 dage. Det skriver TV 2 NORD.

Det er faldende smittetal, der gør genåbningen mulig. Det er dog fortsat et krav, at gæster i festgaden fremviser gyldigt coronapas og i øvrigt overholder coronarestriktionerne.

Aalborgs kommunaldirektør, Christian Roslev, holdt mandag møde med repræsentanter fra restauratørerne i Jomfru Ane Gade, det lokale politi og Aalborg Kommune, skriver TV 2 NORD.

Al flyvning og sejlads ud af Nuuk indstilles efter coronaudbrud

Der er fundet coronasmitte i Nuuk og Ilulissat i Grønland. Det siger landslæge Henrik L. Hansen tirsdag på et pressemøde, skriver Sermitsiaq.

PÃ¥ grund af smitten indstilles al flyvning og sejlads nu ud af Nuuk, skriver Ritzau.

Der har i flere uger været tilfælde af smitte hos Munck Gruppen, der er entreprenør på lufthavnsprojektet i hovedstaden.

Men nu har det altså spredt sig til folk uden for virksomheden.

De smittede har været til en kaffemik og konfirmation i weekenden. Kontakterne kan derfor være op mod 200 mennesker, anslås det.

Børnehave lukket ned efter fund af indisk variant

En børnehave og vuggestue i Risskov er blevet lukket ned, og børn og personale er sendt i isolation efter fund af den nye Delta-variant – tidligere var kendt som den indiske variant. 

Det skriver Aarhus Stiftstidende.

Delta-varianten er mere smitsom end den engelske variant, der lige nu er dominerende i Danmark. Bekymring for varianten fik i går England til at forlænge nedlukningen af landet i fire uger. 

Ifølge seneste tal fra SSI så er Delta også stigende herhjemme. I seneste rapport, der er udgivet i dag med data frem til 12. juni, var der registreret 154 tilfælde af Delta. 

I SSI-rapporten fra 10. juni, der har tal til og med 9. juni, var der registreret 119 tilfælde.

Ifølge tallene fra SSI var der 119 tilfælde i Danmark den 10. juni og 154 i dag – det giver en stigning på 29,4 procent på fem dage.

1107 borgere skal have et tredje stik

Når borgere vaccineres mod coronavirus med enten Pfizer- eller Moderna-vaccinen, skal der gerne gå et vist antal dage mellem første og anden dosis.

I flere tilfælde har der dog været borgere, som er blevet vaccineret med anden dosis, for kort tid efter at de er blevet vaccineret med første dosis.

Frem til 5. maj har Statens Serum Institut (SSI) registreret 1107 borgere i hele Danmark, som er vaccineret med et for kort tidsinterval.

Af dem er 436 bosiddende i Region Hovedstaden. De bliver indkaldt til et tredje stik, oplyser regionen i en mail.

Professor med opfordring: De næste måneder skal bruges på planlægning

Når man ser på smittekurven, er vi i samme situation som sidste år.

Det vurderer Eskild Petersen, der er adjungeret professor i infektionssygdomme ved Aarhus Universitet.

- Det, vi skal bruge de næste to måneder på, er at planlægge, hvad vil vi gøre frem mod vinter. Fordi vi har en meget smitsom variant – den fra Indien, som breder sig i Storbritannien.

- Der er ingen tvivl om, at den også vil ramme os på et eller andet tidspunkt.

Han mener, at det bør overvejes at vaccinere yngre børn som i andre lande.

222 personer testet positive og lav positivprocent

Yderligere 222 personer er registreret smittet med covid-19 det seneste døgn. Det viser tirsdagens smittetal fra Statens Serum Institut.

Det er det laveste antal på et døgn i ni måneder.

De smittede er fundet i 81.080 prøver, hvilket svarer til, at 0,27 procent af prøverne har været positive for covid-19.

Tallet kendes også som positivprocenten. Det er samme andel som lørdag, hvor det var det laveste siden 24. april.

Antallet af indlagte falder med 1 til 101. Af dem er 19 indlagt på intensivafdeling – 12 af dem i respirator. Mandag var tallene 20 og 16.

Endnu en smittet er afgået ved døden. I alt er 2527 smittede døde under epidemien i Danmark.

Kontakttallet er 0,8

Epidemien er fortsat aftagende i Danmark. Kontakttallet er – ligesom sidste uge – beregnet til 0,8, oplyser sundhedsminister Magnus Heunicke (S) på Twitter.

Det betyder, at ti smittede i gennemsnit giver smitten videre til otte andre – og dermed er epidemien på retur. Det skyldes ifølge ministeren vacciner og sommeren.

Tallet er dog bagudskuende. Helt præcist er det beregnet ud fra smitten for halvanden uge siden.

Norge får færre doser – i Danmark holder vaccineplanen

Mandag lød det fra den norske regering, at landet modtager 900.000 færre vaccinedoser fra Pfizer/BioNTech end forventet i juli, august og september.

I Danmark modtager man også færre doser i juli, men det skyldes, at der er blevet fremrykket forsendelser, så Danmark modtager flere vacciner i juni, men til gengæld færre i juli.

Det oplyser Statens Serum Institut (SSI).

Samlet set får Danmark det antal Pfizer/BioNTech-vacciner, der er forventet, og forskydningerne kommer ikke til at påvirke vaccinationsplanen, oplyser SSI.

Variantspredning i England får Irland til at fordoble karantæneperiode

Delta-varianten fortsætter med at sprede sig i England, og det får nu Irland til fordoble karantæneperioden for rejsende fra landet til ti dage. Det skriver The Guardian.

- Det er for at reflektere bekymringen om Delta-varianten og for at holde udviklingen så meget tilbage, som vi kan, og give os tid til at få vaccinerne ud og give os beskyttelse, siger landets transportminister, Eamon Ryan.

På grund af varianten, der først blev observeret i Indien, udskød den britiske premierminister, Boris Johnson, mandag den fulde genåbning af samfundet i fire uger til 19. juli.

Varianten vurderes at være mere smitsom end den hidtil dominerende variant, B117, som også var mere smitsom end den, der dominerende før.

SSI bekymret over variant

Den indiske coronavariant – den såkaldte Delta-variant – er på fremmarch.

Ikke bare i England, hvor den har udskudt den fulde genåbning, men også herhjemme. Og det vækker bekymring hos Statens Serum Institut.

- Det er en variant, vi tager meget alvorligt. Det skyldes, at den både er mere smitsom og muligvis mere alvorlig end andre varianter.

- Den ser ud til at være forbundet med en øget risiko for indlæggelse, siger konstitueret faglig direktør i Statens Serum Institut Tyra Grove Krause.

Senest er 800 elever på Grønnevang Skole i Hillerød blev sendt hjem efter fund af varianten.

20 minutters kø til køb af rejsepas

Tirsdag klokken 10 åbner DSB salget af rejsepas, hvor man for 399 kroner kan rejse landet tyndt i otte dage.

Allerede fra start er der stor interesse, og der er i øjeblikket 20 minutters kø på dsb.dk.

Passet er en del af sommerpakken, som Folketinget har vedtaget, der skal sætte gang i økonomien i hele landet oven på coronakrisen.

I år bliver der udbudt 100.000 rejsepas, hvilket er dobbelt så mange som sidste år. Her blev de udsolgt på tre dage.

Passet kan bruges i perioden fra 26. juni til 8. august. Rejsepasset kan købes her.

Minister vil ikke afvise restriktioner efter vaccinationer

Flere og flere danskere bliver vaccineret mod covid-19, og restriktionerne bliver gradvist udfaset.

Erhvervsminister Simon Kollerup (S) kan dog over for TV MIDTVEST ikke garantere, at restriktionerne vil være helt væk, når vaccinerne er fuldt udrullet.

- Vi håber allesammen, at når vi får vaccinen, så er vi dækket ind. Men vi ser nye varianter og mutationer af coronavirus.

- Hvis jeg stod nu og sagde, at I bare kan tage det roligt – til september, der er alt væk igen – så ville det være et tomt løfte, siger Kollerup til mediet.

Partier vil have en plan for nedskalering af testkapacitet

De seneste uger er antallet af daglige tests for covid-19 dykket, og det får nu flere partier til over for DR at kræve en plan for nedskalering af kapaciteten. Det skyldes, at det enorme testapparat er dyrt.

- Jeg synes, at det er oplagt at se på det allerede nu, og at man får lagt en plan for, hvordan vi får skaleret ned, så vi sikrer os, at der forsat er en geografisk mulighed for at blive testet, men at vi samtidig får skåret ned på kapaciteten, så der bliver færre podere de enkelte steder, siger Peder Hvelplund, gruppeformand for Enhedslisten, til DR.

Også Radikale Venstre og Venstre mener, at der skal drosles ned for testaktiviteten.